3D Studio MAX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Aldaryn
A solidify használatára egy gyors példa:

A dolog szépsége, hogy a nem kerek RÉS is könnyen megoldható vele, ha a detachelt objektumok érintkezõ széleit (edgek) extrudáljuk egy kicsit...

Szóval:

Rémélem jól látszik a RÉS.

per aspera ad astra

Aldaryn
Nekem a RÉS megoldására két módzsrem van raktáron:

Az elsõ, hogy a polykat detacholom egy külön elementnek, majd pedig a solidify nevû ingyenes módosítóval egyszerûen adok neki vastagságot, rendszerint több szinttel. Ezután subdiv. Azután pedig a "elsõ" poligonok törlése, csupán takarékosság miatt.
A második, hogy nem chamferolom az éleket, hanme extrudálom, csupán annyi különbséggel, hogy az extrudálás magassága 0, és az offsettel játszom egy picit. Ezáltal is nagyon szép, lekerekített éleket lehet kapni subdiv után. Jobb, mint egy szimpla chamfer, mert a keletkezõ élekloopok száma nem 2, hanem 3, ez pedig subdiv után élesebb élt eredményez.

per aspera ad astra

Aldaryn
Nem erre gondoltam, de a kezed nyugodtan maradhat a válladon! 😄

Arra gondoltam, hogy az elsõ lökhárítõ görbült része (nem a középen lévõ szögletes, hanem inkább a görbült rész középsõ tájéka) kicsit kevés polyból van. Egy meshshmooth talán jót tenne nekije... 😊
Igazából nem lenne feltûnõ, csak a felette lévõ motorháztetõ komplex, és nagyon tiszta, szépen ledolgozott formáival kontrasztban jön elõ.

per aspera ad astra

Aldaryn
Hmmm.... elgondolkodtató.

Mellesleg mi a véleméyned a többi különleges cuccról, amit a honlapjukon is nagyon reklámoztak?

per aspera ad astra

LionTR
inz: koszi, nem ez volt, de ez pont jonak nez ki!
quasar: igeretes a kep, kivancsi vagyok a vegeredmenyre

Abbys IM :: Death to virus writers! ::

FRenkie
hello emberek!
örülök hogy újra itt az autóláz, én is készülök valamivel, majd mutatok WIP képet ha lesz mutatásra méltó!
van egy ötletem! Egy igen sokat használt fogalomról van szó: mégpedig az ajtót ill. a motorházttõt(és egyéb kasztnitartozékokat) elválasztó fekete csíkról,résrõl illesztéreõl beszélek...tuggyátok...szóval mindenki csak körülírja-> hogy rövidebb legyen hívjuk egyszerûen csak ==RÉS==-nek!! ok?( = nélkül)

más: a RÉSt én is inkább úgy oldanám(fogom) meg ,hogy az ajtót meg a többit detacholom aztán az élüket beextrudálom kicsit és utána meshsmooth
(de amugy van még sok megoldás)viszont ez a glue nem a legjobb, és ráadásul büfis is...
na jó munkát!

\"Hosszú mosoly után jól esik a rémület.\"

fle go
OK Youth akkor nem dicsöitelek😊)
Köszi emberek a tippet a könyvvel kapcsolatban, nekem is az véleményem hogy nekem mint kezdönek sokat fog segiteni, az elörehaladásban.
A chamfer mint olyan tulajdonképpen mit csinál? Ezt az illesztéseknél érdemes használni?

\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen

Ehe!
http://free.x3.hu/quasar/Nissan.jpg
Az nem a végleges. Ez csak egy kezdetleges próbálkozás. Azóta már sok mindent átalkítottam rajta, amin most dolgozok az mág nincs megextrudálva, azért nem raktam be, meg hogy izgulj egy kicsit hogy mijen is lesz. 😊 Lenne egy kérdésem? Mindenkihez szól. Mivel és hogy texturázzam be az autót? És hogy csináljam meg azt hogy ránézek a kocsira elölrõl-oldalról (mint a képen) az eleje ne tükrözõdjön annyira mint az oldala.

