63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• ThomasGins
    7.5 max,nemtom mé nem jó,de kibirom:)

• szaki
    ha mégse jutnál semmire, akkor a legutolsó sorban a 'style' utáni zárójel utáni felsorolásokba szúrd ezt be az ottani helyett:

#style_sysmenu,#style_titlebar,#style_toolwindow, #style_minimizebox

ami után a dialogablakod tetején láthatóvá válnak a rendszerklikk, maximize, minimize és a többi
  • szaki
    on ablakbezárás pressed do (DestroyDialog memóriakijelzés)
    ez a sorod
    ha klikk az X-re, akkor ide lép az 'ablakbezárás'-ra, ahol a '(DestroyDialog memóriakijelzés)' bezárja az ablakot
    szerintem ezt is viccnek szántad, de úgy kell nekem
  • szaki
    hogyhogy?
    melyik verzó maxot használod?
    ez amúgy olyan utasítás, ami még max 4.2 alatt is menne
  • szaki
    képzeld el a következőt, ahogy látom is némelyik képedet visszamenőleg
    van ugye a kakas teáskancsó, azt fények világítják meg
    ahhoz, hogy végeleges fénybeállításod legyen jó pár fénytesztet kell végezned és renderelned, akár képrészeket is
    a render a kancsó helyett egy gömbbel célszerű, mert gyorsabb, amin bemélyedések vannak a belső árnyékok előfordulása miatt
    a 3 lámpád, vagy több, de ennél talán 1 vagy 2, be kell állítgatnod, tehát állandóan kijelöl blép, színállít vagy multi., ha pedig van egy scripted, ahol lehívja 1 gombnyomásra a lámpáidat és annak a színét, a multi értékét és a be/ ki-t, akkor a táblázatban csak klikk és klikk és már renderregion és 5 perc alatt 20-at rendereltél és már be is van állítva. ennél 2-3x biztosan gyorsabban dolgozhatnál
    nem igaz?
  • ThomasGins
    Csak vicceltem:)
    De a bezáró gomb akkor sem műxik:P
  • szaki
    amúgy ez a script 743 byte, vagyis semmi, olykor 5-6 féle 200k-s scriptek vannak a szerkesztőben és meg se kottyan, ha pedig bezárom őket 1M-át látok olykor csökkenni
    próbálj egy egérgombra lezáródó végtelen scriptet készíteni és amikor lezárod nézed a gép sebességét és a memóriát, szinte semmit nem változik
    a PC még az 1 GHz-es gépek is mp-enként írtózatosan sok műveletet végeznek, de csak akkor ha valóban azt végeznek
    gondolom render közben nem fut még egy maxod, mert amikor render mellet dolgozk, akkor scriptesztre még futja, de ott látni, hogy tán nem kéne azt is kavarászni
  • szaki
    megmértem, én is azt gondoltam, hogy kajolja
    nyomd meg a ctrl+alt+del-t és nézd meg a táblázatoto, nálam állandóan 0 és 2% körül mozog
    egy egérmozgás 4% is lehet, de semmit nem veszek észre
    ez alapján készítettem egy grafikonos memóriakijelzőt, amit látok egy oldalmozgással, annak egy részét másoltam be az sg-be. Ilyen elgondolásból készült szintén fentre a képnézetkijelző (perspective...) és mellette a koordinátakijelző (local, wolrd...), ami szintén meg se kottyan a maxnak.
    a sorok közt azt láthatod, hogy 1 mp-enként veszi a mintát, tehát a többi időben mást csinál, ezért nem gond neki. Amikor folyamatosan vizsgált akkor ment fel kb. 3%-ra
  • szaki
    megint eszembe jutott egy apróság
    van ugyen a netskype meg a többiek nettelfon, nem semmi dolgok ezek
    ha van valakinek gondja már hívhatja is a manust és aki ott van felkapja ha akarja és segít
    ezt persze, nem illene írnom, de ha mondjuk sms-t kellene küldeni mondjuk fél óra beszélgetésért, segítsérét az se semmi lenne
    ha szükséges a manus megengedi a másiknak, hogy átvegye a másik manus gépének a kezelését és megmutatja ott élőben
    olykor hozzám is szoktak így fordulni és amikor ott az orra előtt készítek valamit akkor el van húledve egyrészt, hogy átnyúlkálok a gépére és ott látszik amit mondok, másrészt meg... az nem fontos
  • ThomasGins
    :D

