6962
Vélemények, tapasztalatok, történetek. | busz | metro | villamos | trolibusz | hév | éjszakai | egyéb | |
-
BenceYCE #5721 Értsétek már meg, h a BKV fő profilja nem a tömegközlekedési szolgáltatás lebonyolítása, hanem a haverokon keresztül történő közpénzek magánkézre játszása. Ez csak egy kép amit Ti láttok. Aki benne dolgozik az tudja, h a kétkezű munkások csinálnák ugyan amit kéne, de a döntéshozók mással vannak elfoglalva. -
kiskapucska #5720 Továbbgondolva, amit mondasz, nem tudom, hogy a pofátlanabbnál-pofátlanabb tanácsadási megbízások helyett miért nem lehet az alkatrészellátás területén egy egységes és átlátható rendszert bevezetni a bkv-nál. Akár olyasmit mint a "just-in-time" a japánoknál. Azért mondom ezt, mert a meghibásodásokat és a javítás elmaradását állandóan alkatrészhiányra hivatkozva hagyják figyelmen kívül. Magyarországon jelentős autóipari cégek vannak, amelyeknek beszállítói hátterük is van - egész biztos, hogy utángyárhatóak lennének a régi Ikarusok alkatrészei, ha szándék és pénz meglenne rá. A megfelelő készletezési rendszer mellett pedig mindig kéznél lennének, nem a meghibásodás pillanatában kéne utánajárni, hogy mégis melyik roncsból lehet kiszerelni. De akár a régi, rossz buszok újrahasznosítását bontott alkatrészként is okosabban meg lehetne oldani, ha szépen szétszerelnék őket teljesen, és így minden alkatrész egyből kéznél lenne. Mert egy Volvonál még csak-csak elhiszi az ember, hogy drága és körülményes az alkatrészutánpótlás, de nehogy már egy magyar gyártmányú régi busznál ne lehessen ezt megfelelően megoldani.
Nyilván a végső megoldás a buszpark lecserélése lenne - lehetőleg olyan darabokra, amit a budapesti viszonyokhoz terveznek és nem esnek szét két év után (úgy tudom a volvók egy részét pl eléggé megviselte már a hazai utak állapota...) -
#5719 Tudod miért sokkal egyszerűbb a munkaruha, a fénymásoló meg a hasonlók beszerzése? Mert sokkal olcsóbb, minden a pénz körül forog, ha van azt is inkább megtartják meg végkielégítésekre elköltik a helyett hogy a buszok állapotán javítanának, ide valami globális probléma megoldás kéne, mondjuk egy szervizet csinálni és egy olyan intelligens rendszert ami azonnal jelez ha valamilyen probléma merül fel, nap végén megy szervizbe és meg is csinálják. Csak ugye ezt is ki kéne ötletelni arra meg nem nagyon futja meg igazából nincs is rá szabály meg rendszer hogy akkor azonnal mennie kell ha hiba merül fel, inkább rámondják hogy jó ez még... -
etmanuk #5718 Én már semmin nem lepődök meg! Utaztam olyan buszon ami kigyullad, olyan buszon ahol nem működött a fék és olyanon is ahol az ajtó nyílt ki menet közben magától.
De hát mit tehetnék? Már nem vagyok hajlandó felidegesíteni magam, 20 évbe telt mire az embereknek feltűnt hogy lehetne akár jobb is, hogy nem szabad mindent szó nélkül tűrni, hogy meg lehet mondani a saját véleményünket is?
Hát ha ez ennyi időbe telt, remélem türelem is lesz, mert sok időbe fog telni mire ez a fórum topik kihal :) -
kiskapucska #5717 Amennyire odafigyelnek a buszok karbantartására, csoda, hogy még nem halt meg senki... Személyes kedvencem a kettészakadó busz volt - azóta nem utazom inkább a csuklóban...
