6962

\"bkv\"

Vélemények, tapasztalatok, történetek.

| busz | metro | villamos | trolibusz | hév | éjszakai | egyéb |
  • BenceYCE
    Mert a bkv menedzsmentje nem az utasok igényei szerint alakítja/alakította a paraméterkönyvet, hanem, hogy az alvállalkozókat olyan viszonylatokra engedje ahol jobban fizet neki. A maradék buszállományt meg szétszórták. Jó példa volt erre, hogy a kelenföldi garázsnak kellett volna adni a paraméterkönyv váltásakor a 91-es viszonylatot, mert náluk volt elegendő alacsonypadlós busz a viszonylat kiszolgálására, csak sajnos ezt az alacsonypadlós buszokkal nem beszélték meg. Azoknak gyárilag elég erős a motorjuk, csak majdnem fele akkora motorja van mint a régi 415-nek. Márpedig a buszok motorjainak ereje közt igen nagy a szórás egy olyan cégnél ahol spórolnak. Így fordulhatott elő, hogy volt olyan busz ami nem bírta az utolsó centiket megtenni a hegytetőn és visszagurult. Nem véletlen nem járatták ezeket hegyen. Oda a 415 való. Vagy anno a motorokon nem kellett volna spórolni és a nagyobb motort kellett volna beletetetni, vagy nem kellett volna hagyni, hogy széthulljon. Csak hát minden ami pénzbe kerül azt korrupt emberek vásárolják.
  • tigerbácsi
    igazából nem is tudok olyan céget ami kaphat jelenleg hatósági jogkört.
  • BenceYCE
    Összetettebb kérdés ez, mivel az ellenőrzést a cég alól ki kellene venni, hiszen Zrt a cég és mint olyan nem jogosult arra, hogy a munkavállalóinak hatósági jogokat adjon. Ezt még az állam sem teheti meg. Ezért jó példa amit Catti mondott, hiszen a megoldás ez lenne. Bár a cég sorsára is lenne sok variáció, csak ez sajnos érdekeket sért. Sokak szerint mint pl. Mike, el kellene privatizálni a céget, pedig ez bebizonyosodott 2 európai városban is, hogy őrültség. Londonban azóta olyan drága a közlekedés. Illetve hagy pontosítsak, nem drága, csak sok pénzbe kerül. Azóta az EU köti a városi önkormányzatok kezét és legalább 51%-nak önkormányzati tulajdonban kell maradnia, pontosan azért mert csak csalással és lopással lehet profitot kivenni a közlekedési társaságokból, hiszen egyik sem képes magát fenntartani csak állami dotációval. Már ha a szolgáltatás elér egy bizonyos színvonalat, ami Budapesten évtizedek óta nem történt meg.
  • Molnibalage
    Az utolsó mondat kivételével szimpatikus és logikus amit írsz. Szerinted egy buszvásárlást lebonyolítani egy hét?

Vagy te csak puszta széndéknyilatkozatra vársz, hogy akkor veszünk x db buszt y időpontig?
  • tigerbácsi
    nem rendőr volt biztos, s ezért is ütötte meg a bokáját, mert feketén dolgozott. szerintem a délmagyarország c. napilapban is volt róla cikk.

persze ezzel tisztában vagyok :-)

ám egy kérdéshátha van róla infód:
    a BKV-s ellenőröknek előírás a személy s vagyonőri igazolvány?
  • Fabio Capello
    igen, ez is tény, sokszor láttam, hogy sofőrök (szerintem) utazásra nem épp ideális járművel is vezettek, ezért mindenképp meg kell süvegelni őket, mert a menetrendet is tartották, a busz is egybenmaradt.

Viszont felháborító (bár nyilván nem ti tehettek róla), hogy például a 63-as vonalán, egy olyan busznál, ami két hegyre is felmegy, még mindig a szar 20-25 éves tragacsok járnak, amik épphogy le nem halnak a hegy tetején. A környéken már szinte mindenhol minimum az újabb típusú (talán Ikarus? - ezek a kék-zöld-szürke festésűek) járnak, bár egyre több vonalon a legújabb (tiszta kék, hátrafelé magasodó) busz jár, nálunk mégse képesek lecserélni legalább a második típusra a roncshalmazokat....
  • tigerbácsi
    teljesen igazad van.
  • BenceYCE
    Látod Ő sem ellenőrként lett barom, hanem már előtte is az volt.
  • BenceYCE
    A magyar rendőrök ha jól tudom nem dolgozhatnak másodállásban, így jegyellenőrként sem. Nem polgárőr volt véletlen?

