64
CPG, ETA, 88-as csoport, Mos-Oi stb.....
  • Bakutyin
    #64
    Ember, neked teljesen igazad van.
    Amit nem értek hogy mit kell itt "mosdatni a szerecsent" a vak is látja hogy nem egy neonáci bőrfejű zenekar, ettől függtlenül lázadó hangenmben énekelt egy-két dologról.
    Azért aki a száján ki merészelte ejteni a "náci" szót se alaptalanul tette..."nümbergi utcákon hangszórók szolnak..." vagy esetleg emlékszel e a Szálasi-monológra ;-)?

    Végszó pedig...ti afások egy kicsit szerintem túlértékelitek a saját mitológiátokat...mániákusan bizonygatjátok hogy az a néhány bunkó dokkmunkás akiktől ered a skinhead mozgalom, toleráns, megértő, faji előítéleteknek még a határvidékére se merészkedő, kozmopolita volt.
    Természetes emberi viselkedés, pláne az a alacsonyabb néprétegeknél, hogy ha jön egy másik idegen, ráadásul még külsőségeiben is eltérő csoport a városomba ami csóró, nem beszéli a nyelvemet, viszont feleannyiért melózik mint én, akkor én őt nem fogom szeretni(a pakisztániak), nagy valószínüséggel általánosítok is.

  • SZilaJMaGGoT
    #63
    Okos gondolatok...
  • Rudegirl
    #62
    Látom erre senki nem akar válaszolni, de persze a tudatlanságát senki nem szereti utólag vállalni, csak amíg nem mondja meg senki, hogy nem úgy van, addig szeretik hangoztatni a hülyeségeiket. Na jó, elég régiek a bejegyzések, de az nem számít, a hülyeség száz év múlva is hülyeség marad.
  • Rudegirl
    #61
    Próbálok nagyon szépen fogalmazni, de az itt hozzászólók többsége annyira el van tévedve azt illetően, hogy mi az az Oi!, hogy az már nagyon fájdalmas. Számomra legalábbis bosszantó, mivel az Oi! nálam egy létforma, ami igencsak megfogalmazhatatlan, de annyira kézzel fogható és érzékelhető, és akkor egyesek összefüggésbe hozzák az Oi!-t az ilyen idióta karlengető nácigecikkel. Na az meg szemenszedett hazugság, hogy a 88-as Csoport náci zenekar lett volna. Na igen, lehet, hogy a zenekar neve egyesek számára erre utal, de azt ne tessék már elfelejteni kérem szépen, hogy ami most van, azt nem kéne összemosni a nyolcvanas évekkel, el lehet hinni igazán, hogy közben történt egy rendszerváltás. Feltenném a kérdést, annak idején mivel lehet igazán hatásosan polgárpukkasztani? Hát nyilvánvalóan egy ilyen névvel. Annyira egyértelmű, hogy erre ment ki a játék, mivel hogy punk zenekarról van szó. Oké, én azt is aláírom, hogy volt némi beütés, mert látom valaki emlegette a Kolompár c. számot. De azért léteznek ám fokozatok. Ha valaki nem kedveli a cigányokat, az még nem lesz náci. Jó, én a magam részéről antifa vagyok, nem tartom tehát túl helyénvaló dolognak, amit ez a nóta megfogalmaz, de ettől még nem lesz náci zenekar. Ha mondjuk ma írna ilyen szövegű dalt egy zkr, akkor az már más lenne, de akkoriban (Magyarországon) még nem volt ilyen esélyegyenlőségesdi, meg program 5, akkor még cimkézés nélkül mindhatta valaki, hogy "jaj de nem csípem a cigókat". Még mindig szeretném hangsúlyozni, hogy nem én mondanék ilyet, nem is mondok, de ez nem náciság, inkább egy széleskörben elterjedt általánosítás, kb. olyan, mint az, hogy a nők nem tudnak vezetni. Ha a 88-as csoport arról írt volna számot, hogy pl. idióta női autóvezetők, nem tudnak tolatni, karamboloznak, és bénák..., na akkor gondolom az lenne most a téma, hogy szexisták és nőgyűlölők.
    Ezzel igazából csak azt akartam mondani, hogy először gondolkodni kéne...utána meg mélyen hallgatni, nem hülyeségeket leírni. Azt meg, hogy Oi!, meg nácik szerintem nagyon nem kéne összepárosítani, talál inkább utána kéne nézni, mit jelent egy szó, mielőtt egy másik szó szinonimájaként használja valaki. Bocsi hogy hosszadalmasan írtam le, de muszáj volt.
  • tlouise
    #60
    Egy mosonmagyaróvári zenekar szólógitárost keres!
    Stílus: 80's punk,hc,metal,
    Pl: Discharge, D.R.I. , Total Chaos , The Casualties + játszunk őspank feldolgozásokat is
    Ha tudsz zúzni és szereted a darálós ,keményebb punk muzsikát akkor itt a helyed!!!
    e-mail: [email protected]

  • ricsi1
    #59
    sztm kérd a töritanártól,legalábbis a miénknek minden megvan,még a betiltottak is
  • Borcsa
    #58
    én spec könyvtárbol vettem ki, ilyen sárga boritos asszem, m,á nem nagyon emlékszem, de nagyon okos kö9nyv, nem dicsér, nem aláz csak ugy szembesit, csak ez még a régi szép idökben olvastam, amikor még fiatal voltam, szép és erös.
  • gerg
    #57
    jha lehet asszem.... vhol bizta könyvtárban tuti nem
    amúgy én láttam aztat meg asszem olvastam is de nem bizta...:D
  • Bakutyin
    #56
    Ezt a könyvet lehet még vhol kapni?????könyvtárban...stb?
    -#12
  • Borcsa
    #55
    OFF: a politikához mindenki nagyon szokott érteni, ha vitárol van szo, olyankor a 82ben születettek is azt mondják, hogy ök megélték a szocializmust, de mindegy.

