63011
"Aki másnak felbontás...!"
-
#60888 Ökölszabály, hogy nincs olyan, hogy túl sok RAM. :)
Proxyt annak idején arra találták ki, hogy lényegesen csökkentse egy jelenetben a memóriafelhasználást azzal, hogy a geometriának csak referencia térrészeit tárolja el a és amikor a raycaster egy ilyen térrészhez ér, akkor az ahhoz tartozó geometria adagot on-demand tölti be vinyóról.
Ha befér a a jelenet a memóriába, akkor proxyval renderelni lassabb. Ha nem fér bele, akkor csak azzal lehet. -
tilbury #60887 értem, köszi. én még szoktam alkalmazni a 'display as box'-ot is, az is sokat gyorsít -
putyi #60886 a proxy nem kifejezetten, vegy legalábbis nem elsősorban a memória használat csökkentését szolgálja, de erről Aldaryn bővebben és pontosabban fog írni. Jelenleg az instance másolatokkal nagyjából ugyanazt éred el. A proxy használat a munka közbeni megjelenítést segíti, magyarul nagy modelleket gyorsabban tudsz mozgatni.
A memóriából természetesen gyorsabb a beolvasás, de ez nagyban múlik a program memória menedzsmentjétől is. Például egy időben azt vettük észre, hogy hiába beleférne a jelenet a memóriába, a proxy-kat a page file-ből olvasta a program, jelentősen lassítva ezzel a rendert. Ezen mostanra túlléptek(azt hiszem). -
tilbury #60885 Mondtam én, hogy solidworks nem egy rossz porgi ;-)
putyi: és ennyi mennyiségű ram esetén pl. proxy objecteket alkalmaztok-e? igaz memóriából még mindig gyorsabb olvasni, mint ssd-ről, van erről vmi tapasztalatotok? Csakhát az a sok gaz belefér-e a mem-be?#conf] -
Norb37 #60884 Talán most lesz időm,és feltöltögetem én is a sajátjaimat.
Esetleg egy meeting valamikor? -
GixEr #60883 pld. ez is "mi" voltunk :)
-
GixEr #60882 Koszi, csekkolom :) -
GixEr #60881 En is maradok Intel parti. Anno kaptunk BOXX munkaallomast (ket AMD processzor sok ram stb.) es csunyan elverzett Max alatt (megjegyzem ez kb 6-7 eve volt) PS ben erezhetoen jobb volt. Ez bizonyara valtozhatott azota, de a gepek osszeallitasanal ezt talaltuk jonak 1,5 eve.
Jelenleg I7, 32GB ram, 500gb HDD, 60GB SSD, Nvidia gtx680 alkotja a munkaallomast (6db).
Amit erdemes szem elott tartani, hogy minosegi alkatreszekbol kell epitkezni (ASROCK pld alaplapnal szoba sem johet +5-10% sebessegkulonbseg stb.) Es meg igy is, hogy teljesen ugyan az a konfiguracio, sirni tudnek mikor beulok egy masik gephez! -
Norb37 #60880 Pedig megy:
Íme egy kép:
Tükrös-tolóajtó szekrény,tv fal,ajtó,bordűr,ágy keret SW,egyebek(ruhák,dekoráció) textúrázás,fények,kamera,render 3ds.
kép
-
putyi #60879 Koordináta rendszer? -
#60878 Most jöttem rá ha resetelem a maxot akkor már jó, tehát az én scenemben van valami elállítva, csak nem tudom mi :S -
#60877 Egy gyors kérdés: nem tudok rájönni miért van, de ha lerakok egy cylindert, és forgatnám a centerben lévő pivottal mintha egy hordó gurulna, akkor ellenkező írányba forog az object, mint amerre a pivotot forgatom.
Ha lerakok új cylindert annál is ilyen rögtön... Viszont oldalirányba jó minden. Próbáltam pivotot forgatni, xformot resetelni, allignolni egy dobozhoz, valamint attachelni egy dobozhoz, mert a doboznál jól működik, de semmi nem segített... Ötlet? -
#60876 Nagyon szepen koszonom a korrekt valaszt, es kulon koszi a magyarazatot!
Intel parti vagyok, ezert nem neztem amd konfigot. Plusz azt irtak a hardware-es topicban, hogy amd-s lap dragabb, + a gyari huto zajos, tehat cserelni kell. Viszont tuningolhato, de lenyegesen tobbet fogyaszt.
