3D Studio MAX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

szaki
megmértem, én is azt gondoltam, hogy kajolja
nyomd meg a ctrl+alt+del-t és nézd meg a táblázatoto, nálam állandóan 0 és 2% körül mozog
egy egérmozgás 4% is lehet, de semmit nem veszek észre
ez alapján készítettem egy grafikonos memóriakijelzõt, amit látok egy oldalmozgással, annak egy részét másoltam be az sg-be. Ilyen elgondolásból készült szintén fentre a képnézetkijelzõ (perspective...) és mellette a koordinátakijelzõ (local, wolrd...), ami szintén meg se kottyan a maxnak.
a sorok közt azt láthatod, hogy 1 mp-enként veszi a mintát, tehát a többi idõben mást csinál, ezért nem gond neki. Amikor folyamatosan vizsgált akkor ment fel kb. 3%-ra

szaki
megint eszembe jutott egy apróság
van ugyen a netskype meg a többiek nettelfon, nem semmi dolgok ezek
ha van valakinek gondja már hívhatja is a manust és aki ott van felkapja ha akarja és segít
ezt persze, nem illene írnom, de ha mondjuk sms-t kellene küldeni mondjuk fél óra beszélgetésért, segítsérét az se semmi lenne
ha szükséges a manus megengedi a másiknak, hogy átvegye a másik manus gépének a kezelését és megmutatja ott élõben
olykor hozzám is szoktak így fordulni és amikor ott az orra elõtt készítek valamit akkor el van húledve egyrészt, hogy átnyúlkálok a gépére és ott látszik amit mondok, másrészt meg... az nem fontos

ThomasGins
😄

És a memóriakijelzõ nem zabálja a memóriát?😊

\"So always look on the bright side of death\"

szaki
bátorkodom megcáfolni eztet a gépsebességdolgot
annak idején az Amiga idején, az meg aztán olyan lassú volt, hogy kézzel ledaráltam volna a nagy családi diódarálóval a képet, de ennek ellenére az Imagine mégis létrehozott igen komoly képet, habár egy üvegpoharat, agyönyörû volt 40-45 perc alatt renderelt le, míg a max most 1 perc alatt teszi meg ugyanezt, mégis használható volt.
Gondolt csak el. Ha mondjuk egy scene-d 30-40M-ás és 700.000 polygonból áll akkor a mai gépek is megpurcannak tõle, vagyis azt lásd amivel dolgozol (hide/unhide), és máris igen fürge lesz a géped, fél éve nenad is erre célzott. Sok dolgot nagyon fel lehet gyorsítani. Képzeld csak el, hogy van a render region, az egy nem hemmi rész. Míg akik ügyet se vetnek rá, olykor 1 képet, mert hogy lássák, mi is lenne a végtermék 10-20 percig is renderelnek, a render regionnal 5 képrészletet is nyomhatnak 1 perc alatt, de legyen 5 perc alatt, és máris 4-5x gyorsabban dolgozhat. De nagyon sok ilyen van, ezek jutnak állandóan eszembe és amikor alkalmazom, akkor látom, mennyire elõrébb vagyok, mintha nem használnám.
csak mondom

Free
ki lehetne tenni a képeket meg minden ilyen közösbe nyomott dolgot egy archivumba a 3dmax.hu ra

Csak a weblap fejlesztõnk(Aldaryn) megint kihuzza magát a felelõség és munka alól mindenféle mondva csinált indokkal hogy költözik meg egyetemre jár meg mittudom én :c)) jah meg nincs gépe.

Nagy cucc géppel mindenki tud dolgozni :c))))) annélkûl lenne a mûvészet. fognhatna egy analog telefont és egy behívó szám tárcsázasa és a modemhangok megfelelõ beleéneklése után belezúghatná a kódokat a kagylóba ... :c)))))))

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

szaki
ne is mondd: azt javasoltam magamnak, hogy menjek má el egy ilyen szövegfelrakó tanfolyamra, de helyette felásom a parkettát

szaki
tök szórakozott vagyok ma:

szaki
EJNYOSZ + BEJNYOSZ:
bemásoltam ide oszt mást adott vissz ellenörzésem során:
nem akarom cikizni az sg fórum karakterátvivõ képességét, csak éppen másnak értelmezi a szögletes zárójelet.
Aki bemásolja magának a scriprészt az kézzel javítsa ki a következõ sort:
for i=2 to 7 do r (szögletes zárójel nyit) i (szögletes zárójel zár)...
ezt a javítást 2 helyen kell megtenni
így nézne ki:
http://laciferal.uw.hu/3dsmax7_memoriakijelzo.jpg
a script kép formátumban (bocs, de így egyértelmübb)
http://laciferal.uw.hu/3dsmax7_memoriakijelzo_pot.jpg

