63012

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• nenad
    egyebkent a modszert amit en kovetnek az ha nem akarsz nagyon belemenni az uvezgatasba (unwrap) akkor radobsz a targyra egy olyan uvw modositot ami legotbb polyra megfelel, aztan edit poly/mesh modosito, es kijelolod azokat a reszeket amik nem stimmelnek /mas uw/anyag kell, es csinalod.
    nem olyan veszes az.
  • Free
    ok rendben. és akkor ha van egy multi sub materialom ahiol be vannak a materialoknak írva hogy melyik mat melyik id hez megy és rádobom az objektre ahol a polyknak külön mat idje van akkor a szinek miért találnak oda? és akkor ez alapján miért nem tudom őket m,appingolni is ? és akkor hogyan tudom a szineimet külön mappingolni ?
  • nenad
    vray framebuffert hasznalsz?
    ha igen, hasznald a diszkre mento opciot. (vray Image format, atzan ha kesz visszatoltod, az image viewerrel) Es kapcsold ki a buffet,
    Ugyanez maxnal, de ott a meretet is vedd kicsire, mint pl 20*20 pixel (mert egyebkent nem kapcsolja ki akkor sem..)

ha nem azt hasznalsz akkor ugyanaz, framebuffer kikapcs, save to disk..
  • fle go
    zenokanak ment
  • fle go
    szerintem merge lehet a megoldas
  • piktor
    "Can't create bitmap" - mondja a VRay, amikor 2000 pixelnél szélesebb képet szeretnék renderelni(1.48.03.). Miért nem lehet nagyobbat? Nálam van a hiba?
  • nenad
    map channel es a poly mat idje ket kulonbozo dolog.
    (ha jol ertem mit irsz)
  • Free
    hm..
    Valaki magyarázza már el nekem azt, hogy ha van egy objektumom, ami 2db polybol áll. az egyik poly material IDje 1 a másik poly material IDje 2 mind a kettőnek más materiált adtam és a materiál editorban is a szineknek megmondtam hogy melyik ID hez tartoznaK. MAJD DOBOK AZ OBJEKTUMNRA EGY UVW MAPPINGOT ÉS AZON IS BELÖVÖM HOGY MONDJUK A 2 ES id T SZERETNÉM ÁLLÍTANI DE MÉGSEM TESZI . HA HAGYOM DEFAULT 1 EN A MAT ID T A UVW MAPPINGNÁL AKKOR MEG MIND A KÉT SZINEMET MÓDOSÍTJA. EZ HOGY A FRANCBAN MŰKÖDIK AKKOR? RÉGEN ÚGY CSINÁŰLTAM HOGY MINDIG KIJELŐLTEM AZOKAT A POLYKAT AMIKET UVW MAPPINGOLNI SZERETNÉK ÉS VOLT HOGY EGY OBJEKTEN VAGY 30 UVW MAPPING VOLT de mondjuk egy komplexxebb objektnél eléggé nehéz az egybe tartozó objekteket állandóan kijelőlgetni meg minden.
    mi a megoldás?

ui.: most vettem észre a capslockot bocsi érte nincs kedvem megint legépelni
  • putyi
    van sp2 a maxhoz
    www.maxplugins.de
  • 4D
    Egy zár metszete,
    +egy kis Alienskin.

