3D Studio MAX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ThomasGins
Hát itt mi van...., jó ez a szürke alapon fehér hozzászólóablak😊

\"So always look on the bright side of death\"

Sziasztok! 3ds max 2014-ben szerettem volna kipróbálni azt a populate dolgot.
Viszont amikor rajzolnám az emberkék útvonalát, akkor nem is csíkok látszódnak, és Simulate után nem jelennek meg az emberek sem. (kép: http://kephost.com/image/Z2D )

A másik dolog, hogy ha lerakok egy Free light-ot, akkor nem bírom állítgatni a következõket, vagyis bírom csak rendernél nem változik semmi. (kép: http://kephost.com/image/Z2d )

Kipróbáltam a 2009-el is, azzal sem. Régen a sima 9-el próbálkoztam, azzal ment, bár lehet valamit kihagyok.

Válaszokat elõre is köszönöm.

Akkor bocs a szándék feltételezéséért, azt hittem tréfás kedvedben vagy és azért variáltad meg a szöveget... 😄

Idiot mobilos billentyû. Kelly-kell.

repvez
Akkor én kérek elnézést, hogy (bár OFFtéma),de érdemesnek találtam a társaságot, hogy talán szakmához kapcsolódóan tudnak segíteni egy kicsit.A képet is ezért tettem be,mert eléggé szokatlan a beton szarufa ,mer akit kérdeztem mindenki azt mondta hogy ilyet még nem látottt. Ugyhogy ezért a tanácstalanság.

DE akkor off vége!!
putyi egy kis iróniával szándékosan szakkifejezésnek tûnõ szavakatt rejtett el a szövegben. kell=kell IG=így

repvez
Ha tudnám mi az a kelly fej lehet jobban el tudnám képzelni, a googli csak kelly nevû emberek arcképét dobja rá 😊
A lentebb látható rajz derékszögû element Kelly fejjel lefelé betenni és megfelelô csavarral dübellel rögzíteni a falhoz. Az IG kialakult akasztófaszerû cucchoz Mar tudod alulról rögzíteni az ereszdeszkázatot és a rovarhálót. Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor T alkúvá bôvíted a der3kszöget és a font részben kialakítasz egy diafragmát.

repvez
Csak pont ez a gondom, hogy a szarufa nem fa hanem beton, igy ahhoz nem tudok semmit sem szegelni, sõt a tetõlécek is drótozva vannak hozzá ami fogja a palát.Ezért ha ahhoz rögzitem és nem birná el a dobozt és eltörik a drót akkor meg a tetölécet huzza magával és jön a tetõ is vele.
Elég csak a szarufához rögzíteni. A vízszintes elem lehet szarufa szélességû, oldalról szeglemezzel vagy alulról csavarra rögzítve a szaruhoz, a függõleges pedig két oldalról léc fogópár szegezve.

repvez
Nem a formával van gondom hanem hogy hogyan rögzitsem fel, mivel szegelni sem csavarozni nem tudom normálisan.
MErt ugye a 10cm szigetelésbe nem máll meg a betongerendába meg megint nem tudom és megfurva meg félek, hogy szétfesziti és széttörik a gerenda.

repvez
Elég off,de Pár ember épitész körökben mozog ha jol tudom vagy legalábbis tervez épületeket .

Szóval van valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne kivitelezni és felfogatni fa dobozolást a tetõ alá ?
Nehezitõ körülmény a falon 10cm-es szigetelés a tetõgerendák meg betonból vannak.
Mert igy a verebek befészkelnek és kieszik a szigetelést meg odahordják a fészeknek valót és a bejárat elött televan füvel tollal meg a kikotort szigetelés darabokkal.
Ide kéne a dobozt felrögzíteni.
az valszeg selfie-nel jon jol. ;-)
sorry <#pias>

Alkoholista az aki annyit iszik mint én, csak ellenszenves.

A minap felfedeztem, hogy a VrayCamera clipping plane-t lehet minuszba vinni. Ennek konkrétan milyen körülmények között lehet értelme?