Én egy Nissan Skyline GT-R -t csinálok, ami a halálosabb iramban volt benne. Elég jól haladok, persze lassan. Jobban meg szeretném csinálni mint a Porschémat. Bízok benne hogy sikerülni fog. Ott az éleknél csak simán beextrudáltas vagy a fita500as alapján extrudáltad be majd ki?

LionTR
Ja meg vmi: vmelyikotok (bocsi, nem emlekszem) nemreg beirt egy linket amin blueprintek vannak, csak a hulye fejemmel elfelejtettem berakni a kedvencekhez, szoval megtenne az illeto hogy ujra beszurja? Elore is koszi.

LionTR
inz: a technika poly, mostanaban erre alltam ra, 4 nap alatt keszult el, napi 4-5 oraval szamolva.

fle go és Frenkie: tukrozodes azer ilyen, mer olyan az egesz, mintha betennel egy autot a nagy semmi kozepebe, azzal a kulonbseggel, hogy itt van foldszint. Valszeg a valosagban is igy nezne ki. Már ha lenne ekkora semmi a valosagban 😊 HDRIhez meg ugye nem ertek...

Orange és Nyiri: szerintetek ha az illeszteseket (fekete csikokat 😊 bumppal csinalnam jobb lenne? Vagy chamferoljam el az eleket?

Quasar: koszi, ha kesz leszel kihivlak majd egy gyorsulasra 😊) Konkretan milyen gepszornyet keszitesz?
A fekete csikok egyszeruen beextrudalt poligonok.
Valoszinu ezzel nevezek majd a garazs projectre, addigra majd lesznek "matricak" is, be van tervezve.

Aldaryn: az elso lokharito direkt szogletes, ha tenyleg nem tudsz mast mondani, akkor (a te szavaiddal elve) most a bal kezemmel finom, utemes mozdulatokkal megveregetem a jobb vallam 😊)
Ablakot meg teljesen elolrol kezdtem, megcsinaltam meg1x ugyanugy, es most jo lett. Ki erti ezt...

Meg1x koszi mindenkinek a hozzaszolasokat, sikerult egy jo napot szereznetek veluk 😊

Aldaryn
Nos, az elõzõ volt az "elsõ benyomás", most jön a töbi... 😄
Talán az elsõ lökhárító görbületén lehetne egy kicsit csiszolni, szögletesnek tûnik, de semmi mást nem tudok mondani. Talán egy HDRI environment jó lenne neki, csupán szép "tükrözõdések" miatt...

Látom, az ablakot sikerült jól megcsinálni! 😉

Srácok: Ünnepélyesen jelentem be, hogy a híresneves CGTalkra postolt képem mai nappal bezárólag, három nap a magyar igazság alapján, keményen leszerepelt! Aldaryn hozta a formáját. 😊 Az emberek ott még szavazatra sem méltatták.
Úgyhogy most nagyon mgamba kell temetkeznem, és valami tényleg nívóssal elõrukkolnom... (ez amolyan "újévi fogadalom", teljesíthetetlen...)

per aspera ad astra

Aldaryn
😊))) Azóta tanultam a baklövésembõl. Tényleg. Elõbb NAGYON megnézem, aztán, de csak halkan szólok... 😊)

per aspera ad astra

Aldaryn
Nagyon szép lett! Le a kalappal!

per aspera ad astra

youth
milyen fekete csíkokról beszéltek??? amik elvlasztják pl az ajtót a tstõl vagy mi??? 😊

Youth

Már látom hogy van. De azon kívül lesz még? valami jó kis art?

Lion! Majd besz**tam mert mikor ránéztem a kocsidra azt hittem hirtelen hogy potyára dolgozok. Hasonló stílusú autót készítek en is. Csak nem szerettem volna egy ugyanolyat készíteni mint a tied, de szerencsére nem hasonlit.