Tuningolni nem tudok, es nem is akarok :)
Ezt a gepet 4-5 evre tervezem. Nagyon ritkan jatszok vele, de akkor GTA,FarCray... E miatt is valasztottam a gtx 760-at
A tapbol mar kerestem egy 600W-ost, Ram-hoz +8gb-tot, es most utana nezek a 750Ti-nek :)
Az Al alta emlitett Vga sajnos nem fer bele a keretbe+AMD. Mashol emlitett Quadro, Firepro kartyak szinten dragak... :(
Megegyszer koszi mindenkinek, sokat segitettetek!
-
putyi #60875 igen. egy füves fás, bokros környzetnél van , hogy többre fölszalad a memória használat, illetve a hatékonyságot jelentősen növeli, ha render közben tudsz dolgozni. -
tilbury #60874 még ennyi ram (32gb) mellett is szükséges pagefiles-t használni? mennyit? akkorát vagy nagyobb méretet adtok meg? -
putyi #60873 nem vagyok én guru ! :-)
Aldaryn egész jól összefoglalta.
A lényeg, hogy döntened kell.
Ha interaktív render irányba mozdulsz, akkor elég egy egyszerűbb proci( ad abszurdum egy sima egy magos sok gigahertz-cel a legoptimálisabb), viszont sok videókártya. Én ahogy láttam mostanában a nv 750ti a legjobb ár-érték arányú, de a vrayrt-vel lehet(sőt biztos), hogy az amd termékei jobban muzsikálnak. ehhez pedig 16GB ram-ot tennék.
Ha hagyományos render, illetve egy univerzális gép irányába mész, akkor jöhet az i7 4790 (bár a tesztek alapján az amd 8350 csak olyan 10-15 %-al van lemaradva) 32 GB ram, egy egyszerűbb videókártya(valamilyen közép, vgay közép-felső amd), vagy az Al által emlegetett w5000.
Ssd témában:
Nálunk két verzió van:
1. opredszer, programok pagefile az ssd-n
2. oprendszer, programok hdd, pagefile ssd
az első fölállás érzékelhetően gyorsabb render közben(20-30%).
a végére pedig egy kis tapasztalat:
az eddigi 16 év és a nem tudom mennyi gép azt mutatta, hogy egy pc munkallomás 200 000 Ft. Bármit, bárhogy csináltunk pár ezer forint eltéréssel, mindig ez jött ki.
Jó vásárlást és szerelgetést. -
#60872 Ha ennyi pénz van rá, akkor nincs mit mozgolódni nagyon. RAM nagyon fontos, 32GB egyáltalán nem "irreálisan sok", ha tudod, a VGA és a táp kárára inkább a RAM legyen több.
VGA-ból én munkához AMD W5000-ret javaslok mint ár/teljesítmény középút, ez lehet egy későbbi bővítés, ezzel játszani is tudsz majd, de sokkal faszábban hajtja meg a viewportokat. Az NVIDIA hasonló megoldásai drágábbak sajnos, viszont némely program csak Cuda-t hajlamos használni. Az általad megjelölt VGA önmagában pedig kevés lesz renderelni, ha valami interaktívat szeretnél egy "sportkocsi áll a Nap alatt a semmiben"-nál bonyolultabb jelenetben. Egy 780TI már egy beltérrel is elboldogul kellően interaktívan, kettő ilyennel pedig nagyon jól érzi magát a VRay RT. ;) Ezek is lehetnek hosszútávú bővítési célok, főleg, hogy egy év múlva fele annyiba kerül majd. -
#60871 Igenis, ertettem :)
De azert kivancsi lennek, h putyi mit javasola :D -
GixEr #60870 En csak a virtualis memorianak (Windows/Ps/ akarmilyen temp) fajloknak raknek be SSD-t. Olyan mindegy, hogy indulaskor 5 vagy 25mp alatt indulnak a programok. Amikor fut akkor menjen rendesen. -
GixEr #60869 Nem nem azt szeretnem, hanem hogy elobb szuletik meg CAD ben es utana kerul MAX ba. Jelenleg forditva megy. Lehet rosszul fogalmaztam. Max bol CAD-be csak az alapok a fobb (befoglalo) meretekkel kerulnenek es ehhez igazitani a CAD-es (mar parametrikus) modellt ami mar papirterben csak meretezve var egy frissites utan.
