63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• npeter
    egy kis varay and maxwell teszt. hátha nem volt még. ja, olaszul tudók előnyben:)
  • npeter
    hmmm, mentalt még életemben 1x próbáltam ki. viszont régen brazilt, meg finalrendert használgattam. a final mostanában is kezdene érdekelni, ha lenne hozzá időm. :)
  • zenoka
    vicces hogy a cgblogon mostanaban a legjobban porgo topic egy archvizes belsos bevilagitos topic:)
    mondjuk mentalrayel..erdekes volt olvasni
    http://cgblog.hu/?q=node/2018
    en azt hittem jobban kenik vagjak...nah alvas ON
  • npeter
    az ien megrendelő sztorikból tök jó "poén" könyvet lehetne lassan kiadni :)

Lumpy: letöltöd a demo verziot, haszálod, kattingatsz benne pár órát és amelyik neked jobban tetszik, kézreáll, szimpi, "könnyebb" azt folytatod. ma már elég sok tutor van a neten, magyar is. sok sikert hozzá.

Geccoka: ja-ja ezeket láttam múltkor is. frankó lett. azt sima panorama exporter-el készítetted? vagy netán más?

na bye, megyek alukálni, holnap megint meló, kötsög mvh-s költségvetéskészítés:( hogy én hogy utálom azt. csak halkan jegyzem meg, ezt tuti megint ingyé kell csinálnom, hiába 7vége. merthát Ő a fönök haverja. na de nem panaszkodom tovább.

písz end láv ;-)
  • zenoka
    kezdonek a lego, origami...szivesen segitek attol fuggoen hogy ha kozlod hogy hany orat szantal a tema felkutatasara..vagy hany percet a banner olvasasara...
  • zenoka
    tedd hozza hogy maximum 200*200 pixelben:) legujabb kedvencem: azt mondjak legyen olyan noveny amilyet Te gondolsz beteszel valami aztan jon az eszrevetel hogy ok nem ilyenre gondoltak:)
    masik amikor mm pontosan megcsinalsz egy tervet Te beszerzed a szugseges tervrajzokat mondjuk egy belepteto kapuhoz (amirol ok egy nevet kozoltek hogy mit szeretnenek) eddig meg oke azt is megcsinalod mm pontosan es aztan kozlik hogy ott nem fer el egy rokis kocsi szerintuk de a belepteto kapura van otletuk hogy milyen kenne (ilyenkor azt nem tudom hogy a belso epitesz aki 8-14ezer forintot elker a tervezsert (ennyi az ara ma magyarorszagon) ezt hogy a faszba nem gondolta at elotte...
    (szemezgetes a heti termesbol, de van meg)
  • Lumpy85
    hello

szeretnék 3d-t tanulni nos van a 3ds max és a maya. Az igaz hogy a mayát filmes és animációs munkákra használják a 3ds maxot pedig játékok tervezésére?

vagy mi a különbség a kettő között? kezdőnek lenne megfelelőbb?

előre is köszi a választ
  • Geccoka
    Igen, en voltam, es ez meg az a haz :D
    Majd jovo heten teszek fel par uj kepet, ha megvolt a leadas, addig is van par regebbi, amit a multkor linkeltem:
    http://gecco.3dmax.hu/archviz/kitchen/
    Termeszetesen ezen is valtoztatni kellett azota, hehe :P

Engem tudjatok mivel szoktak leginkabb kiakasztani? Azzal, mikor kuldenek egy eleg rossz szogben keszult fotot burkoloanyagrol (pl. csempelap), ami persze minden sarkaban mas fenyt kap, es ezt tegyem be akkor a falra. Na akkor szokott kicsit elforrni az agyviz...
  • zenoka
    OFF
    megyeri hid geotechnikai tervezese kifogasolhatatlan:P:) eredetileg etterem is lett volna a hidon de nem kaptak engedelyt igy atterveztek:S kaar erte:)
  • npeter
    én meg eredetileg bútorasztalos vok (huhh, de rég volt már az) ,aztán emg infó szak. most meg vertexeket tologatok :)

háát ezek a határidők már csak ienek. múlt7en nekem is kb 2 és fél napon volt, hogy egy inkubátorházat öszedobjak az önkorményzatnak lakossági fórumon mutogatni. Ja és anim kellett nekik ,hogy korbeforog kamera meg ienek :( A visszaigazolások alapján a népnek tetszett, de nekem TV-n nézve elég sötét is lett a render, főleg az árnyékos részek. Az volt a sz@r, hogy projektoron nyomták, meg a villany is felt volt kapcsolva :(
    én nem igazán voltam vele megelégedve,de hát ennyi idő alatt erre tellet. meghát sajna (ez is) ingyé volt