Amúgy a kocsiról: kurva jó meg minden. A fekete csikokat glueval csináltad? Ja, Textura lesz majd rajta?

lion: a fekete csikok a kocsin miert vannak?

youth
Nenad: Hát pont ezt akrtam elérni a kép neva azért TOY trabi 😊)

Lion: Kirány a kocsi!!

Fle go: egyáltalán nem nagy a tudásom... azért mert hallottam az sss-rõl attól még nem vagyok jobb mint Ti sõt... nézd meg a modelleim azér van még javítani való... meg pl azért mert ez az 1 amirõl olvastam, pl Caustics meg ezek nem nagyon világosak szóval enfgem ne dicsõits Aldarynt lehet 😊)
Nézd meg most az FR1-et fingom sincs mi van benne most Nenad-tõl tudom 😊 de ha infó kell akkor olvasgass cgtalk-ot 😄 én is azt teszem mostanság (gyenge angol tudásommal :/)

Frenkie: a Frenkie-stílust arra értettem hogy te is egy asztalra tetted a kocsit mintha kis játékautó lenne... A fán m,eg sok a lakk ennyi 😊)

Youth

Nagyon tetszik a kocsi, csak az ajtó rések egy kicsit zavaróak.

FRenkie
hello!
youth: mijaz hogy Frenkie-stílus ? 😊
szerintem is furcsa az a baszoitt nagy deszka ,és túl nagy a reflect a fához képest,olyasmi mintha pocsolya lenne a deszkán

Lion: nagyon bejön a tuningolt verda, fõleg a neoin,de kicsit a reflecten még puhítani köll

fle go: Vedd meg a könyvet!!

nenad: a fr stage 1 abban a displace mappingban a legjobb (az olyan mint a bump , csak az "érdeket" valóban kimozdítja a test felszínérõl, amit a displace módosítóval láthatóvá is tudsz tenni,és ezt nagyon eléthûen végzi a fr.nézd meg a hivatalos honlapján van egy kép amin fakéregen tesztelték ezt... másban pedig állításod szerint ugyanolyan... mindenesetre tesztelem énis!

fle go
LionTR, nagyon szépen kidolgoztad a modelt, viszont a tükrözödéseken még lehetne kicsit finomitani, de ez csak egy kezdö véleménye.
A könyvvel kapcsolatos reagálást meg köszi, tényleg kezdö vagyok, della is van mert holnap születésnapom van!😊

\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen

LionTR
Na jo, akkor beteszek par kepet 😊 Kritikat en is szivesen fogadom, szoval ne kimeljetek! Bocsi a nagy kepekert, de szerintem ugyis nekem a leglasabb a netem 😊
fle go: ha nagyon kezdo vagy, csak akkor. Na meg persze ha van ra della.

fle go
És lenne még egy kérdésem, vagy is inkább a véleményetekre lenne szükségem: a linkben szereplö könyvet szerintetek érdemes megvásárolni, nekem mint kezdö maxosnak??
itt a link:http://209.61.233.95/d21/asp/main_d21.asp?fo=K%F6nyv&ro=K%F6nyv&re=1053514534

fle go
hm... elképesztö hogy némelyikötök milyen, jól informált , pl Aldaryn és Youth! El nem tudom képzelni hogy mennyi idöt fordítatok, a neten való kutakodásra hogy ilyen mértékü tudást szerezzetek, csak gratulálni tudok! Persze nem akarom megsérteni a többieket sem, biztosan van még néhány ember aki hasonló képpen tisztában van a dolgokkal, mint ök ketten.Tényleg, Aldaryn, Youth néha azért kimozdultok a gép elöl?😊)

youth
Ja a képek "Frenkie-stílusban" lettek lerenderelve 😄D

Youth

youth
Aldaryn!!! csatlakoztam a redrivalosokhoz 😊) cgtalkon ezt ajánlották... teszek it is próbát: bejönnek a képek Frenkieóie egybõl?

http://www.redrival.com/Youth3d/trabi/trabitoy1.jpg

http://www.redrival.com/Youth3d/trabi/trabityre1.jpg

Youth

youth
Jaja szerintem is ász rakj be képet Lion!!