A diktált adatot vagy elfogadja vagy nem. A helyszínen viszont nem tarthat, szabadságodban nem korlátozhat, egy újjal sem érhet hozzád.
  • BenceYCE
    Illetve az ország vezetősége feletti kontroll hiányáé.
  • tigerbácsi
    szegeden is külön cég csinálja, de Ők sem kérhetik el a személyigazolványt. bár igazság szerint én is megadnám nekik ezt a jogot. csomó probléma megoldódna, viszont kötelezném Őket hogy ha az utas kéri Ő is mutasson be (ne adja át) pl egy fényképes plasztikkártyát amin valami hitelesítés is van.

ismét csak szegeddel tudok jönni, ott egy időben elterjedt az állellenőrök, kik felajánlották a megvesztegetés lehetőségét.
  • BenceYCE
    Ezt írtam én is. Ők vis majorról beszélnek, pedig ez nem előre láthatatlan dolog volt. Évek óta ez a helyzet, az előzményeket pedig minden hírcsatorna adta. Akkor Te elhiszed, hogy nem tudtak róla és nem is tehettek semmit? Engem is felháborít, de ezt megtehetik, mert a dolgozókkal ellentétben az utasok nem hallatják hangjukat. Kimentek valaha is demonstrálni, mert életveszélyes ócskavasakkal kell utazniuk, mikor egy busz karbantartással, a buszvezető fizetésével együtt 3-4 év alatt behozza az árát? 17 év az átlagéletkor a buszoknál, mégsem szól senki semmit?

Nem javultak meg a buszok. Említettem, hogy a sztrájk idejére 90%-os szolgáltatást várt el a management. Ez a hétköznapokban nem is teljesül, mert annyi busz romlik el naponta. A garázs tegnap délután is tele volt "sztrájkoló buszokkal" amik széthullottak a vonalon. Minap 12,5 kanyarból 2-t tudtam ledolgozni. Jött is a csoportvezetőm osztani az észt de a vonalműszak igazolta az állításomat, a szekér így nem maradhatott forgalomban. Ez csak egyre rosszabb lesz. Mindazonáltal az ócskavasakra alig költenek, mert próbálják kihúzni az ősszel esedékes önkormányzati választásokig a régi szadeszes "urak". Mindenhol ez megy, mert tudják, hogy olyan kevés esélyük lenne, hogy azt már választási csalásokkal sem tudják olyan mértékben befolyásolni, hogy átbillenjen a mérleg nyelve. Sokszor mondtam, hogy az utast nem érdekli, hogy azért nem jön a busz, mert ki sem tudott jönni a garázsból a buszvezető, mert nem tudtak forgalomképes járművet alá adni, vagy azért mert a végállomáson félre állt a hibával. Égető problémák vannak amit nem fognak tudni 2 marék izzóval és 20 liter ablakmosó folyadékkal orvosolni. A buszvezetők tanúbizonyságot adtak róla, hogy semmiféle lojalitásuk nincs a cégvezetés felé. Az utasok felé viszont annál is inkább. Inkább dolgoznak és szállítják az utasokat féklámpák nélkül is, óriási támadási felületet hagyva ezzel magukon, mert ezeken a buszokon közlekednek Ők is, a rokonaik is. Nem kell megköszönni, mert senki nem várja el, de azt hiszem a "hirtelen megjavult" buszokkal élcelődni nem épp helyénvaló. A műszakon napokig óriási nyomás volt, és olyan elvárásoknak kellett megfelelniük a sztrájk előtt amit korábban a még le nem épített létszám is alig tudott kisajtolni magából. Mindez persze halottnak a csók, mert a kresz nem kér meg rá, hogy vizsgáljam meg az alacsonypadlós szóló IK 412-esen az összes vázoszlopot az ablakok mellett, hogy vajon mind szét van törve és elhagyja-e ma a tetejét a busz vagy van még ami tartsa. Többször feltettem a kérdést, megkérdem megint. A cég évi 700 milliót spórolt a béreken, napi 40-50 milliót a sztrájk ideje alatt az üzemanyagon és a béreken. Hány darab roncsot cseréltek le vadi új 36 milliós mercire?
  • tigerbácsi
    nem ott külön volt a bkv autóbusz sofőrök fizetése.
  • tigerbácsi
    igazad van! nekem szerencsére nincs gondom az ellenőrökkel, mivel ez is csak egy munka, viszont amelyik bunkó s bunkón viselkedik akár melyik utassal ott azért oda szoktam szólni s szoktam az utast figyelmeztetni a jogairól s kötelezettségéről.
  • tigerbácsi
    persze hívhat rendőrt, de az ellenőröknek nincs olyan igazolványa amivel elkérhet fényképes igazolványt. ha meg van rendőrigazolványa, egy történetben tudom elmesélni: diákként szegeden az iskolában hagytam a bérletem, mert tesióra utáni öltözéskor kiesett a zsebemből, az ellenőr elkapott hogy bérlet nélkül közlekedtem, elkérte volna a személyimet mit nem mutattam meg Neki mert nem volt hozzá joga, s elővette a rendőrigazolványát, de közben odaért egy járőr s mivel megbüntetett, így feljelentettem mert a rendőr nem végezhet pihenőidőben melót, s őt ha jól tudom kirúgták. de nem biztos lehet csak büntetést kapott.