Azert koszonom a valaszokat. A heten jonnek hozzank Autodesk-ektol, hogy adott problemara ajanljanak valamit vagy otleteljunk. Csak gondoltam itt is futok egy kort :) -
zenoka #60868 proci szerintem teljesen jo... memoriat meg bele es had szoljon:) -
#60867 A VGA fogyasztasat a gyarto honlapjarol vattem, de nekem csak jo, ha kisebbb/olcsobb :)
Putyi: nem vagyok nagy guru...Te mit modositanal? Tudom, tobb ram, de procit? Milyenre? ...es akkor milyen VGA-t ajanlsz? en ugy tudtam ez is fontos... -
putyi #60866 vga-val akarsz renderelni?
jól meggondoltad?
egyébként a max leginkább a page file-t és a ram-ot használva kerüli meg a dx hülyeségét így a vga-nak leginkább a processzora számít, azon belül is a frekvencia. Azaz a napi munkához nem valami firnyákos kártya kell(nincs opencl cuda), hanem egy szimplán erős gpu a megfelelő directx támogatással+ sok sok ram és ssd. Az ssd tekintetében a legújabb samu-val jársz jól, az eggyel régebbi evo elég lassúka. -
putyi #60865 +1
nálam is 550-es táp van. -
bencsab #60864 Nem tudom miből gondolod, hogy csak a VGA 500W-ot megeszik.
Itt meg tudod nézni, valójában mennyit is eszik egy ilyen rendszer:
http://prohardver.hu/teszt/geforce_gtx_760_teszt_review/tesztkonfig_fogyasztas_tuning_specifikaciok.html
Szinte még egy csúcsminőségű 400W-os táp is elvinné ezt a gépet.
Nekem egyénként egy hasonló teljesítményű gépem van (i7 4770K - 32GB RAM - GTX 760 - 3db vinyó + SSD), 550W-os táppal. Műszerrel mérem a konnektorból felvett fogyasztást és a 400W-ot még sohasem lépte át úgy, hogy a procin van 20% tuning is. -
#60863 Koszi a valaszokat!
Ram-bol eddig 6gb-tal egesz jol elboldogultam, ezert gondoltam 8gb-ra. De a 16gb meg belefer a keretbe...
A tapegyseget azert gondoltam 750-est, mert csak a VGA-nak kell 500w ehhez jon az osszes tobbi, plusz a monitor is onnan megy.
Munkara szantam, de ha van egy jo jatek, akkor nem baj, ha megy rajta :)
Vray-t hasznalok, ehez valasztottam VGA-t. (Aki hasznal ilyet, az adna egy kis vemenyt?)
-
bencsab #60862 Memóriából minimum 2× ennyit vegyél, tápból bőven elég efgy 550W-os modell is. -
putyi #60861 memória 32gb, a max állítólag jobban szereti a gcn-es amd vga-t, 750 w-os táp fölösleges elég kisebb is. -
#60860 Majd a hozzáértőbbek jobban megmondják, de álltalánosságban az én vélemyényem az, hogy sok múlik azon , hogy egyáltalán, mihez kell maxon belűl és mennyire komoly jelenethez.
Ha csak hobbi szinten akkor akár azt is mondhatnám, hogy ez is tulzás, hozzá, ha sokkal bonyolult jelenetet készitesz vele akkor meg kevés.
Ha nekem kéne választani , akkor én intel helyett AMD-t vennék,mert lehet hogy lassabb,de a 8 magos verziót olcsobban megkapom mint ezt az intellt. a memóriát meg minimum 2x ennyit tennék bele.
És a render softver azt is eldönti, hogy AMD vagy Gforce VGA kell, hogy a hardwares gyorsitást melyik verzióval tudod jobban kihasznlni.
én igy látom, de akik napjába többet használják , ők biztos jobb vélemyényt tudnak mondani róla. -
#60859 Sziasztok,
Tudom, h nem hardware topic, de hátha segít valaki. Max-hez tervezek gépet venni, és az alábbi alkatrészekre gondoltam:
proci: i7-4790 (BOX) 75,926 Ft
alaplap: Asrock H97 PRO4 23,138 Ft
VGA: Gigabyte GTX760 OC 2GB DDR5 GV-N760OC-2GD videokártya 63,163 Ft
RAM: Kingston 2x4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury Black HX316C10FBK2/8 24,221 Ft
SSD: Samsung 840 EVO 120GB, Samsung 120GB EVO MZ-7TE120BW 19,554 Ft
táp: Chieftec 750W APS-750CB moduláris dobozos tápegység 28,810 Ft
összesen: ~235ezer (sajnos nem nagyon van rá ettől több pénzecske)
Ti milyennek látjátok ezeket az alkatrészeket? ár/érték arányban esetleg tudtok mást javasolni?