Aldaryn
(ha valaki nem tudta volna még, nem okoskodásnak szántam)

per aspera ad astra

Aldaryn
Errõl jut eszembe:

Ha valaki akad itt, aki Nuke-al összetettebb dolgokat kompozitál, és VRay-el renderel exr-be, mielõtt bármit tenne, az elsõ lépése az legyen, hogy a VRay block módban kiírt EXR-jeit konvertálja át ccanline módúvá. Sajnos VRay nem tud scanline exr kimenetet, Nuke viszont nem tud blokkokban olvasni, így az egész exr-t be kell olvasnia, mielõtt bármit tudna vele kezdeni. Scanline exr-t viszont tud scanlineonként adagolni magának. Sokat fog gyorsítani az I/O-n.

per aspera ad astra

Aldaryn
Akkor számít, ha rendernél szükség van rá. 😊 Sajna 32GB ramnak is a végére lehet érni, és ez csak egy a sok közül. Mondom egy nagyon más jellegû példát, ami nemrég elõjött: egy 2.5K kompozit leszámolása 43mp, framenkénti olvasás/írása 8 csatornás EXR-ben "lassú" SSD-re 47(!)mp, gyors SSD-re 21mp. Ha több ezer framet kell átpörgetni többször, akkor ez a 28% gyorsulás elég sokat könnyít a dolgon. 😊

per aspera ad astra

Még nem ástam bele magam ebbe, de emlékeim szerint használat közben nemigen veszel észre különbséget a lassabb és a gyorsabb ssd-k között, magyarul nem a sávszélesség a szûk keresztmetszet.

Aldaryn
Tényleg, jut eszembe kezdenek szállingózni az m.2 csatolóval szerelt alaplapok. Érdemes ssd végett azt választani, ha valaki most újít gépet, gyo-o-ors.

per aspera ad astra

Aldaryn
Hát igen, valahogy így kellene kinéznie a VRay Flake shadernek is. A stochasztikus részével nincs gond, de a részecske reprezentációja kicsit nevetséges, látszik, hogy gyorsan összecsapták.

per aspera ad astra

Aldaryn
Ökölszabály, hogy nincs olyan, hogy túl sok RAM. 😊

Proxyt annak idején arra találták ki, hogy lényegesen csökkentse egy jelenetben a memóriafelhasználást azzal, hogy a geometriának csak referencia térrészeit tárolja el a és amikor a raycaster egy ilyen térrészhez ér, akkor az ahhoz tartozó geometria adagot on-demand tölti be vinyóról.
Ha befér a a jelenet a memóriába, akkor proxyval renderelni lassabb. Ha nem fér bele, akkor csak azzal lehet.

per aspera ad astra

értem, köszi. én még szoktam alkalmazni a 'display as box'-ot is, az is sokat gyorsít

a proxy nem kifejezetten, vegy legalábbis nem elsõsorban a memória használat csökkentését szolgálja, de errõl Aldaryn bõvebben és pontosabban fog írni. Jelenleg az instance másolatokkal nagyjából ugyanazt éred el. A proxy használat a munka közbeni megjelenítést segíti, magyarul nagy modelleket gyorsabban tudsz mozgatni.

A memóriából természetesen gyorsabb a beolvasás, de ez nagyban múlik a program memória menedzsmentjétõl is. Például egy idõben azt vettük észre, hogy hiába beleférne a jelenet a memóriába, a proxy-kat a page file-bõl olvasta a program, jelentõsen lassítva ezzel a rendert. Ezen mostanra túlléptek(azt hiszem).

Mondtam én, hogy solidworks nem egy rossz porgi ;-)

putyi: és ennyi mennyiségû ram esetén pl. proxy objecteket alkalmaztok-e? igaz memóriából még mindig gyorsabb olvasni, mint ssd-rõl, van errõl vmi tapasztalatotok? Csakhát az a sok gaz belefér-e a mem-be?#conf]

Talán most lesz idõm,és feltöltögetem én is a sajátjaimat.
Esetleg egy meeting valamikor?
pld. ez is "mi" voltunk 😊
Koszi, csekkolom 😊
En is maradok Intel parti. Anno kaptunk BOXX munkaallomast (ket AMD processzor sok ram stb.) es csunyan elverzett Max alatt (megjegyzem ez kb 6-7 eve volt) PS ben erezhetoen jobb volt. Ez bizonyara valtozhatott azota, de a gepek osszeallitasanal ezt talaltuk jonak 1,5 eve.