Geccoka: muti képet ;-) feltéve, ha lehet. Neked votl az a kép, ami a tervezőnek nem tetszett, vagy keverlek, már magamsem tudom. ez még az a csház?

egy kis érdekesség a megyeri hídról tök jól néz ki éjszakai megvilágításban.
  • Geccoka
    Áh, itt mindenki 2 napos hatatidovel csinalja a lakoparkokat?
    En meg mar 2 honapja ugyan azt a csaladihaz belsot heggesztem, eheh... Mondjuk nem az én hibambol, en hamarabb is kesz lettem volna vele, csak... Na de szerencsere mar kesz van
    Ja, errol jut eszembe, Al, meg nem irtal a privimre
  • zenoka
    de januartol ugy nezki vegleg maganosodom meg inditunk egy nyomdat..januartol bevezeto aron nyomdai munkat valalunk..boritekok levelpapirok nevjegyek..etc:)
  • zenoka
    fomusoridobe geotechnika:))
  • Met
    én tollakra logokat látványtervezek de Corelben
  • npeter
    van itt vki aki nem látványtervezéssel foglalkozik? mert úgy vettem észre, hogy min. 85-90%-a azt csinálja. nem mintha fontos lenne, csak úgy kiváncsiságból kérdem
  • zenoka
    meg nem is szemetkedsz:) lehetne meg fogozni:)
    Hunkircsi: egyebkent Al leirta a tutit #46331..egyszeruen kifogtok szurni onmagatokkal ha most pikk pakk elvalaltok minden szart ugy hogy irgalmatlan tempot diktaltok (kepekre en is kivancsi vagyok mivel x ideje nyomod ott igy biztos keszult egy ket dolog mar elmeletileg) akkor kesobb ez lesz a minimum amit elvarnak.. tehat ennel rosszabb lesz mert mondhatja a megrendelo hogy folyamatosan ezt a tempot kell csinalni... Sajnos fel kell allitani egy uzleti strategiat es tudni kell nemet mondani egy egy munkara, ha komoly a megrendelo akkor nem veszik el es megerti hogy minosegi munkahoz ido kell ha meg komolytalan akkor ugyse szamit mert valszeg a fizetesnel lett volna szopo.. Nem lehet mindig mindent elvalallni mert csak komolytalanna valik az ember hogy egy kilo kenyerert is kepes 6 napig renderelni akkor meg miert becsuljek meg.
  • hunkircsi
    Persze, értem én, és teljes mértékben igazat adok, hiszen az egyetlen dolog, amivel nem szállnék szembe, az a nagymértékű szakmai tapasztalatod. Csak úgy nehéz tapasztalatot szerezni, ha nem dolgozik az ember.
    Ha csak bent ülök a szobámban, néha jön egy-két meló, amit megcsinálok mondjuk három héten keresztül, közben meg szépen nézegetem a tutorialokat, meg olvasgatom a könyveket, akkor egy bizonyos idő után ez már nem visz elöbbre, mert utána beül az ember a melóhelyre, ahol percenként a szakmai tapasztalattal kell olyan dolgokat improvizálni, ami más helyzetben elő sem fordulna, és csak les ki a fejéből, hogy most akkor mivan.
    Lehet, hogy egyből a mélyvízbe ugrottam, de elhiheted, hogy már a hócipőm tele volt a bokáig érő pancsolóval.
    A szitu másik részét, ami nem tőlem függ (az idióta megrendelői kérések, a sürgető határidők, a technikai malőrök) tök fölösleges említeni, mert ez úgylátszik, hogy mindenhol ott van.
    Meglátom, hogy hogyan alakulnak a dolgok. Feladni nem fogom egykönnyen az biztos.

Jóéjszakát, jómunkát!
  • putyi
    hát, amiket eddig írtál, abból az következik, hogy összeraktál eddig egy-két családi ház méretű dolgot és úgy gondolod, hogy a lakópark az sok ilyen kis ház egy helyen ergo azt is meg tudod csinálni.
    de az a fránya technika rámutatott az ismerethalmaz néhány gyenge pontjára.
    amúgy meg nem azért "szemétkedek" néhány emberkével, mert önbizalmamat így próbálom növelni, hanem arra szeretnék rámutatni, hogy vannak lépcsőfokok, amiket nem lehet átugrani, mert beveri az ember a fejét.
  • hunkircsi
    Vettem, tudom, értettem.

