6962
Vélemények, tapasztalatok, történetek. | busz | metro | villamos | trolibusz | hév | éjszakai | egyéb | |
-
#6201 Ilyen alulfinanszírozottság mellett és az egyre öregedő járműpark ellenére meg mibe öntötték a pénzt? 4-es szarra sem jó játékmetró..
Van még kérdésed, vagy ennyi is megvilágítja a probléma gyökerét? -
#6200 2002 után a BKV működési költségére vettek fel piaci hitelt. Mintha te úgy autóznál, hogy hitelből megy a benzin évekig. A hitelek idén és jövőre járnak le. Ez ellen mit tehet a mostani vezetés és BKK? Csak idén 50 milliárd forintot kell hiteltörlesztésre fordítani, ha nem mennek bele az átütemezésbe.
Miről van szó? Idén és jövőre fizettetik ki a 2002-2010 korszak működési költségének egy részét. Tehát 2012-ben és 2013-ban nem csak ezen éveket kell finanszírozni, hanem a fenti időszakot kamatosan.
Amíg ennyire basic dolgoknak nem néztél utána, addig nehéz érdemi párbeszédet folytatni.
Az, hogy az előző brancs és BKV körüli vezérei ellen eljárások folynak és pályalegyahó parizeres miki még előzetesen is volt, az szerinted mit jelent? Arra, hogy érdekelte őket, hogy a BKV működjön vagy az, hogy hogyan lehet szétlopni mindent...? -
#6199 Nem zavar.
Kisebbségben minden reggel megállok a piros lámpánál a Blahán a Keleti felé...Majd mikor zöldre vált ...épp hogy átjutva a kereszteződésnél mondjuk ötödikként, a túloldalon rögtön meg is állok a következő lámpa pirossága miatt. -
#6198 Tevedtem ezek szerint, de a koltsegek csokkentesere elobb is talalhattak volna megtobb megoldast, ha annyi a mukodesi koltseg, ha ennyi a bevetel..
Szerintem..Miert az utolso pillanatban gondolgoztak ezen, vagy ugy kerdezem, miert most surgetik annal is jobban, hogy ezek a megtakaritasok eletbe lepjenek?
A jegyarral kapcsolatban arra gondoltam, ha emelik a jegyarakat, megfeljebb, akkor ebben a.mai valsagban az emberek, koztuk en is, tovabb fogjak keresni a "kiskapukat". -
#6197 Focizva tüntetnek ma a BKV-sok a Parlamentnél -
#6196 Kifüstölte a metró az utasokat -
#6195 Látom totálisan nem vagy képben, hogy mi volt a tömegközlekedéssel 2002 után. A baj az, hogy nekem meg nincs kedvem n+1-jére is elmagyarázni. -
#6194 Több, mint két éve nem emeltek jegyárat, tehát az infláció miatt még olcsóbb is lett. Mindezt úgy, hogy a gázolaj ára meg cirka 25%-ot ment fel két év alatt. -
#6193 A világon elvétve találsz csak olyan közösségi közlekedési vállalatot, amelyik önellátó, mindegyiket állami/városi támogatással tartanak el. (van néhány kelet-ázsiai város, ahol 100% fölött van, de az általános 30-50% környékén van, és ne hasonlítsuk magunkat a tokiói metróvállalathoz)
A BKV, mint minden közlekedési vállalat azért létezik, hogy az emberek tudjanak pl. munkába járni, ne legyen egy merő dugó az egész város, és a munkahelyek tudjanak termelni, adót fizetni az államnak és a városnak - ezért az adóért cserébe az állam és a város részt vállal a vállalat működési költségeiből, ideális esetben kevesebb pénzt beletolva, mint amennyi ezért cserébe befut neki.
Picit tájékozódj először, hogy ez az egész hogy is működik, és hogy mi a problémája jelenleg a fővárosnak, az államnak és a BKV-nek, utána fuss neki újra az elképzeléseidnek. -
#6192 És ez most 2012 februárjában derült ki, hogy maguktól nem tudják biztosítani a fix működéshez szükséges pénzt?
Előbb is eszükbe juthatott volna ez a zöld lámpás eksön, és a büntetés emelése..
Komolyan nem értem, nekem lenne egy cégem, úgy gondolkoznék, hogy minnél kevesebb legyen a veszteségem, DE az emberek ne legyenek elégedetlenek, mert akkor még több lesz..