Jelenleg I7, 32GB ram, 500gb HDD, 60GB SSD, Nvidia gtx680 alkotja a munkaallomast (6db).
Amit erdemes szem elott tartani, hogy minosegi alkatreszekbol kell epitkezni (ASROCK pld alaplapnal szoba sem johet +5-10% sebessegkulonbseg stb.) Es meg igy is, hogy teljesen ugyan az a konfiguracio, sirni tudnek mikor beulok egy masik gephez!
Pedig megy:
Íme egy kép:
Tükrös-tolóajtó szekrény,tv fal,ajtó,bordûr,ágy keret SW,egyebek(ruhák,dekoráció) textúrázás,fények,kamera,render 3ds.

kép
Koordináta rendszer?

atenza
Most jöttem rá ha resetelem a maxot akkor már jó, tehát az én scenemben van valami elállítva, csak nem tudom mi :S

atenza
Egy gyors kérdés: nem tudok rájönni miért van, de ha lerakok egy cylindert, és forgatnám a centerben lévõ pivottal mintha egy hordó gurulna, akkor ellenkezõ írányba forog az object, mint amerre a pivotot forgatom.
Ha lerakok új cylindert annál is ilyen rögtön... Viszont oldalirányba jó minden. Próbáltam pivotot forgatni, xformot resetelni, allignolni egy dobozhoz, valamint attachelni egy dobozhoz, mert a doboznál jól mûködik, de semmi nem segített... Ötlet?

Klon
Nagyon szepen koszonom a korrekt valaszt, es kulon koszi a magyarazatot!
Intel parti vagyok, ezert nem neztem amd konfigot. Plusz azt irtak a hardware-es topicban, hogy amd-s lap dragabb, + a gyari huto zajos, tehat cserelni kell. Viszont tuningolhato, de lenyegesen tobbet fogyaszt.
Tuningolni nem tudok, es nem is akarok 😊
Ezt a gepet 4-5 evre tervezem. Nagyon ritkan jatszok vele, de akkor GTA,FarCray... E miatt is valasztottam a gtx 760-at

A tapbol mar kerestem egy 600W-ost, Ram-hoz +8gb-tot, es most utana nezek a 750Ti-nek 😊
Az Al alta emlitett Vga sajnos nem fer bele a keretbe+AMD. Mashol emlitett Quadro, Firepro kartyak szinten dragak... 😞

Megegyszer koszi mindenkinek, sokat segitettetek!

Az élet cukor, csak szopni kell tudni! \"SZÓLJÁMÁ MUTERNAK DOBJON&#65279; LE SZOTYIRA PÉNZT!\"

igen. egy füves fás, bokros környzetnél van , hogy többre fölszalad a memória használat, illetve a hatékonyságot jelentõsen növeli, ha render közben tudsz dolgozni.

még ennyi ram (32gb) mellett is szükséges pagefiles-t használni? mennyit? akkorát vagy nagyobb méretet adtok meg?

nem vagyok én guru ! :-)

Aldaryn egész jól összefoglalta.
A lényeg, hogy döntened kell.
Ha interaktív render irányba mozdulsz, akkor elég egy egyszerûbb proci( ad abszurdum egy sima egy magos sok gigahertz-cel a legoptimálisabb), viszont sok videókártya. Én ahogy láttam mostanában a nv 750ti a legjobb ár-érték arányú, de a vrayrt-vel lehet(sõt biztos), hogy az amd termékei jobban muzsikálnak. ehhez pedig 16GB ram-ot tennék.

Ha hagyományos render, illetve egy univerzális gép irányába mész, akkor jöhet az i7 4790 (bár a tesztek alapján az amd 8350 csak olyan 10-15 %-al van lemaradva) 32 GB ram, egy egyszerûbb videókártya(valamilyen közép, vgay közép-felsõ amd), vagy az Al által emlegetett w5000.

Ssd témában:
Nálunk két verzió van:
1. opredszer, programok pagefile az ssd-n
2. oprendszer, programok hdd, pagefile ssd

az elsõ fölállás érzékelhetõen gyorsabb render közben(20-30%).

a végére pedig egy kis tapasztalat:
az eddigi 16 év és a nem tudom mennyi gép azt mutatta, hogy egy pc munkallomás 200 000 Ft. Bármit, bárhogy csináltunk pár ezer forint eltéréssel, mindig ez jött ki.
Jó vásárlást és szerelgetést.

Aldaryn
Ha ennyi pénz van rá, akkor nincs mit mozgolódni nagyon. RAM nagyon fontos, 32GB egyáltalán nem "irreálisan sok", ha tudod, a VGA és a táp kárára inkább a RAM legyen több.