    ON: végül is az Oi meg a punk gyökere valahol egy. van is erröl egy nagyon jo könyv, asszem az a cime, hogy Újhullám.
    eleinte a punkok is horogkeresztet hordtak, pukkasztás cimén. legalább is ezt olvastam. nagy nagy gyökérkeresésünk már emlékeztet a magyarság hun származásának bizonygatásához.
  • Jóska Kapitány
    #54
    Igen, amíg így mentek a dolgok addig nem is volt az, de nem hiszem hogy nincs olyanember aki nem látná, hogy ez már túllépett a hülyegyerekmegveri a másikhülyegyereket szinvonalon.

    A polikiták meg, úgy értettem, hogy nem ezt a fórumot kell ilyennel leterhelni, mert asszem aki olvasta a pol fórumott még régebben, pfff.... Az anyázás az gyenge kifejezés ahhoz, ahová az ilyen viták fajultak.
  • gerg
    #53
    pff amúgy meg sztem a 88-as csoport név meg csak abból ered hogy polg.pukkasztás---> sham69
  • gerg
    #52
    nem azért írtam nem kell felszívi magad csak amiket én hallottam tőlük(1-2 album) abban nem voltak ojan számok mer akkor nem is hallgattam volna :DDDD
  • Borcsa
    #51
    csak tod az nem magaspolitika, hogy néhány huszonéve smunkanélküli/szakmunkás börfejü rávarrja a cimkét a kabátra/sapkára, és üti akit lát.

    az meg hogy politika. attol hogy egy szélsöjobbos csoport kiabál, attol még nem párt, nem mozgalom.
  • Jóska Kapitány
    #50
    Bakutyin: jaja, igaz igaz.

    Borcsa ezek a nyolcavanasok nem azok a nyolcvanasok. A régi 88-as csoportnak köze sincs ezekhez a mai 88-as vitézbrigádnak, ez már politika.
  • Borcsa
    #49
    ezek a nyolcavnyolcasok pedig nagyon verik magukat, hgy ök bizony hungaristák. de akkor a területi revizonak mi köze van a cigányokhoz?
  • Bakutyin
    #48
    épp azt mondom hogy csak a felszines infok jutottak el hozzánk(juk)..amit a sajtó nyomott.
  • O0D:
    #47
    nem ismerem, csak terjeszetném a fake információkat!
  • Jóska Kapitány
    #46
    Nem hinném, hogy a 88-as csoport annyira náci lenne, mint a a mai butaságok, de szóse róla valami volt a levegőben. Pl. a Kolompár című szám, a cspat neve.

    Valami el kellet, hogy jusson a mos-oi-hoz is a oi zenéről, csak nem biztos, hogy az aminek kellet volna.
  • gerg
    #45
    mér a 88as csoportban mi a náci?
    sztem semmi......
  • Bakutyin
    #44
    há nemtom...szerintem az akkori viszonyokat kéne nézni, márpedig akkor nemsok információ juthatott el mosoi-ékhoz az "oi" ról.SZVSZ
  • O0D:
    #43
    meg a magozott cseresznye sem, mi ?
  • Jóska Kapitány
    #42
    Mert oda van írva, hogy Oi, és itt most nézzük a amgyar viszonyokat.
  • gerg
    #41
    az azé nem
  • O0D:
    #40
    hát sztem a 88as csoport is náci.
  • gerg
    #39
    akkó mit keres itt? az alcímben?????
  • Bakutyin
    #38
    de
  • gerg
    #37
    mit szóltok a dead kennedys újraalakulásához sztem undorítóés itt cseszték el a szememben az egész életművüket.....
  • gerg
    #36
    a mos-oi nem náci zenekar volt?
  • Bakutyin
    #35
  • O0D:
    #34
    hevesibe én a moszkvatérre lógtam be a régi szép időkben.

    a 14 éves ilyen kölykökkel nem is lenne akkora bajom, de a 25 éves kigyúrt boneheadekkel..
  • Borcsa
    #33
    egyébként itt miskolcon is adták a hevesiben. barátnéval bemegyünk: akkor még villa volt a kezemre hajlitva és a sex pistols volt az isten: akkor még oda is be tudtunk lógni...

    ez a nosztalgia...

    egyébként: a skinekkel az a baj, hogy ök maguk se tudják, hogy mia különbség köztü, a sharpok, a hungaristák és a nácik közt. most ha nekem az mondja egy skin Mein Ehre heißt Blut. (vagy Blut heißt meine Ehre, a fene se tudja) karszalaggal, hogy ö nem is neonáci, hát én körberöhögöm.
    szal ott az a sok kis tök 14 éves, és azt hiszik ez olyan nagy buli, és mennek azt se tuggyák mért, vagy mert nem szeretik a cigányokat, hát akkor kurvára mindegy minek nevezük öket. aki meg ilyen nagyon okos ügyes becsületes sharp, az ugyan határologgyon má el ettöl egy kicsit nyilvánosabban, jo?
  • Bakutyin
    #32

    loál. ezt te írtad ki?! vagy valami(még nálam is nagyobb:) fanatikus CPg rajongó?
  • O0D:
    #31
    Pol Pot megye punkjai

    - dialóglista -





    (Zene)



    Eleje főcím /táblás/:

    1./

    Pol Pot megye punkjai

    1/a

    CPg

    2./

    Kövessy Róbert filmje


    (zene folyt.)



    Güzü:

    Alakítottunk nyolcadikban egy zenekart... akkor... akkor találtuk ki ezt a "CPG" nevet "Cammon Punk Groupe" - "Cammon": tudod, hogy "Gyerünk...!" - ezt néztük ki a szótárból. De akkor még "Cammon Groupe" volt.

    És akkor később ugye, mit tudom én, két évre rá már kitaláltuk, hogy mi punkok vagyunk, és akkor "Cammon Punk Groupe" - és ezt rövidítettük le utána "CPG"-re.

    Az első nyilvános koncertünk, az... az elsőben vagy másodikban volt talán a középiskolában.

    Volt egy osztálytalálkozó, egy ilyen lány zeneművészetis osztály jött oda, és mi kitaláltuk, hogy műsort adunk a haverommal.

    És akkor már próbáltunk már nem tudom, egy fél éve, érted, volt már három gitárunk, és akkor... vagy kettő, meg egy dobunk, vagy valami hasonló - három talán... Meg vannak is fotók... nem sok... megvan erről az időszakról...