De például ma reggel is olyan buszhoz volt szerencsém, ami egy bizonyos sebesség után valami iszonyatos berregő-zörgő hangot kezdett el kiadni, és nem gyorsult tovább... Nem tudom mi lehetett a baja - talán a váltó? - de félelmetes volt amikor a Ferihegyi gyorsforgalmin ment. És ami a legdurvább az egészben, hogy öcsém utazott ezzel a busszal egy nappal korábban (legalábbis pont ilyen hibáról számolt be - mondta, hogy volt olyan utas is, aki leszállt inkább, mert félt, hogy lerobban a következő sarkon a busz - inkább kerülővel ment tovább), amikor kiállt a forgalomból a jármű, hogy megjavítsák... Hát nagyon jól sikerült...
A kevésbé fontos dolgokra, mint ócska munkaruha (csak hallottam, hogy az, rajtam nem volt olyan), meg fénymásolófelmérés, azokra persze jut pénz mindig. Valahol meg kéne határozni a prioritásokat, hogy ha nincs is pénz, ne a biztonságtól vegyék el... -
#5716 az igen, nem is tudtam hogy ilyen "komoly" az átvizsgálása egy busznak...
Az a baj a tüntetésekkel, hogy az emberek egy része fél a másik felét nem is érdekli míg gurul, a harmadik felét meg szétcsapná a rendőrség, de azon nyomban ahogy kiállnak vagy 10-nél többen összegyűlnek, mert ők a menők...
Elképzelni sem tudom mi hozhatna igazi megoldást... Amivel a közlekedők is elégedettek lennének, és a BKV vezetősége is azért tudna mit elsikkasztani még, az a baj hogy ehhez valamelyik oldalnak engednie kell, eddig vagyis még egy darabig tuti hogy mi fogunk engedni, mert nekünk kisebb a hatalmunk és elvagyunk annyira nyomva hogy ennek is épp örüljünk... :S
De ha valaki tud egy épkézláb megoldást akkor hallgatom :) -
#5715 Hidd el, elhiszem. :) -
BenceYCE #5714 Hidd el sokszor megfordult már a fejemben. -
#5713 Lehet, hogy kezdetnek nem Pesten kéne dolgoznod. :) -
BenceYCE #5712 Eddig azon acsarkodtak, h ez itt nem Nyugat-Európa, de most kíváncsi leszek, h egy olyan volumenű nagyvárosban mint Budapest, miért nem tudják megoldani a tömegközlekedés lassan évtizedes problémáját, mikor más magyar nagyvárosokban ez kivitelezhető. Ráadásul aki benne van, az tudja, h a kötöttpályás ágazat rezsije nagy, ezért nem tud kifizetődő lenni. Ezzel szemben a buszágazat képes nyereségesként működni, de ennek a jelét egyáltalán nem látjuk a BKV berkeiben. Lehet elég volna ha egy szép pénteki napon lenne egy délutános demonstráció a BKV székház előtt, amire elég lenne ha csak minden 10. BKV-val közlekedő ember elmenne, és szót emelne azért, h az Ő életével ne játszadozzanak a városvezetők, mert ezt már senki nem hiszi el, h nincs rá pénz, legfeljebb abban a formában, h azért nincs rá pénz, mert elsikkasztották. Így a pénzt az utasok biztonságán spórolják meg. Csodálkozom, h nem volt még ebből tragédia. A minap egy olyan buszt adott ki a garázsunk, h meg kellett várnom a szemle végét. A szemle abból állt, h két szakadt takarító lesöprögette a buszt belül, majd egy szerelőforma végighuzogatta a kerekeken az anyákat. Mondom ha ezt előre tudom, enélkül is ide adhatták volna.
Jó lenne érezni, h ha az ember belekapaszkodik a szabályokba és a jogba és nem akar kihozni egy kritikán aluli állapotú buszt, akkor minden érdekelt mellé áll és nem lesz "egy fecske nem csinál nyarat" eset belőle a munkahelyem megszűnésével.Azt hiszem nem menekültem elég messze Pesttől és a fővárosi mentalitástól ahoz, h ezt ne érezzem a bőrömön. -
#5711 Kevésbé BKV a Szegedi tömegközlekedés :D
De meg kell hagyni tényleg jók és a legdúrvább hoyg magyar gyártásúak nem is oylan vészesen drágák értelmes határidőn belül elkészülnek, de bezzeg Pesten, megveszik a combinót, ahelyett hogy magyar cégeket gazdagítanának a gyártás költségeivel így országon belül lenne tartható a tőke, de neeem, nekünk kel la Combino... -
#5710 ez az új magyar gyártású, szegedi, troli a 80-as vonalán nagyon zsír -
#5709 Erre az életben nem fogunk választ kapni...