• bencsab
    file/merge
  • Aldaryn
    Hmm... azon gondolkodtam, vajon megeszi-e Vray azt, ha
    diffuse shadereket is a reflectionon keresztül állítok elő, glossyness 0,1 ~ 0,001 körüli értékekkel... :o) Elvileg, ha lerakok egy ilyen shaderekből összerakott jelenetet, rakok beléje egy olyan shadert, ami "világít", akkor bárminemű GI, és egyéb okosság nélkül is egy fullos képet kell, hogy kapjak. Egy két napon belül legalábbis... lol.
  • Zsottybobo
    Köszönöm! Kipróbálom. Valóban igazgattam a scale-el, úgyhogy ez lehet a bibi..
    Üdv.
  • nenad
    valoszinu azert van mert az eredeti fileban szet lett huzva scale-el.
    Azt tudod csinalni, megnyitod a regi filet, es a utility/modify panelrol ranyomsz egy reset Xfrom-ot, aztan collapsolod editable poly/mesh-be es elmented. Igy 100% hogy mukodik.
    EGyebkenty ezt megprobalhatod az uj fileban is a behozott objektumokkal, de nem tom hogy tutira megy e. (emlekszik e a scale-re)
  • Zsottybobo
    Sziasztok!
    Lehet, hogy láma kérdés, vagy én keffentettem el valamit, de ha Merge-el hozok új objektumot a scene-be akkor az összenyomódik, torzul. Értem ezalatt azt, hogy az x tengely mentén kb. fele akkora lesz. Ha tudtok valami megoldást, segítsetek nekem! Köszönöm!
  • zenoka
    Ui: joreggelt joreggelt:) Jo napot... a jomunkasember ilyenkor reg dolgozik:)
    a save as selected az nem arra jo hogy masik max fileba menti ki a kijelolt dolgokat?
    Na szoval nekem arra volna szuksegem hogy van ket file-om 1-es s 2-es. Az egyesbe levo ojjektumokat egy az egybe szeretnem a 2-esbe tenni de nem xreffel.
  • GixEr
    Save as selected...

UI: joreggelt :)
  • zenoka
    Hali!
    Ismét alapkérdésem volna:
    Szoval egyik maxos filebol hogy lehet masik maxos file ba atvenni ojjektumokat? xref nem jo mert ha azzal csinalom akkor kozvetlen nem tudom parameterezni az ojjektumot:(
    autocadbe ott volt a ctrl+c - ctrl+v:) blenderbe az apend ha jol emlexem de 3dsmax-ba egyszeruen nem jottem ra:(
  • marcee
    Igen, ahogy Papírzacsi is írta, kb azt jelenti, hogy terhevel szemben _döntően_ a hajlítási ellenállásával dolgozik. Persze az, hogy éppen melyik ellenállása van egy szerkezeti elemnek aktivizálva az a megtámasztási viszonyaitól is függ, de egy csuklós, kéttámaszú gerenda függüleges megoszló terhelésre tisztán hajlított. A vázolt eset a létező legegyszerűbb. (maximum egy kis nyírási ellenőrzés még a támaszoknál, de ha egy prizmatikus a keresztmetszet és hajlításra megfelel, akkor a nyírás sem okozhat neki gondot. Pláne, hogy redukálható is eurocode5 szerint :) )
  • nenad
    jpg azonnal lehuzza a feket arnyalatok szamat 128-ra...
    (tehat ugyanaugy 1-256 lesz a skala, csak igy 1,3,5,7,9 etc, es sztem a kozeli soteteket is osszeboronalja, ezert elofordulhat hogy a csumfekete mar nem az jpg tomorites utan, nehol lehet adni maskot neki, ott megmarad, illetve az encodolas is segithet, de jobb a biztonsag - mas fileformat)
  • piktor
    Köszönöm, Nenad! Mindent kipróbáltam amit írtál, végül a fileformátumnál volt a baj, tényleg a jpg nem oké Png-vel simán jó.
    Köszönöm a segítséget!
  • nenad
    opacityre nem jo jpg sztem, a zajbol adodoan ami a tomoritesbnol jon.
    bmp/tga/tiff/png akarmi ami tud vesztesgmentesen tomoriteni, vagy nem tomoritett egy az egyebe
  • piktor
    Hű mennyi infó. Végignézem ezeket. Egyébként - talán nagyon alap kédés ez is - de milyen file formátumot érdemes a txtúráknál használni? Én RGB jpg-ket raktam be...
  • nenad
    nezd meg hogy a map biztosan fekete e ott
    kapcsold ki a blurt a mapban, (vedd le 0.001 re vagy amilyen kicsire lehet)
    ha a map fixalt, azaz nem tile stb akkor hasznald a vraybmp filtert, az nem blurozik
  • piktor
    Ja, amúgy 1.48.03. a VRay...
  • piktor
    Alaphelyzetben nekem is működik, de ha már GI is van rajta, akkor már kezd béna lenni... Egy spirálisan csavarodó faforgácsról van szó, aminek a csavarodás miatt látjuk mindkét felületét és a végei "cafrangosak", szakadozottak (ezt akarom az opacity mappal kialakítani).