    És... és... a nagyteremben volt ez az osztálytalálkozó, és mondtuk, hogy mi a színpadon szeretnénk játszani. A haverom lenyíratta kopaszra a fejét, ilyen nagy parókában volt, és úgy léptünk be, hogy leoltottuk a villanyt, és így hátulról odaszaladtunk a színpadra, és fölugrottunk a színpadra, így gitárokkal.

    És a sötétben szegény elvétette a lépést, és egy eszméletlen nagyot esett, úgyhogy tök összetört a feje. Tehát így orra esett teljes sebességgel, parókája elszállt...

    Egy döbbent csönd volt, hogy mi ez, föloltották a villanyt, ott szegény ott tántorgott össze-vissza...

    Lejátszottuk, még nem is hangoltunk össze, semmi nem volt még így... Rossz gitárok voltak, nem voltak leszigetelve, és ilyen zöld villámokat, tudod, ilyen elektrosztatikus fényeket dobáltak ott a sötétben... Ja...

    - És ti hogy lettetek punkok?

    - Hát utána hallottunk erről a mozgalomról, vagy erről a dologról Nyugaton. Hogy "Á, nem tudnak játszani...!" - mondtuk, hogy mi se tudunk játszani, érted... ez való nekünk... Ja...

    Azt hiszem, itt a Juhász Gyulában volt a következő buli, ahol most próbálunk, és oda már elég sokan eljöttek.

    Egy ilyen dugó keletkezett a Juhász Gyula előtt az utcán, úgyhogy az autók nem bírtak elmenni, nem tudtak keresztüljutni, és izé... akkor már fölfigyeltek rá, mert abban az időben engedélyt kellett kérni a rendőrségtől, tudod...

    És ez úgy lett, ez a koncert megjátszva, mint valami klubestként, tehát így konkrétan nem adták le a nevünket meg a műsorunkat, meg satöbbi-satöbbi, nem hallgatta meg a kazettánkat, hogy mit mondunk.

    Nekünk akkor meg már ilyen, nekem egész hosszú hajam volt, ilyen idáig érő hajam, és csináltunk ilyen nagy transzparenseket lepedőre, hogy "Üdvözöljük a nem megjelent rendfenntartó szerveket" meg ilyen hülyeségeket csináltunk.

    És akkor a tömeg ott őrjöngött, nagyon jó buli volt, tudod, ez már egy... egy tényleg, húsz percig játszottunk, tehát már valami ott volt...

    És egy nagy botrány keletkezett belőle. És a pártbizottságról indítottak egy ilyen vizsgálatot ellenünk, úgyhogy a KISZ-nél megbíztak két embert ezzel, hogy vizsgálják ki, hogy ez mi volt tulajdonképpen.

    Egy Zsuzsa nevű nő volt meg egy férfi, nem tudom már a nevét...

    És ők meg megkerestek minket, és így elhívtak, hogy menjünk el, beszélgessünk már velük így a pártbizottságon... vagy a KISZ-bizottságon, nála.

    Aztán bementem, néztem: ki van rakva a neve az ajtóra. Na, mondom, ez biztos valami nagykutya lehet itt, tudod, úgy jöttek oda hozzánk így utcán, hogy ők mit tudom én, "egyetemisták, és ez érdekli őket" vagy valami hasonló.

    Akkor bementünk, és így a szövegeket le--..., hogy milyen szövegeink vannak, le kellett írni, így kérdezgettek, még 56-ról kérdezgettek meg ilyesmiről...

    És akkor ettől bepánikolt ugye az iskolaigazgató, mert a fülébe jutott ilyen pártvonalon, ugye ő párttag volt vagy nem tudom, kicsoda, hogy vizsgálat van az iskola tanulói ellen. Ez ilyen "elitista" iskola volt különben itt Szegeden, ahova én jártam, és nagyon vigyáztak a hírükre...

    És... ők kitalálták ezt, hogy... tehát ez az igazgató, hogy azonnal ki kell, hogy rúgjon engem, hogy ne is, tehát semmiféle asszociáció ne merüljön fel az ő iskolája és "ilyen elemek" között.



    És ki is rúgott. Tehát behívatta anyámat, hogy vegyen ki, mert ő akkor kirúg. És akkor kivett anyám az iskolából azzal, hogy az igazgató megígérte, hogy akkor estin járhatok. De nem volt ilyen esti szak, úgyhogy nem lehetett oda járni végül is.

    És közben ez a KISZ-vizsgálat, ez lezárult, és ők olyan jelentést írtak, gondolom, hogy... tehát, hogy mi nem vagyunk végül is veszélyesek a társadalomra, nem... nem is tudjuk, hogy mit csinálunk igazából - tehát nem akaratlagos ez a dolog, satöbbi-satöbbi.

    És...

    De viszont így mondták, hogy írjunk más szövegeket, meg ne csináljunk ilyen transzparenseket, ők azt javasolják. És nem is enged--... tehát nem lehetett többet játszani itt nekünk Szegeden, ezen a néven.

    Kutyás:

    Mi a Mars téren találkoztunk mindig. Illetve oda jártunk ki mi is, meg a Güzüék is... Akkor még ilyen rendkívül rossz szemmel néztük, hogy... Hosszú hajú fickó volt, meg ilyen nagyon lerobbant, ilyen vad komának tűnt...

    Aztán valahogy megtudtuk, hogy zenélnek... meg nekem is volt egy dobom, hát illetve nem nekem, hanem nagyanyámnak - dobolt régebben...

    Fölültem a biciklimre, aztán elmentem Mélykútra, mert ott laktak... És akkor mondtam nagyanyónak, hogy "Kell még az a dob cucc ott a padláson, mert ha nem, akkor föl a csomagtartóra...!" - aztán elhoztam... aztán... utána jött ez a Mars teres időszak, és akkor...

    Güzüéknek pont nem volt dobosuk... Volt is úgy egy buli, hogy dob nélkül játszottak... aztán... hát így... így...

    Volt a "Foglalt Ház" - mi foglaltuk el. Ott volt egy nagyon állat próbahely, ott laktunk szinte. Vége volta sulinak, mentünk oda, ott éjjel-nappal próbáltunk minden nap... hát... Hú, de jó volt...

    Ilyen magas csirkeszar volt benne, komolyan, úgy lapátoltuk ki az ablakon, aztán mindent lemeszeltünk... Megcsináltuk, jó volt...