Free
valami nem jó a kép linkjével

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

szaki
vannak maxosok és még maxosabbak, de vannak olyanok is akik gyötrik a maxot és nem adják fel, de a memória az bizonya feladja és el is fogy
ha idõben észrevesszük akkor tehetünk ellene (Memturbo...), de a Vray is kiakadhat alacsony memória miatt
ha nem gond bátorkodnám a csapat apraját nagyját és a Nádját is meglepni egy aprócska ámde nagyon hasznos scripttel egy Memóriakijelzõ V1.0-al, ami nagyon kis helyet foglal el a max szerkesztõje felett, itt látni, hogy mennyi memóriánk van még szabad
http://laciferal.uw.hu/3dsmax7_memoriakijelzo.jpg
forráskód:
-- ------------------------------------------------
rollout memóriakijelzés "memóriakijelzö"
(
global ébresztési_szöveghossz, idöhossz

timer memóriaidö "" interval:1000
Button ablakbezárás "x" pos:<0,-3> width:13 height:14 tooltip:" ablak bezárása - szabad memória kijelzése (szaki) "
label cimke_memóriakijelzés "" pos:<18,-2> align:#left

on ablakbezárás pressed do (DestroyDialog memóriakijelzés)

on memóriaidö tick do
(
r=sysinfo.getSystemMemoryInfo()
for i=2 to 7 do r /= (1024*1024.)
cimke_memóriakijelzés.text = ((r❤️> as integer) as string) + " M"
)

on memóriakijelzés open do
(
r=sysinfo.getSystemMemoryInfo()
for i=2 to 7 do r /= (1024*1024.)
)
)
createdialog memóriakijelzés "memóriakijelzö" style:#(#style_border) width:60 height:10 pos:<420,67>
-- ---------------------------------------------
ha valakit érdekel másolja ki a ------------- vonalak közti részt, maxban nyisson egy New Script ablakot, paste oda és lementés után (legyen a neve 'memóriakijelzö.ms', majd CTRL+E-vel indítva fent megjelenik a kijelzõablak, mint itt feljebb a képén is látni.
Mindenki más képernyõ felbontást használ és ikonsort. Ezért állítsuk át az ablakocska pozícióját a legalsó sor 'height:10 pos:<420,67>'-ban 420-nál x és 67-nél y irányban, ez a beállítás 1152x864 érvényes.
Ha valakinek kedvcsinálónak elég ez a script, akkor a help-ben nagyon részletes scriptprogramozásban nagy segítségre talál. abár a scrip max7 alatt íródott, úgy tûnik, hogy nem tartalmaz csak max7-re érvényes utasításokat.

szaki
ok, elõre is kösz
én is azon gondolkoztam, hogy kellene egy tárgyat készítenem, ami a tesztrender során megmutatna mindent, pl. box, amiben átmenõ lyukak vannak és a lyuk szélén gömbök, a box felsõ részén pedig kifelé nyúlú "napellenzõk" amik a nem ráesõ fényeket mutatnák
vagyis a boxon belüli árnyékban lévõ részek láthatók és ehhez viszonyítva kellen a fényeket beállítani
persze mindezt tetézi az a gond, hogy a manus csillogó szeme árnyékban világít, ez ok, mert le is tiltottam az árnyékvetését és már nem csillog, csakhogy kijön a napra és akkor meg tompa és nem csillog, hát ez a tök nem jó
itt pedig valami egyszerû dolgogról van szó
mostanában csinálom a tesztrendereket és a megvilágítás a gond, de egyszercsak ez is össze fog jönni

Free
csinálok neked egy test scenest holnap este és megnézed oksa?