Áremelés... BKV nélkül is alig tudnak megélni az emberek.. Nekik is fent kell tartaniuk magukat oké, de ott a sok okos, és ha nem fájna a foguk a több százezres(milliós) fizetésre, akkor lehetne beletolni egy beruházásba pénzt, pl. hibrid busz, és onnantól oda emelhetné a mol az üzemanyagárat, ahova akarja.. Tudom, nem 2 fillér.. De biztos visszahozná a pénzt, és megtakarítás lenne a köbön.. -
#6191 A jegyárakból és büntetésekből származó bevétel - ha visszaolvasol a topicban leírtam már - a működési költségek egy harmadát biztosítja, emellett kimutatták azt is, hogy az elmúlt ~10 év áremelései gyakorlatilag nem növelték a bevételeket, nagyjából annyival kevesebben vettek jegyet, bérletet, hogy nem ért semmit a dolog. És nem is fog, amíg nincs modernizálva az egész szisztéma (első ajtó és elektronikus ellenőrzés minden járaton, hozzá távolság/időalapú jegyrendszer stb.), és többé-kevésbé problémamentesen lehet fizetés nélkül utazni. Ezért emelték mostanában már csak a büntetéseket. -
#6190 Arról nem is beszélve, hogy ezzel mennyi többlet kipufogógáz termelődik az autók megállása és elindulása miatt.(#6170 "Ezt is átlehetne állítani, és már nem pöfögne annyit a busz, amikor felgyorsít..")
Ha az emberek rájönnek, (mert 100%, hogy az autóval utazók fele tudna menni bkv-val is)hogy a tömegközlekedéssel jobban járnak, gyorsabb is, akkor már kevesebb autó lesz. :) -
#6189 *Attól felrobbannék, ha emelnék a jegyárakat, mert csődveszélyben a BKV. -
#6188 Attól felrobbanok, hogy emelik a jegyárakat, mert csődveszélyben a BKV.
Mi tehetünk róla, hogy csődbe került? Mi vettünk fel végkielégítést, prémiumot? Mi hibánk, hogy nem akadályoztuk meg a bliccelést azzal, hogy korábban bevezették volna a közterület felügyelőket az ellenőrzésekbe?
Sokan bliccelnek, de nem tettek durvább lépéseket a megfékezésükre..
Mi hibánk, hogy az ellenőrök kevés fizetést kapnak, és sokan! szarnak bele az egészbe?
Sorolhatnám..
Én is blicceltem nem tagadom, de nem napi rendszereséggel.. és a 2 db befizetetlen csekk miatt ki is fizettem az ügyvédtől érkezett 48eFt-ot, azon kívül most is a SAJÁT pénzemből veszem a bkv havijegyet, nem kell nekem a para, szoktam elmenni pesten belül máshova is, egyébként 1 megállót megyek a ..E-vel zugló v.á. és keleti p.u. között..
és nem a munkahely fizeti.
Én nem járultam hozzá a csődhöz, és sokan mások sem.. szóval ha ezért emelik a jegy árát biztos, hogy bliccelni fogok én is, jól gondolkoznak ott a székházban. :) -
#6187 Valahol sajnálnám a BKV-t, de olvastam, és szerintem is, ugyanúgy idejönnek majd a rivális cégek, ahogy a malév leállása miatt kieső helyekre betelepedtek más cégek. Itt arról van szó, hogy ne más cég kapja a jegyeinkből befolyt pénzt, hanem a magyar.
Hozzáteszem én is veszek bkv jegyet, és jó lenne, ha 10 ezerrel kevesebbet kellene költeni, ha pedig ide jönne nyereséges vállalkozás a bkv helyére, az még olcsóbban is adná a jegyeket..
De én affelé hajlok, hogy amit ők elbasztak, végkielégítések stb, azt hozzák is helyre.
Igen, sok metró kijáratnál nem dolgozó ellenőrt látok,(és kihasználják ezt a bliccelők) de valahol nekem sem lenne akaraterőm, jó kedvem dolgozni(nyilván a család miatt)mikor sz_rt se kapnék(fizetés), és lehet csak hónapok vannak hátra a munkahelyem megszűnéséig.. ha dolgozok, ha nem, nekem akkor is annyi.. Nyilván ők is így vannak vele..
Régebben mi volt? ott tolongott a sor a kapuknál, mert mindenkinek megnézték a jegyét..
