6962

\"bkv\"

Vélemények, tapasztalatok, történetek.

| busz | metro | villamos | trolibusz | hév | éjszakai | egyéb |
  • Dzsini
    Ki kellene fizetni a hiteleket és a hitelek kifizetésére felvett hiteleket (konszolidáció, csak okosabban, mint 2002-ben). Újraszervezni a támogatási rendszert, és komolyan megegyezni előre a támogatási arányokról, és ahhoz tartani magát minden félnek (állam, főváros, települések, esetleg ipar).

Persze érthető, hogy se az állam, se a főváros nem akarja a cechet önmagában állni... ráadásul pénz sincs rá, egyik zsebben sem.

1+ éves tervként pedig nagyon sürgősen befejezni a négyes metrót (ha már elkezdték), hogy a hetes vonalról levegye a terhet, és el lehessen kezdeni a gépjárműállomány cseréjét, generálozását - ne imával teljen sok buszvezető napja, hogy aznap ne rohadjon le alatta kettőnél több busz.
  • Narxis
    Uhh...aakkor itt nem sok megoldás van. :/
  • Dzsini
    Nem megoldható az ilyen típusú átvitel a BKV-nél.

Ezt a Malévnál meg lehetett volna csinálni, mert nincs jelentős saját járműpark, lízingelt eszközök voltak, alacsony saját tulajdonhányaddal (a repülőtér külön cég) - ezeket visszaadják, és jónapot, a maradékot pedig eladják, abból kifizetnek annyi tartozást, amennyit tudnak, közben új lízingszerződésekkel és az államilag támogatott útirányok átvételével nagyobb gond nélkül tudták volna folytatni az üzemet - ahogy ezt több országban, több repülőtársasággal meg is tették már.

A BKV-nál a járműpark (az alvállalkozós buszoktól eltekintve), és az infrastruktúra (pl. teljes metróhálózat) is saját tulajdon, ha csődbe megy, és jönne helyette egy másik, annak meg kellene vennie ezeket / újakat vennie, készíttetnie. Újat venni nincs pénz, metróalagútnál például nem is megoldható. Ha megveszik a régi infrastruktúrát, akkor az eladásból származó pénzt a hitelezők kifizetésére kell fordítani (fizetések, kölcsönök, stb.), és ha jelentősen ár alatt történne az eladás, hogy ne legyen túl nagy kiadás belőle, akkor lendületből be is perelik őket, teljesen jogosan.
    Arról nem is beszélve, hogy a fővárosnak lendületből sokszázmilliárdba kerülne pl. az EU irányába a támogatások visszafizetése, a BKV csődje valószínűleg magával rántaná Budapestet is - és itt termelik meg az ország GDP-jének jó 40%-át (BP 34 + Pest megye 9 - 2006-os adatok).
  • Prody
    jönnek a sárgataxik!
  • Narxis
    Ez de durva. :D

Am. szerintetek becsődöl majd a BKV? Elvileg simán meglehetne csinálni, hogy csődbe megy és alapítanak egy új céget, aztán nincs adósság vagy kevesebb marad, nem?
  • Dzsini
  • Molnibalage
    BKV és BKK.
  • PesSim
    dejó! :)
  • CattiBrie
    tyű! ez nem semmi! :D
  • Dzsini
  • Dzsini
    Ez az, ami szerintem igazán cifra a hírben:
    "A közlekedési vállalat már a takarításra sem alkalmaz alvállalkozókat, a tisztaságról is BKV-s dolgozók gondoskodnak. Lejárt ugyanis a szerződésük a korábbi céggel. Bár kiírtak egy pályázatot a takarításra, még mindig nem hirdettek eredményt. Másodállásban, 600 forintos órabérért jelentkezhetnek pluszmunkára a dolgozók."
  • CattiBrie
    Eltűnnek a biztonsági őrök a metróból
    Forrás: penzcentrum.hu

Márciusban már nem dolgoznak a külsős biztonsági őrök a metróbejáratoknál.
  • Desiderata #6149
    új hibrid buszok Londonban, fele fogyasztással
  • Prody
    öccá' elég lesz ?
  • bertino
    http://totalcar.hu/magazin/gumikacsa/2011/12/18/otszaz_uj_busz_a_bkv-nal/
  • Desiderata #6146
    jövő év végére a 2-es metró vonalán Alstom-szerelvények futnak majd
    az jóvónamá'
  • Desiderata #6145
    Nem drágul a budapesti tömegközlekedés by index
    aham
  • kem001
    Pont ma láttam ezt a buszt. Azt hittem, hogy újak..
  • CattiBrie
    Láttál már szelet?

Egyet értek azzal, amit mondasz.. és igen, ha mindenki csak annyira "károsítaná" a környezetét, mint amennyire én, akkor még takarítani sem kéne (erős túlzás persze, mert az én cipőm is képes saras lenni..).