szaki
ha mintás a függöny

szaki
szóval a manusom meg van világítva egy VrayLight lappal, hogy az árnyék finomabb legyen, mivelha csak ezt az 1 fényforrást használom, akkor a másik fele az alaknak fekete, ahova nem esik fény, a száj belsõ része is feket, mintha nem lenne foga, nyelve. Ezt meg kell világítani, de távolról, mert más tárgynál is ez lehet a helyzet. Derítõ fények kellenek a jelenet köré, a 4 sarkára jó nagy távolságba, hogy ne látszódjon a távolság miatti beégés a közelieknél. Ha ezek túl erõsek akkor a száj belseje nagyon világít, ez rossz, ha sötét akkor meg nem, tehát talán az lesz a legjobb megoldás, ha minden ilyen tárgynál külön-külön lenne derítõfény, amit a koordinátájához linkelnék elulról és nem vet árnyékot

szaki
ja, persze, emlékszek, megnézhettem volna a mentett képek közt, mert már vagy fél éve mentem mindenkinek a képeit
oszt egyszercsak megalkotódik a Pixar 2 Studio, há má mé ne
super ez a monitor, de amióta elõször raktad fel azóta látom nem törölgetted rajta a port (annyira élethû)

Free
jah még olvasgatom.
amúgy most gyorsan kipróbáltam a dolgot hogy milyen lenne és nekem jó úgy is hogy ha nem vray materialt használok
mi vn ha csak a rá húzott égbolt gömb belsõ materialját cseréled le vrayligth materialra???
lehet hogy én értem félre ha igen akkor bocsesz :d

itt pl csak a monitor eleje vray material a többi natur default max material

szaki
hol van ez a monitoros képed?

szaki
kösz, mintha én is láttam volna úgy fél éve
csak az a kellemetlen benne, hogy az anyagok egyike se VrayMaterial, és az átalakítás során meg minden fekete pedig a vray material convert látni, hogy véfif viszi, kézzel meg egymás után alakítgatni az nem semmi lenne, fõleg egy csomó jelenetnél, de végsõ megoldáshoz sose lehet tudni, elrakom magamnak
megoldódott azóta a scripproblémád?

szaki

Free
nekem egy ötletem lenne.
nem biztos hogy beválik de talán. egy tutorban láttam az égbolt készítését és ott is egy gömb belsejében volt a render lényege így az envrimoment nem mindig megfelelõ. ott a csóka fogta és a gömb belsõ fele vray light materialt kapott és ráhúzott egy égbolt textúrát. így megmaradt az ég hatása és m inden úgy volt megvilágítva mintha envrimomentet feltekernéd. a nap az a fényes izzo izél az éen meg egy jól felnagyított direct lightbóljött. de maga a deritõs fény az a gömb belsejébõl jövõ vray light material adta.

valami hasonló ,mint a monitoros képemen a monitor kép textúrája.

szaki
szerintem azt felejtsd el, mert egy függöny egyszerûbben is megoldható
Line (BE - smooth) és a függöny ha el van húzva akkor fent-lent klikkelgetve haladsz kézzel egy jó darabon és amikor elértél a félútra (hullámos vonal készül), megálsz és extrude, aztán egy kicsi noise rá, mint ami gyûrött.
Ha a függönyön maprajzolat látszik, akkor plane készítés, ráhúzod az uvmap-ot és egy képet, ami a függöny mintázata, majd megfogod a plane pontjait fentrõl nézetben és mint az elõbb a hullámvonal készülés, most ugyanígy rakosgatod a pontsorozatot amit látsz egy kipac alatt és kész a hullámvonal vagyis a függöny.
Ha lamellás 10cm-es függöny akarsz, ami elforgatható a 30-40 lamella egyszerre akkor 1 db-ot készítessz és azok noise-át változtatod, de scak 3-4 db-nak, aztán kevered õket és már kész is.

Carlos
Ha mindig aláírod a hsz-eidet, könnyen kaphatsz büntipontot.
Nem kioktatlak, csak tanácsolom. Nem egyszer elõfordult már!