És a memóriakijelző nem zabálja a memóriát?:)
  • szaki
    bátorkodom megcáfolni eztet a gépsebességdolgot
    annak idején az Amiga idején, az meg aztán olyan lassú volt, hogy kézzel ledaráltam volna a nagy családi diódarálóval a képet, de ennek ellenére az Imagine mégis létrehozott igen komoly képet, habár egy üvegpoharat, agyönyörű volt 40-45 perc alatt renderelt le, míg a max most 1 perc alatt teszi meg ugyanezt, mégis használható volt.
    Gondolt csak el. Ha mondjuk egy scene-d 30-40M-ás és 700.000 polygonból áll akkor a mai gépek is megpurcannak tőle, vagyis azt lásd amivel dolgozol (hide/unhide), és máris igen fürge lesz a géped, fél éve nenad is erre célzott. Sok dolgot nagyon fel lehet gyorsítani. Képzeld csak el, hogy van a render region, az egy nem hemmi rész. Míg akik ügyet se vetnek rá, olykor 1 képet, mert hogy lássák, mi is lenne a végtermék 10-20 percig is renderelnek, a render regionnal 5 képrészletet is nyomhatnak 1 perc alatt, de legyen 5 perc alatt, és máris 4-5x gyorsabban dolgozhat. De nagyon sok ilyen van, ezek jutnak állandóan eszembe és amikor alkalmazom, akkor látom, mennyire előrébb vagyok, mintha nem használnám.
    csak mondom
  • Free
    ki lehetne tenni a képeket meg minden ilyen közösbe nyomott dolgot egy archivumba a 3dmax.hu ra

Csak a weblap fejlesztőnk(Aldaryn) megint kihuzza magát a felelőség és munka alól mindenféle mondva csinált indokkal hogy költözik meg egyetemre jár meg mittudom én :c)) jah meg nincs gépe.

Nagy cucc géppel mindenki tud dolgozni :c))))) annélkűl lenne a művészet. fognhatna egy analog telefont és egy behívó szám tárcsázasa és a modemhangok megfelelő beleéneklése után belezúghatná a kódokat a kagylóba ... :c)))))))

• szaki
    ne is mondd: azt javasoltam magamnak, hogy menjek má el egy ilyen szövegfelrakó tanfolyamra, de helyette felásom a parkettát
  • szaki
    tök szórakozott vagyok ma:
    [IMG]http://laciferal.uw.hu/3dsmax7_memoriakijelzo.jpg [/IMG]
  • szaki
    EJNYOSZ + BEJNYOSZ:
    bemásoltam ide oszt mást adott vissz ellenörzésem során:
    nem akarom cikizni az sg fórum karakterátvivő képességét, csak éppen másnak értelmezi a szögletes zárójelet.
    Aki bemásolja magának a scriprészt az kézzel javítsa ki a következő sort:
    for i=2 to 7 do r (szögletes zárójel nyit) i (szögletes zárójel zár)...
    ezt a javítást 2 helyen kell megtenni
    így nézne ki:
    http://laciferal.uw.hu/3dsmax7_memoriakijelzo.jpg
    a script kép formátumban (bocs, de így egyértelmübb)
    http://laciferal.uw.hu/3dsmax7_memoriakijelzo_pot.jpg
  • Free
    valami nem jó a kép linkjével
  • szaki
    vannak maxosok és még maxosabbak, de vannak olyanok is akik gyötrik a maxot és nem adják fel, de a memória az bizonya feladja és el is fogy
    ha időben észrevesszük akkor tehetünk ellene (Memturbo...), de a Vray is kiakadhat alacsony memória miatt
    ha nem gond bátorkodnám a csapat apraját nagyját és a Nádját is meglepni egy aprócska ámde nagyon hasznos scripttel egy Memóriakijelző V1.0-al, ami nagyon kis helyet foglal el a max szerkesztője felett, itt látni, hogy mennyi memóriánk van még szabad
    http://laciferal.uw.hu/3dsmax7_memoriakijelzo.jpg
    forráskód:
    -- ------------------------------------------------
    rollout memóriakijelzés "memóriakijelzö"
    (
    global ébresztési_szöveghossz, idöhossz

timer memóriaidö "" interval:1000
    Button ablakbezárás "x" pos:[0,-3] width:13 height:14 tooltip:" ablak bezárása - szabad memória kijelzése (szaki) "
    label cimke_memóriakijelzés "" pos:[18,-2] align:#left

on ablakbezárás pressed do (DestroyDialog memóriakijelzés)

on memóriaidö tick do
    (
    r=sysinfo.getSystemMemoryInfo()
    for i=2 to 7 do r[i] /= (1024*1024.)
    cimke_memóriakijelzés.text = ((r[3] as integer) as string) + " M"
    )

