34578
S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl
  • palm pilot
    1.0-ás mentést nem tudod patchel visszaolvasni. Viszont 1.0001-től felfele úgy tudom minden kompatibilis (1.0005-ig bezárólag, az az utolsó hivatalos).
  • Dragooon #30492
    csak kíváncsiságból kérezem:

felraktam a patch-et és olvasom (plusz tapasztalom), hogy a mentések nem működnek a telepítése után...
    semmi esély rá, hogy mégis működjenek? :D
  • palm pilot
    Htx!

Még nem döntöttem el a dutyt vagy a freedomot segítsem-e, a duty bázis nagyon központi helyen van, jó ott cuccolni (+kereskedő), a freedomnál meg exoskeletont lehet fapni, 90% impacttal. Ugyancsak a duty javára szól ezek szerint a 9x39 skuló vásálása. Asszem duty lesz.
  • horthy
    Tudsz vásárolni 9X39 mm-es löszert a Duty-s fegyverkereskedötöl ( Colonel ákárki ) ha belogsz hozzá a tetön , ha még nem haver a Duty ! És a vele szemben lévő torlasznál kimászol ! Nem könnyü de meg lehet csinálni ! Legalábbis a kimászás része , el kell találni gugolássos ugrálásba azt a pontot hogy átlökjn a torlasz másik oldalára !
  • Brother Caine
    Érdekes.
  • palm pilot
    Ez nagyon kemény!

http://stalker.heroesradio.com/ViewVideo.php?Video=Resources/Video/Heal_And_Repair_By_Fire.wmv&Width=640&Height=545&Title=Repairing+armor+with+hazards

Ha 100% feletti a resisted vmire, akkor az javítja a páncélodat / gyógyít téged. A videoban 4 batteryvel gyógyul a csóka a lángok közt. :D
  • palm pilot
    NEmtom, sztem az AK-n kifejezetten javít a PSO-1. Viszont a Tunder az scope nélkül (nem is lehet rá tenni, lehet akkor mégjobb lenne) is szinte railgun. Lőttem a freedomosok által használt sniper puskával is, sztem pontatlanabb nála, ami azért lol. Jó, mondjuk eredeti verzióban a Tunder is 9x39-es skkulóval megy, amit a VintarBC is használ, tehát el is várható tőle, viszont az 5x45-ös verzió az csak sima AK skulót használ, amiből dömping van, tehát überfasza fegyver. Ráadásul ha a játék elején összekalapozol 20k-t, még mielőtt az 1. küldetést (Wolf adja, szabadítsd ki a túszt a banditáktól) befejeznéd (mellékküldetés úgy látszik nem számít), akkor Sidorovicsnál is van esély megvenni ezt a fajin fegyót. Valamint egy Basin nevű Dutynál találtam mégegyet Wild Territoryban, a keleti bejáratnál, ahol a Dutys brigád szokott kempingezni, de most egyedül volt, hát leböktem, és ez esett ki belőle. ^^

Shidorovics:
    Én úgy vettem észre hogy a pontosság az ugyanaz scope-pal és anélkül, csak éppen a scope-on nagyobb felbontáson hord mellé ugyanannyit, tehát elvileg annyiszor pontosabban lősz, ahányszoros a scope zoomja. Legalábbis nekem ez a gyakorlati tapasztalatom. Elvileg a Tundernek is fele olyan pontosnak kéne lennie mint a fast-shooting AK, közben mégse.

---

Kérdés:
    VintarBC-be való 9x39-es skulót hol találhatok nagy mennyiségben? Ha vmelyik kereskedőnél lehet venni, az mégjobb lenne. Van vagy 200 skulóm hozzá, de látom screenshotokon hogy van aki alapfegyvernek használja, ennyivel biztos nem nyomná végig a játékot, szal feltételezem valahol lehet találni.
  • Shidrovics
    lehet hogy hülyeséget mondok
    de szerintem igy van :S
    a scopeval csak könnyebb célozni nem pontosit rajta de ha rosszat mondok javitson ki valaki mert nem jo hüjesegbann élni :D:D:D
  • Shidrovics
    szerintem van de nem sok :D a tüzelési sebességnek és a sebzésnek van de én úgy vettem észre hogy az ak pontosságánn csak ront a scope :
  • sparrow35
    Ok thx akkor megvárom.
  • palm pilot
    A fegyverek leírásában szereplő adatoknak van valami közük a (játékon belül) valós tulajdonságaikhoz? A Tunder 5.45-öt használom, elvileg fele olyan pontos mint a fast-shooting AK, közben meg távcső nélkül is pontosabb mint az AK PSO-1-el. Majdhogynem railgunként működik.
  • Shidrovics
    A s.t.a.l.k.e.r. hun ra
  • Roger6
    Mégis melyik újra gondolsz? Van vagy 3000 stalker oldal baszki! Az agyam eldobom. Sajnos a multiban nem tudok segíteni, nem értek hozzá (meg nem is jó a multija-e).
  • Shidrovics
    ja és a régi stalker oldalra lehetett beküldeni sztorikat . az újra már nem lehet?
  • Shidrovics
    S.O.S. valaki segitsen mindent megadnék hogy stalker multizhassak csak nem? tudok . pedig régenn ment de most azt irja ki hogy unable connect to master server . és nem sikerül felcsatlakozni semmire :(
    már próbáltam újra talapiteni semmi valaki segitsen plz! de gyorsann kéne a segitség köszike előre is
  • SaGa
    Elhiszem, de változatlanul értelmetlennek tartom. A 32 bites XP csak 4 gigát képes lekezelni, így a swapot is csak oda tehetnéd, így pont abból vennéd el, amit bővíteni akarsz...