Az én elméletem hogy az egész BKV egy nagy pénznyelő, ugyebár ha fejleszteni kel azt csak pénzből lehet a mi pénzünkből ami azt jelentené hogy kevesebbet tudnak ellopni pluszba hazavinni, és ez nyilván nem éri meg nekik...
Tudjátok mikor lesz itt előrelépés? Ha majd az unió megunja és kiírunk valami pályázatot és nyerünk is rá pénzt majd akkor...
-
#5708 Jó kérdés... Mint ahogy az is jó kérdés, miért nincs még mindig bevezetve a chipkártyás beléptetés? Onnan már csak egy iciri-piciri ugrás az első ajtózás a buszokra. Ehelyett talán elkezdenek gondolkozni az időarányos jegyeken, amit már 10-15 éve be kellett volna vezetni... -
#5707 Elütőtte a kutyát -
#5706 Tanár úr! Mariska elfoglalta a helyemet! :S
:D -
BenceYCE #5705 Nagyon is jó ötlet! Akár az éjszakai áram pl. Az egyenletesség a szolgáltató érdeke is lenne, mert a nap közbeni csúcsok irdatlan lóvét elvisznek. Akik meg így kiesnek a csúcsból, azok erősítenék a köztes időt. Nem értem, h ha valami működik másutt, azt miért nem lehet átvenni? -
BenceYCE #5704 Rosszul gondolod. Te nem ingyen utazol! Te térítésmenetesen utazol, amit a többi ember fizet ki helyetted! A nyugdíjadat is már a fiatalok fizetik, nem Te! Ráadásul az öregek, akik hagyták hogy a kommunizmusból így nyergeljenek át demokrata diktátorokká a régi garnitúraemberei, most épp vadkapitalizmusban élnek és anarchiát megszégyenítő tetteik mellett is kiálltak a régi garnitúra kölykei mellett. Na kérem szépen ebben a piacgazdaságban, meg had döntse el az adott cég, h kinek és milyen engedményeket tesz, bár hozzá teszem, h ezt sem a BKV, mint a fővárosi önkormányzat állja, hanem a magyar állam. Ha holnap én elhasznált papírzsebkendőket árulok kilónként 5.000-ért, és a magyar állam úgy dönt, h a 65 év felettieknek erre 100% támogatást nyújt, ám legyen. De a többi utas kárára az öregeket előnybe helyezni akkor is diszkriminatív ha erről az oldalról nézzük. Főleg, h ha azt vesszük, h velük van a legtöbb gond. Szép ez a lojalitás és így van rendjén, de a visszaéléseket keményen szankcionálnám. Nekem is jött már előre egy öreglány, h szóljak rá a másik ugyan olyan öreglányra mert elfoglalta a helyét a buszomon. Kiderült, h arra gondolt, h ahol Ő ülni szokott az az ülőhely kell Neki és éppen foglalja egy másig öreglány. Elhajtottam a bús picsába. Akkor még délelőttös voltam és ez reggel 07:30 körül a Rákóczi úton történt. Mondom magamban, nem hogy otthon aludna 9-ig basszus, amikro elkezd a délelőtti csúcs enyhülni, aztán 13:00-ig ráérne koslatni a tetves zöldségért, miért mások életét keseríti? Regisztrációs bérletet Nekik, aztán mehet a fekete pont mint az oviban :) -
BenceYCE #5703 Képzeld, emelték a színvonalat! Lett új busz is anno, meg új villamos is. Persze ezért nem a nyolckeres proli reklamált, hanem a budai kékvér, h Neki ez jár a pénzéért. Mégis az Ő gyereke tegelte szét, nem a proli kölyke, mert annak nincs pénze festékre. Akkor meg minek? Előbb nevelje meg a kölykét, h nem szarunk oda ahonnan eszünk, aztán lehet beszélni színvonal emelésről! -
