63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• putyi
    Ez szerintem metodika kérdése.
    Régen nem volt ram(mert a technika még nem járt ott) így mindent processzorral oldottak meg, amit csak lehetett. A felhasználó nyígott, hogy nagy a lag(mert ki kellett venni a ram-ból, meg be kellett tenni a feladatot)
    Most van ram és gyors a reakció, most az a baj, hogy miért használ annyit.
    Persze igazad van, 8 gb rammal, sőt 4-gyel is meg lehet oldani mindent, csak akkor a vincseszter kerregést hallgatod, meg ötször annyi ideig készül egy kép.
  • putyi
    van egy barátunk, aki vue-vel nyomult. egy kép fél-egy nap render.
  • MasterMason
    Az energia és erőforrás pazarlás általános és nem feltétlen jelent csúcsminőséget, illetve és vagy a csúcsminőséghez sem kell feltétlen mindig minden esetben a rendelkezésre álló összes erőforrást felhasználni. A csúcsminőség is lehet optimális, és az erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodás a cégeknél még inkább fontosabb volna mint bárhol máshol.

Természetesen nincs az a ram mennyiség amit ne lehetne elhasználni, de nem attól lesz jó egy cég és vagy egy grafikus, hogy mindig minden erőforrásra szüksége van az elvárt minőség eléréséhez.
  • putyi
    most már rá nézek az octane-ra, ha ilyen sok csudaságot tud. arra kivi lennék, hogy hogyan, mert valami stikli biztos van.
  • zenoka
    nem nagyon van mit hozzafuzni ehez:D like:)
  • putyi
    Ja csak az utómunkával van egy nagy gond, érzékeny a fény és a kamera változtatásaira és a végén valahogy mégse olyan. Nehéz úgy összeszedni képeket, hogy azokon a fénytér stimmeljen egymással és a 3d-vel is. Gondolom ezért kedvelik mostanság a borongós, alkonyi alapjában véve szórt fényű jeleneteket. A filmekben is a sok utómuka miatt hódít a kék-narancs meg a monkróm, vagy duotón tábla.
  • putyi
    Ez valahol 12-16 körül volt
  • Aldaryn
    Ééés akkor még az olyan szörnyedvényekről, mint AfterFX, Nuke, Photoshop ne is beszéljünk. 10-20GB RAMot úgy berántanak kérdés nélkül egy 4K-s 32bites workflowban, hogy öröm lesni.
  • Aldaryn
    A MAX ramzabáló, ennyi. A VRay ramzabáló, a multiscatter, forestpack stb ramzabáló. Amikor octane-el renderelnek hektárnyi füveket fákkal, bokrokkal, rahedli objektummal 1GB ram alatt, akkor mindn, ami ennél több ramzabáló.

Sajnos én is elég gyorsan eljutok oda, hogy 20GB RAM is kevés lenne. Pedig tudjuk, hogy 640 kByte mindenre elég kell, hogy legyen.
  • MasterMason
    Szabad volna megnézni, inkább úgy kérdem, mutatnál nekem ilyen masszív jelenetet? Egyébként az kétségtelen, hogy a max ramzabáló de azért a 9-12 gigás jelenet már igencsak masszív lehet.

Az eon vue recommended system specs 4 giga. Pedig azzal már igen durva környezetet lehet készíteni. ;)
  • zenoka
    igen erre gondoltam... es akkor most itt jon a szokasos mesh novenyzet vagy utomunka..
    a nagyoktol (bakerman etc..) es mostmar a kisebbektol is azt latom hogy egyre kevesebbszer modellezik ki..
    (hozzateszem en a modellezes mellet vagyok mert szamomra eleg magic az ilyen szintu utomunka):)
  • putyi
    Ha igényes vagy és rendesen modellezel egy füves területet(ez kb 20-30 növény kb 20-30millió példányban összesen), plusz hozzá bokrokat is használsz 4-5 fajtát meg még fákat is, valamint ezen-azon a displace is előfordul, akkor igen gyorsan kifutsz a 16 gb ram-ból. most, hogy ezt leírtam felötlött bennem, hogy lehet, hogy az előbb nem fogalmaztam pontosan, de nálam ez is a modellezéshez tartoziik. Ja és jelenetépítés közben kb 9-12gb ram-ot használ a max, ha pedig szeretnék közben gyorsan valamit psp-ben elkészíteni, akkor már gondban vagyok.
  • MasterMason
    Hát nem maxozom, viszont arra gondoltam azért ránézek a topikra ha erre járok. :D Jól gondolom, hogy rossz ötletnek tartod ha már így rákérdeztél?