Þór vígi þessi rúnar

szaki
írtad, hogy
....tett egy világos planét /not visible to camera/és olyan szögben fordította hogy arról a secondary bouncest pont oda szórja ahova köll...
próbállak követni, mert sose lehet tudni, hogy éppen ez lenne a legegyszerûbb
plane mondjuk kész és mint egy VrayLight-et a közelébe rakom vagy távolabb, hogy mint egy tükör derítse azt a napsugárral, ez a not visible to camra ezt nem tudom pontosan mi, de majd megtudom. A 'secondary bouncest' ez szintén fényre utalhat, de ezt se tudom hol lehet. Ha pontosítanál amit láttál megköszönném.
Van látom fénybeállító oktatód, ha nem vagyok kacsavadász, de pedálozni vagy szenet kell hordanom fel a pincébõl, hogy hozzájussak. Megígérhetem, hogy elõre semmit nem ígérek meg. elõre is kösz

Aquli
Tudna valaki ötletet adni, hogy milyen materialt adjak egy függönynek?
(a függöny két nurbs point curve, blenddel összekötve (amúgy egyáltalán nem ismerem a nurbst)
Márk

\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"

szaki
közben egy képrészlet a 22826-os üzenet mellékletéül (remélhetõleg látszik is)
itt a szája belül éppen meg van világítva, ami jó is lenne, de a többi tárgy, pl. egy repülögépszárny alsó része nem lehet megvilágítva, csak ha aluról is van csakis erre beállítva egy derítõfény, vagyis minden mozgó tárgyra külön, de többre meg egyszerre 1 fény világítana alulról

1et értek és fõleg ennyi pénzért nem érte meg<#nezze> 😛

Malakai
Pontosan, meg mondjuk sztem nem is mondott annyi plussz infót, amire ennyi helyet kéne áldozni egy korongon. 😛
edit: De amúgy találkoztam már rosszabbal is, mármint rosszabb tutorialossal, konkrétan a Digital Art analóg cd-i közt. 😊

(\__/) ( X.x) ( } . { )

jahh 8))) totál kivoltam a csóka zagyválásától így szerintem énis tudok dadogni englisû<#csodalk>

Malakai
Gnóm... 😊

(\__/) ( X.x) ( } . { )

láma vagyok vray-ben ,de most láttam egy tutort abban a csóka úgy csinalta meg azoknak a részeknek a bevilágítását ami nem kapott elég fényt, hogy tett egy világos planét /not visible to camera/és olyan szögben fordította hogy arról a secondary bouncest pont oda szórja ahova köll...
de mondom vrayben kezdõ vok,majd jönnek a GRANDMASTEREK és kijavítanak 8)

Malakai
Annyira nem újkeletû az ötlet (se a megvalósítás), hogy koppintásnak minõsüljön, hacsaknem majdnem t*kig ugyanezt csinálod. 😊

(\__/) ( X.x) ( } . { )

ThomasGins
Olyan koppintsuklegyorsan érzése támad az embernek tõle😊

ThomasGins
Bocs akkor,sztem biggyesz ki egy képet,biztos tud vki segiteni.😊

lol! ez nagyon ott van!

\"Good artists copy, great artists steal.\" - Pablo Picasso & Steve Jobs

szaki
mármint a backgroundra vagy az ambientre gondolsz? persze ezeket is megpróbáltam. Egy jelenetben a background a háttér szín, ha semmi nem takarja ki a jelenetben a hátteret, akkor az a szín lesz látható, ez amúgy nincs hatással a jelenetben. Ha pedig az Ambient van beállítva, akkor az valóban fekete helyett szürkébb lesz, amennyivel világosabbra állítottam, vagyis mintha az üvegbúrát, ami a jelenetre "rá van rakva" mint egy félgömb, ami szín itt be van állítva, az úgy fogja világítani a jelenetet, csak az a gond ezzel, hogy a részletek nem lesznek jobban láthatók egy sötét résznél, hanem csak világosabb lesz, vagyis a fekete felület az csak szürkébb lesz. De azért kösz, sose lehet tudni, hogy másiktól miért ne tanulna az ember. Láttam képedet, meg a környezetem is amitõl olykor ugrottak egy hátraszaltóst.

