3D Studio MAX

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

K.Andras > A lancszemeket DASHPOTTAL linkeltem ossze ahogy mar azt leirtam vagy 5x...

Alardyn koszi a tippet majd lehet azt is eljatszom most csinaltam egy egyszerusitett modellt a lancszekerol es azzal csinalom. Amit leirtal annakcsupan az baja ha terepre kerul a szerko furan fog mozogni. En ugy szeretnem megcsinalni hogy butalrealisztikus legyen minden szar terepen 😊)

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

Aldaryn
Az interpenetration sazt jelenti, hogy két (v. több) objektum összeér, valójában az ütközési tolerancián belül kezdenek a szimuláció legelején....
A reaktor panelen be lehet állítani, hogy az ütközés tesztet hogyan végezze el, befoglalóval, magával a meshel, stb... A konvexitást is itt tudod állítani (Hogy foglalkozzon-e a konvexivitással...)

András: A 3D-s Motion blurr is hasonló elven mûködik, mint a 3D-s DOF, megsokszorozott pixelenkénti mintavétellel, magyarán a DOF is meg a motion blurr is ténylegesen felszorozza a renderidõt... 😞 (Na jó, azért egy-két optimalizálás talán van... 😉 )

per aspera ad astra

Aldaryn
Hali megint nektek! Hogy mennyit tudtok dumálni röpke kicsiny egy hét alatt. Eszméletlen forgalmassá vált ez a fórum. Nem kevés érdeme van ebben Nenadnak, ahogy látom! 😊
De mindenki nagyon kitett magáért. 😄

A Reactoros láncszemmel kapcsolatban nem akarok sok minden hülyeséget mondani, csak egy pár dolgot:
Két lehetõség van alapvetõen a fizikai szimuláció megvalósítására:
I: Lemodellezni TELJESEN a láncszemeket, a biztosító pöckökkel egyetemben, majd pedig ezt kiszámoltatni. Ez a minden egyes láncszem kapcsolatnál nagyon kicsiny szimulációs tûréshatárt, és sok subframe passt ígényelne, ráadásul, ha nem jól van beállítva, akkor még egykönnyen tweakelni sem lehet, mert a szimuláció egyes elemei szétröpülnek az elsõ másodpercekben, anélkül, hogy bármit meg lehetne figyelni...
II: Constraint rendszerekkel modellezni a dinamikai szerkezetet. Ez annyit tesz itt, hogy az egyes láncszemek közti kapcsolatok speciális Reactor helperekkel (pl. pin, asszem) kell leírni. Magyarán a biztosító szeg (Egy cilinder) kimarad, és a láncszemeket is lehet egyszerûen mint box kezeltetni a dinamikaui szimulációban. Ebben az esetben egy halom kritikus pont kiikatódik. Szerncsére. És nem kell a láncszemeket külön alak szerint szimulálni sem, elegendõ bounding box, ami NAGYON meggyorsítja a szimulációt. Mindezek mellett azonban szükség lehet mégis a teljes mesh szimulálására (Vagy inkább instancolt lebutított mesh), ha a láncot a kerekeken akarjuk tartani.
Pontosan nem tudom, hogy a 2. módszert hogy kell csinálni, de a Reactor duksiban constarint systems alcímen le van írva. Anno. onnan csináltam lánctalpat. És tudom, hogy sikerült. (Bár akkor még alig értettem,mi a reaktor, szal nem ment valami fényesen)
Ja, meg van egy példafájl is, asszem a szél kicsap benne egy ablakot, no, abban van egy két ötlet, pl. az ablakok rögzítése, amit fel kellene használni a reactoros ésszerû megoldáshoz....
Frenkie: A linknek semmi köze nincs a reactorhoz ilyen szinten, Max IK szimulációban lenne szerepe. (Vagy a Reactor 2 Rag doll szimjéban,... talán, azt nem láttam még)

per aspera ad astra

FRenkie
most meg aztmondja hogy a 2 láncszem are interpretating.az mit jelent?várjcsak az baj hogy konkáv texstek?kell valamit beállítani?

