101030
.
  • cement
    a hatásfok az a hasznos energia / befektetett energia ... és mivel nagy a hőmérséklet, biztos hogy sok a befektetett energia, ergo nem biztos hogy annak tul jo a hatasfoka.
  • pszihopata
    A wankelnek is nagyobb a hőmérséklete,mégis rosszabb a hatásfoka mint egy dugattyúsnak.Szerintem azért ez ennél bonyolultabb.

Persze kérdés minél jobb a hatásfoka?

Egy 63-as v8-nál lehet!Egy modern dízelnél nem biztos!

Nézd a bazinagy hajókon 2-ütemű dízeleket használnak,és nem gázturbinát.
    Pedig ott csak a hatásfok számít!
  • I.C.ram
    Hatásfoka biztos nem rosszabb. Minél nagyobb az égés hőmérséklete, annál jobb a hatásfok általában. Amúgy onnan is lehet sejteni, hogy jobb a hatásfok, hogy sokkal tisztább a kipufogó gáz. Gyaklorlatilag minden elég, ami az égéstérbe kerül.
  • pszihopata
    Én úgy tudom hogy rosszabb a hatásfoka,zajosabb,viszont kissebb helyet foglal,könyebb üzembiztosabb.
    Persze az is biztos hogy a gázturbinák is fejlődtek 63-óta.
    Ha olyan darabszámok lennének mint a dugattyús motoroknál,lehet hogy olcsóbb is lenne mint a mai motorok.

• I.C.ram
    Mindent kipufogó gáznak hívunk, ami az égés után keletkezik a motorban, és gáz halmazállapotú.

Azért kicsit durva lenne, ha 1000 fkos cucc jönne ki a kocsi hátuljából. Kicsit szét oxidálódnak a kocsi hátulja, a kocsi mögött állók, meg ropogósra sűlnének.
  • Borg
    Miért irod hogy a motorban van ennyi, mikor kerek perec ottvan hogy "EXHAUST TEMPERATURES"? Ez meglehetősen a kipufogó hőmérsékletét jelenti.
  • CSOCSO
    fingom nincs hogy mukodik.. vegulis te kipufogo gazrol beszeltel.. azt hittem kipufogorol.. mert nem a motor hanem maga a kipufogo 1000 fokos.. de hogy az 1000 fokos kipufban milyen homersekleten van a gaz.. azt nemtudom..
  • I.C.ram
    Igen. Bent a motorban van ennyi. De mire eljút a "kipufogó" végéig, addig lehűl.
  • CSOCSO
    igy van paszmek:D:D:D:D
  • CSOCSO
    "exhaust temperatures of 1,750 degrees."

ha meghulyulok is majdnem 1000 fokot irnak.. hol van ez a te altalad emlitett 200 hoz???
  • I.C.ram
    Gondolom azért nem fognak bele a gyártok, mert rohadt drága a kifejlesztése egy hétköznapi használatra alkalmas változatnak, meghát a gázturbinás motor legyártása is kurvadrága, az már más kérdés, hogy sokkal kevesebb baj van vele, mint egy mai full elektronikusan vezért motorral.

Ha beindula a gázturbinás autógyártás, akkor a Rolls Royce biztos nagyot kaszálna :D
  • Kit--Kat
    Ja és CSOCSO kedvéért Alfakoppintás...
  • pszihopata
    Ghia tudtommal.

Gázturbinás autó
  • Kit--Kat
    Nekem tetszik, annyira bizarr, hogy szép, mint a 60as évek elsőfelének Chrysler konszern kocsijainak az összes képviselője:)
  • I.C.ram

Amúgy az autó kaszTniját az olasz Bertone, vagy Ghia csinálta. Nem emlékszem már. Asszem inkább a Ghia.
  • I.C.ram
    Legdurvább az egészben, hogy ez egy baromi jó elgondolás volt.

Gázturbina sokkal nagyobb hatásfokkal dolgozik, mint a hagyományos belsőégésű motor.

pl akaármilyen üzemenyaggal elmegy gyakorlatilag, kenőolaj nem is kell szinte. sokkal környezetbarátabb. A sorozatgyártás elötti stádiumban a motor !!!11!!! liter üzemenyagot fogyasztott 100kmenként, ami az akkori technológiával egy ilyen erős motortól überdurva (580 Nm). Olyan apróságokról nem is beszélve, hogy hidegintítás nincs egyáltalán, mert -30 fokban is ugyanúgy "pöccre" indul. Kipufogógáz olyan 260-300 fokos volt max terhelésnél. Egy belsőégésű motor kipufogógáz hőmérséklete olyan 400-500 körül van asszem. Ebből is látszik, hogy mennyivel kevesebb hő veszik el a nagy semmibe.

Amúgy a technológiát alkalmazzák a hadiparban. Pl a modern MBT (Main Battle Tank)kben is gázturbinák vannak.

Az autóipar úgy látszik még nem elég érett ehhez.
  • Kit--Kat
    Hátuljáról és a műszerfaláról nincs kép?
  • pszihopata
    Gázturbinás chrysler 1963-ból.

The engine produced 130 peak horsepower at 44,610 rpm, but they made 425 foot pounds of useable torque. They idled at 21,000 rpm and had exhaust temperatures of 1,750 degrees.

• DJ BP
    hát Audi gyárunk van, jóhogy :DDDD Már királyok vagyunk :D
  • pszihopata
    Persze hiszen gagyi cég,csak a világ legnagyobb autógyártója!Nekünk meg bőven van alapunk lenézni őket!

