Memória

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Vanek
vki nekem is válazpljon pls!!!

R U Ready?!?!? ...broken soul...

francois
akkor csak 512est lehet dualozni? és akkor azt a bisban nekem kell beállítani vagy autmatikusan dualozza?

francois
Ha valakinek van használható ötlete, segítsége, tippe akkor lécci privát message-be kösz.

biomage
nem lehet 256 MB os ramot 512 MB rammal dualozni

Aktiv:ASUS PRIME H610M-E D4-CSM | INTEL I3 12100F | Kingstom 2x16GB 3200 MHZ Ram | Sapphire RX 6600 XT 8GB | Chieftec GPS600A8

francois
Hello a dual channel érdekelne mert elvileg azt tudja a boardom csak a biosban nem vágom hol lehet beállítani? Van 2*256 ddr ramom. Amúgy lehet 256 rammal dualozni vagy 512-vel?

Vanek
hi! nem vagyok egy nagy pc-s,szval nem értek a márkákhoz,ezért tõletek kérek segítséget. Van egy 256-os memóriám ami manapság elég kevés,1.72gh,geforce fx 5700Le gépem...Szval igazából sztem egy memóriabõvítés kéne,512-re gondoltam,csak nem tom hol vegyem,meg mennyibe kerülnek,meg melyik a "jó". Segítségetek elõre is köszönöm...

R U Ready?!?!? ...broken soul...

Gabesz amd64
lehet!

DFI UT NF590 SLI-M2R/G,4x1Gb Geil Black Dragon,4200+ AM2, H2o Cooling ,Dell E207WFP, MSI 8800GTS 640Mb Oc,TT Armor,Tagan 600Watt,320Gb Seagate

czky
BGA? Nemtom mit jelent, de így nevezik azokat a kicsi memóriacsipeket (ddr2, ddr3).

Z77A-GD65 | 3570K | Mugen 2 Rev.B | Vengeance LP White 8GB | HD7870-DC2TG-2GD5-V2 | Xonar DX | 830 128GB | WD7500AAKS | 2X HD154UI | TX650W | BX-500 | 32LF2510

czky
Biztos régi az alaplap, vagy csak válogatós.

Z77A-GD65 | 3570K | Mugen 2 Rev.B | Vengeance LP White 8GB | HD7870-DC2TG-2GD5-V2 | Xonar DX | 830 128GB | WD7500AAKS | 2X HD154UI | TX650W | BX-500 | 32LF2510

Gabesz amd64
ez a BGA mit jelent?

DFI UT NF590 SLI-M2R/G,4x1Gb Geil Black Dragon,4200+ AM2, H2o Cooling ,Dell E207WFP, MSI 8800GTS 640Mb Oc,TT Armor,Tagan 600Watt,320Gb Seagate

Gabesz amd64
na most itt jön a góc!

beraktam az én gépembe az egyik twinmos mellé és ottan jó!
pedig az Én twinmos-omon nagy csipek vannak!

czky
Én nem csodálom, hogy az 512-es (BGA tokozású) nem kompatibilis a régi ramokkal. Nincs vele semmi gond. A régit adja el, és vegyen mellé ugyanolyan (BGA) tokozású memóriát!

Gabesz amd64
üdv!

az lenne kérdésem hogy haver vett egy 512Mb ddr 400-as memcsit! infineon-t!

az a gond hogy az alapjába(ami egy ECS N2U400-A) na már most ebbe a lapba 3 memcsit lehet berakni!
volt neki egy 256_Mb ddr Samsung memoriája!

És a gond a következõ:ha berakom az 512-õt akkor nem történik semmi : bekapcsol a gép és csak a 256Mb-osat ismeri fel!átraktam a másik két helybe is de ott is ugyanez a helyzet!
úgyis megpróbáltam hogy csak az 512-est hagytam benn(akármelyik dimm-be!) akkor felismerte!

ez furcsa egy kicsit!Beraktam egy 128Mb-os memcsit is a gépbe a 256-os mellé de úgy mindkettõ mûködött!
ha csak a 128 és az 512 van benn akkor csak a 128Mb-ost ismerte fel...

valami gáz van az 512Mb-ossal szerintem de egyedül meg tökéletesen megy!Amúgy ezen a memcsin kisebb csipek vannak(olyanok mint a DDR2-es memcsin!)

szal valami ötlet?

Nem rossz! Az uj P4-es rendszerekhez nem ertek! ott fugg a ram sebessege az FSB-tol? Amugy art a memorianak ha emeljuk a feszultseget? Sok helyen olvastam hogy 2.6v-rol 3.3v-ra emeltek es igy jo kis eredmenyeket ertek el. De en azt is hallottam hogy hamarabb elszall a memo ha tobb feszultseget kap!