    (Koncert)

    Szervusztok, gyerekek! sziasztok! Meleg szeretettel... meleg szeretettel köszöntelek benneteket...! És hát nagyon örülök, hogy itt van mindenki, éljenek a punkok!!!

    (Zene)


    - Kitiltattad magad a KISZ-ből, kirúgattad a KISZ-ből, azt' kész, ennyi. Meg a suliból, mert eltanácsoltak, hogy na jól van, lépjél tovább. Tehát... Semmi más...

    - Ez volt a... A Házirendben benne volt, hogy a CPG-vel barátkozni tilos...

    - Így van...

    - Volt ilyen házirendi pont Szegeden. A Bedricsben...

    - A Bedricsben...

    - Vasúti iskolában...

    - Hogy...?

    - ...hogy "...a CPG-vel barátkozni tilos". Az iskola házirendjébe bele volt írva... Ott volt egy csomó haver...

    - Ilyenek voltak...

    - '81... 80/81-ben, így...

    - Akkor mi még nem voltunk benne, szóval...

    - Sokkal többet tudnának erről mesélni, szerintem...

    - Kik?

    - Az akkori tagok...



    (Güzü:)

    Az egy nagyon rossz hírű megye, Szeged. Volt, a kommunista időkben. Úgy hívták, hogy "Pol Pot megye"

    És tényleg, itt elég... Tehát a kommunisták nagyon kevertek itt. nagyon figyelték az egyetemistákat is, meg minden, a kulturát is, tehát zenét, mindent...

    És itt féltek, gondolom, nagyon...

    És... akkor kezdődött ilyen igazoltatgatásokkal, így... Úgy is néztünk ki, tehát ilyen feltűnő ruhákban jártunk, és így ránk szálltak alaposan a rendőrök.

    Miután kirúgtak az iskolából, dolgozni kellett, tudod, ilyen munkakötelezettség volt, és így próbáltak mindenáron börtönbe dugni, tehát így naponta többször órákon át igazoltattak az utcákon - tehát mindig így kerültük a rendőröket, mert nem akartunk... Mert ugyanaz a rendőr, ugyanúgy megállított, ugyanúgy fölírt, mint két órával előtte, érted, vagy az előző nap... Tudta már fejből az adatainkat...

    De hát... érted, ilyenekkel próbálkoztak, hogy ültünk a Csillag téren, itt az egyik téren, a barátaimmal dumáltunk. Egyszer odajött egy fickó, azt mondja: "Te vagy a Güzü?" Mondom: én. És így a kezembe adott egy üveg sört, meg egy sörnyitót, azt elment.

    Hát mondom...



    "Egészségedre...!" - azt hiszem, azt mondta. Elment... Mondom: Jézusom...! - így gondolkoztam: megigyam - ne igyam...? Á, mondom, én nem iszok, ki tudja, ilyen még nem volt, még sörnyitót is adjon, érted... Én, mondom, "...nem kérem. Kéri valaki...?" Mondták a többiek, hogy jó, valaki ott mondta, hogy igen. Kinyitotta. Megizéltük, megszagoltuk, nem... Elkezdte inni, és a rendőrök rajtunk ütöttek akkor. És így megpróbáltak elvinni engem, érted, oda küldtek egy ilyen ügynöküket, vagy egy besúgót, vagy mit tudom én, hogy adja a sört. Hát ha én iszom a sört, akkor tilos volt sört inni utcán, akkor puff, elkapnak, szabálysértés - 30 nap, érted...

    És akkor, hogy nem én ittam, hanem a haverom, na, akkor őt vitték el. Jó megverték bent. Belém csak belém rúgott az egyik, ilyen akciócsoport volt, ilyen kommandósfélék, egy kurva nagyot a lábamba, tudod. Meg mondta, hogy "Majd elkapunk még, ne félj...!" - tehát így dumáltak ők, nyíltan ment ez, érted...

    És... akkor történt egyszer, hogy elindultam... Jöttem haza este a basszusgitáros gyerektől egy kazettás magnóval, az ő kis kazettás magnójával, meg volt nálam három kazetta...

    És este 10 óra felé vagy 8 óra felé mentem a házunk felé, és álltak a rendőrök a ház előtt, egy kocsiban ültek, és vártak, lesték az ajtót, hogy mikor jövök.

    És akkor megláttak, gyorsan rám világítottak, oda hajtottak, érted, egyből motozás - személyi igazolvány - mi ez a zsebemben? - ez mi? - ez mi...? Tudod, ilyen... és hogy mi ez a... mi van a kazettákon.

    Hát, mondom: zene. A mi zenénk...



    - Kié ez a kazettás magnó?

    Hát, mondom a basszusgitárostól hoztam...

    - Akkor ez biztos lopott...

    Tudod, elvitték, hogy leellenőrizzék a számát, a kazettákat is egyből vitték...

    És... behívattak egy pár nap múlva, és mondták, hogy "izgatás"... Bumm, egyből beraktak 72 órára, tudod... Utána, mit tudom én, két nap múlva lehoztak a fogdáról, akkor ültem először fogdán... És... mondták, hogy... tehát elkezdték... Mondták, hogy a magnó, az nem lopott, azt visszaadják... Az a haveromé volt, hát... És hogy a kazettákon pedig, ahogy játszották le a számokat (meghallgatták persze az összes kazettát), a két szám között a háttérben valaha Szabad Európa volt. És úgy kezdték persze, hogy hány számot hallgattunk? - ugye, hát mondom, mit tudom én, egy párat. De mégis: ötöt, négyet...? - tudod, mert a harmadik szám után volt, pont a Szabad Európa szignálját lehetett hallani, és utána kész paff, utána újra egy szám volt, tehát szöveg nem nagyon volt, vagy mit tudom én, valamit kvartyogott, három... vagy fél mondatot, érted, a bemondó; ennyi volt...

    És akkor ebből csináltak egy ilyen izgatási ügyet, ugye...

    Elengedtek szerencsére, de a bíróságra el kellett, tehát vádemelés megtörtént, tárgyalás is volt.

    Erre jöttek le a szamizdatosok Pestről, a Haraszti Miklós jött le, azt hiszem még valakivel.

    És...