VGA-ból én munkához AMD W5000-ret javaslok mint ár/teljesítmény középút, ez lehet egy késõbbi bõvítés, ezzel játszani is tudsz majd, de sokkal faszábban hajtja meg a viewportokat. Az NVIDIA hasonló megoldásai drágábbak sajnos, viszont némely program csak Cuda-t hajlamos használni. Az általad megjelölt VGA önmagában pedig kevés lesz renderelni, ha valami interaktívat szeretnél egy "sportkocsi áll a Nap alatt a semmiben"-nál bonyolultabb jelenetben. Egy 780TI már egy beltérrel is elboldogul kellõen interaktívan, kettõ ilyennel pedig nagyon jól érzi magát a VRay RT. 😉 Ezek is lehetnek hosszútávú bõvítési célok, fõleg, hogy egy év múlva fele annyiba kerül majd.

per aspera ad astra

Klon
Igenis, ertettem 😊

De azert kivancsi lennek, h putyi mit javasola 😄

Az élet cukor, csak szopni kell tudni! \"SZÓLJÁMÁ MUTERNAK DOBJON&#65279; LE SZOTYIRA PÉNZT!\"

En csak a virtualis memorianak (Windows/Ps/ akarmilyen temp) fajloknak raknek be SSD-t. Olyan mindegy, hogy indulaskor 5 vagy 25mp alatt indulnak a programok. Amikor fut akkor menjen rendesen.
Nem nem azt szeretnem, hanem hogy elobb szuletik meg CAD ben es utana kerul MAX ba. Jelenleg forditva megy. Lehet rosszul fogalmaztam. Max bol CAD-be csak az alapok a fobb (befoglalo) meretekkel kerulnenek es ehhez igazitani a CAD-es (mar parametrikus) modellt ami mar papirterben csak meretezve var egy frissites utan.

Azert koszonom a valaszokat. A heten jonnek hozzank Autodesk-ektol, hogy adott problemara ajanljanak valamit vagy otleteljunk. Csak gondoltam itt is futok egy kort 😊
proci szerintem teljesen jo... memoriat meg bele es had szoljon😊

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Klon
A VGA fogyasztasat a gyarto honlapjarol vattem, de nekem csak jo, ha kisebbb/olcsobb 😊

Putyi: nem vagyok nagy guru...Te mit modositanal? Tudom, tobb ram, de procit? Milyenre? ...es akkor milyen VGA-t ajanlsz? en ugy tudtam ez is fontos...

vga-val akarsz renderelni?
jól meggondoltad?
egyébként a max leginkább a page file-t és a ram-ot használva kerüli meg a dx hülyeségét így a vga-nak leginkább a processzora számít, azon belül is a frekvencia. Azaz a napi munkához nem valami firnyákos kártya kell(nincs opencl cuda), hanem egy szimplán erõs gpu a megfelelõ directx támogatással+ sok sok ram és ssd. Az ssd tekintetében a legújabb samu-val jársz jól, az eggyel régebbi evo elég lassúka.

+1
nálam is 550-es táp van.

Nem tudom mibõl gondolod, hogy csak a VGA 500W-ot megeszik.
Itt meg tudod nézni, valójában mennyit is eszik egy ilyen rendszer:
http://prohardver.hu/teszt/geforce_gtx_760_teszt_review/tesztkonfig_fogyasztas_tuning_specifikaciok.html
Szinte még egy csúcsminõségû 400W-os táp is elvinné ezt a gépet.

Nekem egyénként egy hasonló teljesítményû gépem van (i7 4770K - 32GB RAM - GTX 760 - 3db vinyó + SSD), 550W-os táppal. Mûszerrel mérem a konnektorból felvett fogyasztást és a 400W-ot még sohasem lépte át úgy, hogy a procin van 20% tuning is.

Klon
Koszi a valaszokat!

Ram-bol eddig 6gb-tal egesz jol elboldogultam, ezert gondoltam 8gb-ra. De a 16gb meg belefer a keretbe...
A tapegyseget azert gondoltam 750-est, mert csak a VGA-nak kell 500w ehhez jon az osszes tobbi, plusz a monitor is onnan megy.
Munkara szantam, de ha van egy jo jatek, akkor nem baj, ha megy rajta 😊
Vray-t hasznalok, ehez valasztottam VGA-t. (Aki hasznal ilyet, az adna egy kis vemenyt?)

Memóriából minimum 2× ennyit vegyél, tápból bõven elég efgy 550W-os modell is.