PÁR helyen már ezt se csinálják, bár ritkán(havi 2-3 alkalom) járok metróval, de még nem állítottak meg..
-
#6186 Nah meg jól van ez kitalálva, mert tegnap énsem gondoltam rá, de ma eszembe jutott, hogy ezzel még a mentőket, rendőröket is segítik, talán kevesebb lesz a bűnözés, halálozás, mert ha a ugye a rendőr, és a mentő mehet a villamos síneken, annak pedig ugye kedvez a lámpa átállítás.. :) -
#6185 Reggel ne utazzon ingyen a nyugdíjas! -
#6184 Isten ments, hogy politikai vonalra akarjam terelni a dologt! De per pill abszolút nem látni a fényt az alagút végén. Tudom mert a munkámból kifolyólag elég sok infóval rendelkezem az ügyről. -
#6183 Nem (csak) a kormány/főváros fogja megmenteni, itt azon megy a huzakodás, hogy kinek fájjon jobban/kevésbé, plusz megy a politikai ki-az-erősebb-kutya csatározás is, hogy ki veszítsen kevesebbet az arcából - lassan félidőnél van a kurzus, ami mostanában történik, az már bele fog számítani a következő választásba. Az a hozzászólás csak azt próbálta jelenteni, hogy nincs olyan szinten kőbe vésve egyetlen költségvetés sem, hogy azon ne lehessen változtatni bizonyos célok érdekében.
A politikai részét szerintem itt hagyjuk abba, ez tényleg nem az a topic, ne is legyen az. -
#6182 Azért kíváncsi lennék, hogy a főváros, hol a francba találna 40 milliárdot a BKV megmentésére a költségvetésében. Egyrészt nem hiszem, hogy egy 150 milliárd költségvetésű város képes lenne önerőből kigazdálkodni 40 milliárdot, másrészt meg - ebből következően - ha képes lenne rá akkor nem kérne a kormánytól pénzt. Amúgy félre értések elkerülése végett, a főváros az elmúlt pár hónapban sorozatban 5 koncepciót dolgozott ki és tett le a kormány asztalára, hogy hogyan lehetne (kellene) megmenteni a BKV-t. Mindegyiket visszadobták. Az igazság az, hogy az állam nem tud oda adni plussz 30 milliárdot sem most sem májusban. Igen csak komoly a veszély atekintetben, hogy csődbe megy a BKV. Ne tessék 100%-an bízni abban, hogy majd a kormány a végén úgy is megmenti a BKV-t. -
#6181 Erről eszembe jutott ez a kép:
-
#6180 A BKV a csőd szélén táncol, de a lámpaállítgatás nem drága.
Szerencsére a kivitelezést egy olyan makulátlan cég végezte el, mint a Siemens.
Még jó, hogy nem bízták teljes egészében a Fővárosi Közterület-fenntartóra ezt a munkát, mert még a végén nem lehetett volna lenyúlni az uniós pénzeket. -
#6179 Csak itt van egy kis ferdítés. Ez nem mind extraköltség. Ez a ráallkoált források összege. Tehát egy "kalapból" ennyi volt az, amit erre szántak. Ennyiba fájt a vizsgálat és a kivitelezés. Ez nem kirívóan sok. Versenyszférában egy 5,5 hetes tanulmányért - bár a szokásos vállalási idő 10-11 hét lett volna - a cég ahol dolgozom kb. ennyit kért. Pedig csak "gondolatkísérlet" volt, egy koncepció terv. Csak én dolgoztam rajta 5,5 hetet, a többi szakterevező (kb. 10) legfeljebb 2-3 hetet. Ennyibe fáj a mérnöki munkaóra. -
#6178 Arra céloztam, hogy nem lehet hozzányúlni anélkül, hogy valahol máshol ne romlana a helyzet.
A lámpák átállítása potom 44 millió volt.
Arról nem is beszélve, hogy ezzel mennyi többlet kipufogógáz termelődik az autók megállása és elindulása miatt.(#6170 "Ezt is átlehetne állítani, és már nem pöfögne annyit a busz, amikor felgyorsít..") -
#6177 Ha akkora a dugó, hogy ezek sem mozognak, akkor az már nem a villamoson múlik. Egyébként a mentő simán, mert félrehúzódnak az autók és elfér. Épp a múltkor ment el mellettünk.