• zenoka

te nem ugy van hogy nem maxozol...?

putyi tud modellezni raadasul jol szoval a workflowjat akarom kilesni:)))
  • MasterMason
    "16gb ram a mostani modellezési metódushoz nem elég(sajnos) "

Akinek 16 giga ram nem elég modellezéshez, az nem tud modellezni. 16 giga bármire elég, azzal már igen komoly sculptokat lehet faragni. És nem hogy 16 de még 8 giga rammal is komoly szimulációkat lehet futtatni akár houdinivel akár bármi mással.
  • zenoka
    "mostani modellezési metódushoz nem elég(sajnos)"
    marmint arra gondolsz hogy a novenyzet az esetek nagy reszebe utolag kerul ra ps a legtobb helyen vagy hogy komplett csatajeleneteket zbrushban reprodukalsz pinaszorszall szinten:)

tenyleg nem ertem modell szinten hogy ne lenne eleg egy megfelelo layerstrukturaval es annak hasznalataval.
  • putyi
    Az összeállítást a pcland oldalán készítettem. Ide is írom, hogy nem ecc-s ramokat tettem bele, de xeon mellé az dukál.
    Az nvidia-nak jelenleg csak az utómunka szoftvereknél van előnye, az is a cuda lobby miatt, de ez lassan elolvad. Az amd-k architektúrája jobb, sokkal megfelelőbb a nagy számításigényű dolgokhoz(raytrace stb.). Az i7 fóbiát nem értem. Pillanatnyilag az említett keretösszeget figyelembe véve a legideálisabb választás. Az egyprocesszoros 4 magos xeon rendszernek ezen a területen szerintem nincs sok értelme, de te tudod...
  • putyi
    kb 10 perc alatt raktam össze:-)(sőt most hogy belegondolog a leginkább a ramokkal van probléma, mert nem ecc-seket választottam), azért hogy valamivel megtámogassam az "500 profi gépre nem elég" mondatot.
    16gb ram a mostani modellezési metódushoz nem elég(sajnos) és ha ezt még szét csapod 2 processzorra, akkor ott vagy ahol a part szakad.
    Egy procis brand gép szerintem nem igazán jó üzlet legfeljebb akkor, ha kell belőle sok, vagy ha nem mered magadnek összerakni, beállítani a gépet. Ellenkező esetben elég drága mulatság.
  • djfules
    A lottó nem rossz ötlet! Ebbe a cofigba neke pl a video kártya nem tetszik csak is Nvidia... és nem is akarom duplikálnia dolgokat egyenlőre de legyen meg a lehetőség gondolok itt az alaplapra tehát 2 procoi majd... éna HPz620 nézegettem árban határ lenne de ezek is biztos bővithetők ha kéri valaki (persze gari elvesztése nélkül szervizben)

Csupán arra voltam kiváncsi merre induljak el nézegetni! i7 szerintewm felejtős és csak is nvidia és akkor már xenon.. atőbbi ezen mulik na meg azon a k..va pénzen
  • marcee
    Két problémát látok ezzel a konfiggal, nem b*sztatásból, csak nehogy valaki pórul járjon! A deszka E-ATX méretű, a ház meg csak ATX-ig elég, illetve a táp 24pin és 2x8pin csatlakozókkal szerelt ugyan, de még egy 4pin 12V-os hiányzik róla, persze egy molex átalakítóval megoldható.

Mostanában én is keresgélek utódot a p45 + q6600@3GHz + 8GB DDR2 triónak. Egy z87 + i7-4670 + 16GB megállna br. 105e pénzből, de ekkor még csak 2,5x-es teljesítményem lenne, illetve bírná a nagyobb jeleneteket. Ennyit még össze lehetne spórolni, és racionális megoldásnak tűnik, de nem lennék maradéktalanul boldog, hogy egy 6 éves konfigról csak ennyit lépek előre.