on memóriakijelzés open do
    (
    r=sysinfo.getSystemMemoryInfo()
    for i=2 to 7 do r[i] /= (1024*1024.)
    )
    )
    createdialog memóriakijelzés "memóriakijelzö" style:#(#style_border) width:60 height:10 pos:[420,67]
    -- ---------------------------------------------
    ha valakit érdekel másolja ki a ------------- vonalak közti részt, maxban nyisson egy New Script ablakot, paste oda és lementés után (legyen a neve 'memóriakijelzö.ms', majd CTRL+E-vel indítva fent megjelenik a kijelzőablak, mint itt feljebb a képén is látni.
    Mindenki más képernyő felbontást használ és ikonsort. Ezért állítsuk át az ablakocska pozícióját a legalsó sor 'height:10 pos:[420,67]'-ban 420-nál x és 67-nél y irányban, ez a beállítás 1152x864 érvényes.
    Ha valakinek kedvcsinálónak elég ez a script, akkor a help-ben nagyon részletes scriptprogramozásban nagy segítségre talál. abár a scrip max7 alatt íródott, úgy tűnik, hogy nem tartalmaz csak max7-re érvényes utasításokat.
  • szaki
    ok, előre is kösz
    én is azon gondolkoztam, hogy kellene egy tárgyat készítenem, ami a tesztrender során megmutatna mindent, pl. box, amiben átmenő lyukak vannak és a lyuk szélén gömbök, a box felső részén pedig kifelé nyúlú "napellenzők" amik a nem ráeső fényeket mutatnák
    vagyis a boxon belüli árnyékban lévő részek láthatók és ehhez viszonyítva kellen a fényeket beállítani
    persze mindezt tetézi az a gond, hogy a manus csillogó szeme árnyékban világít, ez ok, mert le is tiltottam az árnyékvetését és már nem csillog, csakhogy kijön a napra és akkor meg tompa és nem csillog, hát ez a tök nem jó
    itt pedig valami egyszerű dolgogról van szó
    mostanában csinálom a tesztrendereket és a megvilágítás a gond, de egyszercsak ez is össze fog jönni
  • Free
    csinálok neked egy test scenest holnap este és megnézed oksa?
  • szaki
    ha mintás a függöny[IMG]http://laciferal.uw.hu/fuggony2.jpg [/IMG]
  • szaki
    szóval a manusom meg van világítva egy VrayLight lappal, hogy az árnyék finomabb legyen, mivelha csak ezt az 1 fényforrást használom, akkor a másik fele az alaknak fekete, ahova nem esik fény, a száj belső része is feket, mintha nem lenne foga, nyelve. Ezt meg kell világítani, de távolról, mert más tárgynál is ez lehet a helyzet. Derítő fények kellenek a jelenet köré, a 4 sarkára jó nagy távolságba, hogy ne látszódjon a távolság miatti beégés a közelieknél. Ha ezek túl erősek akkor a száj belseje nagyon világít, ez rossz, ha sötét akkor meg nem, tehát talán az lesz a legjobb megoldás, ha minden ilyen tárgynál külön-külön lenne derítőfény, amit a koordinátájához linkelnék elulról és nem vet árnyékot
  • szaki
    ja, persze, emlékszek, megnézhettem volna a mentett képek közt, mert már vagy fél éve mentem mindenkinek a képeit
    oszt egyszercsak megalkotódik a Pixar 2 Studio, há má mé ne
    super ez a monitor, de amióta először raktad fel azóta látom nem törölgetted rajta a port (annyira élethű)
  • Free
    jah még olvasgatom.
    amúgy most gyorsan kipróbáltam a dolgot hogy milyen lenne és nekem jó úgy is hogy ha nem vray materialt használok
    mi vn ha csak a rá húzott égbolt gömb belső materialját cseréled le vrayligth materialra???
    lehet hogy én értem félre ha igen akkor bocsesz :d

itt pl csak a monitor eleje vray material a többi natur default max material
  • szaki
    hol van ez a monitoros képed?
  • szaki
    kösz, mintha én is láttam volna úgy fél éve
    csak az a kellemetlen benne, hogy az anyagok egyike se VrayMaterial, és az átalakítás során meg minden fekete pedig a vray material convert látni, hogy véfif viszi, kézzel meg egymás után alakítgatni az nem semmi lenne, főleg egy csomó jelenetnél, de végső megoldáshoz sose lehet tudni, elrakom magamnak
    megoldódott azóta a scripproblémád?
  • szaki
    [IMG]http://laciferal.uw.hu/fuggony.jpg [/IMG]
  • Free
    nekem egy ötletem lenne.
    nem biztos hogy beválik de talán. egy tutorban láttam az égbolt készítését és ott is egy gömb belsejében volt a render lényege így az envrimoment nem mindig megfelelő. ott a csóka fogta és a gömb belső fele vray light materialt kapott és ráhúzott egy égbolt textúrát. így megmaradt az ég hatása és m inden úgy volt megvilágítva mintha envrimomentet feltekernéd. a nap az a fényes izzo izél az éen meg egy jól felnagyított direct lightbóljött. de maga a deritős fény az a gömb belsejéből jövő vray light material adta.