\"Hosszú mosoly után jól esik a rémület.\"

K.András
Láncszemeket mértnem linkeled össze???

http://druglord.buzz.hu/ ;)

erdekes most hasonloval kiserletezem, en massal csinaltam eddig (dashpot) Szoval dashpottal kapcsoltam ossze oket.

Ugy latszik nem... 😊 De nezz meg pontosan milyen szimulaciot hasznalsz, lehet hogy csak befogalalo dobozokat... az is okozhatja ezt...
na hajts! 😊

3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.

K.András
Még nincsen kész meg semmi, csak kiprobáltam maxban hogyan fog kb kinézni ha áviszem rhinobol...

K.András
Egy kérdésem volna:Szerintetek hogyan lehet az hogy egyik képet 15 perc alatt kiszámolja a másikat meg tiz ora alatt holott csak annyi a különbség hogy ráraktam a motion blurt,nem hiszem el hogy ilyen lassu lenne fr motion blurje...
itt van a két kép:

FRenkie
na..énis elkezdtem tanulmányozni a láncszemek mozgását reactorral de már az elején hiba van 😞

tehát itt 2 láncszem esne rá egy cilinderre, úgy szeretném hogy nem esnek 2é a lánszszemek hanem a henger tetején "kettéhajolva" nugyszanak tovább.De.a kis henger ami a egyik láncszemen van és a másik lánszszemben lévû lyukban van benne(a 2 test nem érintkezik egymással)KIMOZDUL A LYUKBÓL! de miért??? a kis henger és a többi rész attacsolva van.az nmem elég?

Vorpal
ha szükség van rá hogy húzznak persze

- mondta a medve, és fejbe lőtte magát...

Vorpal
kerekeket😊) azok a legegyszerûbbek szivesen de nincsenek fogazva odabenn hogy húzzák be kell raknod némi csöveket

a vegen cserelhetnenk, en odaadom a fizikat te meg a kerekeket (mas nem kell) mit szolsz? 😊

Vorpal
jóreggelt kivánok(kva beteg vagyok )jézusmária ti aztán nem szrkodtok a dolgokkal massziv meló folyik itt
.Nem is ismertem a reactor azon részét anyáám.reactor mi?..
igen valóban van ott egy fogazat és amin a kerekek húzzák persze nemmondom nemkönnyü olyan sürüségû láncot használni már kicsit sok a gépnek.(orrotfúj)
Frank:köcc.bár nemtudom meddig fog menni sajna az 5letek nemállnak meg igy az inspiráció sem ezt inkább modellezés meg brazillal való mélyrehatóbb ism.ezen a modellen is látható ahogyan túllõttem a világitást😊)vane egy animációs forgatókönyve ha ujra elkap elõveszem az orosz medvét bár az a lánc dolog érdekess

láthattok képeket róla a
vke képtárában

viko névvel és passzvordal ..nekérdezzétekmiért van pass😊

tea kell....

az konnyu gyorsan meglesz. Asszem nekem ujra kell modelleznem a lancszemet mert maskepp nem lehet magoldani hoogy ne dobja le 😊

Nenad: Ez nagyon teccik. 😊 Próbáld úgy csinálni ahogy a z életben van. A kereknek, legalábbis a fõ kerekeknek vezetõ résük van, a láncszemek meg a belsõ felületükön egy csonk van ki alakitva, ami a láncot a kerekeken tartja, és a láncok is sûrûbbek úgy mint Vorpal képén. Ott láccik is a csonk és a kereken lévõ bemélyedés is.

FRenkie
fõnök hasonló projektbe kezdek!mégpedig a swatch órámba! ugyaniylen láncszemekbõl áll,kiváncsi vagyok milyen lesz reactorral leejteni az asztalra...

fle go
a www.thewebmachine.com-on van egy rovid kis tutorial, hogyan lehet photoshopban jo is katonai taxturat csinalni nezd meg szerintem eleg jo.