Punker
hm?
párszor pár helyen már le lett írva 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
No, mik derülnek itt ki... <#guluszem1>

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Punker
630-as P4 + 2x512 533-as DDRII

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Milyen geped van?

Punkerwork
soha nem próbáltam húzzni szal engem hiába kérdez 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

[NST]Cifu
Ehh... hát a P4 tuningban én nem vagyok annyira otthon, kérdezt Punker-t, õ az ász ilyen téren. 😊

Teljesítményben egyébként szerintem azért a 200Mhz-el magasabb proci sebesség többet nyom a latba, mint a 60Mhz-el gyorsabb ram (de szigorúan szvsz).

de ha mar 500-on van a RAM akkor a proci is eleg magas orajelen jar szove szerintem az 500MHZ magasabb idozitesekkel jobb nem?
En nem tudom mit tegyek most. koltsek extra penzt jo memoriara es huzzam a 2.6-os P4-em 3GHZ-ig hogy az FSB legyen 230 vagy olcsobb memoria es 5:4 aranyban 3.2-ig huzni a procit hogy a memoria 198-on mennyen! melyik lenne jobb teljesitmenyben es mennyivel?

Gabesz amd64
ezt nem most írták hanem régebben olyan tél környékén.

Gabesz amd64
szerinted rinyálok akkor tévedsz!

ha rinyálok azt levezetem írásba is!
És most ha ezt a memcsit vettem akkor mivan!úgyse szólhattál volna bele a döntésembe...csak egy vagy másfél hónappal elõbb amikor itt kérdeztem hogy melyik is a jó.

És várom a jó válaszokat,hogy megtudjam hogy mik is a memóriára jellemzõ dolgok.
És "csak" most kaptam meg a normális választ Loogan-tól és Cifu-tól.<#eljen><#worship>
Ha visszaolvasol életbe írták ezt eddig ide.
De gondolom most ha valaki vesz memóriát akkor eltudja olvasni(#481) és már el tudja dönteni hogy melyik memóriát válassza a kisebb késleltetésût vagy a magas MHZ-ût!?

Én nem tudtam elolvasni mert nem voltam tájékozodott efelõl,de hallotam hogy ha minél kisebb a CL akkor az jobb a játékhoz...és erre Én olyan memcsit vettem aminek kicsi a késleltetése.

[NST]Cifu
Az ideális a kis késleltetés és a nagy Mhz. 😊

Ha asszinkron is lehet nyomatni (mondjuk Banyapapa rámutatott arra, hogy AthlonXP-nél ez nem játszik), pl. A64-nél, akkor próbálkozni kell, melyik a nyerõbb. Én a két végletett próbáltam (400Mhz, 2-2-2-6 vs. 500Mhz, 2.5-3-3-7), de lehet, hogy mondjuk 440Mhz-en is bírta volna a 2-2-2-6 idõzítéseket, legfeljebb kellett volna 2.8 voltot adni neki (ezt azért nem próbálgattam, mert 4 modullal akartam használni, csak mikor gondjaim lett az A64 memóriavezérlõjével, akkor próbáltam ki, hogy megy két modulal).

Loogan
Mondjuk ha elolvasnád azokat a hozzászólásokat, amiket Neked írtak válaszképpen (feltéve ha érdekel a válasz...), és megnéznéd a #481-es hozzászólásban szereplõ cikket, és értelmezve el is olvasnád, akkor kb. fény derülne, arra amire a #492-ben vakarod a fejed.
Tessék itt van a cikk újra, az elejétõl: Tomshardware-s cikk a RAM tuningról

Törekszünk a jónak gyakorlására, a rossznak elkerülésére.

Punkerwork
nem viccelek, és igen elsõ naptól azt mondom hogy sz@rhangos annak a VGA-nak a hûtése, a különbség hogy én azért mondom hogy ha más is venni akar az tudja, de te nem hiszed el hogy nem rossz szándékból mondjuk amit mondunk, inkább játszod szokás szerint a fürdõs qrvát és rinyálsz, engem nem zavar már megszoktam tõled, de mást ne ugass le ha segíteni akar.

Gabesz amd64
kösz a segítséget

Gabesz amd64
elég vicces vagy megint!

Te is vettél már szar dolgot,vagyis nem szar dolgot csak gagyit!
csak téged nem osztott le még senki hogy mért ilyet vettél mért nem olyat!

mert ha leosztott volna valaki és egy idõ után akkor büntit adnál neki!

na mindegy!