valami hasonló ,mint a monitoros képemen a monitor kép textúrája.
  • szaki
    szerintem azt felejtsd el, mert egy függöny egyszerűbben is megoldható
    Line (BE - smooth) és a függöny ha el van húzva akkor fent-lent klikkelgetve haladsz kézzel egy jó darabon és amikor elértél a félútra (hullámos vonal készül), megálsz és extrude, aztán egy kicsi noise rá, mint ami gyűrött.
    Ha a függönyön maprajzolat látszik, akkor plane készítés, ráhúzod az uvmap-ot és egy képet, ami a függöny mintázata, majd megfogod a plane pontjait fentről nézetben és mint az előbb a hullámvonal készülés, most ugyanígy rakosgatod a pontsorozatot amit látsz egy kipac alatt és kész a hullámvonal vagyis a függöny.
    Ha lamellás 10cm-es függöny akarsz, ami elforgatható a 30-40 lamella egyszerre akkor 1 db-ot készítessz és azok noise-át változtatod, de scak 3-4 db-nak, aztán kevered őket és már kész is.
  • Carlos
    Ha mindig aláírod a hsz-eidet, könnyen kaphatsz büntipontot.
    Nem kioktatlak, csak tanácsolom. Nem egyszer előfordult már!
  • szaki
    írtad, hogy
    ....tett egy világos planét /not visible to camera/és olyan szögben fordította hogy arról a secondary bouncest pont oda szórja ahova köll...
    próbállak követni, mert sose lehet tudni, hogy éppen ez lenne a legegyszerűbb
    plane mondjuk kész és mint egy VrayLight-et a közelébe rakom vagy távolabb, hogy mint egy tükör derítse azt a napsugárral, ez a not visible to camra ezt nem tudom pontosan mi, de majd megtudom. A 'secondary bouncest' ez szintén fényre utalhat, de ezt se tudom hol lehet. Ha pontosítanál amit láttál megköszönném.
    Van látom fénybeállító oktatód, ha nem vagyok kacsavadász, de pedálozni vagy szenet kell hordanom fel a pincéből, hogy hozzájussak. Megígérhetem, hogy előre semmit nem ígérek meg. előre is kösz

• Aquli
    Tudna valaki ötletet adni, hogy milyen materialt adjak egy függönynek?
    (a függöny két nurbs point curve, blenddel összekötve (amúgy egyáltalán nem ismerem a nurbst)
    Márk
  • szaki
    közben egy képrészlet a 22826-os üzenet mellékletéül (remélhetőleg látszik is)
    itt a szája belül éppen meg van világítva, ami jó is lenne, de a többi tárgy, pl. egy repülögépszárny alsó része nem lehet megvilágítva, csak ha aluról is van csakis erre beállítva egy derítőfény, vagyis minden mozgó tárgyra külön, de többre meg egyszerre 1 fény világítana alulról
  • MrGeE #22837
    1et értek és főleg ennyi pénzért nem érte meg :P
  • Malakai
    Pontosan, meg mondjuk sztem nem is mondott annyi plussz infót, amire ennyi helyet kéne áldozni egy korongon. :P
    edit: De amúgy találkoztam már rosszabbal is, mármint rosszabb tutorialossal, konkrétan a Digital Art analóg cd-i közt. :)
  • MrGeE #22835
    jahh 8))) totál kivoltam a csóka zagyválásától így szerintem énis tudok dadogni englisű
  • Malakai
    Gnóm... :)
  • MrGeE #22833
    láma vagyok vray-ben ,de most láttam egy tutort abban a csóka úgy csinalta meg azoknak a részeknek a bevilágítását ami nem kapott elég fényt, hogy tett egy világos planét /not visible to camera/és olyan szögben fordította hogy arról a secondary bouncest pont oda szórja ahova köll...
    de mondom vrayben kezdő vok,majd jönnek a GRANDMASTEREK és kijavítanak 8)
  • Malakai
    Annyira nem újkeletű az ötlet (se a megvalósítás), hogy koppintásnak minősüljön, hacsaknem majdnem t*kig ugyanezt csinálod. :)
  • ThomasGins
    Olyan koppintsuklegyorsan érzése támad az embernek tőle:)
  • ThomasGins
    Bocs akkor,sztem biggyesz ki egy képet,biztos tud vki segiteni.:)