1983
vajon tényleg a vinyó a hibás? és ha igen, akkor mit lehet tenni?
  • BenceYCE
    Hi van egy Quantum Fireballom ami 30GB(ez tökéletes) és egy Maxtor 6Y080L0 80GB(ezzel baj van).Namost volt már rajta linux meg minden : a lényeg hogy csak 32GB-ot lát belőle.EZ MIÉRT VAN???

vagy a winyó farán lévő jumper, vagy mekkora géped is van?
  • czky
    nézd meg hogy hogyan van jumperelve!!! mert ott van olyan lehetőség, hogy 32GB-ot lásson csak belőle.
  • antijedi
    hát én passzolom, én nem használok matrox vinyot és nem is fogok az tuti :P
  • precision
    Jah, hát ez van. Amugy nem mindig csinálja. Pl most tök halk, nem is lehet hallani. De van amikor rájön a nyekeregnék :)
  • antijedi
    maxtoroknak igen :PP
  • precision
    Hi!

Az normális ha a vinyom (Maxtor DiamondMax Plus 9 120 Gb-os, 7200rpmes, 8MB cache) "munka" közben nagyon nyekereg? Nagyon zajos, a 20 gigás vinyom soha nem csinált ilyen. Ez normális, ezeknek ilyen hangjuk van?
  • antijedi
    őőő nem raktad véletlen raidba őket? és bár akkor 30nak kéne látnia nem 33-nek :/
  • EOX
    próbáld meg átjumperelni, egy bizonyos jumperhelyzet korlátozza a vinyó méretét
  • Morphin
    Hi van egy Quantum Fireballom ami 30GB(ez tökéletes) és egy Maxtor 6Y080L0 80GB(ezzel baj van).Namost volt már rajta linux meg minden : a lényeg hogy csak 32GB-ot lát belőle.EZ MIÉRT VAN???
  • BenceYCE
    50°C tól már gondolkodhacc hűtésben. bár én hütöm a samsung sata 160 asom és 16°C
    ;)
  • precision
    Stabil 40 fok! Az nem sok, ugye?
  • precision
    Kösz szépen!
  • BenceYCE
    hdd thermometer v1.2
  • precision
    Sziasztok!

Ma vettem egy Maxtor DiamondMax Plus 9 120 Gb-os, 7200rpmes, 8MB caches vinyot. Ez a vinyo mennyire melegszik? Kell e rá hűtés, és van e progi amivel tudom nézni a hőfokát? Hány fok felett számit melegnek? Thx a válaszokat előre is.
  • orkenyid
    aha. néha akár 20-30-ra is felmegy az értéke, akkor mindig hangosabb lesz a winyo.
  • nemcsakfeel
    a gyártó függő ? :)
  • orkenyid
    Hello!
    Szerintetek normális a C9 és a CB érték?

[ Maxtor 6Y080L0 (Y2DR8XPE) ]

03 Spin Up Time 63 225 225 7773 Rendben: Az érték normális
    04 Start/Stop Count 0 253 253 267 Rendben: Mindig rendben
    05 Reallocated Sector Count 63 253 253 0 Rendben: Az érték normális
    06 Read Channel Margin 100 253 253 0 Rendben: Az érték normális
    07 Seek Error Rate 0 253 252 0 Rendben: Mindig rendben
    08 Seek Time Performance 187 251 242 59964 Rendben: Az érték normális
    09 Power-On Time Count 0 252 252 39678 Rendben: Mindig rendben
    0A Spin Retry Count 157 253 252 0 Rendben: Az érték normális
    0B Calibration Retry Count 223 253 252 0 Rendben: Az érték normális
    0C Power Cycle Count 0 253 253 239 Rendben: Mindig rendben
    C0 Power-Off Retract Count 0 253 253 0 Rendben: Mindig rendben
    C1 Load/Unload Cycle Count 0 253 253 0 Rendben: Mindig rendben
    C2 Temperature 0 253 253 23 Rendben: Mindig rendben
    C3 Hardware ECC Recovered 0 253 252 1950 Rendben: Mindig rendben
    C4 Reallocation Event Count 0 253 253 0 Rendben: Mindig rendben
    C5 Current Pending Sector Count 0 253 253 0 Rendben: Mindig rendben
    C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 253 253 0 Rendben: Mindig rendben
    C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 199 199 0 Rendben: Mindig rendben
    C8 Write Error Rate 0 253 252 0 Rendben: Mindig rendben
    C9 <gyártó-függő> 0 253 252 18 Rendben: Mindig rendben
    CA <gyártó-függő> 0 253 252 0 Rendben: Mindig rendben
    CB <gyártó-függő> 180 253 252 11 Rendben: Az érték normális
    CC <gyártó-függő> 0 253 252 0 Rendben: Mindig rendben
    CD <gyártó-függő> 0 253 252 0 Rendben: Mindig rendben
    CF <gyártó-függő> 0 253 252 0 Rendben: Mindig rendben
    D0 <gyártó-függő> 0 253 252 0 Rendben: Mindig rendben
    D1 <gyártó-függő> 0 188 188 0 Rendben: Mindig rendben
    63 <gyártó-függő> 0 253 253 0 Rendben: Mindig rendben
    64 <gyártó-függő> 0 253 253 0 Rendben: Mindig rendben
    65 <gyártó-függő> 0 253 253 0 Rendben: Mindig rendben
  • nemcsakfeel
    ha XP felismerte mint hardverelem ( ezt csak az XP írja ki !! ), akkor jumperekkel szerintem nincs gond.
  • ibrik
    Ha még csak a tálcára írta ki, hogy új hadverelem, akkor egyszer újra kell indítani a gépet (még XP-ben is).
    Aztán antijedi (#722) leírása szerint partícionáld (ha szükséges) és formattáld az új vinyót.

