S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Hykao, ugy látom, hogy gépunk paraméterei azér elég hasonlóak. Úgy látom Te is tudod, hogy mi a jó! 😊
Elõzõ gépem egy 1Ghz-es P3 volt 256Mb rammal és egy Radeon 8500LE-vel. Szó se róla, már nem muzsikált túl jól, dehát ne feledjük, hogy a procit még 2001-ben vettem, szóval sokáig húzta. Aztán jött a 2003-as E3 és a HL2 videók ideje. Na akkor azt mondtam, hogy én ezt így, ebben a minõségben szeretném játszani. Eljövé az augusztus, és a gépfejlesztésre szánt pénzösszeg is összegyült. Meg is vettem a gépemet (AMD 2500+ (amit rögtön felkergettem 3200+-ig😊), 1Giga Ram, majd augusztus végén csapódott hozzá egy 9800Pro-t (ugye akkoriban hirtelen hiány lett belõle, égen-földön nem kaptam), mivel 9500Pro-t már nem lehetett kapni, 9600Pro-t meg sokan szídták, hogy mennyivel lassabb, mint a 9500Pro. Vártam tehát Szeptember 30.-át.
Ezek után szeptember vége elött egy héttel a Valve bejelenti, hogy a HL2 egy "kicsit" csúszik (ie.: a dalai láma se tudja, mikor jön ki). Nos akkor némi dûhroham vett erõ rajtam, és annak rendje és módja szerint szídtam is a valve-t égen-földön, no meg külföldön (ie.: HL2.net fórumain). Hogy az örömöm teljes legyen, közben ugye a 9600XT/9800Pro/9800XT kártyákhoz októbertõl adnak egy kupont, amely egy teljes HL2-õt jelent. Mit is mondhatnék, ez szopás a köbön - ha csak két hónapot várok a gépfejlesztéssel....
Legjobb haverom persze meg novemberben vett egy 9600XT-t, és ördögi vigyorral mutatta a kupont. Abban a pillanatban átélt lelkiállapotomat inkább nem ecsetelem, mert 5 év villamosszékre és két év gázkamrára itélne a legszolidabb bíróság is.
Szóval így állok most. Anno is tudtam mire költeni a pénzt (szeptemberben költöztem át a saját házamba végre), de úgy véltem, ennyit megér. Orbitális baklövés volt.
Hát ez az én kis történetem...
Na megyek vissza nézegetni, mert még nem volt idõm betelni vele 😊
Ki a kicsit nem becsüli, az én vagyok...
9500-ból csak 9700 lehet max, de érdekes módon 9800-as driverrel és Smoothvision 2.1-el - az én kártyám legalább is - valamivel gyorsabb, és a kép is mintha szebb lenne (de gyorsabbnak mindenképp gyorsabb)
Emlékeim szerint a SMARTSHADER™ 2.1 és a SMOOTHVISION™ 2.1 egyes elemei hardware szinten történt optimalizációt is magukbafoglalnak (hiszen az R300 és az R350 chipek sem egyformák), vagyis lehet, hogy a driver azt mondja, hogy neked 2.1-es van, de nem képes azt kinyomni.
Legalábbis a HWSW.hu fórumán anno ment ezen a vita anno elég szépen, de nem láttam még olyat, hogy 9700-et 9800-ra softmodoltak volna...
Amúgy a 9700 és a 9700pro között asszem csak a mûködési frekvencia a különbség (276/270 és 330/310) vagy tévednék???

Ki a kicsit nem becsüli, az én vagyok...
, de nem tûnt lassúnak.
A többi játék amikkel játszom, jól futnak, a leg gépigényesebbeknél is csak 6x-osról, 4x-esre veszem vissza az FSAA-t.
Ma már inkább a csendet részesítem elõnyben, régebben volt dupla hûtésem, vízhûtésem, bólogatós kutyám stb., de akkor vagy olyan volt mintha porszívóznának, vagy állandóan a vizet figyeltem...
Én anno 2002 elején vettem 8500-öt, ami most õsszel már kissé túlhaladott lett (pl.: Lock-On, MS FS2004). A 9800Próm, amit helyette vettem se valószinû, hogy egy év múlva már kompromisszumok nélkül játszhassak az akkor megjelenõ játékokkal.
Régen egész más volt a helyzet, amikor az a 10-15% inkább 30% volt, és kurva sokat számított (fõleg amikor még nem is volt 3Dkártya), hogy 15Fps-el, vagy 20 körül fut egy játék...
...egész régóta megvan a 2000+, meg a 9700-re mod-olható 9500.
Mire cserélném le, egy 9800xt-re?
Na annyival nem gyorsabb, hogy 3x annyit kiadjak érte...
Az elsõ felével részben értek viszont csak egyet. Nem vitás, hogy felesleges 10.000-20.000 Ft-s extrém hûtést venni átlag felhasználónak. De az, hogy egy normálisabb alaplap, illetve az átlagnál egy kicsivel decensebb léghûtõvel (4-6e Ft áron már jó és csendes léghûtõket lehet kapni) azért 10-15% pluszt elérjenek, az szerintem nem túlzás. Erre példa a Barton 2500+, amelyet jó alaplapban szinte mindenkinek sikerült legalább 2100Mhz-en futtatni...