\"A lelkiismeret csak mutatja a jó irányt, de nem vezet oda!\" -William Petersen

van valakinek jo katonai (tarka-bakra 😛) texturaja?

az elso lepesek...

Bakker nem ecceru feladat. Idonkent meg szetcsuszik, ha tul nagy ero eri, de azt majd..

Kesz a mukodo Lactalp! 😊)
Most jon a neheze, a kerek, meg a test, meg hogy mozogjon az egesz! 😊

Frenkie, Quasar köszönöm a tanácsokat!
Megfogadom õket 😊

Aniko: A kocsival másodjára már sokkal gyorsabban fogy sz haladni. Saját tapasztalatból tudom. Elõbb a nagyon fõ éleket rajzold meg, vagy csináld plane-nel amit edit meshbe teszel és élek extrudálásával meg csinálod a kasznit. Majd ha az kész detacholod a különbözõ részeket. És részenként dolgozol rajta, és ami nem kell el hideolod. Így kevesebb a gépigény és szerintem sokkal jobb lesz a kocsi is. Aldaryn módszer segitségével és fiat 500-as tutoriallal baró kocsit lehet csinálni kevesebb polyval.

passz, en meg csak hierarchikus bone rendszert lattam.
De szerintem jobb azt hasznalni amit direkt erre talaltak ki (reactor dash[ot, ket targy osszekotes, fogaspont a megadott ponton, nemi rugozas is belefer)

Mint animáláshoz teljesen amatõr kérdem, csontokkal és IK-val nem lehet megoldani a lánctalpat?

egy ideig en is csak vrayfreet hasznaltam es demot, de aztan meguntam torolgetni/uninstall/install stb.
Hat ez van, ha lenne sok sokezer dollarom becsuletesen megvennem. Ez vigasztalo 😊)

Marha erdekes melo ez a lanctalp, nagyon sokmindenre kell figyuzni.

frenkie:
Köszi! Szólok, ha kelleni fog.

Szerencsére nem cégnél kell. Csak tudod, az a fránya lelkiismeret...

dashpot linear a nyero...

sringel, vegul is elg jol nez ki de dolgozok egy masik humanusabb megoldason, mert ezzel beleszakadsz mire megcsinalod. KOmoly iszonyat fapados, a springek erteket nem lehet valtoztatni csoportban csak maxscriptel, gondold el amikor haladsz a fejlesztessel es egy lanctalphoz legalabb 80 kell... Azer azokon vegigmenni... 😊)
Es az a baj hogy kevesebbel mashogy mukszik a rendszet szoval biztosan kell allitani rajta.
na maj meglassuk melyiket valasztom.

Köszönöm 😊

GABO!
reflection/refraction van.... (vraymap) iszonyat gyors.
causticsot lehet fakelni.
Ugy ertem ha cegnel hasznalod es tisztan kell

A photon map és a caustic hiánya azért elég gáz. Ha már valós fénytörés és tükrözõdés számítást szeretnék, akkor azért ez is hozzá tartozik a dologhoz.
Köszi! Az hiszem szétnézek full verzió ügyében...

a leglenyegesebb kulonbseg az az hogy nem tudod ujrahasznalni az irradiance mapot. (tehat pl camera fly animnal elore lekalkulalod az irrmapot, mondjuk ugy hogy csak minden 10. framre -ez elegendo informaciot gyujt, aztan lerendereled az egeszet...) De ha a targyak mozognak akkor igy is ugy is single framet kell hasznalni.

Nincs caustics/photon mapping

Nincsen spec instance tamogatas. Nem tudod allitani object/GI mennyiseg. Vegul is az iirmap a legfontosabb. A tobbit mind meg lehet jatszani valahogy...

