6962
Vélemények, tapasztalatok, történetek. | busz | metro | villamos | trolibusz | hév | éjszakai | egyéb | |
-
#6561 Pont, hogy nem mindegy, mert az agglomerációs közlekedés finoman szólva nem tartott lépést a változásokkal... -
#6560 Viszont az elköltözők főleg az agglomerációba mentek, az pedig, hogy a közigazgatási határ épp hol van... igazából Budapest (és környéke) most már 2,5 milliós. A közlekedés szempontjából pedig elvileg mindegy. -
#6559 Úgy már stimmel, mert a felújítás úgy 100 milliárdos nagyságrendben van. -
#6558 Mitől lenne nagyobb a város? Mo. lélekszáma folyamatosan csökken, a fővárosból meg majdnem 500k ember költözött el 20 év alatt. A visszaköltözés lassan megindult, de a város méretnövekedése mellett semmi sem szól. -
#6557 A buszoknál használták (használják?) az előjelzőket, ahol a busz egy bizonyos távolságon belül visszajelez a kereszteződés lámpáinak, hogy közeledik, azok pedig zöldre váltanak, mikorra odaér. Én jó 10 éve a 3-as (ma már 33-as) viszonylaton találkoztam vele, egy csipogást lehetett hallani a buszvezetői fülkéből bizonyos lámpák előtt, és amikor rákérdeztem, a vezető elmondta, hogy ez egy kísérleti rendszer.
Az (volt?) az elv, hogy a lámpában van egy jeladó, ami valahány méteres távolságra sugároz, és a jármű, ha érzékeli ezt a jelet, akkor visszajelez, hogy "figyelj, jövök". A lámpa pedig vagy zöld marad áthaladásig, vagy megkezdi a zöldre váltást, hogy a jármű áthaladhasson - persze a válaszjel alapján tudta a lámpa, hogy milyen irányból közlekedő járműről van szó. -
Freeda Krueger #6556 Érdekes lehet ez a villamos irányitja a lámpát dolog...
Hol lehet erről olvasni?
Nem veszélyes a magyar közlekedési morál mellett? -
#6555 Ez nagyon jó lenne nálunk is -
#6554 Nekem az ilyen távlati tervek közül Reitter Ferenc hajózható Nagykörút látomása tetszett a legjobban :)
(amúgy is Duna-meder volt régen a Nagykörút)
...mellesleg Szöulban nem túl rég eljátszottak valami hasonlót:
-
#6553 Ebbe nem csak az egy új állomás van benne, hanem a teljes vonal felújítása is. -
zsgaby #6552 Én is úgy tudom hogy csak valami távlati terv volt. Konkrét kivitelezési tervről nem beszéltek, csak hogy látták a terveket. (persze egyikse volt építész)
Mondjuk abból kell kiindulni szerintem hogy a város csak nagyobb lesz. A hungárián belüli részre már most úgy tekint a városvezetés mint belvárosra lásd szmogriadóterv. -
#6551 Max. koncepciót terv, de kiviteli terv szinten kevéssé tartom valószínűnek. -
#6550 Szerintem semmi értelme. Az 1-es viliből kellene valódi gyorsvillamost csinálni és huszad vagy még kisebb áron megvan az áhított cél főleg, ha vili állítja a lámpát. Ismét csak arról van szó, hogy nem az autósokra kellene belőni a közlekedést...
Persze ehhez az is kell, hogy a parkolásból és minden más autósok által fizetett pénzt ne beolvasszák, hanem csakis a tömegközlekedésre lehessen fordítani. Minél többet tömegközlekednek, annál jobb az autósnak is... -
zsgaby #6549 Igaz. Bocsánat. Szóval a tervek természetesen elkészültek, a beruházás nem valósult meg. -
Freeda Krueger #6548 öööö
De furán hangzik ez így "El nem készült tervek"....
de érthető -
zsgaby #6547 Én ezt egy 80-as években BKV-nál dolgozó kollégámtól tudom, de más forrásból is megerősítették, azok akik látták az el nem készült terveit a beruházásnak.