    Persze hát nem állt meg végül is, mert ugye ez gyűlöletkeltésre nem volt alkalmas, és attól... akkortól kezdve ismertük mi a szamizdatosokat...

    (Haraszti Miklós:)

    Az ügyvéd is nagyon-nagyon ügyes volt...

    Azt mondta az ügyvéd, hogy... Az volt a fantasztikus érve, én ezért nagyon megdicsértem a "Beszélő"-ben, hogy... hogy... "Hát a diszkó zene volt azon a szabad európás szalagon, a punk közismerten ellensége a diszkó zenének - hogyan hallgathatták volna meg az ellenséges kommentárt, amikor a diszkó zenét a punk nem hallgatja...?"

    - Igen, emlékszem erre a kifogásra - ez nagyon profi volt...

    (Haraszti Miklós:)

    És a... sajnálatos módon a bíróság még nem vette ezt az érvet, még a finom érvek fogadalma Szegedre még nem ért el akkor, és... és... ehelyett csak azért mentettek föl titeket, mert nem volt bizonyítható, hogy meghallgattátok az "ellenséges kommentárt"...



    Haraszti Miklós:

    A kádárizmusnak a virágkorában vagyunk, a nyolcvanas években, a liberálisnak mondott, engedékeny kulturpolitika idején, amikor az, aki fejedelmi többesben beszél, annak némi bírálatot is megengednek, és... azzal az illúzióval élhetnek a művészek a kultura emberei, hogy tulajdonképpen picit mindig növelik a szabadságot - amennyiben együttműködnek az Aczél elvtársnak, mondjuk, a helyi kádereivel, a zenében Erdős Péterrel, mondjuk, az irodalommal Kardos György kiadó igazgatóval...

    És hát... a zenében azonban, ugyanúgy, ahogy az irodalomban, lehetett túlmenni a falon.

    És a punk életmódban, zenében, szövegben: egész habitusában ugyanarról szólt, amiről a mi Szamizdatunk szólt, amit a Szentjóbi barátom úgy fejezett ki, hogy "Légy tilos!" - tessék túlmenni a falon, és "...csak azt érdemes, válaszd a szabadságot...!"

    Na, ez tilos volt.

    De ám, mivel ezek a zenész gyerekek nem voltak akkor már ismert értelmiségiek, őket elérte ugyanaz a sors, ami minden értelmiségit, aki nem dalolt együtt, elért mondjuk Romániában, Csehszlovákiában és másutt: mentek a börtönbe.

    A CPG-nek volt egy pere Szegeden, amelyről mi csak Pálinkás Robitól szereztünk tudomást, aki... aki egyébként egy másik izgatási perre hívott le engem Szegedre, és akkor tudtuk meg azt, hogy itt már volt egy, amely érdekes módon felmentéssel végződött, habár csak "bizonyíték híján" - tehát nem "bűncselekmény híján"...

    És ekkor én riporterbe vágtam magam... Ugye, gúnyosan azt írtam a "Beszélő"-ben megjelent tudósításomban, hogy "...sikerült, újságírónak néztek..." - hiszen az újságíró, az egy hivatalos státusz volt akkoriban, és be tudtam menni a másod fokú tárgyalásokra, és erről tudósítottam a "Beszélő"-ben.

    Igazi koncepciós per volt, provinciális sötétségbe elrejtve...

    (zene)
  • O0D:
    #30
    A sitten volt egy arc, aki csinált egy bombát, Kaposváron bedugta a Lenin szobor lába közé, de nem robbant föl...

    - Csak füstölt...

    (Güzü:)

    Ketten voltak... Ja nem... tehát nem... A volt a szerencséjük, hogy amit összemixeltek anyagot...

    - Az szar volt...!

    (Güzü:)

    ...az nem robbanó anyagnak minősült, hanem... De amúgy megcsinálták az órát, a gyújtószerkezetet, mindent, érted, és egy kurva nagyot durrant, és füstölt egyet... Szóval, és elkapták őket, tudod, a Lenin szobor lába között a bomba, baszd meg...

    - És nagyon büszkék voltak, nem...?

    - Csak két évet kaptak...

    - Szegeden, emlékszel, mikor kenyeret raktak a Lenin szobor alá, hogy "Menjél haza!" vagy "Hazáig elég lesz..."

    - Egy sveknit benyomtak a hóna alá...

    - Le volt fényképen izé... fújva...

    (Güzü:)

    Én ott Budapesten arra jutottam, úgy rádöbbentem, hogy engem nem is a zene érdekel, már akkor, hanem inkább a politika. Tehát így a Krassóékhoz jártam így többet. Mit tudom én... A zenekar akkor már nem játszott, így inkább a duma érdekelt...

    A Solt Otíliáékat ismertem, a Demszkyt, a Krassót...

    (Haraszti Miklós:)

    Én, azt kell mondanom, megértettem az elvtársakat. Hogy miért haragszanak annyira a CPG-re, miért nyúltak utánuk Pesten is.

    Egy-egy soruk olyan volt, mint egy-egy szociológusnak vagy filozófusnak a tíz éves életműve összefoglalva egy képben.

    Szóval amikor azt mondja, hogy...

    "Áll egy ifjú élmunkás a réten,

    kommunista szombatról jött éppen..."

    - szóval egyszerűen zseniálisnak találtuk a... az orosz népdal dallamra, amelyen gyerekkorában már mindenki röhögött, aki ebben nőtt fel, hogy "Duli-duli a réten..."

    Megtöltötték tulajdonképpen tartalommal azt, amit mindenki gondolt az egész orosz nyelvről, az egész ideológiáról.

    Amikor azt mondták, hogy...

    "A szovjet atom is atom,

    a totalitást nem bírom..."

    - ugye? Szóval akkor egyszerűen összekötötték az ideológiát azzal a köznapi utálattal a propaganda iránt...

    És...

    Anarchisák voltak, azt mondták, hogy...

    "A hatalom, az hatalom,

    Keleten és Nyugaton..."

    - tulajdonképpen azt kérték, hogy "...gyere velünk túl a határon, túl minden falon...!" - ezt veszélyesnek kellett, hogy tartsák, hiszen az ifjúságtól féltek...

    - Kapcsold be a magnót...!