Ha allokepekre kell tokeletes megoldas. Animaciora kicsit korulmenyesebb, de ingyenes 😊

Nenadesz:
Tudnál részletes infot arról, milyen különbség van a Vray full, demo és free verziói között? A Vray hivatalos honlapján errõl nem találok semmit.
Ha hosszú a lista, akkor inkább e-mailben küld el!

aniko:
Ha meshsmooth-ot használsz egy modellnél, akkor az animáció során elég a lowpoly változattal dolgoznod. Pont ez az egyik lényege a subdiv modellezésnek. Miután végeztél a modellezéssel, át állítod a meshsmooth-ot úgy, hogy csak rendereléskor végezze el a felületek finomítását és máris lényegesen kevesebb polyval kell dolgoznod. Ha ez még mindig sok lenne, akkor érdemes elõvenni az Optimize modifiert. Ezzel is le lehet csökkenteni a kezelhetõség mértékéig a polyk számát. Legvégül a bounding box-os megoldás is jó lehet, ha nincs elég erõforrás a modell kezeléséhez.
Az, hogy egy modell esetén mennyi a sok vagy a kevés polygon leginkább szerintem a felhasználási területe határozza meg. Játékok esetében általában kötött polygonszám van megadva a modell készítõjének, amibõl ki kell gazdálkodnia a legjobban kinézõ megoldást. Ha nem egy mozi film szintû animhoz kell, akkor sincs szükség túl sok poly-ra. Ha viszont nagy felbontású, fotórealisztikus képeket akar valaki készíteni, akkor ott nem igazán szabad spórolni. (Persze ez esetben sem szabad átesni a másik oldalra...)

Egyébként ha nagyon gázos a modell, akkor tényleg érdemes inkább újrakezdeni. (Megnézni a munkahelyemrõl sajnos nem tudom...) Másodszorra (harmadszorra, negyedszerre... ) már gyorsabban fogsz haladni a munkával és kevesebb hibát is követsz el menet közben.

ezt egyszer lemerem, vrayel nagyon gyorsan lehet GI-t szamolni, s meg ha nagyan alacsony is a mintavetel, nem lesz zajos, foleg ha van meg 1db segedlamba is berakva.
van belole free vezrio amiben szinten van qmc sampler, amivel aztan igazan fel lehet huzni a sebesseget/...

Jah valahol olvastam hogy az omni light az hat darab spotlight, igy mukodik.. 😊

ez is megvan, de ezt nem arulom el... 😊
Holnap bedobok egy ilyen animot, mostmar tudok aludni 😊
csao

Vorpal
agyam rámentmár ám csak kamuzom hogy nemérdekel

hat persze hogy nem birtam lefekudni mig el nem tudtam indulni a temaban 😊
Nah a dolog egyszerru, spingsekkel szepen ossze kell fuzni minden egyes darabot, ezzel megvan a lanctalp. Eztan csak valahogy ra kell venni hogy menjen. Ez se lehet olyan nehez bizti van ra valami trukk.

en kitokolnem a fizikajat, szeretem az erdekes melokat, talan holnap meg is csinalom.

Andi, email ment.

jo ejt.

Vorpal
háttenek a lánctalpát kérdeztem egy kisideje hogyisoldható meg hogy forogjon.ha splinet kell követnie az bibis mert 2 féle láncszem van és nem egyszerre mozognak végül is még munka alatt áll addig nemizgat aztánis van elég 5letem

K.András
Jol néz ki, ez mennyi poly???

K.András
Elvileg lazán meg lehet csinálni,csak sajna itt nem elvileg kell hanem a gyakorlatban,modellezés render plusz anim,hát szerintem nem fog ebben az ütemben összejönni, de ne legyen igazam...

Vorpal
áh értem végre..gondoltam beteszek vmi vidámabb szint

Vorpal

Jó lenne Karácsonyig elkészülnék vele, mert akkor nem kell 40 000 Ft pótdíjat fizetni, de ha nem jön össze, az se nagy baj.
Szerinted megoldható addigra? Renderrel együtt?

Vorpal
ahh..lécci vki?

Nekem még az volt, de akiket most vesznek fel állímilag finanszírozott-ra, azoknak már ingyenes.

Vorpal
<*img src="http://www.anyamtyukja.jpg"*>