Youth

kösz, de nem tudom, hogy mi a bajod az autóddal, visszakerestem a fórumban, és szerintem nagyon jó lett.

Aldaryn
Technikai leírások, neten olvasgatás, kérdezõsködés, vagy inkánn csendes figyelés... 😊

Nomeg a kísérletezgetés, meg a megfigyelés. 😊

Tényleg, a neten dögivel van infó. arjad csak be csupán azt, hogy HDRI, és voilá, eszméletlen mennyiségû infót kapsz, no persze angolul, de akkor is eszméletlen mennyiség.... 😊

per aspera ad astra

LionTR
Orange: kiraly a Focus, ezutan mar nem is merek betenni kepet a mostani munkamrol, amig be nem teszem vmi kornyezetbe 😊
Hogy mennyit lehetne okosodni az embernek ebbol a forumbol, ha lenne hozza ideje...!

youth
Ja tudommá elõsször a PcGuruban olvastam sss-rõl... (aztán Aldaryn 😊))

Youth

youth
Szerintem Aldarynt kérdezd meg komolyan mert pl ezt az SSS dolgot szerintem tõle tanultam emg igazán, de én kérdezõsködök mindenfele és vannak akik komolyan segítenek adnak is linket és máris több a tudásod 😊) De mondom én max másodhegedûs lehetek Aldaryn mellett 😊)
De ha tudok bármikor segítek!
Bye

Youth

SaWo
Aldarin & Youth: Köszi a szakszerû válaszokat.
Már csak egyet áruljatok el? Honnan merítitek ezt a szakszerû tudást? Mert már a HDRI-nél is, meg az SSS-nél is most figyelem, hogy azért ez több tudás, mint amit ki lehet kisérletezni, csak úgy szimplán. És azért ezek elég új technológiák ahhoz, hogy szakkönyvekben, tanfolyamokon elhangozzék. Ugye nem mondjátok, hogy ezt mind az F1-gyel a helpbõl szeditek ki? Ha igen, akkor Gratula 😉

FRenkie
uw?

Aldaryn
Találok egy jó webhostingot olcsoón, és lesz... 😊

per aspera ad astra

FRenkie
thx, és hol a GI? 😊

Aldaryn
Még valami: Az átlátszóság : "transparency", az áttetszõség (SSS) pedig "transluciency", ezzel már a korábbi maxok raytrace shaderjénél is lehetett találkozni, azonban ez csupán a 2D-s objektumoknál volt igazán használható, a 3D-s geometriánál már furcsa hibákat generált. 😊

per aspera ad astra

Aldaryn
Ha nem baj, akkor konkrétabban, de amit írtál, az nagyjából helyes. 😊)

Az SSS rövidítés "Felszín Alatti Szóródás" mozaikszava, természetesen angolul...