• nenad
    nekem mindket oldalrol mukodik,
    hanayas vray ez?
    kepet is lokhetsz. Hatha specific
  • piktor
    VRay materiallal dolgozom, "papírvékonyságú" objektumról van szó (tehát 1 pilygon, vastagság nélkül). "2 sided" bekapcsolva, de az Opacity map csak az egyik oldalról nézve működik, a másik oldalról nem működik az Opacity map. Miért van ez? És hogyan lehet kikűszöbölni ezt a hibát?

Help!
  • Lazarus
    o_O
  • Papirzacsi
    A hajlított itt a terhelés fajátáját jelenti. De hogy vili legyen. Képzeld el, hogy van egy hurkapálcád, a végén két radirra fektetve. Az ujjaddal középen megnyomod lefelé, és azt látod, hogy lefelé meghajlik a pálca. Tehát a terhelés amit adtál hajlítja a tartódat, ezért azt mondjuk, hogy hajlító igénybevétel éri,ezért mondjuk, hogy hajlított. Mint ahogy mondjuk, hogy nyomott, húzott,hajlított, csavart, nyírt.

A gerendára visszatérve. Tnyleg elég valószerűtlen ez a gerendázás. És ha jobban belegondolok, talán nem is kőből készült plafont kéne csiálni, hanem fából, mert nem hinném, hogy pár fa gerenda, ami ráadásul ilyen kis inerciával rendelkezik, képes lenne megtartani.:-)
  • Aldaryn
    "A gerenda hajlított elem" én ezt nem értem, nem vagyok sem éptész, sem építőmérnök, szal, valahogy a "hajlított" szó nem passzol ide nekem. Én amit láttam eddig, és gerendának mondak, azokból elég kevés volt meghajlítva. mind olan egyenes volt, hogy csak na.
    Vagy ez most az akarja jelenteni, hogy "hajlító erők" hatnak rá?

(mivel statikát sem tanulok, ezért csak ilyen parasztosan tudok fogalmazni)
  • Ronin666
    Oké értem, nincs harag ezt megbeszéltük :D

Na komolyra fordítva a szót tudom, hogy nem így kéne lennie, de így szép :)

Én a plafont csúcsosra kiemelném, de ezt majd a megrendelővel megbeszélem. Akkor egy kicsit a tér is megnő, a kép is szebb lesz és reális, hogy gerendák vannak ott.
  • MrGeE #27191
  • marcee
    A gerenda hajlított elem és mint ilyen, a hajlítás tengelyére merőleges keresztmetszeti mérete (itt magassága) harmadik hatványon szerepel az inerciája képletében, ellentétben a hajlítási tengellyel egybeeső taggal (ami itt a szélesség), ami csak egyes hatványkitevővel. A hajlítási teherbírás pediglen egyenesen arányos a keresztmetszet inerciájával, amiből következik, hogy a látszó részek aránának kb fordítottnak kellene lennie. (ameddig a stabilitás nem szempont)
    Egyébként meg mindegy is, mert az alaprajzon látszik, hogy kör alaprajzú a helység ergó kicsit valószínűtlen a vázolt megtámasztás. :D
  • repvez
    A chip magazin aktuális száma épp ilyen alternativ cad progikkal foglalkozik.Sajna nekem nincs meg az ujság és az oldalukon se találtam linkeket, de 2-re emlékszek amikor belelapoztam az ujságosnál.A bcad, és zwcad nevüek azt nem tudom melyik ingyenes és mennyire kezelhetö,proba szerencse.
  • piktor
    Malakai: lehet, hogy ez nagyon alap kérdé volt, de sokat segítettél! Most gyakorlatilag ugyan olyan jól látom a textúrát, mint ahogy festem Szépen pontosan be tudom lőni mindennek a helyét.
    Köszi még egyszer!
  • piktor
    Köszönöm!!!!!
  • nommy
    Sziasztok!

Hogyan tudnam leegyszerusiteni a jelenetemet? Folyton lefagy a render. Probalom a modifiereket collapsolni, de noise-okat hasznalok es persze az elveszik collapse utan. Az a helyzet, hogy sok-sok polygonom van.
    koszi
  • nenad
    nekem ami azonnal szembeszokik, a plafonon a gerendak, brutal durva.
    Valami finomabbat.
    EGyebkent sokkal jobb mint az elozo..
  • Ronin666
    na egy majdnem végleges kép. Sorolhatjátok még mit javítsak.