ám szerintem a diktált adatot nem fogadja el. szvsz.
  • Molnibalage
    Hogy a felső vezetését is belevették szerintem...
  • tigerbácsi
    elhiszem nem erről van szó, csak nem értem hogy jön ki akkor az az átlagkereset mi a linkben volt. nem arról van szó hogy sajnálom tőletek a pénzt, mert belátom megérdemlitek a fizetést, mert én pl nem lennék képest ezt csinálni, csak az országgal van baj ami most Nálatok csapódott le. mert ugyebár az ember azért tanúl felsőoktatásban hogy ülő munkát tudjon végezni, s jól keressen. s összehasonlítva (nem a Te végzettséged) a sofőrök végzettségét s keresetét meg a diplomások továbbá pl a tűzoltók s egyéb veszélyes szakmák fizetését akkor azt le kell szögezni hogy nem keresnek rosszul a sofőrök! mégegyszer mondom ez nem a Ti hibátok! ez az országé! szvsz.
  • CattiBrie
    Érdekességként mondom, hogy Németországban az ellenőr bagázs egy külön cég és van joguk igazolványt elkérni. Továbbá, ha megbüntetnek, az eset bekerül a criminal record-jaid közé. Aztán, amikor új munkahelyre mész, lekéred az infókat magadról a rendőrségnél, majd bemutatod az új cégnél.
    Kicsit más. Érdekes.
  • BenceYCE
    Mert ma a jogszabályok szerint csak azt tudják megbüntetni aki hagyja magát. Ha azt látja Rajtad, hogy tisztába vagy a saját jogaiddal és az ellenőr jogaival, odébbáll, mert tudja, hogy felesleges időtöltés még a csekket is kitölteni. Csak az igazán lojális balf@szok kekeckednek.
  • Fabio Capello
    Nade baszod, hat nap szerződésfelrúgásért kapott három nap kompenzációt a kétheti, havi és negyedéves bérletes. És akinek éves bérlete van, vagy egyéb?