    (Zene)

    (Nagy Feró:)

    A műfaj határait mindig a CPG-k, meg a Beatricék is azért, azok nyitják a műfaj határait.

    Tehát mögötted, ha megjelenik egy Beatrice, és az rendkívül nagy sikeres, akkor mögötte kinyílik a kapu még egy csomó zenekarnak.

    Ezt az a rendszer nagyon jól tudta, nem véletlenül minket... mivelünk tette tönkre.

    És akkor ez intő példa volt már a Hobónak, P.Mobilnak is, mint ahogy a Hobót aztán tiltogatják, a P.Mobil is sokára kap lemezt.

    Tehát ez intő példa aztán a többiek számára. Vagy, ahogy elkapják a CPG-t és aztán bekaszlizzák őket. Ez intő példa a Beatricének: na, most már ti jöttök.

    És akkor... jön a "Boldog szép napok..."

    Akkor mi meg egy csomó ilyen kis zenekar, aki előkerült, akkor ezek tulajdonképpen a reformokat követelték ki.

    - Feró, azt mondhatjuk, hogy akkoriban a CPG lehetett a műfaj lelkiismerete?

    - Figyelj ide, hát ezt nem tudom, így nem tudom megfogalmazni, de... de, hogy a legbátrabbak voltak abban a pillanatban, az biztos. Tehát...

    Tehát, ha azt mondom, hogy... 1979. körül lehet... körülbelül, ugye nyolc--... Nem, '79. körül lehet ez...

    De, hogy a legbátrabbak voltak, az biztos.

    Illetve a leghűségesebbek voltak a punkhoz és saját magukhoz.

    Tehát a CPG sorsa is pont ez: hogy... hogy egy adott időben rendkívül bátran kiállt, és hát a realitás az, hogy ez az adott világ pedig őt bedarálta, kegyetlenül.



    Ha minden rossz, mi új...

    Rossz, mi új...!

    A jólét csendet szül!

    Csendet szül!

    Az emberek mind némák!

    Mind némák!

    Mindenki tetű!

    Tetű!

    Botrányt, botrányt

    Akarunk!

    Botrányt, botrányt

    Akarunk!

    Botrányt, botrányt

    Akarunk!

    Botrányt, botrányt

    Akarunk!

    Itt mindig kék az ég!

    Kék az ég!

    Itt mindig zöld a fű!

    Zöld a fű!

    Itt nincsenek problémák!

    Problémák!

    Itt mindenki tetű!

    Tetű!



    (Haraszti Miklós:)

    Az, hogy az Erdős Péter, aki közismerten a rock zenének az állami atyja volt, egy cikket eresztett meg róluk, azt jelezte, hogy igazi ellenségnek tekintik őket.

    A suttogó propagandának, ami körülvette őket, részben ez a cikk volt az oka, részben azonban a "Beszélő"-ben megjelent írások arról, hogy vigyázat, itt zenészeket börtönöznek be - védekezésre kényszerítette őket.

    És a suttogó propaganda, az elvtársi információs láncon keresztül ez ellen védekezett, megpróbálva őket rasszistának és hasonlónak beállítani.

    Pálinkás Szűts Róbert:

    Az ellenzék se vette egy ideig, tehát én úgy éreztem komolyan ezt a dolgot. Tehát azt senki nem hitte, hogy... hogy amiatt, hogy izgatás címén eljárás indult ellenük, hogy annak az lesz a vége, ami lett... Tehát... az ellenzékben is volt egyfajta tartózkodás a dologgal szemben, ami köszönhető annak, hogy az Erdős Péter nagyon ügyesen összemaszatolta a "Mosoly"-t és a CPG-t.

    Tehát ha az ember ma, 1999-ben kimondja azt a szót, hogy "CPG", akkor az emberek 50-60 százaléka azt gondolja, hogy a "Cigánymentes övezet" az az ő számuk volt... Holott a bíró is az ítélet indoklásában elmondta, hogy a CPG nem fasiszta zenekar. Tehát rendszerellenes, de nem fasiszta.

    Tehát nem... nem voltak olyan dolgok, amik... akik ezt bizonyították volna.

    És egyébként pont a rendszernek a ... a tahóságát jelzi az, hogy a "Mosoly", aki ellen szintén eljárást indítottak, akik valóban mondhatjuk azt, hogy náci zenekar volt, hiszen "Cigánymentes övezet" volt, a "Medve-laktanya nyomortanya düledező kártyavár..." - tehát a Románia, "Az egyenruhám..." - volt egy rendőrellenes számuk, plussz volt még egy számuk, a... a... valami, szintén valami arab dolog volt.

    Hogy ők például felfüggesztett büntetést kaptak. Tehát miközben a CPG-t bekaszlizgatták, a "Mosoly"-t, aki náci zenekar volt, azt kiengedték.

    Erre mondta azt a Solt Otília, hogy "...hát igen..." tehát, hogy ez vélhetően azért van, mert hogy a "Cigánymentes övezet" akkortájt a hatalomnak is programja volt...

    (zene)

    (Béla:)

    Iszonyú fantasztikus a Szántó Gábor műve...

    - Ki az?

    - Valami töketlen újságíró, akinek fogalma sincs az egészről, és megkérdezte a 15 éves, izé, skinhead-eket, akik, mit tudom én, mit balhéztak...

    Ugye a "Mosoly" a CPG-vel játszott, mert ugye ő volt az egyetlen izé... "Mosoly"... mi ez... Skinhead zenekar...



    (Takony:)

    És ez tök röhejes, hogy a "Mosoly..."

    - És velünk, a punkokkal együtt játszott...

    - ...a "Mosoly" a "cigányos - romános írtsuk ki"-s szövegekért kapott... mit? - nyolc hónapot kapott...

    - ...felfüggesztve... Így van. Két vagy három év--...

    - De ők felszólító módban: "...írtsuk ki - vágjuk el a torkát - akasszuk fel..."

    - Lendületesen...!

    - A jóhoz kell hasonlítani, nem a rosszhoz...

    - Jó, csak ez....

    - Melyik részét mondtad?

    - Azzal nem megyünk semmire, hogy ki mennyit kapott...

    - Nem számít, persze. Csak az a baj...

    - Én viszonyítási alapnak szánom ezt az egészet...