Próbáltam tehát nézelődni kétprocesszoros legogépet, illetve brand ws-eket, de nagyon gyorsan elszállnak az árak. Ha putyi összeállításából csak a lapot, procikat és 16GB RAM-ot venném, akkor is már 420e... Brand ws-ekről meg nem találok épkézláb árlistát (HP Z820-ról például csak egyprocis gépnek van ára), bár gyanítom, hogy csak az érdekesség kategóriába esne az infó. (juteszembe, kell venni lottót ezen a héten is)
  • djfules
    Nagyon jó össze állítás esetleg be tudnád linkelni az oldalt? Egyenlőre az sem világos hogy olcsóbb-e ha én rakom össze vagy ha veszek egy HPZ620-ast pasz éds persze jobb-e? melyek azok a gyártok akik készen árulják ezeket tuzdom van a HP, Workstation...
  • putyi

Tudom, hogy 500 van(lesz) rá, inkább csak szemléltetésképpen készítettem el az összeállítást, hogy megmutassam, mire elég az 500. szerintem egy kicsit még gyűjts és vegyél valami brand gépet(hp, boxx, mac), ha mindenképpen egy nagyot szeretnél. Azonban sokkal hatékonyabb munkamenetet lehet kialakítani, ha van egy géped, amin a hosszadalmas számítások futnak és van egy, amin dolgozol(s mikor aludni térsz azt is berakod a számításokat megtámogatni) Ez utóbbi megoldás visítva ugyan, de kihozható 500-ból.
  • MasterMason
    Én a helyedben valamilyen evga gépet építenék. Persze egyből nem fogsz tudni mindent megvenni bele, de utána azt még folyamatosan lehetne bővíteni ahogy fejlődsz, és vagy ha még masszívabb számításra lesz szükséged.

Evga Site

EVGA SR-X
  • djfules
    Most AMD 965 black Edition van, de nem öt gépet szeretnék hanem 1 normálisat nem ragaszkodom az 500 ezerhez mert most nincs is annyim se ha kell hitebe elmegyek addig.... Kéne egy normális konfig amivel lehet renderelni meg szimulálni és a sok poligon meg textura sem jelent neki gondot...

Ha nem is tudtok cofigot ajánlani van erre valami forum ami kifejezetten max confogokról szól mert hát nem gamer pc kell valami kifejezetten Workstation-t szeretnék (tudom google) de hátha van valakinek tapasztalata...
  • MasterMason
    Életem egyik legszebb napjaként tartom számon, amikor végleg leszámoltam a 3d max.-al.

Azóta minden évben azon a jeles napon felhúzok egy magyar zászlót a kertben, és megünneplem a gonosz feletti győzelmemet.
  • nenad
    500 ért összerakhatsz 5 amds gépet. x6 1095t. Az azert ez jobban húz mint bérmilyen intel kombo ebben az árban... De ha mindenáron intel akkor meg kellene nézni a közepkategoriát, majd olcsó neves alaplappal memmel kiegészülve esetleg megéri. Némelyik olcsóbb sokkal megbízhatobb mint egy drága gigabyte.. (röhej)
    Szerintem mindig az ár/teljesítményre kell menni...
  • putyi
    500-ért én nem venné dual quad core-t, mert annyiból össze tudsz rakni 2 új gépet. Ha már xeon, akkor legalább 6 magos legyen.
  • putyi
    Banyek,ezt már annyiszor benyaltad(tuk)! Hibás az irr map.
  • djfules
    Sziasztok ha már így belemerültetek a technikába milyen gépet ajánlotok mivel lehet dolgozni ami azért nem 1 billió dollár kb 500 ezerig mennék el nézegettem az ebay-t is és ehez mit szoltok?

http://viewitem.eim.ebay.hu/HP-XW8600-Dual-Quad-Core-E5450-30Ghz-16GB-RAM-Barebones-Desktop-PC-Tower-Server/121110421042/item
  • Aldaryn
    :) sajnos nem, a renderfarm gépei feváltva próbálkoznak azzal a farmmel, ahogy az egyik ledobja timeouttal, veszi fel a másik, ésígytovább, ésígytovább. Újraindítás, bemerge, stb megvolt. Voodoo.
  • Csicsó3d
    még az előző problémádra reagálnék. Nálam a Bercon maps csinált furcsaságokat. Indokolatlan módon belassította - igaz - csak a rendert. Azóta nem is használom őket, nem bízok bennük :D
    Mondjuk lehet nincs kapcsolat a kettő között, de nekem a bercon-ról mostanában csak a lassulás ugrik be.