ThomasGins
Lehet hogy hülyeség,meg láma is vok,meg azt se tudom te mennyire értesz hozzá,meg a scene-t se láttam, meg...😊
Szal vray rendernél environmentet kapcsold be és tekerd fel😊

szaki
Hi mindenki! Há me csak!
Van egy kis gondom. Máskor is segítettetek már, gondolom most se lenne gond. Nem is a 2 zsák 20.000,--esrõl van szó, hogy felezzük, mert ha kapok tõletek, természetesen meg is felezném, csak most egészen egyszerû dologról van szó.
Manusom beszél, a szája olykor tátog a jelenetben, merthogy csak így lehet beszélni. A fogsora és a nyelve betûnkent mozog, ahogy a beszédben is látszik, csak éppen a megvilágítással bírkózok, meg mással is. Vray-vel dolgozok dolgozgatok, mint ti. Sokan így GI meg úgy GI, meg egyéb. Persze ezek olyan super képed adnak, hogy amikor a családnak mutatom, hogy Aldaryn, Nenad Free meg a többiek néd má milyen super képet csináltak...
Csakhogy, ezeket a képeket a saját jelenetemnél alkalmazva szerény számításaim szerint 3-4 óra/kép renderidõt is emésztenének, s persze le is állítottam. Ez a GI 700-800.000 polynál megpusztult. Tehát a VrayLight és egyéb fények jöhetnek számításba. Használom is, de itt van a gond, mert ha csak VrayLight van, ami nagyon szép oldalfényt és egyebet muat, a renderidõ is egészen jó. Itt ha, mint a természetben is, 1 fõfény van, mondjuk 45 fokban valamerrõl fentõl. A túloldala nyilván fekete, ez kell megvilágítanom, derítenem. Mivel alapban az 1 fényforrás miatt (VrayLight) a manusom oldalfénye miatt a száj belsõ része nem lesz megvilágítva, de a többi tárgy bal oldala se. Mi a fenével derítsem, hogy a tárgyak sötét oldala ne legyen sötét, ha túlvilágítom, akkor meg a belsõ felületek, mint egy száj is, ha nem vet árnyékot, akkor világos lesz. Most mondjátok meg, hogy rakjak elemlámpát a szájába és azt rágcsálja, vagy van egy jó megoldásotok a fény helyes beállítására. Mert ugyanis a baloldali derítés, ha árnyékot vet, tökéletes lenne, de nem lehet ennyi árnyék, vagyis 4-5 nap, ami árnyékot vet.
Elõre is köszi a segítséget.
Ha valakinek scriptírási gondja van, megpróbálok cserében segíteni (amelyik részéhez értek)
Ha kell egy szájrészlet renderrész, akkor megpróbálom felrakni ide, hogy egyértelmûbb legyen a dolog.

Malakai
Ejnye-bejnye... 😊
Hivatalos oldalon Demonstration alatt.

(\__/) ( X.x) ( } . { )

Free
készíthetnél új bannert az "Üveggolyó és ami benne van" projectnek :c)))

grizzly21
használd a FAQ-ot és a fórumkeresõt newbie😛 😄DD
a viccen kivül én nem tudom de ha megengedsz még 1 kérdést: ami mehet privátba is akár, szóval a mûszaki informatika mit jelent milyen tárgyakat kell hozzá tudni mit tanultok van e értelme stb

Aldaryn
Jesszusom, 20 után vagyok valahol féluton asszem, és a Budapesti Mûegyetemre járok mûszinfóra.

Szóval, videók? Merre? Hol? Emberek! Lemaradtam! 3 nap offline kikészített. :o)

per aspera ad astra

grizzly21
én meg vmiért azt hittem h egy 40 éves csóka vagy😊

grizzly21
aldaryn egyetemre jáár😄
hova jársz? és hányéves vagy?

Aldaryn
Hmm, videók? Hol? merre? Mikor? Banyek, zavaró, hogyha pár napig nem vagyok gépközelben. Jé, új banner... mik vannak. Számtechóra legalább netezni jó. Ne menjetek egyetemre. Tiszta szívás. :o)

per aspera ad astra

nekem is teccik az a funkcio, a clothos is jo poen.
sajnos mas uj nekem nemigen van, characeteresek orulhetnek meg.

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

Malakai
Ja, néztétek amúgy a Pelt Maping videót? Hát nemtom', már a videóban is több hibát csinált, azért biztos jó dolog lesz... 😊
ui.: Csakhogy visszatérjek egy kicsit a topicra. 😄

(\__/) ( X.x) ( } . { )

jól gondolod /több különbözõ pont is van ahol +lehet fogni pl:csak az 1ik lábát 8)/

Carlos
Azt gondolom tudtátok, hogy lehet 'vonszolni' a csajt és csapkodni...

Þór vígi þessi rúnar

ThomasGins
Alul ird be a keresõbe.

Sziasztok!
Tudnátok blueprinter webcímeket küldeni!
Elõre is köszi!