Nem dolgozok nagy jelenetekkel, de azért ha egy komolyabb feladat van, azt azért bírja el.
Köszi -
putyi #60858 Oké, csak gixer barátunk azt szeretné, ha az átvitt modell automatikusan bekottázódna. Olyan program pedig tudtommal még nincs. -
#60857 Elvileg mind AutoCAD, mind Revit tudja már, hogy csak linkeled a cuccot a CAD progiból MAX-ba, és update esetén az anyagbeállítások is megmaradnak.
Annó, amikor Ezt csináltuk, még nagyon gyerekcipőben járt a dolog, de minden évben annyira mondogatják, hogy mennyit fejlesztettek a connection-ön, lehet, már használható.
Ha betartasz bizonyos szabályokat (anyagok objektumok névadása, stb...) akkor elvileg működni fog, a nagy Autodesk istenek ezt ígérik a nyájnak. -
zenoka #60856 +1
egyebkent rendesen megtanulva cadezni nem egy bonyolult dolgok ezzek.. lehet arra kenne energiat fektetni.. en inkabb mereteznem autocadbe mint sketchupban mert azert viszonylag egyszeru ott meretezni es lehet automatizalni eleg sok mindent adaptive meretezes etc. -
putyi #60855 ilyen program egyenlőre nincs. rtok vár a nemes feladat és persze az ezzel járó elismerés. sajnos az alább említett munkamenet az általános. vegyetek föl egy embert, aki a cad rajzokat gyártja. -
GixEr #60854 A CAD-es resz erdekelne most igazan. Azok barmelyikebol lehet exportalni olyat amit a max megeszik. -
tilbury #60853 Esetleg solodworks nevű progi? Igaz az főleg műszaki cuccok gyártására van, ahogy néztem, de bútort is lehet vele.
-
GixEr #60852 Nem oldja meg a modell rendberakas-meretezett rajz adasat amit mas programban kell megoldani gyartasra minden modositas utan.
A hangsuly a gyorsan atmeretezheto butorok keszitesen van amit utana nem kell egyesevel bemeretezett muszaki rajzza alakitani.
-
Zokni #60851 Lehet, hogy tévedek, de ez nem valami ilyesmire való?
MAX plugin, de lehet, hogy így is megfelelőnek találod.
http://www.itoosoft.com/railclone.php
Nem mondom, nem feltétlenül a legolcsóbb, de ha a munka hasznára van, illetve időt/munkát spórolsz meg vele, akkor hasznos lehet.
-
GixEr #60850 Sziasztok,
Csatlakozom en is egy kerdessel (ha belefer a MAX forum kereteibe):
Gyakorlatilag mar butortervezessel is foglalakozunk, igy esedekesse valt par butor atadasa az aztalos fele, ezert az lenne a kerdesem, hogy butor tervezesre van valakinek hasznalhato otlete?
Ami most a "workflow":
1. Latvanytervezes MAX-ban (szinte tomegmodell szinten)
2. modoitgatas osszevissza
3. Vegre elfogadtak... (gyakorlatilag van egy befoglalo meretunk. Ami valtozik az a melyseg magassag. Azaz gyakorlatilag standard butor, de ezek allandoan valtoznak+ bejon egy-ket uj butor)
4. Osszezakkantom egy objectnek miutan kitakaritottam a modellt, kiexportalom 3ds-be, SketchUpban bemeretezem. Kiadas arazasra mehet (15 burornal ez baromi sok ido).
5. Asztalos orul. Mond akarmit.
Amit szeretnek:
Parametrikus butor modell felepitese CAD-es kornyezetben. (ugye ott meret valtozik akkor a papirterben a meretek is valtoznak a meretezett rajzon egy frissites utan (sosk-sok orat megsporolva). Igy elore kisakkozhato az egymas melle kerulo butorok fo merete es meg is van modellnek ami MAX-ba egy export utan beimportalhato (Autodesk termek eseten anyagostul) es mar csak texturazni kell.
Csillio programot megnezegettem, de nem igazan talaltam jelenlegi tudasommal hasznalhatot.
Nincs valami tippetek/program ajanlatotok ennek kivitelezesere?
Zanzasitva:
Ami van: Max->Sketchup (barmilyen meret valtozik kezdodik elolrol)
Ami jo lenne: CAD->MAX (barmilyen meret valtozik valtozik mosolygas a parametrikussag miatt)
Kicsit hosszura sikeredett, remelem nem olom meg a forumot emiatt. :)
-
#60849 Ezek már magasak nekem, de köszönöm ! :D