Az utóbbinál, a frame-eknél nem lehetséges, hogy az egyik gép valami hiba miatt leállt vagy csak a kiszolgáló progi és aztán a szerver meg nem találta és addig nem tudott tovább haladni, amíg a hozzá tartozó bucket-ek elő nem kerültek?
  • Midas
    olyasmi
  • repvez
  • Aldaryn
    Bedobok még egy voodoo-t a közösbe, hogy ilyen is van:

Egy animáció 480 frameje közül a frameket átlagosan 18perc alatt számolják a gépek. Előre elmentett irradiance map, semmi m mozog, statikus jelenet, csak a kamera siklik előre. A voodoo ott testesül, amikor a 23-as framet valamiért 10+ óra alatt számolnák a gépek. Az előtte lévő frame 19 perc, az utána lévő 18 perc, közben a 24mm-es kamera kb. 20cm-t mozdul előre egy terep felett olyan 12m magasságban. Csak a viszonyítás kedvéért. Na, erre varrjatok gombot.
  • MasterMason
    Jeee.

(Üdv: K.A)
  • Aldaryn
    Nem, nincsen, semmi ilyesmi. Ami miatt egyáltalán foglalkozom vele, az az, hogy látszólag egyik pillanatról a másikra jött elő, és látványos volt a különbség, épp örvendtem annak, hogy hálózatban is sikerült relatíve gyors kommunikációt összerakni a komponensek között, és egy félgigás file átmegy 25mp alatt, erre hopp, felugrik 5-6percre. Biztosa nem véletlen, csak szeretnék rájönni, hogy a jövőben elkerülhessem.
  • putyi
    a bemerge-et és a többit zsolesznak írtam.
    nálam nincs gond a mentéssel.
    nincs bekapcsolva, hogy tömörítve mentsen, vagy a vinfosnál, hogy tömörítsen?
  • Aldaryn
    De ez az, hogy nem ír ki tempbe semmit. Ha epdig tempbe írná, akkor is SSD-re írna elsőnek, ami ugye gyors kellene, hogy legyen. Az autobacket ugyanúgy 5-6 eprcig menti, és ugyanúgy 5-6 percig csak a processzor dolgozik, regisztrált hdd művelet nincs. Voodoo.

...a bemerge, notetrack, stb... dolgokat meg ugye már reflexszerűen tolom. :D
  • putyi
    ez így ebben a formában nem teljesen áll meg. a ram-ot elég intenzíven használja a max. éppen ezért nem lehet komoly gyorsulást tapasztalni nagyobb videókártyánál, mert ugyanazt a ram-ot használja, így a sávszélesség (ami a szűk keresztmetszetet jelenti)marad.
    az 5-600 mega most már általános, inkább közepes, mint nagy méret. nálunk mostanában giga fölöttiek a file-ok leadáskor. a lassúságot a gépek közötti kommunikáció okozza. amikor a rendszer ssd-re ment autoback file-t az 1gb esetén is 25-30 sec, viszont hálózaton keresztül ez megtöbbszöröződik a csudálatos protokoll miatt, merugye kiírjuk temp-be aztán megkérdezzük a célállomást, hogy mi a helyzet, elfér-e, majd átküldjük, aztán ő is beteszi temp-be majd a végleges helyére.
    hzsolesz! érdemes volna még megnézni, hogy mennyi a pagefile(bár szerintem az automatikuson hagytad), érdemes volna a jelenetet egy új file-be merge-elni, mert egy elszaródott geometria is okozhatja.
  • Aldaryn
    és nagy = nem

már normális kommentet sem tudok írni.