Én meg azt mondom hülye vásárlást csináltál mert Asus6600Gt-t vettél!
Rosz döntésed volt mert hangos a hûtöje!<#eplus2><#mf2>

Gabesz amd64
akkor mér írták azt egyesek hogy jobb a játékra a kisebb CL mint a nagyobb MHZ?

ha ugyvan akkor tuningolom a memcsit!
De ha feljebb emelem a Mhz-et akkor változik a késleltetés is?
<#fejvakaras>

Gabesz amd64
mit kell elismernem??

[NST]Cifu
Õ azt írta, hogy jobb az alacsonyabb idõzítés, mint a magasabb Mhz. Én erre reagáltam.

Az egy más tészta, hogy meddig lehet hajtani (itt az a fõ kérdés, hogy hányszoros szorzójú a proc, és hogy lockos-e). Nekem pl. azért nem sikerült a 2500+-os prockómat 2200Mhz fölé hajtani, mert a 333Mhz-es ramjaim már a 400Mhz-et is csak tré idõzítésekkel tudták elérni (11x200Mhz FSB = 400Mhz DDR). De láttam 10x250Mhz-en futó Barton-t is, 500Mhz-en futó ramokkal - igaz vízhûtéssel. 😊

Banyapapa
Igen, nem jó?:i

Punkerwork
DDR400 (PC3200), the latest and fastest DDR memory standard, supports bandwidth up to 3.2GB/s to provide enhanced system performance. (Note: PC3200 Max. to 2 banks only; PC2700 Max. to 4 banks only)

erre gondolsz?

Banyapapa
Deeee, pont te irtad nekem a multkor hogy az XP-k azt csipik ha szinkronban mennek a memoval.
És azt irta a srác a 400memjei 300 mennek (elöször ez volt a bibi nála),legalábbis aláirásában 2200+XP van, nekem 2400+ a 400 memok mennek 133(266)-on😛
És igy jó.

Hm, most nézem birnia kellene a 400 memokat annak az asus-nak: klikk

Punkerwork
Geb@sz-on ne rágj be elvakult fanatista, ha nem veszed komolyan akkor szórakoztató része a hardware fórumnak 😊

[NST]Cifu
Banyek, akkor menj a rákba, munka mellett itt próbálok segíteni, hogy megértsd mirõl van szó, te meg csak nyafogni tudsz, mert nem tudok 5 perc alatt utánanézni és begépelni a választ! <#boxer>

Loogan
<#eljen><#email> Nem baj. A Tiéd rövidebb, tömörebb. 😊

[NST]Cifu
Na, amire bepötyögtem, már ketten reagáltak sokkal precízebb válasszal... <#idiota>

[NST]Cifu
A Memória idõzítések a kiolvasás idõzítései, vagyis hogy mely mûveleteket hány órajel alatt végzi el. A fõbb idõzítések (általános felírás: CAS-tRCD-tRP-tRAS):

CAS - Column Address Strobe: Oszlop Cím Impulzus (késleltetés). Ez mutatja meg, hogy hány órajel alatt mutat rá a memóriamátrix oszlopára, ez talán a legfontosabb, ezért is fõleg ezzel jelzik a ram idõzítéseit.
tRCD - RAS to CAS Delay: Mennyi idõ (hány órajel) alatt vált át RAS-ról CAS-ra.
tRP - Row Address Strobe: Sor Cím Impulzus. Ez mutatja meg, hogy hány órajel alatt mutat rá a memóriamátrix sorára.
tRAS - Active to Precharge Delay: Mennyi órajelnek kell eltelnie amíg egy aktivált sort deaktiválni lehet. Ideális esetben CAS + tRP + 2 az értéke (tehát pl. 2-3-2-6 v. 3-3-3-8)

A saját tapasztalatom az volt, hogy a 400Mhz 2-2-2-6 és az 500Mhz 2.5-3-3-7 között ez utóbbi javára billent a mérleg játékok alatt (Doom3-ban kb. egy fps eltérés).

Loogan
Tessék magyarul is:
RAM-tuning a BIOS-ban

A különféle BIOS-okban rengeteg fajta memória-beállítással találkozni. Bár a beállítások lényege minden esetben ugyanaz, elnevezésük rendkívül sokféle lehet. Az alábbiakban a legfontosabb beállítások rövid ismertetése következik . a zárójelben a leggyakoribb értékeik olvasható, s az ideális az aláhúzott beállítás. Ahol tudtunk, néhány alternatív elnevezést is felsoroltunk. Elõfordulhat, hogy nem mindegyik BIOS-ban létezik mindegyik beállítási lehetõség.