Viszont egyvalamiben tényleg igazat szólnak a hírek, a sztrájk végeztével hirtelen minden busz megjavult...
  • BenceYCE
    Sajnos a szolgáltatás utasszállításról szól. Az utaslétszám tekintetében pedig 43%-os minimális szolgáltatás teljesült, mivel a metró és a hév óriási horderejű. Más kérdés, hogy pl. minek mennél a Moszkva térre ha onnan semmivel sem tudsz továbbhaladni? Ráadásul ha a metrós és héves szakszervezetek vezetői nem lennének közpénzből megvéve, már az első nap után aláírás született volna. A városvezetés tudta, hogy sokáig nem tudja az információt visszatartani, nem fogja tudni az emberek szemét hazugságokkal eltakarni. Mégis erősködik, pedig a bkv a dolgozókból áll. A metróvezetőből, a szerelőből, a pénztárosból és a jegyellenőrből és még sokan másokból, nem pedig Kocsis Pistikéből, meg Demszki Gabikából meg a sokat emlegetett Eleonórácskából. Egy gyerek is tudja, hogy nagyobb szükség van a villamosvezetőre mint a sok akácfatöltelékre. Miattuk csak milliárdok vándorolnak magánkézbe és 17 éves átlagéletkorra romlik a buszpark.
  • BenceYCE
    Ez egy röhej. Egyfolytában arról papol, hogy mi többletjuttatásokat kértünk, pedig csak azt kértük ami eddig is megvolt. Márpedig mivel szuperbruttósítás nyomán nem mi, hanem a bkv kapott 2mrd-1.3mrd HUF kedvezményt, így a 700 mill HUF gyanítom fedezi azt a plusz költséget amit nem még egyszer mondom és hangsúlyozok, nem kértük! Egy forint fizetésemelést sem kértünk! Azt kértük amit eddig kaptunk, más néven, hogy ne vonjanak el pénzt a fizetéseinkből. Igen erős a gyanúm, hogy ezt sem kértük volna, ha nincsenek a botrányok, hiszen bárkit felháborítana a felsővezetés pazarlása, lopásai és sikkasztásai utáni fizetésmegvonás. Többször is leírja a béremelés követelést, meg hogy "ha jobban utána nézünk a dolgoknak". Hát elfelejtett utána nézni. Bár az első napokban a média is bérfejlesztési követelésről beszélt, a sokadik napon ezzel a hazudozással leálltak, mivel jogilag támadhatóak lettek tőle. Talán egyedül az Echo és a Hír tv volt az ahol ezt a demagóg dumát nélkülözték, mert voltak olyan merészek és személyesen kérdezték meg a szakszervezeti szóvivőktől, hogy mik is azok a követelések amelyekről olyan sok szó esik. Az irományban volt mégy egy rész ahol épp csak hangosan nem nevettem fel. Az utópiájában a szakszervezetek már az egész országot irányítják. Azt hiszem ez az attus.hu ezzel csúnyán hiteltelenné vált.
  • BenceYCE
    Igen! Egyszer csak idetolja valaki az 1200 darabos buszparkját és forradalmat csinál :)
  • BenceYCE
    Pontosítanék. Hívhat rendőrt, de nem vagy köteles megvárni. Akkor nincs miért rendőrt hívnia, ha hagyod magad megbüntetni. Márpedig miért ne hagynád? Csak mutasson fel egy igazolványt ami alapján kérhet bármiféle arcképes igazolványt, személyit, jogsit, vagy bármit. Amíg nem tud ilyet felmutatni, kénytelen lesz beérnie azzal, hogy bediktálod Neki az adataidat. Ha elfelejtetted volna ki is vagy. Gyurcsány Ferencnek hívnak és 2345 Heréd-en laksz a Bajnai Gordon utca 12-ben.
  • BenceYCE
    Azért mert hazugság volt amit a bkv állított, miszerint vis majorról van szó. Ezek szerint Ők nem tehetnek semmiről?
  • BenceYCE
    Délelőttösként úgy kerestem 120-125-öt, hogy abban egy volán bérlet 86%-os visszautalása is benne volt, ami 10k. Délutánban 146 volt a legutóbbi utalása a cégnek, amiben megint csak benne volt a 10-es bérlet visszautalása. Ha gondolod elküldöm lefényképezve a múlt havi bérpapírom.
  • tigerbácsi
    megnézed a szavazást s figyelembe veszed, hogy a pestiek nagyjából hogy válaszoltak, akkor szerintem nem nagyon a bkv vezetőséget, politikusokat tették ez miatt felelősnek. ahogy írta,m valahol megértem őket, de el nem fogadom.
  • tom235
    " a közvélemény nem nagyon fog mellétek állni :("
    Őszintén, szerinted ez mennyire izgatja őket?
    Mellesleg most se nagyon álltak a buszosok mellé, más kérdés, hogy a kialakult helyzetért a politikusokat, bkv igazgatót tették felelőssé az utasok.
  • Mighty
    Már csak azért is érdekes ez a kérdés, mert ugye, ezzel is magyarázták a szakszervezetek a sztrájkot. Miszerint, nem csak a sofőrök érdekében, hanem a buszok állapota miatt is sztrájkoltok.
    Ha nem lesznek/lesztek következetesek és a továbbiakban nem álltok ki a buszok siralmas állapota miatt, akkor a következő sztrájknál (hogy mikor, az kérdéses, de biztos lesz), a közvélemény nem nagyon fog mellétek állni :(
  • Mighty
    Bence!