    - ...az a baj, hogy mihozzánk kapcsolják ezt az egészet...

    - Volt egy közös koncertünk, szerintem...

    - Ja...

    (Béla:)

    Azért volt közös koncert, épp az előbb mondtam, hogy azért volt közös koncert, mert ő volt az első skinhead zenekar. De mivel punkokból alakult skinhead-ek, senki ismerőse nem volt, meg nem volt külön skinhead koncert. Ők akkor játszottak, amikor... amikor mi játszottunk. Tehát mi, punkok, mit tdom én, a Creténs-szel meg nem tudom még, kikkel játszottunk. És nekik ugye maradt egy fél óra vagy egy óra hossza, amennyi volt, és ebből alakult meg... Ebből jött ki... Együtt mozogtunk állandóan...

    - Nem volt olyan, hogy "skinhead-ek, punkok üssük egymást...!" meg ilyesmi... Tök egy társaság...

    (Béla:)

    Nem. És mind együtt mozogtunk... És ebből alakult ki, hogy mindenki megmaradt a... ebben megmaradt, hogy izé, a "cigánypusztító gépezet..."

    - Ez nem ebből maradt meg, ez...



    - Akit ismertem... akit ismertem, mindenki mondta ezt a... mi volt ez a cigányos nótájuk...?

    - Ez nem ebből maradt meg, ezt tudatosan terjesztették...

    - Melyik volt az a cigányos nótájuk?

    - A "Cigánymentes övezet"...

    - A "Cigánymentes övezet". És mindig, amikor mondtam, hogy én a CPG-ben énekelek: "Á, a cigánymentes övezet - de jó...!"

    - Nem, nem abból jött...

    - Nem...! Akivel én találkozok... Figyelj, én lejárok oda a rock klubba...

    - Igen...?

    - És rengeteg ember kijavítottam azzal, hogy "Figyelj, közünk nem volt az egészhez..."

    - De nem arról van szó...

    - Mindenki ezzel jött...

    - Ezt nem onnan szedték, hogy mi együtt játszottunk a "Mosoly"-lyal...

    - Dehogy nem onnan szedték...!

    - Nem!

    - De! Onnan szedték, onnan maradt meg az egész... Mi voltunk a CPG-s izé...

    - Szerinted a most ilyen 15 éves emberek tudták, hogy mi együtt játszottunk '83-ban a "Mosoly"-lyal? Ez marhaság...

    - Azért... azért tudják, mert ezt olvassák, ezt a szemetet, érted?

    - Na, ezt mondtam én is, hogy ez nem abból jött nekik...

    - Hát ezt próbálom én kijavítani...!

    (Takony:)

    '85-ben vagy '86-ban jelent meg, ilyen egyik pillanatról a másikra megjelent ez, hogy "CPG - a cigánypüfölő gárda"... Úgyhogy valahonnan ez így jött... Nem hiszem, hogy ezt valaki saját magától kitalálta, vagy... vagy olyantól hallotta, aki ott volt a koncerten, mert az ilyen marhaságot nem mondott Ez szerintem ilyen tudatos konspiráció, hogy "Na, akkor most izé, kenjük be őket feketére ezzel..."



    És akkor persze azóta nem... Mikor volt ez? - tizenöt éve... Azóta már az akkori tizenöt évesek is harminc... tovább adják, hogy "Igen, a CPG - emlékszem, azok voltak a cigánypüfölősök" - és akkor ez így marad meg.

    (Sebők János:)

    Hát itt van ez a csirkedarálásos ügy. Hát gyakorlatilag a CPG együttes nevéhez fűződik a dolog, a Beatricén keresztül én legalább hat együttessel kapcsolatban hallottam, merthogy a rendszer úgy gondolta, hogy erre aztán a polgár nagyon föl fog háborodni, mert itt szadista állatok és nem tudom, milyen emberek szerepelnek, akik ráadásul ki akarják írtani a cigányokat, meg akarják ölni azokat, akiket nem szeretnek, és így tovább, és így tovább. Tehát a legócskább demagógiával léptek fel.

    (Pálinkás Szűts Róbert:)

    Mielőtt megjelent volna ez a felszólalás szennyhullám ürügyén, volt egy tévé-vita is, amiben arról volt szó, hogy hát hogy lehet egy zenekarnak az a neve, hogy "Petting"? Hogy lehet az egy zenekarnak a neve, hogy... hogy "Ultrarock Hírügynökség"?

    Tehát ezt a dolgot, miután független volt, alulról szerveződött, ezt el kellett taposni, nem volt más választás.

    Egyébként jellemző, hogy... hogy ugye nagyon sokáig, miután a CPG-t bezárták, azért még voltak punk zenekarok meg voltak punk fesztiválok, és ott azért elég gyakran előkerült...



    "A börtönablakába

    soha nem süt be a nap,

    az évek tova szállnak,

    mint egy múló pillanat -

    ragyogón süt a nap,

    és szikrázik a fény,

    csak a szívem szomorú,

    ha rád gondolok én - CPG..."

    - volt ez a szavunk...

    (Zene)

    (Güzü:)

    Hajnalban szabadultam, emlékszem, egyből haza is jöttem.

    Jaj, nem, én még ott... Van is egy olyan szabadulós képem, itt van... Vártak rengetegen, VHK meg mit tudom én, haverjaim... Akkor már disszidálni akartam. Úgy gondoltam a börtönben, hogy az lesz a leghelyesebb...

    És akkor kijöttem, akkor egyből megpróbáltak behívni katonának, akkor még két és fél éves volt a katonaság, és nem vettem át a behívómat... Úgy három hónapon belül, vagy valahogy így jött a behívó, hanem anyám vette át. És akkor én elmentem bujkálni, és csináltunk egy ilyen öngyilkossági kísérlet, és akkor ugye halasztást kaptam arra... arra a behívási periódusra a következő behívásig.

    Mert én diliházban voltam akkor.

    És akkor hamisítottam én egy útlevelet, és úgy... úgy mentem ki külföldre.

    Sikerült... tehát így átértem, megláttam a Nickeldorf táblát, tudod, na, mondom, átértem ide, nem kaptak el, jó isten... érted...