Amúgy tudom, hogy Putyi milyen nagyember a szakmában.
    Ha még jövőre is itt leszek, akkor majd vázolom az idekinti helyzetet.

Szép napot, jó munkát!
  • Aldaryn
    homologue.hu / galéria, ha Putyi munkáira kíváncsi vagy. :o)

De a párnapos határidőket komolyan gondoltam. Olyan nincs, értelmes emberekkel lehet egyezkeedni, és lehet úgyis segget nyalni, hogy csak a nyelved lesz szaros, az arcod nem. :) Nem jó ha azt látja a megrendelő, hogy ugráltok, és minden elkészül irreális határidőkre, mert számára onnantól az lesz a "minimum". És később sokkal nagyobbat lehet koppanni. Főleg osztrákiában nem kell attól tartani, hogy az embernek mindenhonnan aláígérnek, mert a többi stúdió sem síkhülye.
  • hunkircsi
    Ja és ofkorsz, hogy proxikat használok...
  • hunkircsi
    Kösz mindenkinek a helpet. Közben kiderítettem, hogy a drága növényzet az, ami az egész jelenetet megfogja. Isten áldja a nagyfelbontású textúrákat...

Putyi: Itt sincsen még olyan iszonyat magas minőségi elvárás, de örülnek, ha mutatsz valami véréjszerű dolgot. Ellenben most az történt, hogy jött egy megrendelő, akinek kikell nyalni a se**ét, mert irdatlan sok munkát tud hozni, és most hozott is, és egyszerre hármat. És nem mondhattuk, hogy bocs csak egyet vállalunk, a másik kettőt meg vidd máshova, mert akkor szóba sem állt volna velünk. És mint már mondtam emellett megvolt a normális project adagunk.
    Azt pedig nemhiszem, hogy csak akkor dolgozhatnák a szakmában, ha Aldaryn módjára binárisan programoznám a LightCache-t. Mindenki próbál boldogulni, ez most így jött ki.

Plusz hiányzik a nagyüzemi gyakorlatszerzés, és most megkaptam...hát hajrá.
  • Aldaryn
    Ne flémelj itten!
  • Aldaryn
    4 maghoz 2GB ram édeskevés, RAMból ne spóroljatok. 6GB, inkább 8GB kell oda, főleg munkagépbe. 32bites rendszer is szívás egy ponton túl, de ha csak 2GB mem van abban a vasban, akkor nem lennél sokkal előrébb a 64bittel sem. Mint Npeter idézte, kb ezeket teheted, általában szokott is segíteni.

Mi évekkel ezelőtt rendereltünk hetvenezer objektumot, megannyi millió (milliárd) polygont minden csillivillivel 32 bites rendszeren mégcsak nem is kétmagos processzoron. Nem volt laza menet, de megoldható. És ez azóta is mérvadó. Legalább takarékoskodni megtanultunk.
  • putyi
    én azon csodálkozom, hogy az alább bemutatott skill-el nyugodt lelkiismerettel vállalsz(vállaltok) el ennyi melót ilyen rövid határidővel. de távol álljon tőlem minden flémelési szándék.
  • Aldaryn
    Olyan nincs, hogy beesik megrendelés, és holnapra kell. Nincs, ennyi. Erre azt szokás mondani, hogy rendben, adunk árat, adunk időt amiért amin belül vállalni tudjuk.
  • ThomasGins
    parancssor helyett talán egyszerűbb a batch render...
  • npeter

zenoka
    2008. márc. 01. 11:52 | privát | válasz erre | #42596
    beallitod a rendersetupban minden (mit hova mentsen camera etc.)
    windows start futtatas->cmd
    elnavigalsz a max fokonyvtaraig
    ott beirod
    3dsmaxcmd.exe c:\jelenet\jelenet.max
    batchrenderrel is mukodik csak akkor amikor beallitod a batch rendert ott elkellmenteni a batch filet jobbra lent..es azt erdemes a max fokonyvtaraba menteni..(mar nem emlexem miert):)
  • npeter
    esetleg, ha a növényeket proxyba nyomod?

idézem az alábbi szöveget

"Aldaryn
    2008. máj. 22. 14:11 | privát | válasz erre | #44204
    Bitmap filtereléseket kapcsold ki, válts dinamikus memóriára, csökkentsd a raytracer fa mélységét, használj bitmap pagert, használj proxy geometriát, ha van valami nagy geometria, indítsad parancssorból a rendert, állíts be 3GB switchet XPnek, et cetera... "