BenceYCE #5702 Már a paraméterkönyv váltáskor szétszórták az alacsonypadlósakat, így ez ma már nem kiváltság "ebben ugye egyet értünk"? Másrészt az átlag embert nem az érdekli, h hány éves, hanem, h korlátozott-e a mozgásában és h tisztában van-e ezzel a ténnyel, "remélem ebben is egyet értünk". Ezzel pedig sok ember terhére lesznek, gyakorlatilag tökéletesen ugyan azt a közönyt mutatják a sokkal kevesebb szabadidővel rendelkező tanulók és dolgozók felé, mint amit Ők kapnak. A baj csak az, h ezt ekkor Ők már szóvá teszik. -
#5701 Ááá! Miért akarna venni, amikor van neki ó'csó bérlet? Csak futni kell, rohanni.. :) -
#5700 Miért kéne befejeznie? Ha lekésné a ingyenes időszakot, jegyet vált. -
#5699 "meghatározott idő intervallumra"
:D
Akkor meg azért sietne, mert lekési, és neki be kell fejeznie a buszozást 10 perc múlva. :D -
#5698 Ki mondta, hogy szabályozni akarom, mikor utazzanak? Ha a csúcsidőben akarnak utazni, akkor fizessenek annyit, mint más utas. Ez Németországban működik.
Európában egyedül Magyarországon lehet mindenféle feltétel nélkül ingyenesen utazniuk a 65 évnél idősebb EU polgároknak. Tényleg ennyire gazdag Magyarország?
Szinte minden EU országban valamilyen kártyát, bérletet kell váltani, hogy kapjanak különböző mértékű kedvezményt. Nagyon kevés helyen van ingyenes utazás.
Nálunk mi van? Betölti valaki a 65-öt és ingyen utazik, minden tömegközlekedési eszközön.
Ezt nézegessétek: http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1554 -
#5697 Mighty: Ha megérem a 65 életévemet, abból X*10 évet ledolgozok a fél fizetésemet nekik adózom, akkor bassza meg az a minimum hogy ingyen utazzak! És igen ne mondják már meg hogy mikor utazok, mert nekem is vannak jogaim én már túl vagyok az életem nehezén, hagy pihenjek már, hagy menjek nyugalomban, ha van annyi eszem nyilván elkerülöm a csúcsot, de vannak már szenilisek is, erre egy védőpajzs létezik: Tolerancia... -
jaszmin76 #5696 Ez tényleg nagyon jó ötlet!
Csak a baj ott jön, hogy 'nehogy már megmondják nekik, mikor utaznak'.
A bkv-vel kapcsolatban meg csak annyi, hogy a színvonalat kellene emelni!! -
#5695 ez nem lenne hülyeség amúgy...az öregek általában mindig ráérnek és állandóan a csúcs időben kell mászkálniuk...bevásárolniuk..PIACOZNI!!
Ha lenne egy spéci nyugdíjas bérlet ami minden nap egy meghatározott idő intervallumra vonatkozik akkor az mindenkinek jó lenne. -
#5694 "a joga a tömegközlekedéshez ugyan úgy megvan, ebben ugye egyetértünk?"
Persze. Csak valaki(k) miatt minden időpontban ingyenesen (lol, ezért is mi fizetünk) utazhatnak. Ha a olyan kikötéssel adták volna az ingyenes utazást a 65 év felettieknek, hogy reggel 7-9, délután meg 4-6 óra között fizetniük kell, akkor kétszer is meggondolják, hogy fontos e nekik a csúcsban utazgatni. -
#5693 Ez azért nem egészen így van és nem feltétlen az öregek problémája... Van amikor tényleg öreg mamikáról vagy tényleg beteg emberről van szó és szó szerint meg kell mászniuk, fel kell mászni a szerencsétlennek a villamosra buszra mert az alacsonypadló az csak a belváros és Óbuda kiváltsága, és ez nem az öregnek a hibája, se a stresz, se a hülye menetrend és hogy mindenki rohan, ő meg nem tud, de a joga a tömegközlekedéshez ugyan úgy megvan, ebben ugye egyetértünk? -
#5692 még kiegészíteném egy pár dologgal a hozzászólásod!