De vannak balesetek és természeti "katasztrófák". :) Például lehet, hogy egy környék azért baromira szemetes, mert a múlt heti szél felborított egy szemetest és széthordott mindent. Senki sem szemetelt és mégis szemetes az utca.
    De szerintem ez csak egy sok-sok lehetőség közül úgy, hogy senki sem rongált szándékosan.
  • Desiderata #6142
    nem feltétlen, lehet panaszlevelet is írni a bkv.hu-n
  • Prody
  • Mike
    én nem dohányzom, nem szarok, hugyozok a megállóba, nem szemtelek az utcán, tehát szerintem megteszem azt, amit ha mindeki más megtenne, akkor nem lenne ekkora mocsok
    és még én takarítsam a megállót közösségi munkában? nem
  • Desiderata #6139
    jó, maga a busz is retkes
    de attól még nem kellene olyannak lennie
    legalábbis én nem ahhoz vagyok hozzászokva
    és attól még, hogy közösségi közlekedésről beszélünk, még a patyolat tiszta járművet és a kulturált megállót elvárhatnánk
    ez a minimum és nem pénz kérdése főleg
  • Mike
    akkor adót minke fizetek, ha még ezt is tőlem várják el?
  • Dzsini
    Ezt nem tudom, nálunk szoktam látni FKF-es (fővárosi - gondolom azért, mert főúton van a megálló (?)), BKV-s és helyi közterületeseket, karbantartókat is a megállókban.
  • BenceYCE
    Nem minden megálló van BKV tulajdonban, fogalmazzunk így.
  • BenceYCE
    Húúú, ha én lefényképezném ezt a megállót itt Avoriazban :D
  • Dzsini
    Elméletileg a BKV is karbantartja (valószínűleg alvállalkozókkal) a megállókat, üríti a szemeteseket, javítja a betört üvegeket, stb.
  • Desiderata #6133
    önkormányzatnak nálunk is be lehet jelenteni szemétlerakást, fametszést, fa pótlást (én zuglói vagyok)
    de valahogy nekem olyan érzésem van, hogy a BKV feladata kellene, hogy legyen a rendes megálló, végül is ők generálják azt ami miatt "rendetlenség" van (vagyis fókuszálják a tömeget arra a pár négyzetméterre)

ha lenne BKV honlapján valami "Legrendesebb megállók" dicsőségtábla akkor rendbe szedném a közeli megállót, gondolom mások is

• CattiBrie
    Mindenki azt a megállót, amihez a legközelebb lakik. (Persze így egy-egy megállónak több gazdája lenne, de ez most mindegy) Lényeg, hogy ha látok valakit randalírozni a "megállómban", akkor legyen jogom lelőni csúzlival. :))
  • Dzsini
    Külső kerületekben, családi házas negyedekben, Buda (esetleg Pest) eldugott csücskeiben igen, ahol egy busz jár, és 2-3 utca távolságról is odajárnak az emberek reggeli találkozó, beszélgetőhelyként használják. De szerintem ezekkel a megállókkal nincs is gond, talán pontosan emiatt. Egy Blaha Lujza tér méretű megállónál, amit nem tud igazából senki "sajátjának" érezni, szerintem működésképtelen.

Nálunk van kerületi pénzből fizetett közterület-fenntartó társaság, akik az általad írt feladatokat megoldják, legalább hetente látni a munkájukat a megállókban, az utakon, járdákon. Persze erre sincs minden kerületnek anyagi lehetősége, nálunk van kb. 10 éve helyiadó/kommunális adó, amiből például ezt is fizetik.
  • Desiderata #6130
    kérdés: MÁV-nál volt pár éve egy "Fogadd örökbe a vasútállomást!" kezdeményezés

BKV megállókra szerintetek működne?
    (gondolok itt, söprésre, szemétszedés, virágok kiültetése, közeli növényzet ápolása, firkamentesítés, stb.)
  • Desiderata #6129
    az ajtónak azért támaszkodnak az emberek, mert csúcsidőben máshol nem férnek el
    nem azért mert tilos, nem fogok még egy buszt/villamost várni

amióta büntetik a piroson átgyalogolást, azóta én se megyek át, de csak azért mert nem szeretném ha lekandiznának és fizethetnék miatta
    egyébként meg fel tudom mérni mikor és hol lehet átmenni, sajnos főleg az öregek már nem képesek kellően megítélni
  • Mike
    ja igaz, XXII. ker.
  • Dzsini
    Igen, bár inkább külvárosi (Dél-Buda)
  • Mike
    te budapesti vagy?
  • Dzsini
    Ezért beszélgetek itt is és máshol is Dzsinivel, mert nem moderátor. Nyugodtan vitázz velem ha eltérő a véleményed, szívesen fogadom. Legfeljebb arról van szó, hogy én könnyebben szólok egy moderátornak, ha anyázásba fordul a dolog, de az két értelmes ember vitájában nem fordul elő.

(Sőt, képzeld el, hogy még a zebráig is el szoktam menni, pedig sokszor rövidebb egyenesen átmenni az úton, és még sok autó sem jár arra - számomra ez a természetes viselkedés része, nem okoz kényelmetlenséget, problémát sem a betartása, akkor miért ne tenném? - És ez lehet a válasz egy része BenceYCE #6115-ös kérdésére.)
  • Mike
    meg most álljak le egy moderátorral vitatkozni? mégjóhogynem :D

de tetszik ez a mentalitás, te azért nem támaszkodsz neki, mert tilos
    én meg max azért hogy ne essek ki

én kapaszkodni sem szoktam mindig
  • Dzsini
    A buszok ajtaja is ilyen látod - alapvetően leszarja, hogy nekitámaszkodnak, de ha túl nagy ellenállásba ütközik, akkor enged :)
  • Mike
    sosem voltam következetes, mindig összevissza beszéltem, szal hagyj :D

alapvetően leszarom, de azért beleszólok, de ha túl nagy ellenállásba ütközöm, engedni szoktam
    mint mondtam, én már nem akarom megváltani a világot, illetve nem itt, ezen a fórumon