Ezért van az 1-es villamosnál több helyen is aluljáró. Nem vitatom a létjogosultságát ma sem, a hungária alatt áthalad mindhárom vonal már most is. -
#6546 Egy megállót sem kell mélyvezetésben építeni. Az Árpád hídtól gyakorlatilag kéreg metró van Újpestig. Tudom, ott játszottam, amikor épült :) -
#6545 A teljes felújítással együtt annyi esetleg? (pálya, szerelvények, hosszabbítás) -
#6544 A szám kicsit érdekes, mert egy megállót kell csak mélyvezetésben vinni utána már legfeljebb kéreg és felszín jön. Mi a frászkarika kerül 150 milliárdba? 2007-es költségbecslés 20 milliárd körüli összegről szólt. -
Freeda Krueger #6543 Ez érdekesen hangzik.Hol olvashatok(tunk) erőll?
-
#6542 Elég sokáig hidd el :) -
#6541 Az egyesnél viszont megint nekiveselkedtek, hogy végre évtizedek után áthozzák a hídon, kíváncsi vagyok meddig tart ki a lelkesedés :) -
#6540 A hármas meg eredetileg kápmegyerig ment volna ki. Bár hozzá tenném, hogy láttam a főváros 2014-2020 közötti nagyberuházásaira vonatkozó előkészítéseket és azok között szerepel a hármas metró teljes felújítása, plusz a végállomás kihúzása kápmegyerig 150 milliárdért. -
zsgaby #6539 Legalább az 1-esig elmehetne a másik irányban is mivel akkor lenne összeköttetés a vonalak között. Bár az utóbbi hetekben egyre kevésbé lehet számítani az 1-esre is. -
#6538 A tervekben a négyes metró kiment volna a régi budafoki HÉV vonalig is - nem véletlenül DBR (Dél-Buda - Rákospalota) néven futott, ma pedig egyik pontot se érinti. -
zsgaby #6537 Eredetileg az egyes villamos alá is Metrot terveztek. A 70-es évek végén a tervekben még az volt. -
Freeda Krueger #6536 Nyilván hozzájárul a dologhoz hogy olyanok döntenek tömegközlekedési kérdésekben,akik nemhogy "arra" nem jártak soha,hanem akik mintha tömegközlekedéssel sem nagyon közlkednének soha.
Legalábbis elszenvedőként így tünik. -
#6535 Persze ma már nem lehet mit tenni meg kell építeni. Csak azért ez is mutatja az akkori városvezetés alkalmatlanságát. Bár nem mintha most sokkal jobb lenne. Pl amit a Bajcsy-n csinált a BKK pár hete.... Katasztrófa.... -
#6534 Na jó, csak a lehetett volnán ennyi év után és ilyen állapotú város mellett minek rugózni? Készüljön el, működjön, aztán lépjünk tovább. -
#6533 Abszolút igaz! A Demszky mániája volt a 4-es metró. Ablakon kidobott pénz és csak egy rakás adósságot halmozott fel a város számára. Ezt a pénzt sokkal több valódi tehermentesítő fejlesztésre lehetett volna fordítani. -
koppp #6532 És mikor várható az 5-ös metró?:) -
Freeda Krueger #6531 Értem a problémáidat,engem is zavar sok minden,de attól még marad amit Dzsini is leírt:fejezzék végre be és lehessen vele közlekedni.
Én személy szerint sokat nyernék,biztos nem vagyok egyedül,egy átszállásra mindeképp rákényszerülök,pedig 4 útvonalon juthatok háztól melóhelyig+gyalog és autó,de egy átszállás mindeképp kell metróval vagy anélkül.
Sok helyre eljutok én is de erre kellene alapoznom mindig szinte,hiszen most is a 7/173 ra alapozok az esetek többségében.
off
meghívlak egy pizzára csak hogy közlekedj azon a vonalon egyszer,legalább lásd miről beszélsz. :) -
#6530 A átszállás és várakozási idő annyi, hogy ha nincs dugó, akkor semmit sem nyer vele az átlag a/4-es user aki keletin kívül használja. Még, ha a Bosnyákig is megépülne, akkor sem lehetne megszütnetni a buszt, mert tudommal azok túlmennek azon...
Agyonlőném - igen hosszú kínzást követően - aki kitalálta, hogy ilyen 4-es metró kell, meg hogy egyáltalán kell..
Anno a BME csinált egy 15 pontos listát tartalmazó tanulmányt emlékeim szerint, hogy mi érelmesebbre lehetne költeni a pénzt. Csak azért lett 15. a 4-es metrő, mert az összevetés volt a cél. Egyébként még egy 100-as listára sem került volna fel...
