3D Studio MAX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Aldaryn
Egyértelmû, hogy instancolt mesh-ekbõl álló jelenetet gyorsabban fog kezelni, mint ha proxykból kellene dolgoznia. A proxy-t egészen másra találták ki. Arra, hogyha nem férsz bele a memóriába. 😊

Mert ha nem, akkor esetleg kiteheted lemezre a geometria adatot, amibõl csak az kerül bele a memóriába, amire szükség van az adott rayekhez. (kb, mert azért annál több, de ez lényegtelen) Az instancolás lehetõsége ebbõl majdhogynem csak úgy, gratis következik. Ennek a technológiának igazán durva elõnye nem raytrace rendszereknél van. Bitmap és geometria merevlemezes cacheléssel brutális jeleneteket lehet minimális memóriaígénnyel relatíve gyorsan renderelni. Sok renderelõ használja is napjainkban is hatékonyan. (Pl. Pixar PR Renderman, Vue, Terragen)

A dinamikus memóriakezelés egyfelõl VRay azért van, hogy a usernek szimplán kényelmesebb legyen, és ne kelljen mindig proxykkal szenvedni, ha nem akarja, és a MAX bírja. (Nem csak ezért, sõt, nem ezért, de ez egy hozadéka volt a rendszernek)

Ha van egy jeleneted, aminek van monduk 1GB memóriaígénye, ha minden geometriai instance 1x tárolásra kerül, akkor, ha van a gépben legalább 1GB szabad mem, akkor fog leggyorsabban renderelõdni, ha az egész statikusan belekerül a memóriába. Ha dinamikus memóriára kapcsolsz, nagy valószínüséggel akkor is bevágja az egészet, mert nem látja értelmét a program, hogy máshogyan tegyen, hiszen elfér. Azonban ha manuálisan kiteszed darabjait proxykba, akkor a proxykat mindenképp chunkonként a vinyóról fogja betöltögetni, igaz, geometry unloadra sosem kerül majd sor, mert amit betöltött, az maradhat is, hiszen nem fog kifogyni a helybõl.

per aspera ad astra

majd valamelyik nap leteszteljük

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni hoyg milyen V-rayt használhatok max 2010 mellé?
nekem az mindig megoli a gepet ha lemezrol kezdi el renderelni semmi mast nem lehet olyankor csinalni rajta.

the world is mine

ilyen alappon, ha nem fér bele a memóriába akkor meg majdnem mind1, mert a lemezrõl kell betölteni (virtual mem). Proxy kicsit máshogyan mûködik.

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

Aldaryn
Ha belefér a memóriába, akkor *mindig* gyorsabb lesz onnan renderelni, mint roxyból, akár ramdriveon keresztül is...

per aspera ad astra

hmm, akkor szerencsére másnál is ez jött ki, nem csak nálam

Az adatoktól függõen, többféle proxynál amelybõl többféle van és sok instance lehet hogy az eredmény más lesz.

proxy object 1,5 millió polygon.

1.16 - proxy - ramdisk
1.16 - proxy merevlemez
1.05 - instance

meg kell próbálni, le kell tesztelni. A puding próbája az evés. A pontal reprezentáció, akkor, amikor már elhelyezted a fákat, perszer el is tüntetheted, csak egyfaja jelzéséként. Ettõl függetlenül mint tudjuk, sajnos max, még az eltüntetett objektumokkal is müveletet végez, és ha a pont és a bounding box között kellene választani akkor inkább a pont nem?

egyébként szabadidõmbben egy új solverenek dolgozom idõnként amelynek nem szükséges toleranciát megadni, azaz a jó felépített modelljeinket is konnyedén összedönthetjük vele. Továbbá, lehetséges, hogy a substepeket is kiiktathatom egy forradalmi ötlettel. Elsõre maxscriptben, aztán ha redszer megbízható akkor át lesz ültetve c++-ba. Esetleg másodikra saját applikációba, ami lehet még könnyebb mint maxba beintegrálni valamit.

azért az átláthatóságot elég jelentõsen visszaveti, amikor egy ponttal reprezetálod a 8m koronaátmérõjû fát. amúgy amax-nak alapvetõen a sok objektummal van gondja, nem pedig a nagy polygonszámmal. az a ramdrive meg egy kicsit verébre ágyúval. szerintem. meg különben is nagyon dühítõ, amikor a programozói farokságot hardverrel kell ellensúlyozni.

mentsd a vrayproxyt- ram drive-ra, nem kell sok oda ha jól gondolom, 200 mega biztosan elég. Használj olyan ramdriveot ami bootoláskor ujratöltõdik, és így megoldódhat a sebességprobléma.