Automatic Configuration (On/ Off) (automatikus beállítás) (DRAM Auto, Timing Selectable, Timing Configuring) Ha kézi memória-beállításokat szeretnénk, ezt kell kikapcsolni.

Bank Interleaving (Off/ 2/ 4) (memóriabank átfedés) (Bank Interleave) A DDR RAM chipek 4 memóriabankból épülnek fel. Az átfedéses címzés növeli a teljesítményt.

Burst Length (4/ 8) (sorozatnagyság)

A burst length azt határozza meg, hogy egy átvitel során hány adatblokk kerüljön feldolgozásra. Ideális esetben egy átvitel egy memóriasort tölt meg a Pentium 4, vagy az Athlon XP L2 cache-ében. Ez 64 bájttal, vagyis 8 adatcsomaggal egyezik meg.

CAS Latency tCL (1.5/ 2.0/ 2.5/ 3.0) (CAS várakozási idõ😉 (CAS Latency Time, CAS Timing Delay) Ez a szám azt határozza meg, hogy az oszlop kijelölése az adatok a kimeneti regiszterbe történõ megérkezése között hány órajel telik el. A memóriagyártók a modul által támogatott leggyorsabb beállítást szokták CL-értékként feltüntetni.

Command Rate CMD (1/ 2) (utasítássebesség) (Command Rate, MA 1T/2T Select) Az órajelek száma, ami alatt a kívánt adatzónát tartalmazó modul és chip kijelölhetõ. Ha minden memóriabank foglalt, a CMD értékét egy helyett kettõre kell állítani, ami érezhetõ lassulást eredményez.

RAS Precharge Time tRP (2/ 3) (RAS feltöltési idõ😉 (RAS Precharge, Precharge to active) Az órajelek száma, ami az áramkörök feltöltéséhez kell a sor megcímzése elõtt.

RAS-to-CAS Delay tRCD (2/ 3/ 4/ 5) (RAS-to-CAS késleltetés) (RAS to CAS Delay, Active to CMD) A sor meghatározása és az oszlopot megcímzõ jel elküldése közti idõ. Ha ezt 2-re állítjuk, akár 4% sebességnövekedést is elérhetünk.

Row Active Time tRAS (5/ 6/ 7) (soraktivitási idõ😉 (Active to Precharge Delay, Precharge Wait State, Row Active Delay, Row Precharge Delay) Az a késleltetési idõ, aminek két különbözõ sor megcímzése között kell eltelnie.

Memory Clock (100/ 133/ 166/ 200 MHz) (memória-órajel) (DRAM Clock) A memóriabusz sebessége. A beállítások többnyire az FSB arányában történnek. A DDR technológia segítségével a tényleges adatráta megduplázódik.

Itt a link. Kicsit régi, de érdemes az egész cikket átolvasni.

Banyapapa
"RAS - Row Address Strobe or Row Address Select.
CAS - Column Address Strobe or Column Address Select.
tRAS - Active to precharge delay. This is the delay between the precharge and activation of a row.
tRCD - RAS to CAS Delay. The time required between RAS and CAS access.
tCL - (or CL) CAS Latency.
tRP - RAS Precharge. The time required to switch from one row to the next row, i.e. switch internal memory banks.
tCLK - CLocK. The length of a clock cycle.
Command Rate - This is the delay between Chip Select (CS) or when a IC is selected and the time commands can be issued to the IC.
Latency - The time between when a request is made and the request is answered. I.E, if you are in a restaurant, the latency would be the time between when you ordered your meal to the time you received it. Therefore, in memory terms, it is the total time required before data can be written to or read from the memory.

Some of the above terms are more important to system stability and performance than are others. However, it is important to understand the role of each of these settings/signals in order to understand the whole. Therefore, the numbers 2-3-2-6-T1 refer to CL-tRCD-tRP-tRAS-Command Rate and are measured in clock cycles.
tRAS
Memory architecture is like a spreadsheet with row upon row and column upon column with each row being 1 bank. In order for the CPU to access memory, it must first determine which Row or Bank in the memory that is to be accessed and activate that row via the RAS signal. Once activated, the row can be accessed over and over until the data is exhausted. This is why tRAS has little effect on overall system performance but could impact system stability if set incorrectly.

tRCD
There is a delay from when a row is activated to when the cell (or column) is activated via the CAS signal and data can be written to or read from a memory cell. This delay is called tRCD. When memory is accessed sequentially, the row is already active and tRCD will not have much impact. However, if memory is not accessed in a linear fashion, the current active row must be deactivated and then a new row selected/activated. It is this example where low tRCD's can improve performance. However, like any other memory timing, putting this too low for the module can result in instability.