De kissé nagyon offtopicok lettünk...
(soksok ev)
Szoval ezert (sem) p4-et raknak bele.
Amugy a korral kapcsolatban, sztem meg nem is volt proci ami "oregsegben" halt volna meg, miert pont ez a generacio kezdene' el. Majd megkovezhettek ha bekovetkezik, addig is azt mondom huzzuk ha jolesik. 😊
Ami itt szerintem nagyon fontos, az a körülmények. Megfelelõ-e a hûtés (rendesen mûködõ hûtõventi, jó hûtõborda, jó hõátadás), megfelelõ-e az áramfelvétel (vagyis nincsenek túlfeszültségek, komolyabb feszültségingadozások stb., ez a táp és az alaplap reszortja) és végül, ha évekrõl van szó, akkor takarítják-e a gépet belülrõl (elsõre hihetettlen, de egyetlen év alatt lerakódhat bizony 1 mm-nyi finom porréteg, amely hõ- és elektromos szigetelõként is mûködik).
Szvsz ha a tulaj félévente-évente 1x alaposan átvizsgálja és megtisztitja a gépet, akkor húzott procinál is simán számolhatunk legalább évtizedes élettartammal. De ez csak az én szerény véleményem...
Mi a túrónak? Hogy állandóan a hõmérsékletért, meg a feszültségért kelljen parázni, pár fps-nyi többletért?
Ma a hangsúly inkább a videokarin van.
Jókat kacagok, amikor a csókák bevásárolják a 2500+-nál is gyorsabb bartonokat, meg P4 2G feletti procikat, és vesznek hozzá Gforce4mx-et!!! Haha!
Holott sokkal jobban járnának egy 2000+-al, meg egy ATI9500-tel...
Hasonló dolog, ami mindig visszatérõ téma a tudományos hírek "rovatban":
Miért használnak még mindig 386-os procikat az ûrállomásokon/ûrhajókon/ûrszondákon?
A válasz nagyon egyszerû: mert ott nem annyira a számítási teljesítmény a fontos (egyes tévhitekkel ellentétben ezen chipek feladata nem az, hogy bonyolult pályaszámításokat végezzenek, vagy a tudományos adatokat dolgozzák fel, az ilyen mûveleteket mindig földi szuperszámítógépek végzik, amelyek aztán a feldolgozott adatokból szépen kihoznak egy olyan egyszerû parancssorozatott, amit majd visszaküldenek a fedélzeti számítógépnek), hanem a lényeg a megbízhatóság. Namost a 386-os chipek egyik fõ erénye az, hogy nem érzékenyek annyira a hõingadozásra (volt rá példa, hogy egy ilyen chip több, mint egy évig dolgozott úgy, hogy (a számítások szerint) -80 és +110 celsius között ingadozott a panel hõmérséklete attól függõen, hogy sütötte-e a nap, vagy sem), kevésbé érzékenyek arra, ha töltött részecskék bombázzák õket, stb.
Ezekenek a feltételeknek a mai, szinte már atomi szinten mozgó procik (már 90 mikronos prociknál járunk!) egyszerûen nem maradnának "életben", mûködésükhöz kondicionált és komolyabb sugárvédelmet nyújtó tárolórekeszt kellene fentartani, ami jelentõs súlytöbbletett jelentene...
Mosolytkeltoek az ilyen riogatos szovegek meg akik terjesztik oket. Jellemzoen hallottak valahol a remhirt es terjesztik a tudast, de gyakorlatilag semmi alapja nincs. Mellesleg barmi elobb behal egy gepben mint a proci..
-286-os gép, 40 Megás vincsivel (még mindig megy, bár csak a kisgyerekek szoktak berakni pár õsrégi DOS-os (EGA-s 😊)játékot rá. A gép Biosa 1984-es dátumú (igen, immár 20 éves!!!).
-486DX2-66, korábban játékgép, úgy 4-5 éve irodai gép, már tíz éve megy.
-Pentium 133, jó 8 éves lehet.
De irodai gépeknél láttam olyat, hogy 386-osok (vagy egy tucat) jó 15 éve mennek és csak és csak mennek...
Mászkálok a játékban, gönyörködök a tájban aztán egy olyan 15 perc után belémhasít, hogy milyen kár, hogy csak pisztolyt tettek bele. Erre megnyomom a 2-est és jön az AK és van a pisztolyon kívül még 4 fegyver nagyon jól néznek ki azok is.
Asrock E3G3, i5 2500k, 16GB DDR3, Sapphire R9 280X Vapor-X, ASUS Xonar D1, Win7 64bit
Igaz most nem jut eszembe milyen VGA kártyád van de sztem nézz el ide: http://www.netmatch.host.sk/tuning.html