Ha nem XP-d van (pl. Win9x/ME), akkor a windows boot-floppyjáról indítsd a gépet és onnan fdisk-el partícionáld az új vinyót és - a szükséges újraindítgatások után - szintén a boot-floppyról indítva gépet formattáld az új vinyót.

Ja és persze nem árt ellenőrizni, hogy helyesen van-e jumper-olva.
  • antijedi
    lemezkezelés pontosabban
  • fifi
    Csak a tálcán jelenik meg hogy új hardverelem...Ennyi...
  • antijedi
    szeirntem látja csak az egyszeri juzer csak a intézőbe nézte szerintem :)
    milyen win van amugy? mert ha xp ako ott vezérlőpult >felügyeleti eszközök >számitógép kezelés és ot bal odlalt valahol van iylen hogy lemezek vagy hasonlo
    ott kiir mindent
  • nemcsakfeel
    magát a vinyót látja a win, nem?
  • fifi
    No de ha nem is látom sehol akkor hogyan?
  • nemcsakfeel
    particionáló progival nézd meg
    puritán változat ugye benne van a winben ( fdisk )
    de inkább töltsél le értelmesebbet:
    partition magic ( szines szagos )
    ranish partitioner ( kis egyszerű )
    ezek vmelyikével nézd meg milyen partició van a vinyón, esetleg hozz létre ( ha nincs létrehozva semmilyen akkor szokta azt csinálni.. ) Ha unformatted et hozol létre, akkor winből tudod formázni tetszés szerint ( fat32/ntfs )
  • fifi
    Hi! Lehet láma-probléma lesz, de:
    Tettem egy új 40GB-s vinyót a gépbe, mobilracken keresztül. Annyi a gond hogy a Win. felismeri mint új hardvertelem/Maxtor/de Commanderből már nem látom, így ugye semmit nem tudok vele csinálni/pl. format/...Mi lehet a gond?
    HELP please, mert nagyon telik a nagy vinyó és kéne a hely :)....
  • takraj
    Ja Maxtorom van! Egy 30GB-s!
  • takraj
    Nem tom, volt-e már róla szó, de azért megkérdem: Hogy lehet az, hogy a windows xp professional-om gyakran nem akar elindulni? Valami "hal.dll" megsérülésére hivatkozik. Már ezerszer újratelepítettem, de kb. 1 hét múlva megint ugyanezt írja ki! Miért? Miaza "hal.dll"? Mi az a rendszerhelyreállító lemez? (telepítő -> "J") Hogyan szerezhetek én is ilyet? Mit csináljak?
  • Danecay
    De a poén az, hogy nem ez a winyó kattog, ez mehetakár egész nap, kattogást még ennél nem észeleltem, hanem az ennek a helyére beszúrt vinyók kattignak, az pedig nem hiszem hogy amelegedés miatt van mert már a frissen rászúrt vinyó már boot-olásnál is kattog. Egyébként kézrátétettel megviszgálva nem tűnik olyan melegenk+ventillátor is van a rack-be, nem ami hátul van beépítve hanem előlről fújja be a levegőt, és véleményem szerint hatásais van. És mint írtam játékoknál vagy ez a 160-as, egyébként működik szerintem normálisan. Ami mé érdekes, hogy a tobozára a winyónak ATA 133 van írva és az AIDA/EVEREST szerint is ATA 133-as a winyó, de bootolásnál a gép ATA 100-at ír ki rá. Ez az utóbbi kis dolog a havernál is jelentkezik a saját aszem ugyan ilyen winyónál is.
  • Laalee
    igy ránézésre túlmelegszik, a kattogás is tipikus tulmelegedés jel. smart szerint 67 fokos a vinyo ez elég sok.
  • Danecay
    Bocs! Na most hátha:
  • Danecay
    Ezt már én is szándékozom kipróbálni de eddig csak Jumprolást próbáltam, mert érdekes módon a havernál nem akarta felismerni slave módban a gépe csak Cabel select-ben annak ellenére hogy slaveként lett bekötve.
    Erre gondoltál?
  • nemcsakfeel
    Alaplap még garis?
    Ide vezérlő gyanus.. Bár a vinyók beépített elekrtonikája elvileg megvédi az ide oda rángatózástól, meg egyéb káros dolgoktól..
    Hogyha cserélgeted a vinyókat ( pl. a 40 es és 160 ast fölcseréled az IDE kábelen ( jumpereket is átállítod ) akkor műxik? ))
    Aidával SMART adatokat kinyerhetnéd..
  • Danecay
    No ismét itt vagyok :(
    Egy pár hozzászólással lejjebb volt egy ilyen gondom ami azt hittem megoldódott, de sajnos nem. Idézem magam:

"Tapasztalt már valaki hasonlót? Van 3 Winyó a gépemben, 1 30GB-os Maxtor, 1 40GB-os Maxtor és 1 160-as Samsuntg. Az utóbbi időben elég sokat küzködtem fagyásokkal, elsősorban játékok alatt és most figyeltem fel arra a dologra, hogy csak azok a játékok fagynak ki amik a 160-as Samsungra vannak telepítve. Akkor kezdett gyanússá válni a dolog amikor tapasztaltam, hogy több játék is kifagy (pl. FarCry néha már a UBISOFT-os intrónál), a minden hardware utolsó porcikáját is megmozgató (az ID serint) DOOM 3 pedig tobb óra játék után nem fagy, pedig azt írták, hogy érzékeny lesz a modolásokra és a húzásokra is. Nekem modolva is és húzva is vannak dolgaim és mégis megy. Igen ez nem 160-as Samsungra lett telepítve. Egyébként a Winyó tapasztalataim szerint működik normálisan ezt a dolgot leszámítva.
    Mi okozhatja ezt?"
    Ezeken a dolgokon kívül tapasztaltam még egy furcsaságot, voltt itt 2 havernak a winyója is és amikor beraktam a 160-as helyére kattogni kezdtek. Az elsőnél azt hittem haldoklófélben van de a gazdája at mondta, hogy otthon nem csinálja, de most, hogy ma is et csinálta egymásik vinyó is, kezdek gyanakodni, csak egyelőre még azt nem tudom,hogy mire. Nem tápellátási probléma, mert nem állt le, nem fagyott ki a rendszer, csak kattogva működött. Érdekes amikor az én 160-asom van benne nem kattog, csak játék közben fagy:( Ja és eszembejutott még valami. nem egyszer egy csomót kell szórakozni, hogy fel ismerjen egy-egy winyót, értem ez alatt, hogy ide oda kell jumperolni, meg kikísérletezni, hogy melyik kábel melyik végére tegyem, hogy működésre bírjam.
    Na most ismételten megkérdezném, hogy van e tippje valakinek?
    Fontolgatok egy BIOS update-t, ámbár egyik sem ólyan új hardware, hogy ne ismerné.
    Lehet hogy számít: az alaplapom egy ABIT NF7 v2.0
  • QuippeR
    a 200gb vinyó címezetű (immáron lezárt) topichoz: How to install hdd greater then 137 gb
  • oneal1
    ugyanazon a vinyón van másik pat és az müxik
  • nemcsakfeel
    há msásik partíció jó akkor a smart adatokat előveheted.. pl. aidából, az segít h fizikai hiba vagy sem.
  • Akuma
    katt ide
  • Akuma
    Ez a Getdataback program erre van! Visszanyeri az adatot, vagy mi. Nézz utána. Ott van a URL=http://www.runtime.org/]hivatalos netcíme.
  • oneal1
    az rendeben va nhogy fomrázom meg patricionálom de a cuccok amik rajta voltak azoknak annyi??