A jelenség gyakorlatilag minden anyagnál végbemegy, azonban vannak olyan anyagok is, amelyeknél ez a jelenség sokkal szembetûnõbb.
Az anyagokkal ütközõ fényrészecskék egy része nem verõdik rögtön vissza magáról az anyagról, hanem a részecskék hálójának mélyebb rétegeibe bejutva találkozik csak részecskével, amelyrõl vissazpattan, Itt a részecskét nem elemi atomként kell érteni, hanem az anyag apróbb tömörüléseit, ami minden anyagnál megtalálható.
A "méylebbrõl" vissazverõdõ fény azonban a megváltozott környezeti hatás (Sûrûbb elektronháló, a "megütütt" rész kevésbé gerjeszthetõ, stb...) miatt másként verõdik vissaz, nem uygan azzal a színnel, vagy intenzitással, mint a felszíni vissazerõdés. Ez a hatás elenyészó lenne, de általában az így "csapdába esett" fényrészecskék csak többszöri visszaverõdés után jutnak ki (ha kijutnak) újból a szabadba, így a hullámhosszuk lényegesen eltérhet a felszíni vissazverõdéstõl.
Gyakorlatilag ez az SSS lényege.
Így jöhetnek létre olyan érdekes hatások, mint pl. egy falevél "világító" hátulja, hiszen, ugyan nem nézünk szembe a fényforrással közvetlenül a levélen keresztül, a fény a sok vissazverõdésnek hála diffúzan jut keresztül, ezáltal a szemünkbe is jut belõle elég (ráadásul hullámhossza a visszaverõdés miatt "kizöldült"...)
Hasonló a helyzet, amikor az árnyékponton (fényterminációs pont) túl is látható megvilágítás, ami a leg látványosabb SSS megjelenési forma. Egy felületbe hatoló fény messze az árnyépont után léphet ki abból, ezáltal a tágy szinte selytelmesen fényleni tûnik, gondoljunk csak az égõ gyertyára.

Az SSS számítás sokféle lehet, jelenleg talán a Brazil kezeli a legjobban, a legélethûbben. Ugynevezett "volume glow", vagy más néven halo effekt létrehozására is alkalmas, ha egy SSS-es tárgy belsejébe elhelyezünk egy másik tárgyat, akkor az a tágy az SSS effektnek árnyékvetõje lehet, ezáltal a sziluettje átsejlik az SSS objektumon, ha azt erõs fénnyel megvilágítjuk.
Ez a hatás legközelebb a Final Render Stage-1-ben lesz elérhetõ, vagy Renderman programozott shader is tudja.
Ha már az SSS, akkor célszerû megemlíteni, hogy az effek egyik támpillére, hogy a diffúz fényszóródás miatt nagyon szép színátmenetek jöhetnek létre egy anyagon belül, hiszen a mélyebbrõl érkezõ fény, vagy amely többet "ugrált" az anyagon belül, jobban megváltoztatta a frekvenciáját. Ez eredményezi a sejlést,....

Megemlítendõ még azon anyogok széles repertoárja, ahol külön rétegek nemcsak a mikroszerkezeti, henem a makroszerkezeti eltéréseik miatt is másként verik vissaz a fényt, legtöbbet emlegetett példa erre az emberi bõr, ahol a különböz rétegek miatt még szembetûnõbb a színváltozás. A Brazilban a wax shader beállításai között ezt két külön szín, mély és sekély szín (deep, shallow) megadásával próbálták szimulálni, valamint a kettõ közti áttûnést is beállíthatjuk... (Falloff bias bázis)

Az SSS-rõl is írtam már egy kisebb (jó, nagyob...) szöveget, csupán webszervert kellene találnom... De bocsi, mostanában megint egy csomó elfoglaltságom lett...

Youth: Sorry, de eredetileg nekem szólt a kérdés, csupán ezért voltam bátor így "bepofázni." 😄

per aspera ad astra

Ron Ragm
Helo! Megkérve bár, de válaszolok: Én kedvencem a patch modellezés, a kocsimat is abban csináltam (csak Lb*sztam mer hozzáadogattam és nem attacholtam). Annyi az egész mintha plane-ket raknál össze, csak ez tud görbülni😊

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

FRenkie
hello! ez engem is érdekel meg az hogy hogyan lehet brazillal fasza kis GI-s képet csinálni,tehát a beállítsokra gondolok.ismerek egy totur- de az v-rayes,aldaryn, ha már fáradsz az sss-sel akkor GI-rõl is irhatnál(vgay te Youth 😊

SaWo
Thx Youth!
De jól vigyázz mit írsz le, mert az ilyen hasznos infókat kimentem txt-be, és gyûjtöm egy tutorial könyvtárba, és köszi hogy most hozzájárultál - így tudtod nélkül - a különbejáratú kis tutorial gyüjteményemhez 😉

youth
Szia!