A processzor és egyebek itt nem játszanak szerepet, a swap technika minden esetben ugyanúgy működik: valahol van egy "file", abba pakolja a memória meghatározott méretű darabkáit, amikor kifogy a fizikai memória és kéne még. Amikor meg az a ram terület kell, amit kipakolt, lementi az épp nem szükséges darabot és a helyére visszatölti azt, ami épp akkor kell...

Ha 64 bites cuccal küzdenél, sok giga ram-mal, és 32 bites programmal, akkor lenne értelme a dolognak, mert a 32 bites program semmiképp nem tudna 4 gigánál több memót elérni, és ha abból kifogy, akkor kezd swap-elni. Megjegyezném, hogy a swap nem az alkalmazások, hanem az oprendszer által vezérelt és egy játék során, ha elfogy a memória, nem a játék darabkáit pakolja ki, hanem az egyéb programok azon részeit, amik épp nem kellenek.

Most futottunk bele egy olyanba, hogy az egyik részleg vett egy nagy gépet, 16G ram-mal, mert hatalmas adatcsomagokkal számolnak, sokat. Probélma, hogy a szükséges alkalmazás nem képes 64 bites rendszerben futni. Megoldás: 64 bites rendszer, rá vmware, annak 4 giga ram átadva, 32 bites xp telepítve, program abban futtatva. Itt már jó lehet egy olyan memóriadiszk, amire a vmware-ben futó, 32 bites xp swapol...
  • zoli47
    Memóriába minek swappolni? Visszarakod ugyanazt amit épp ki akarsz tenni? Ez olyan mintha ásnék egy gödröt majd betemetném.
  • zoli47
    http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1022671967&no=30366
  • Brother Caine
    Sp1-től kezdtem próbálgatni,a registryben kell egy kulcsot átállítani amivel áthelyezed a memoba swappot,a lényeg,hogy legyen elég ram.
    Anno 1gb próbálkoztam először,ami jópár játéknál elég volt,de pl.a Stalker meg Mark Of Chaos már nyafogott.
    A játéknak az a fontos,hogy meglegyen a swap méret,hogy hol az már mindegy.
    Sajnos tényleg akad ugyanott talán csak kevesebb ideig.
  • SaGa
    Kipróbáltam, igazad van, tényleg megy swap nélkül, bár nekem nem jött be, kb ugyanakkor, ugyanott akad, mint 2GB-val, ellenben sűrűbben ctd-zik (az Oblivionnal próbáltam, a stalker most félre van téve).
    Ezek szerint valamikor (talán az SP2-vel) változott valami at XP-ben, mert korábban garantáltan nem tudott elindulni, ha legalább 2 megányi swap nem volt engedélyezve. Sokszor próbáltuk. Azóta meg nem...
  • SaGa
    Hol? Az általad becopyzott cuccban igen, de a stalker kapcsán nem...
  • zoli47
    A 32 bites igen. De 64-esről volt szó.
  • Shidrovics
    S.O.S. valaki segitsen mindent megadnék hogy stalker multizhassak csak nem? tudok . pedig régenn ment de most azt irja ki hogy unable connect to master server . és nem sikerül felcsatlakozni semmire :(
    már próbáltam újra talapiteni semmi valaki segitsen plz! de gyorsann kéne a segitség köszike előre is
  • SaGa
    Félreértésben vagy.
    Tehetsz 8 gigát az alaplapba, a 32 bites XP abból is csak 3.5-et fog kezelni, a maradék 4.5 csak el van a lapban, de a programok számára nem létezik...

Valóban egyben kezeli, de csak 4 gigáig, mert 32 bites darab. A 4 gigából kb felet fenntart azon alkatrészek számára, amelyeket RAM címeken ér el (pl a video kártya).

Ha teszel bele egy 64 bites XP-t, és az alatt futtatod a photoshopot, az megkaphat 4 gigát tisztán, mert az oprendszer képes a többletet kezelni.
  • zoli47
    "Photoshop hasn’t overcome one of its main limitations: the 32-bit RAM limit. Current Photoshop (and any 32-bit applications in general) can only address 4GB of RAM in Windows (and it doesn’t matter if you’ve got 64-bit Vista/XP), and amazingly, a lowly 2GB in OS X."