Intsancolt geometiát is reprezentálhatunk egy pontal is, ha minden igaz, talán az is segít valamit.

Hmm, pedig egyszer teszteltem ezt, erre emlékszem,majd ráérõsebb napjaimban elõkeresem.

Aldaryn
😊 Az enm fordulhat elõ, a statikus pool elõbb kerül allokállásra, mint a dinamikus. A startikust féligmeddig a max hozza létre a geometria export alatt, a dinamikusat pedig már a renderelõ ezekután.

per aspera ad astra

Én is arra a megállípításra jutottam, hogy csak a max-ot tudom vele tehermentesíteni. Amúgy nem volt gond a rendereléssel, mert a BSP tree megfelelõ paraméterezésével elkészült az animáció minden gond nélkül 20 féle növénnyel is. Csak valahogy van egy olyan legenda a vrayproxy körül, hogy csidákra képes vele az ember, és megdöbbentõ volt láni, hogy az instance-olt geometria hatéknyabb.

Egyébként az a tapasztalatom, hogy nem minden esetben érdemes a dynamic memory limitet magasra állítani, mert ha túl sok cucc van benne, akkor az egyéb geomentriának nem marad benne hely.

Aldaryn
Egy bizonyos verzió óta a VRay dinamikus memóriakezelése támogatja az instancolt mesh-eket. A dinamikus memóriakezelésre tekints úgy, mintha az egész jelenetet proxyba, vinyóra tolnád, és onnan mindig csak azokat a chunkokat olvasnád be, amik az aktuális adag ray kiszámolásához kellenek.
Ebbõl következik, hogy a proxykat sokszor nem feltétlen a render gyorsítására, hanem a MAX gyorsítására használja az emberfia, mert lehet, hogy a render megbirkózik a gigamennyiségû fával, bokorral, a MAX viewportról mindez nem igazán mondható el, nem beszlve olyan voodoo dolgokról, mint a snap és társaik... 😄

Komplex jeleneteknél, ahol sok glossyban esetleg sokminden látszik bármilyen ray útvonalon, gyakorlatilag nagyon kicsivé zsugorodik annak elõnye, hogy csak a szükséges mennyiségû geometria van a memóriában. (ugye, ha kell az összes, akkor sokat nem ér, hogy ki be swappelgeti... sõt, még lassít is, mintha minden a memben lenne konstans, és nem törõdne láthatóságvizsgálattal, lemezmûvelettel)

Itt is igaz, és ezekbõl következik, hogy nem a mennyiség, hanem a variációmennyiség az, ami számít. Lehet, hogy egy darab fából százmilliárdot is könnyedén renderelsz (mert ha egy instance belefér a membe, akkor onnantl mindegy) de húszból már húsz darab is sok.

Amit tehetsz, hogy elõször is, megnézed, mennyin van a dinamikus memória limit. (Független, hogy épp Autón, statikuson, vagy dinamikuson van a mem, mert a proxykhoz, ugyanúgy, mint a displacehez, minden esetben dinamikus pool kerül foglalásra) Érdemes ezt olyan magasra feltenni, amennyire csak teheted, akár virtuális memóriába is belenyúlva. Ha ez nem elég, akkor jön a favágómunka. 😊 Kiszedsz pár fajtát a proxykból. Lehet, hogy nem kell oda az a húsz féle fa, elég csak tizenöt, de nagyobb színvariációval, stb... fõleg, ha háttérkitöltõ fákról van szó. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom.