    Bécsben laktam egy ideig, egy hónapot... Voltam, kimentem Németországba, Münchenben voltam, de nem tetszett, akkor visszamentem, Bécsben aztán bejelentkeztem a lágerba, és ott voltam másfél évig. Nem a lágerben, egy ilyen panzióban... A barátnőmmel együtt, kijött utánam a barátnőm... Aztán másfél év után elvittek Amerikába...

    Én így lesüllyedtem alaposan a szociális létrán, ott ilyen hajléktalan-féle voltam én ott, ilyen punk, tudod, ilyen kiégett házban laktam, keveset dolgoztam, tudod...

    Mikor dolgoztam, különben, akkor így helyreállt, tehát kaptam munkát, érted, sikerült munkát találni, akkor úgy helyreállt a dolog...

    Hét év után adtak útlevelet a magyarok, így hosszasan harcoltam a Hajózási és Útlevél Osztállyal ott, akitől kell külföldről az útlevelet kérelmezni, és hát '93-ban talán, akkor adtak útlevelet, magyar útlevelet, ugye amerikai, az még nem, tehát nem voltam állampolgár, és akkor ezzel a magyar útlevéllel hazajöttem.

    Egy ideig ugyanolyan kultursokkot kaptam, mint mikor kiköltöztem Amerikába, érted, csak enyhébbet azért. tehát így egy ideig eltartott, mire így megtaláltam magamat, aztán a zsinagógában dolgoztam Szegeden, árultam a jegyeket, belépő jegyeket, és csoportokat vezettem, akiknek... akik kértek vezetést...

    - - -

    Ez a második legnagyobb magyarországi zsinagóga a budapesti után, a Dohány utcai után. Legszebb része a kupola, ezt szokták a legjobban megcsodálni a vendégek, 24 oszlop van fönn, ez a nap 24 óráját jelképezi, a fő tartó oszlopok fölött pedig három erkölcsi tanítás olvasható, ami a világ alapját képezi. Ez a munka, a jó cselekedetek ... és a Tora - ez a harmadik. Tehát a Tora olvasása, a Biblia tanulmányozása...

    Középütt a csillagos ég látható, legfölül pedig ugye a Dávid-csillag.

    37 méter magas a kupola, a harmadik legmagasabb szegedi épület...

    A frigy-szekrényt az oltár közepén lehet látni, Nílus parti akácfából készült, szintén fából, és 18 Tora-tekercset őriznek itt a templomban a frigyszekrényben.

    Előtte ez a fehér márványasztal a Tora olvasó asztal, szombat délelőtt nyilvánosan olvassák itt fel a Torát a templomban.

    Elöl láthatók még a Menorák, ezek a tradícionális zsidó gyertyatartók, isteni sugallatra készültek el az eredetiek, egy vízióban látta Mózes, és aki elkészítette őket, hogy hogyan kell kinézzenek.

    - Zoli, te gyerekkorodban mi szerettél volna lenni?

    - Micsoda...? Juhász...

    - Miért?


    - Nem tudom... Hát úgy az tetszett. Olyan kicsi voltam, mint Áronka... Izé... Ő rendőr akar lenni, ilyen rendőrautóval szirénázik, tudod...

    (zene)

    - Nem is láttad, hogy ezzel lőttem...

    - Nem...

    - Erikáét láttad csak közelről...

    - Azzal se lőttél...

    - Azzal se lőttem...

    - Nem kell megfogni, csak... Na...?

    (Zene)

    Áll egy ifjú élmunkás a réten,

    Kommunista szombatról jött éppen,

    Duli-duli a réten, duli-duli a réten...

    Szabad két nagy sematista banda,

    "Munka hőse" szerepeljen rajta

    Duli-duli a réten, duli-duli a... Szabadá--...!


    - Hallgassuk...

    - Hallgassuk meg, de aztán vegyük ottan a...

    - Nyikhaj!

    - Réten...!

    - Duli-duli a... réten...

    - Réten...

    - De jó volt a vége...

    - Nagyon... nagyon jó...

    - Kurva jó...!

    (zene)

    inzert:

    "Különben mindenkit

    csókoltatunk"

    CPg



    Vége főcím

    (húzós:)

    Szereplők:

    Benkő Zoltán "Güzü"

    Haska Béla

    Nagy Zoltán "Kutyás"

    Varga Zoltán "Takony"

    Haraszti Miklós

    Nagy Feró

    Pálinkás Szűts Róbert

    Sebők János

    Munkatársak:

    Hajnal Csaba

    Jónyer Miklós

    Kádár László

    Szinetár Péter

    Varga Bálint

    (Táblás:)

    Vágó:

    Gyárfás Péter

    A rendező munkatársa:

    Németh Gábor Péter

    Operatőr:

    Dala István

    Rácz Albert

    Co-producer:

    Kövessy Zsolt

    Rendező:

    Kövessy Róbert

    Producer:

    Hollósi G. Zsuzsa

    Varga Gábor

    Filmplus

    1999
  • Bakutyin
    #29
    ...és láttátok már a "Pol pot megy punkjai"-címü (szerintem zseniális) filmet???A CPg életéről és viszontagságairól szóló doc./művész(?) film.(nagyonjól kiderül benne pl.: hogy hogyan mosták őket össze a neonácikkal, míg a valóban neonáci bandáknak eltusolták a perét(!)
  • Bakutyin
    #28
    Jaaaaj. éélegyen már fel ez a topik!!!
    Kinek van Trotel albuma???
    Kinek van Agydaganat albuma???
    archive:engem ugyan nem kergettek a jardok még soha, de szánalommal tekintek az összes un. "gumipánk" ra.
    ide is beírom, hogy létezik a dc++ nevü programon belül egy magyar punk HUB.
    htpp://dcpp.on.hu (infok a dc++-ről)
    www.punkportal.hu (a hub címét találod itt)
  • Astaroth
    #26
    Mi már ismerjük a dolgot haver ha egy kicsit visszanézel a fórumon meg fogsz lepődni!
    Engem egyébként sem érdekelnek a Skinek!
  • Astaroth
    #24
    Kerestem Punk történelmet a neten és csak Angolnyelvűt találtam!Nem tud valaki segíteni?
  • [Walaki]D`Lair
    #23
    elírtam természetesen...

    Sex Pistols...