/Mi magyarok meg ezt is jobban tudjuk mint mindent./

• GregSB
    Végülis nem lehetetlen, már évek óta nem bírnak összerakni egy normális F1-es kocsit, pedig lé az van
  • robotnyk
    ráadásul lehet korai verzió is, egy ilyen cucc nem plug & play azért.
  • DJ BP
    Veszek 100 k-ért egy gépet,azon a nsf kormányzása pontos.
    Nekik meg nem jött össze,maradjunk annyiban.

:DDD
    De tényleg pontos kormányzás nélkül szart se érne, nem ronthatták el :)
  • pszihopata
    Ember!
    A kamera nem a vezető nézőpontjában van hanem valahol hátul középen,innentől mi alapján mondasz véleményt?A programm meg gondolom arra az ülésre van megírva.Rögtön fikázol,mert mindenhez értesz!
    Én véleményt akkor mondanék ha kipróbáltam volna.

Veszek 100 k-ért egy gépet,azon a nsf kormányzása pontos.
    Nekik meg nem jött össze,maradjunk annyiban.
  • DJ BP
    ,,eddigi életemben már 140.000 kilométert levezettem matrica nélkül, 250 km/h az autópályán és még nem kaptak el, de egy ködlámpa miatt szívódnak"

Na akkor a sors igazságot szolgáltat :) Nem egy ma született bárány :D
  • broman191
    Ez komoly? :D
  • CSOCSO
    nezd meg a buzi videot.... van belso nezet... lehet latni.. eltekerni a kormany es mikor tekeri vissza mar reg egyenesben megy az auto mikor meg booooooooooooven tekeri a kormanyt vissza... nezd meg a videot
  • ZsirosKenyer
    óvatosan a ködlámpákkal!

ködlámpás sztori

a rendőrök megint alkottak..

komolyan mondom annyira nyomi ez a világ. Nemrég olvastam hogy vki 8 évet kapott warez szerver üzemeltetéséért, a pedofilt aki gyerekeket erőszakolt meg pedig 5 évre büntették.
  • cement
    en olyat lattam szinten bmw-n hogy fekezeskor az indexek vilagitottak :DDDD
  • SötétBarom
    Amúgy a témáról jut eszembe, a múltkor ment előttem egy bömös: folyamatosan égett minden féklámpája (a harmadik is).. Amikor a körforgalomhoz ért, és fékezett, akkor kigyulladt a ködzáró
  • pszihopata
    Amúgy meg a programot biztos hogy folyamatosan fejlesztik hozzá,az már nem ügy,lehet ez próbaverzió is.Itt a lényeg a hardver,ami elég combos.

Én inkább értékelem a teljesítményt,minthogy kapásból fikázzak!
  • GregSB
    Mert irreálisan lassan haladt az úton, én meg siettem :) Egyébként nem vagyok az a villogó meg mindenáron-le-akarom-nyomni-az-előttem-menőt típusú sofőr...
  • pszihopata
    Szerintem meg te irogatsz fütyiségeket!
    Kicsit gondoljál már bele!

Szerinted olyanokat bízott meg a toyota,csillagászati összegekért,akik nem értenek hozzá?Te viszont komoly tudással rendelkezhetsz a témában,ha egy pöcsömnyi videófilmről levágod hogy milyen bénák!

Biztosan érzed magad abban a pozicióban a géped előtt hogy minősítsd ez alapján?

'az auto tenyleg hulyen mozog es kurvara nincs szinkronban a kormannyal.............. "

Ne is haragudj,de ez nevetséges!
  • ZsirosKenyer
    jaja ez a ködlámpa furcsa dolog. Nem tudom elmagyarázni, de nem direktbe vakít (mivel tényleg lefele világít), hanem valahogy a nagy fényhalmaz miatt nem látni a mögötte levő dolgokat pl. az utat. Szóval szerintem sem túl szerencsés dolog.
  • dieselG
    Ne haragudj, de ha zavart a hátsó ködlámpa a ködben, akkor miért nem követted picit távolabb az előtted haladót? Ha engem zavar valakinek a ködzárója, akkor megfelelő követési távolságot tartok, nem pedig beállok szorosan mögéje villogtatva, hogy kapcsold már ki, mert zavar... pláne egy előzhetetlen szakaszon.
    Amúgy engem idegesítenek a tiszta csillagfényes időben tompított és ködlámpa párost használó egyének, különösen lakott területen. Mert tényleg vakítanak. És ha mögöttem ugyanilyen tiszta időben ködlámpa+tompított párost használó autós jön szorosan mögém hosszú előzhetetlen útszakaszon, akkor egyszerűen bekapcsolom a hátsó zárófényt, hogy barátom, követési távolság, mi van ha hirtelen fékeznem kell, mert elémugrik egy vad... Egyetértek valamelyik hozzászólóval, aki azt mondta, hogy csupán azért kapcsolják be, mert van.
  • CSOCSO
    te meglested a videot?? mer ha igen nem irnal ekkora futyisegeket.
  • robotnyk
    nem viper, cobra. de abból is van :)
  • RelakS
    Nemtom, de ha mán gizdázás :)
    Ahogy néztem a fábiák elejét (mert hogy az van ^^), ha a hűtést meg lehetne oldani, akkor négy tompított fényszóró szélességű lámpa simán elférne egymás mellett oldalanként. Namármost, ilyennel felszerelni a gépet, megfelelően gyengébb izzókkal természetesen, hogy az összfényerő ne változzon, aztán Józsibá csak nézne, milyen ufó jön már szembe, asszony! :)
  • DJ BP
    mondjuk ezt a gyárak megcsinálhatnák, mindenki örülne, rendőr is, dizájnb*zik is (bocs :D)
  • SötétBarom
    Én azon gondolkoztam, hogy helyzetjelző izzót passzintok bele, de a fakabátoknak úgyse tudnám megmagyarázni :|