CAS Latency
Certainly, one of the most important timings is that of the CAS Latency and is also the one most people understand. Since data is often accessed sequentially (same row), the CPU only needs to select the next column in the row to get the next piece of data. In other words, CAS Latency is the delay between the CAS signal and the availability of valid data on the data pins (DQ). Therefore, the latency between column accesses (CAS), plays an important role in the perfomance of the memory. The lower the latency, the better the performance. However, the memory modules must be capable of supporting low latency settings.

tRP
tRP is the time required to terminate one one Row access and begin the next row access. Another way to look at this it that tRP is the delay required between deactivating the current row and selecting the next row. Therefore, in conjunction with tRCD, the time required (or clock cycles required) to switch banks (or rows) and select the next cell for either reading, writting or refreshing is a combination of tRP and tRCD.

tRAS
Next comes tRAS. This is the time required before (or delay needed) between the active and precharge commands. In other words, how long must the memory wait before the next before the next memory access can begin.

tCLK
This is simply the clock used for the memory. Note that Frequency is 1/t. Therfore, if memory was running at 100Mhz, the timing of the memory would be 1/100Mhz or 10nS.

Command Rate
The Command Rate is the time needed between the chip select signal and the when commands can be issued to the RAM module IC. Typically, these are either 1 clock or 2."

Punkerwork
hagyd csak úgyse ismeri el.

Gabesz amd64
Te is csak mondod a számokat csak eddig senki se tudja megmagyarázni hogy az elsõ 2-es után mit jelent a többi!

[NST]Cifu
Hát a Kingmax HardCore (512Mbyte ára ~18-19e Ft) nem sokkal drágább, mint a Twinmos Twister Cl2, és 400Mhz-en ez is viszi a 2-2-2-6-ot.

Punker
mi jelenleg csak Kingston ram-ot árulunk raktárról 😊 persze hozzá teszem hogy 95%-ban cégeknek adunk el oda nem tuning hanem alapon atomstabil ram kell, az elmúlt 1 évben több mint ezer Kingston és PQI(sulinet) ramot adtunk el egyetlen egy se jött még vissza garhibával, Geil ramra se volt eddig még panasz.

Errol mi a velemenyed? Kingston 512 MB DDR (KVR400X64C25/512)?
A Prohardveren volt egy memoria teszt abban elhuztak DDR 472-ig! Szerinted nem lenne rizikos megvenni? Lehetseges az hogy megveszem es utana kiderul hogy az pont nem megy ilyen orajelen amit megvettem!

Gabesz amd64
tojok rá!játékra megfelel majd!amúgyi egyyûszer kell sok pénzt kidobni a gépre azt 2-3 évig bõven elég az!

meg akkor ennyit errõl a helyrõl(Memória topig<#mf3>)!kérdeztem Én már jóval régebben,hogy melyik memcsi a jó erre itt ezt a választ kaptam: ez + ez + ez de a Twinmos is jó!Senki se tudott konkrét választ adni!
csak a vakvilágba mindenki magyarázz...aztán nmelyik okostojásnak lövése sincs az egész memória témáról,de beleszól!
Igaz nekem sincs és ezért kérdezgetek,de konkrét választ életbe kaptam még itt...hogy mér jó ez és mér jó az!
Ez volt a "Melyik tápot?" topicba is,kérdeztem erre néhány parasztsurmó...van ám GUGLE is<#wilting> és ott megtalálsz mindent!

Hát köszönöm szépen! <#eljen> ki lettem segítve...
Visszatérve a memóriára nekem ez jó és kész.

Ez a Twinmos nekem "megtetszet" és olvastam a PH-n róla cikkeket hogy jól lehet tuningolni és ezért választottam ezt!
Amúgy Geil-t akartam venni,de itt a dunaántulon életbe lehet olyat kapni hogy rohadna le!

Punker
szal hiába vettél jó ram-ot mert kb 1,5-es árat fizettél érte.

Punker
szal hagytad magad átverni, j aés hozzá teszem hogy Eger 15 éve mindig az ország 3 legdrágább városában van!

Gabesz amd64
ott nálatok igen kijött volna,de itt másak az árak!

ha itt drágább és nálatok olcsobb akkor kb ugyanottvagyok ha felmentem volna érte Egerbe!