Egyébként mióta a többség az út? A 4-6 vonalán napi 200'000 utasnál több utazik. Labdába nem rúg semmi más. Más helyen földalatti / metró szolgál ki ekkora forgalmat. -
#6176 Ja, akkor ok. :D -
#6175 A főbb buszok útvonalán a belvárosban van buszsáv, az pedig nem dugul, mert nagyon hamar az orrodra koppintanak, ha nem csak bekanyarodásra használod :) -
#6174 Az a baj, hogy a többség pont nem a villamoson van hanem az úton. Busz, mentő, tűzoltó, rendőr dugóban se tud közlekedni. Bár ha jól emlékszem van busz sáv Pesten, de az mindenhol van?Mert mondjuk akkor annyira nincs vész, de a busz sáv is be tud dugulni gondolom. -
#6173 Igen. És ez kit zavar, ha a villamoson csúcsidőben cirka 3-5-ször annyi ember utazik? Nehogy már a kisebbségnek legye jó. Álljon már meg a nászmenet... -
#6172 A villamos gyorsabb lett, a dugó meg nagyobb. -
#6171 A lámpaállítás nem ilyen egyszerű. A forgalomra gyakorolt hatását is megvizsgálták a bevezetés előtt. Egy ilyen mutatvány nem véletlen kerül annyi időbe, amennyibe, mert ha mindennek önállóan optimalizálod a lámpáját, akkor a végeredmény katyvasz. A 4-6 lápaállítása egyesek szerint - én nem járok arra, ezért nem tudom megerősíteni - totális káoszt okoz a buszoknál az ex. Moszkva téren. -
#6170 Én is ebben bízom, bár a malév után már bármi történhet..
Az is magyar volt, az is veszteséges volt, abba is tolták a pénzt..
Egyébként már most tudnék mondani LEGALÁBB1-et, hogy hogyan tudnának spórolni.. és nem kell hozzá, se járatritkítás, se semmi..
Olvastam, hogy a 4-6 villamos vonalán nem tudom hol, de átállították a jelzőlámpákat, így több az esélye, hogy a villamosnak nem kell lefékezni, és újra lendületbe hozni-a a szerelvényt, ami nyilván energia..
Jó visszatápláló rendszer, meg hogy begyüjti a fékezési energiát..
Oké.
De mi a helyzet, ezekkel a régi ikarus buszokkal?
Azokban nincs ilyen rendszer.
Van pár olyan utca a 7-es busza vonalán zugló vasútállomás, és a keleti p.u. között, ahol átmegy 2-3 autó, és azért megáll a busz, és simán ott áll a pirosnál, holott nincs keresztforgalom.
Ezt is átlehetne állítani, és már nem pöfögne annyit a busz, amikor felgyorsít.. -.- -
#6169 :)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!amúgy nem, normál esetben a BKV saját bevételei (bérletek + büntetések) a működési költség 30-35%-át teszik ki, ez ilyen extrém módon megnövelve se menne 60% fölé - a maradékot továbbra is össze kellene dobni -
#6168 -
#6167 :D :D :D -
#6166 Szerintem nem megy csődbe. Lesznek járatritkítások, újabb hitelek meg állami segélyek - ahogy eddig. -
#6165 A fővárosnak sincs pénze, de mindkét esetben van lehetőség a költségvetésen módosítani, akarat kérdése. -
#6164 Jah, már látom. Ez elég sok pénz. Elvileg az állam nem fizetethet mert felborítaná a költségvetési tervet és nem tudnák tartani a 3% alatti(?) hiánycélt? Tehát a kérdés az, hogy a fővárosnak van-e pénze. -
#6163 Ott van a link a #6159-ben, ott írják a lejáró hiteleket, időpontokkal.
Szerintem itt egyrészt politikai párbaj megy a háttérben (Rogán vs. Tarlós talán, mostanában elég sokszor szóltak be egymásnak), másrészt az a játék, amikor két autó vágtat egymással szembe, és az nyer, aki később rántja el a kormányt...
Fizetni fognak, meg fognak egyezni, de addig feszítik a húrt, ameddig csak lehet. Addig viszont ennek a levét a békés utazóközönség szívja meg. -
#6162 Akkor most mi lesz? Tavasszal leállhat a BKV vagy meddig lehet húzni ezt az adósságrendezést? Valami 70milliárd Ft jár le idén, mintha erről hallottam volna.