Például mikor az öregek szállnak fel a járműre akkor olyan tekintettel vadásszák az üres helyeket,mint egy kiéhezett farkas és ekkor a fény sebességével képesek rácsatolódni az ülésekre. A másik..mamika ül végig és mikor le akar szállni akkor előre furakodik mert ő akar elsőnek leszállni..de leszállásnál már nem olyan gyors mikor ülésre vadászik. Olyan lassan száll le,hogy még le se szállt de már csörög az ajtó és persze mögötte meg mindenki lökdösődik.
Az én személyes kedvencem a két ajtó közötti hatalmas üres tér és az ajtókban feltornyosult mérhetetlen tömeg. Felszállni nem tudsz...hely persze van. Az emberek nem mozdulnak persze...
-
BenceYCE #5691 Elsőként támogatnám az élcelődést ha ez így korrekt lenne, de sajnos nem az. A budapestiektől csak részben szedik el a lóvét, hiszen a főváros szedi be az adót a Budapestiektől pl. iparűzési adó formájában. A főváros, azaz Demszkiék évek óta nem fizetnek a BKV-nak, csak szedik ki belőle a lóvét a megbízott cégeken keresztül. Míg a fővárosnak 1/3-ot kéne fizetnie, addig az állam és az utazóközönség fizeti a saját 1/3 - 1/3-ját. Így az irónia úgy lenne életszerű, ha a Budapestieket kicserélnénk a Magyarokra, hiszen a Sátoraljaújhelyiek épp úgy fizetik a BKV herdálását mint a Pestiek. -
BenceYCE #5690 Azt szokták mondani az öregek, h a jó buszvezetőt észre se veszik, h ott van, mert jól végzi a munkáját. Ettől függetlenül családiasabb vonalakon ez egyáltalán nem igaz :) Ám én is szoktam ilyet, de nem 3 perces követésnél, meg valljuk be ember volnék vagy mifene és nekem is hangulattól függ. Ha viszont felengedek egy szép csajt, nincs bőr a pofámon a vénasszony előtt nem kinyitni ugyan azon utasközönség előtt. Persze a fogamat csikorgatom, nehogy elessen vagy bármi, mert akkor szívás van. -
BenceYCE #5689 -
st3ve #5688 BKV=B udapestet K ifosztó V állalat -
#5687 Múlt héten a busz, amin utaztam nem áll meg a megállóban, mert nem volt ott senki. Aztán mikor elhagyta a megállót, szemből futott és csápolt egy srác. A vezető meg megállt és felvette a srácot a megállón kívül.
De mégsem gondolom, hogy milyen szemét bunkó a sofőr, mert meg mert állni a kijelölt megállóhelyen kívül. :P
De számomra nem is attól jó fej valaki, ha minden szabályt félretéve csak az én (jelen esetben utas) érdekeit figyelembe véve viselkedik. :P -
#5686 "bonyis"
-
#5685 teljesen egyetértek Veled!
másik kedvencem, hogy a 60 feletti mamika ki van festve mint egy tizenéves, s sajnáltatja magát hogyha nem adjuk át neki a helyet. ilyenkor 2 dolgot szoktam mondani mikor milyen kedvem van:
1. Ön tizenévesen néz ki én 30 vagyok szóval én vagyok akkor az idősebb, így ne várja el tőlem, hogy átadom a helyem!