A 4-es metróra elbaszott pézből egy olyan busz és trolipark lenne 70 milliárdból, hogy ihaj. Épülhetne 2 új Duna-híd - pl. kibaszottul hiányzik a Lágymányosi és M0 híd között egy, ami Csepelt és Dél-Budát köti össze - befejezhetnék az M0-át, az összes HÉV szerelvényt le lehetne cserélni, ami a jövőben alkalmas lenne az összekötés általi követelményeknek megfelelni, befejzeni és felújítani a 3-as metrót, lecserélni az összes szerelvényt a vonalon. Ez még mindig nem lenne 500 milliárd sem tudtommal és ezt bizony kibaszottul megérezné mindenki, mert az egész városban jár busz és troli és minden agglomeráció irányba szitne jár HÉV.
A 4-es metrót a fővárosi közlekedők kb. 90%-a soha a büdös életben nem használja mégis, de mégis egy évtized minden fejlesztési pénzét eltemetteék benne, amikor lényegi fejlődést nem is hoz.
Nem vicc BÁRMILYEN más célra értelmesebb lett volna költeni, mint erre a korrupciótól dagadó, fővállakozótól és szervezéstől mentes, szarul megtervezett méregdárga szarkupacra. N+1 olyan alternatíva van, amik azok VALÓBAN megoldanák azt, hogy ne kelljen a buszcsalád vagy csak töredéke a mainak úgy, hogy átszállás nélkül és gyorsan szelje át a várost a busz/villamos, stb. Ja, mindezt töredék pénzből. Persze ehhez az a szemlélet is kell, hogy ne mindig az autós segge legyen kinyalva, mikr még mindig kb. 2/3 tömegközlekedik.
A 4-es metró ezen felül az agglomerációs közlekedés egyetlen problémáját sem oldaja meg. Valahol vicces, hogy egyébkét rákoshalál és Csömör környéke messzebb van mint sok városhatáron túl levő agglomerációs település. De nem, kellett ez fostaliga...
Semmiféle racionális érve nem volt arra, hogy új metró épüljön, talán a 3-ast kellett volna először befejezni, töredék pénzből. Olyan brutálisan megtérülő projekt lett volna, hogy azzakl semmi sem konkurál. De nem, marad a 14-es vilivel való csigalassú zötykölődés és Újpestből P+R parkolót varázsoló végállomás. Agyrém.
Én egyébként még soha nem utaztam a 7-es buszon, csak láttam sétálva vagy más eszközről a buszokat. A Bosnyák téren sem jártam soha életemben, pedig azért 15 év alatt elég sok helyen jártam nemzetünk fővárosában... Na, kb. ennyire fontos. Elhiszem, hogy arra sokan élnek és nekik kellene valami más, de ez a szarkupac. Az 100%. -
Freeda Krueger #6529 Pontosan. -
#6528 Nyilván lettek volna sokkal jobb (és főleg olcsóbb) megoldások is, de legalább ez készüljön el és álljon üzembe... -
Freeda Krueger #6527 Aki még nem utazott a 7 es vonalán az nilván feleslegesnek tartja,de aki ott utazik napota az ép ésszel nem mond olyat hogy nem lehetne vele nyerni.
szerintem...
-
#6526 Ööö... ha a nagyjából közös vonalszakaszon a 7-es buszok HELYETT a földalatti villamossal közlekedik valaki, az miért is több átszállás?
Nem lesz kötelező azt használni... -
#6525 Kényszerítve legalább eggyel több átszállásra... Semmit sem nyer vele a többség... -
#6524 Nekem mindegy, csak legyen végre kész, ha már belekezdtünk, és húzza le az utasokat a hetes vonaláról a föld alá. -
#6523 Egy selejtes klón lesz az a fostalicsa alkotmány! -
#6522 Ha egyszer összekötik az M2-t a H8/9-el (Gödöllői hév az Örs Vezér Terén), akkor leszel bajban :) Vagy ha egyszer valaha megvalósul a szentendrei és a ráckevei vonal összekötése az "M5" vonallal :)
(Bécsben pedig az U6 (U-Bahn) vonal végig föld fölött, emelt pályán közlekedik, mégis "metró"... szórakoztató a különféle országok meghatározásait és elnevezéseit összekeverni - mi az S-Bahn, mi az U-Bahn, a Stadtbahn... a párizsi RER hálózat, ahol elővárosi teljes vasúti szerelvények vágnak át a város alatt...)
Amúgy az M1 hivatalos neve MILLFAV - Millenniumi Földalatti Vasút, tehát így sem metró :D