Az alábbi cikkre tudnál valamit reflektálni?
    http://bkvfigyelo.blog.hu/2010/01/19/hihetetlen_minden_autobusz_megjavult_budapesten

Komolyan érdekelne, hogy a sztrájk után is folytatjátok ezt a január eleje óta tartó busz átvételre vonatkozó szabályokat? Gondolom nem azzal töltötték a szerelők az elmúlt hetet, hogy minden buszt megjavítottak, amiben kifogást találtak a sofőrök. Vagy változott a szabályozás és az apró-cseprő hibák már nem számítanak?

Remélem, hogy folytatjátok, és rákényszerítitek a szerelő üzletágat (van ilyen egyáltalán), hogy rendesen végezzék el a javításokat, illetve a vezetést, hogy költsenek az alkatrészekre.
  • tigerbácsi
    pedig abban a linkben nagy igazságok vannak :-)
  • tigerbácsi
    én tegnap megtettem, az 1 -es villamoson, s nem foglakozott velem :-) nem kezdett el magyarázkodni meg semmi. csak hátat fordított s ment tovább :-)
  • Molnibalage
    Ahogy már írtam. Egyeseknek fényévekre van a demokrácia felfogása a szükségestől...
  • Molnibalage
    Szerintem meg nagyon nagy tévedések vannak benne. A cikk képtelen belátni azt, hogy mi egy valódi működő demokrácia lényege. Persze ez az ország nem az, de az nem ide tartozik.
  • Destyni
    Lófaszt nekik !!!!
    Ha nekik rossz legyen másnak még rosszabb, mivel nem járt szinte semmi , és ha járt az is csöppet ritkán, szóval magukra voltak utalva akik nem tudtak bemenni a munkahelyükre , és ha emiatt elveszítik a munkahelyüket akkor mivan? ki tőrődik velük? és arról még nem beszéltem hogy aki arra szorult hogy napi 2-4k forintos benzinköltség mellett ment be melózni ők nem kapnak visszatérítést.... a BKV-t egy az egyben le kellene cserélni, biztos lenne jelentkező a helyére!!
    az biztos ha jön egy ellenőr és kéri a jegyem, megmondom most én sztrájkolok!!!
    ennyi.
  • Mike
    kár, hogy fél éve nem kattintok már rá a linkjeidre :)
  • Mike
    nem
    de adóból már úgy is csontig támogatom a BKV-s munkavállalókat, mit akarnak, pulykapénz mellé még fizessek is a szarukért?
    lófaszt
    majd megy adóból

minél többet keresnek, annál több lesz az adó, vagy annál többet költünk rájuk adóból
    válság idején önmérséklet?
    a pulykaopénzüket inkább adnám a mentősofőröknek
    úgyhogy tőlem az önkormányzat plusz pénzt, kvázi bkv adót ne várjon
    egyébként ha veszek, ha nem veszek bérletet úgyis tömik a BKV-ba a pénzt, mi változik? semmi
    öntjük a feneketlen zsákba a milliárdokat
  • tigerbácsi
    kerek egész szvsz!
  • Christo
    BKV sztrájk tapasztalatai

na itt keményen le van írva az igazság
  • celza8807
    link