2. ülve vagy állva sminkelt? (ha ülve a válasz) -akkor jó kipihente magát mire ezt a 3 cm vastag mázat magára kenve szóval most tud állni pár megállót! (ha állva a válasz) akkor önnek Hölgyem igen jó az állóképessége, szóval tud állni még egy kicsit!
lehet bunkó vagyok, de álljon mármeg a világ! tudjuk már hány évesek vagyunk! nem azt mondom, hogy ne sminkeljen, de ne tűzpiros ajakkal, meg rikító zöld v kék szemhéjjal jelenjen már meg.
s a másik kedvencem! 1 villamosnál tapasztalom csúcsidőben mamika 200 m olyan gyorsan futja le 2 nagy pakkal, hogy a rövidtávfutók ezt irigykedve nézik, ám mikor elérte a villamost eljátssza a nagy halált, hogy alig tud menni. s közben 2 megállóra van a következő tuja! na az ilyeneknek sem adom át a helyem. ha futni tud akkora motyókkal akkor állni is! -
BenceYCE #5684 Egy baj van ezzel a sztorival, mégpedig az hogy más szemszögből közelíted meg a kérdést mint amit a járművezető lát. Remélhetem csak, h öregkoromra nem hülyülök meg, de az vesse rám az első követ aki még nem látott ilyet. Adott egy gyalogátkelőhely és egy idős ember a zöld végére vagy villogó zöldre kezd el átkelni. Nem lenne ezzel semmi gond, de pont a legproblémásabb embereknek kell a legoptimistábbnak lenni? Tényleg olyan rohadt sietős a sehova se menés? (Nincs iskola, nincs munkahely, mégis reggel a legnagyobb csúcsban mennek a csarnokba meg akárhova) Annyi önkritikát azért azt hiszem elvárhat a társadalom tőlük, h ha már segíteni nem segítenek, hiszen nem aktív dolgozók, legalább ne hátráltassanak. Tudom, h ezzel még nem értitek amit mondani akarok, de sosem értettem, h ha mindenki látja rajta, h lassan és nehézkesen mozog (mégsem hívjuk Őket mozgáskorlátozottnak, nem értem miért), akkor Ő saját magán miért nem veszi észre, miért csak akkor jön ez elő, amikor helyért kiált a buszon? Miért nem tudja megvárni, h akkor indulhasson neki az átkelőhelynek amikor épp zöldre váltott, h az autósoknak egy 2x3 sávoson ne azt kelljen várni, h Ő fontoskodik? Így ugyan ez a helyzet a buszon is. A vári buszon képes jól olvashatóan artikulálni meg botot lóbálni amikor nem várom meg, h az úttest túloldaláról elérjen és a végén még a szélvédőmet is püföli. Megérteném ezt itt Érden ahol az országos átlagban követik egymást a buszok, de a várban semmiképp se, ahol az I. kerületi ökno. dotálásával 3 percenként jön busz. 3 perc. Erre egy haragos utas se tud magyarázatod adni. Erre nem lehet. Ha dolgozni megyek se ugrok ki a vonat vagy a busz elé, mert f@sz voltam és lekéstem. Főleg nálunk a várban bonyis a helyzet, mert az egész órás indulásból könnyen kiszámolható, h mikor megy 16-os vagy 16A. Egész nap ez van érvényben, csak már a ritkításnál változik. Pontosan nem értem a 16-os létjogosultságát, mert a Krisztina körútra elvisz a villamos, a Deákra meg a metró. Így inkább csak egy jó bliccelési forma. Ugyan ilyen röhejes, h a 2-es metrót kísérgeti tovább a 178-as is. Szóval egy szó mint száz, nem a buszvezetőt okolom ha lekésem, ha ÉN késem le a buszt. Ha indulnia kell, hát induljon. Azért van buszváró, h a buszra legyen hol várni. Szépen is néznénk ki ha utasváró lenne ahol a busznak kell várnia. A busz inkább csak ne siessen, mert az gáz ha azért késem le, mert korábban ment el mint kellett volna. Asszem észre kéne venni, h ez nem taxi. Tehát nem kell integetni, a ház előtt kirakatni magunkat meg anyázni ha elfelejtettünk jelezni. Ezek evidens dolgok, egy 6 éves is meg tudja oldani. Legalább ne járassuk le magunkat, h ez sem megy. -
#5683 igen -
#5682 Mármint a srác?