És mindig ott a legjobb, igazi profi megoldás. Veszel még ramot.

per aspera ad astra

Kérdésemet, illetve megfigyelésemet azokhoz címezném, akik vrayproxy-ban jártasak:

Korábban készítettem egy munkát, amiben erõteljes növényzet volt a területen, körülötte erdõ (kb. 20 féle növény szétszórva nagy területen). Elsõ megközelítésben instance-olt edit mesh objektumként használtam õket, majd amikor kezdett már húzóssá válni a renderiõ/memóriahasználat, akkor átkonvertáltam mindent vrayproxyba (természetesen nem az egész erdõt egyben). Ekkor ért meglepetésként, hogy sem renderidõt, sem memóriahasználatot nem nyertem a mûvelettel, hanem még lassabb is lett egy kicsit.

Na, erre varrjatok gombot, ez mitõl lehet?

npeter
hehe, de rossz sorrendben van 😛

na hazafelé jövet beszereztem egy ilyet
hmmm, fincsi, 1 kis pálesz, meg két pohárka után csak úgy weldelõdnek a vertexek mint a fene 😛 )
de komolyan tényleg finom, nekem már-már szinte túl édeskés is.

A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.

beteg 😄

the world is mine

ThomasGins

\"So always look on the bright side of death\"

Aldaryn
Jóaz. 😊 Kis otthoni asztaltársaság is egyetért ebben.

per aspera ad astra

Free
sztem Cseszegesd Thomast 😊 õ tartja karban a linkek részt ott ez is szerepelt csak valami disznó telerakta minden szarral azóta használhatatlan ,. kéne valami új link gyûjtõ motor

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

Free
jah ismerõs a 4 tablettás aszu 😊

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

npeter
hilltop nevezetût már ittam én is, hûh az tényleg fincsi.
(jah ne is mond fõsulis évek allatt mi szinte csak "gondûzõ" nevezetû kannásat ittunk, gondlom a neve mident elmond😛 másnak mardt 1 kis zacc a kanna alján mindíg) 😊

A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.

jo az nagyon is! kerdezd meg Al-t
egyik leginkabb kedvelt nalam a hilltop pinceszet irsai-a nem egy tul eros/savas bor de nagyon finom (foleg hogy en csak szaraz feheret iszom) ilyen osszeullos beszelgetos estehez remek nem lereszegedeshez (ejj a boldog fiatalsag amikor meg kannas bort ittunk ami nem latott eleteben szolot)

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Szerintem ezt ki kéne tenni a bannerba, minden második ember ezt kérdezi 😊

HAYES
köszi!

npeter

HAYES
Helló!

Az a problémám, hogy amikor egy autó modellezéséhez a blueprint-et rárakom egy plane-re, akkor sokat veszít a kép a minõségébõl. Kérdésem hogy hol tudom ezt beállítani, hogy jobb minõségû legyen a kép?

npeter
még nem ittam olyat, jó az? <#pias>
ki az az Irsai Oliver egyaltalan? Rokona Danko Pistanak? <#nevetes1>

tisztara mint a fonokom o is elvarja hogy gondolat olvaso legyek es latnok😊
laaatom a jovot ma irsait fogok inni..de egyenlore homalyos a kep nem latom a mennyiseget tisztan...😄

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

npeter
még a végén le leszel b@szva, hogy nem tudod fejbõl rögtön megoldani másnak a problémáját<#confused><#falbav><#eplus2>
fiatalsag bolondsag 😛

martyr
hülyéskedtem 😄 nehogy már komolyan vedd 😛 ha tanácsot kérek, én is szívesen adok, ha sor kerül rá természetesen 😊

Hogyha bölccsel találkozik, s az rámutat hibáira, s megfeddi, úgy örüljön, mint aki rejtett kincset talál.

looooooool! hat erre nem tudok mit mondani tovabbi sok sikert a portfoliohoz.

martyr
A nap folyamán azért rájöttem mitõl durvult be a render.. nem paraméter miatt. De azt hiszem a tapasztalatomat megtartom magamnak zenoka Einstein idézetére hivatkozva 😉 Mindenbõl lehet tanulni 😊