How to Set the /3GB Startup Switch in Windows

• hunkircsi
    Ha készlesznek fullra, akkor megkérdem a megrendelőt, hogy publikálhatók-e a képek, és ha jesz, akkor kirakom. Az a szar, hogy ezek mellett van több kisebb látványterv is, ami párhuzamosan fut.
  • hunkircsi
    Ahogy mondod. Akkor kettő volt, De közben olyan libasorban jönnek a megbízások, hogy amikor megcsörren a telefon, már akkor frászt kapok, hogy éppen milyen hipermarket látványterv kell tegnapra. Nade nem panaszkodom, úgyis azt szokta mondani a kedvenc tanárom, hogy "az alvás olyan luxus, amit nem engedhetünk meg magunknak".

Más: szépen belefutottam abba a hibába, hogy túlterheltem a MAX-ot. Nembírja, render közben elszáll. Sőt, már a LightCache kalkulációnál elszáll. De csak egy bizonyos felbontás felett. Tudom, hogy már többen is körbekérdezték ezt a problémát itt, de ha lenne valaki olyan rendes és főbb pontokban összetaglalná nekem a kipróbálható megoldás lehetőségeket, akkor hálásan megköszönném, plusz, ha erre jár, akkor fizetek neki egy sört, vagy valamit

Érdekes a dolog, mert nem egy óriási modellekről van szó, igaz ellenben megpakoltam rendesen Archmodels növényzettel. Kétgiga RAM van a gépben meg négymagos proci. Igaz 32bites WinXP, de az most nem megoldás, hogy oprendszer reinstal. Még a parancssorból indítható render-hez sem találok semmit a google-ban. Plíz HELP!
  • putyi
    ezek után nagyon kíváncsi vagyok azokra a képekre....
  • Aldaryn
    Múltkor még két nap jutott egy lakóparkra. :P Mi sem nyomjuk gyengén, de a két nap per lakóparkot tartjuk.
  • hunkircsi
    Na hali mindenkinek!

Kösz az unterstüccinget. Nem az volt a gond, hogy nem tudok egy kültér bevilágítást belőni két kattintással, hanem tegnap egyszerűen minden összejött. Elkezdett egyvalami besz*rni, és jött a dominóhatás, és csak ültem bambán, hogy most akkor mivan. Perszehogy az előre belőtt renderszettingszeimmel dolgozok, nem is lenne másra idő, de valahol valami rosszul sült el, és annyi. És persze akkor, amikor 4 nap alatt három lakópark van. Azt már ide sem hozom, hogy mindegyik megrendelő olyan kameranézetet akart, amihez az Isten nagylátószöge sem lenne elég. Aztán éjfélkor óraütésre minden elkezdett működni, hogy összedobtam két képet faszán hajnal négyre. (Tiszta fílingje van annak amikor az ember összecsuklik az üres irodában, és reggel a kolega bökdösi, hogy "aufváchhen".

Kösz Al mester, hogy írtad a dolgokat. Komolyan mondom, hogy ha mégegyszer valaki véréj tutorialban Adaptive Subdiv-et említ abból csinálok egy 3d- voodoo-babát és egész nap különböző módósítókkal fogom gyötörni. Nah árbejt. Szép napot!
  • kekpolos
    -benne vagyok! Úgyis szar idő lesz hétvégén. :(
  • zenoka
    ezt igy ertem meg vegig gondolva tok logikus..es most mar viszont nem ertem hogy miert emlexem ilyenre..
    nah majd nezegetem ha felszabadulnak otthon a gepek:) hihetetlen hogy ellehet felejteni renderelni ha az ember honapok ota szinte csak modelezget...
  • Aldaryn
    Tényleg nem szabadna, hogy befolyásolja bármilyen formában is. Egyszerűen a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. Maximum ha homogénebb az irradiance map, jobb minőségű a reconstruction, ésatöbbi, akor jobban előjönnek a textúra hiányosságai, kis felbontása, stb, mert nem ad plusz "részleteket" a foltos imap.
  • zenoka
    hmm akkor viszont szemuveg csere...
    nah majd tolok par probat jovoheten:)
  • Aldaryn
    Nem lehet tőle mosotabb. Nem indokolja technikailag semmi.
  • zenoka
    addig oke hogy kevesbe foltos de lehet hogy csak en hiszem per latom ugy hogy egy kicsit mosott lesz tole kep:)