Az SSS = Sub Surface Scattering ami naggyából a test felszín alá bejutó photonokat jelenti... tehát vagyünk példát: a viasz: amikor megvilágítod nem verõdik vissza teljesen a fény hanem bejut a felszín alá és elemi részecskékkel csapódva ide-oda vándorol... akár át is juthat a felszínen ha vékony, de van hogy belülrõl "jön" vissza. Minden nem-fémes anyagra lehet használni az SSS-t. De a felevél is ilyen: a vékony lewvélen átjut így a fény de a vastag részeken (levélerek vagy mi) ott viszont nbem tud átjutni ily módon... Az SSS-t úgy tudod használni hogy: Brazil advanced, áttállítod wax-ra és voala, de be kell kapcsolni a brazil luma serverénél a sub surface effectet! De csak hogy mondjak még példát a bõr is ilyen: a felsõ hámréteg szint átlátszó gond nélkül bejut a fény, majd tovább haladva a bõrön kisebb erekbe meg effélékbe ütközik, "elakad" 😊)

Én így definiálom... De JAVÍTSATOK ki mert ebben-abban biztos van hiba...

Youth

SaWo
Aldaryn! Meesélnél nekem kixcsit errõl azz SSS-rõl? Csak sejtem, hogy az átlátszósággal van összefüggésben. Kérlek mond már el, hogy kwell használni, meg, hogy brazilban hol tusom beizzíítani. Thx

Aldaryn
A selyemnél látható fénylés amúgy maga a selyem megcsillanása. Ez az un. sheen highlight. A falloffal nem modellezhetõ tökéletesen, a fényszóródás miatt, (Amit a selyem felületén látható apró kis bolyhok SSS-e okoz) de majdnem ua. hogyha falloffot használsz, mintha egy sheen highlightot.

Mellesleg minden highlight valójában a fényforrás tükörképe az anyagon, úgyhogy itt is ugyan úgy érvényes a megállapítás a falloff mapokkal kapcsolatban... 😊

Ja, amúgy szerintem a patch nagyon jó modellezési eljárás lenne, ha nem fagyna nekem folyton.... Talán memória kellene hozzá.

Freankie: subdiv modellezésnél, ha nem figyel az ember a poligonhálóra, akkor sokszor jelentkeznek gyûrõdések a subdiv után... Erre gondoltam. Ezt amúgy több subdiv iteráció, és jó shader el is tudja tüntetni.

per aspera ad astra

FRenkie
de pont ugyvan ahogy mondod, a nihibe ,amugy meg nem a nihibe ha figyeled a blúprintet

SaWo
Lehet, hogy nem köteleõ a drótváz, de mondjuk egy kocsikát hogy csinálsz meg patch-el drótváz nélkül? Csak ógy a nihilbe illesztgeted egymás mellé a foltokat? Szóval valahogy nekem ez nem tiszta itt ennél. Bocs, ha értetlenkedem.

FRenkie
OK

Sawo: a mask tényleg gyengécske ,de a selyem nagyon kellemes 😊 és élethû

SaWo
Látom a falloff-ról megy a téma. Aldaryn hozzászólását annyiban egészíteném ki, hogy nem csak az üvegnek, de a selyemnek is tipikus példája az, hogy szembõl nem fénylik, viszont oldalról igen. Ezt prezzentálja egy régebbi képem is. Kérlek titeket a modell-t ne minõsítsétek, már elég régi cucc 😊
A MASZK

FRenkie
na ezt mondtam én is, és biztos te is bvrazillal rendereltél,tehát oda falloff kell nem raytrace.
Aldaryn: eddig is sejtettem mi az a falloff de köszi hogy definiáltad nekünk 😊
pontosabban milyen gyûrõdésekrõl beszélsz?