Hogyha bölccsel találkozik, s az rámutat hibáira, s megfeddi, úgy örüljön, mint aki rejtett kincset talál.

tudod az autoszerelo sem tudja rogton megalapitani telefonbol hogy azert nem indul a kocsi mert a kedves felhasznalo lakaskulcsal probalkozik beinditani a kocsit..mondtam toltsd fel a jelenet.😊

hát, ha az ember egy hét alatt össze tudna hozni egy rendes portófliót, akkor még kevésbé lenne értékes szaktudás a látványtervezés.
Egy portfólió egy olyan szellemi értéknek a képviselõje, ami a készítõjének a tudását tükrözi. Ez egy kezdõ esetében általában hosszú hónapokig tartó tanulást jelenet. Szóval ne sokkald az egy hetet, hanem lásd be, hogy több idõ szükségeltetik hozzá, amibe már az is belefér, hogy meg tudod oldani egy ilyen render paraméterezésének problémáját.

martyr
Gondoltam elõbb megtanulom az alapokat, aztán jöhet az igazi alkotómunka, aztán a portfólió..
Durva is lenne ha arra lennék vagány hogy lenéztem néhány beállítást a netrõl, meg beraktam egy típotot az ablakba 😄
Megcsinálom mégegyszer az egészet, aztán megnézem mi lassítja a rendert (ha már itt a profik nem vágják fejbõl 😛) - akinek nem inge, persze 😉

hu en hany eve pakolom mar a kepeket a portfoliomba 😊 mondjuk ez nallam ugy megy hogy ki be mert megcsinalom tetszik eltelik egy kis ido aztan mar nem is anyira aztan delete 😄

the world is mine

haat portfoliohoz ez keves meg de kezdetnek nem rossz
nem lhet hogy a mterialok vagy az arnyek subdivje giga nagy? azt szoktak meg felre utni.. jelenleg az ertekekre ertem az optimalizalast.. foleg ennel a modelleknek nincs nagy szerepe

ez kezdetnek nem is rossz.

martyr
Ja, ezt akartam beszúrni:

martyr
Az optimalizáláson melyiket érted: az értékek beállítását (gi, fg, stb) vagy a scene-ben szereplõ modellek egyszerûsítését?
Ma reggel csináltam egy szép mr-es képet, 320X240, renderidõ: 51 perc!! Pedig nem olyan szar a gépem.. Ha kell megadom az értékeket amiket használtam..
Én nagyon szívesen optimalizálnék, mert így egy hétbe is belekerül mire összehozok egy rendes portfóliót 😞

csá, azon vaciláltam ma reggel, hogy vajon a solverek miért nem multicoreosak? Alapjában véve nagyon egyszerû lenne megcsinálni, hiszen csak ki kell osztani a melót mind a 4 core számára, és csak meghatározni, hogy melyik core mely vertexeket/objektumokat számolja.

mee valszeg valamelyik erteket nagyon elalitottad es memo hiba lesz.
vagy toltsd fel a scene-t amit hasznlasz vagy printscreen a hiba uzirol vagy valami vagy barmi..

Atikah
sziasztok!
ez alapján csinálnék egy rendert 😊 de kifagy a max 😞 valami kilobyte-tot írt azthiszem 😄
ha valaki tudja mér az szoljon 😛

@ atikahsuperstar.picturepush.nl

scanelineal kezd 😄
1,2,3 pontos megvilágítás, utána GI-ozz, így több lehetõséged lesz, illetve jobb bevilágítést is hozhatsz létre.

azon a gépen sztem nem windows fut.

martyr
Asszem ez lesz az 😊

http://www.sg.hu/cikkek/71533/szuperszamitogep_hagyomanyos_pc_alkatreszekbol

bmw vagy audi?
egyebkent barmilyen hardveren ki lehet hozni hosszu orakat renderidore ha nincs optimalizalva es a legtobb atlagos gepen fel ora ala lehet tolni a renderidot ha jol van optimalizalva.. egyebkent ami a csovon(penztarcan) kifer tobb nagyobb szebb annal kevesebbet kell gondolkodni.

ThomasGins
<#vigyor1>

\"So always look on the bright side of death\"