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/04/03/photoshop-sheds-windows-bit

Eszerint 4 gigát használhat minden 32 bites process, tehát ezért kevesebb a swap 8 GB rammal, hiszen ott a win által lefoglalt memórián kívül is van elég hely kihasítani 4 gigát a Stalkernak. És valószínűleg azért nem tűnik el teljesen, mert 4 gigánál többet igényelne a teljes pálya betöltése.

Ennyi ramnál a swapfile tényleg nyugodtan kikapcsolható. A swap lényege a nem használt memóriarészek kilapárolása vinyóra, hogy helyére új adatokat tölthessen az oprendszer a memóriába. EMS / XMS és hasonló bűvészkedés DOS-ban volt csak, a win egyben kezeli az egész memóriát.
  • Shidrovics
    öööö valaki segitsen mindent megadnék hogy stalker multizhassak csak nem tudok . pedig régenn ment de most azt irja ki hogy unable connect to master server . és nem sikerül felcsatlakozni semmire :(
    már próbáltam újra talapiteni semmi valaki segitsen plz!
  • Brother Caine
    Azt hiszem tisztáznom kell valamit,nem azért vagyok itt,hogy győzködjelek az igazamról.
    Nem szándékozom vitatkozni veled és esetlegesen egy flém wars-ba belemenni.
    Látom,hogy nagyon penge vagy dologban,valószínűleg én tévedek.
  • SaGa
    Az XP alapértelmezetten nem ad több memóriát egy-egy porgramnak 2 Gigánál, akkor sem, ha több van. Ha tettél bele 4-et és beállítod a /3GB opciót, akkor hármat is ad neki, de ettől meg sok driver és nem erre felkészített program fekszik ki. Erre találták ki a /userva kapcsolót, ami megint csak kissé visszaveszi a processzeknek adható ram mennyiséget, de még mindig több lesz, mit 2 GB.

A baj az, hogy a 64 bites XP-n még lassabban futnak a 32 bites játékok (konkrétan az Obliviont próbáltam, a stalkert nem), mint a 32 bites VISTA-n, pedig az sem a játék támogatásáról híres. pedig a 64 bites oprendszereknél nem lenne gond a ram kezeléssel, bár a 32 bites processzek nincsenek felkészítve 2 gigánál több memória hozzáférésre, így majd mindegy...
  • SaGa
    Az érdekes, mert a telepítője be sem indul, ha nincs 2 GB swap, függetlenül a RAM méretétől...

A RAM-ba swapolásnak akkor sincs semmi értelme. Az utoljára akkor volt jó, amikor az oprendszer max 1 mega ramot tudott kezelni, de az alaplapokba már lehetett ennél többet rakni. Kitalálták hát az expanded ram specifikációt, ami tulajdonképen egy RAM-ba swapolás (4x 16k "ablakon" keresztül). Illetve egy darabig az extended RAM-ot se lehetett másra, mint ramdisk funkcióra használni így egyfajta swapolást is meg lehetett rajta valósítani, másképp csak ott lógott a ram a gépben, de semmi hasznát nem vettük.

Mivel a 32 bites XP semmiképp nem kezel 3,5 gigánál több memóriát, ebből levenni, és oda irányítani a swapot, értelmetlen. Hiába is tennél bele többet, nem tudna vele mit kezdeni.

Az, hogy a windows mikor mennyit swapol, az elfuserált ram kezelésétől van. Rendes oprendszer (OS/2, Linux) akkor kezd el swapolni, amikor tényleg tele a fizikai ram, a windows meg helyből, induláskor.
    Azt nem tudom, milyen XP-d van, ami elmegy swap nélkül, én még olyat nem láttam, ami minimum 2 megát nem igényel. Nélküle el sem indul. Igaz, ezek itt XP Prok és van belőlük úgy 6500 darab...
  • grebber
    Lehet akkor csak olvasás lesz mert már a leges legelején olyat olvasok amivel játékban nem találkoztam :D
  • palm pilot
    Megoldódott.
  • palm pilot
    NATO távcsövet hol lehet találni? Egyik oldalon azt írják a merc snipereknek van, de csak ha legalább 2. alkalommal jársz wild territoryban, 1.-re nem lesz. Namost én 1. alkalommal letoltam a snipereket. Ezek jönnek randomban újratermelődve is?
  • palm pilot
    Leszedtem a swapot, valamelyest tényleg javult a helyzet, kevesebbet töltöget, de még mindig előfordul. Úgy látszik ezt lehetetlen száműzni, pedig 8 gigába az egész játék beleférne.
  • Brother Caine
    Ez egy kissé bonyolult,hogy a winfos az utasításokat a proci a ram és vinyó között hogyan kezeli,de a lényeg,hogy kb.2GB RAM mellett nem ajánlott a swap.A swapot eredetileg kevés ram-ra találták ki,de mi van akkor,ha sok van?Akkor miért tárolja a vinyón az adatokat amikor a memória meg kong az ürességtől?
    Ha érdekel olvass utána egy kicsit,nem véletlenül találták ki.

Annyi biztos,hogy 2GB ram és swap nékül simán fut a Stalker nálam XP-n.

Ha nincs elég ramod akkor betöltés előtt kapsz egy hibaüzenetet,hogy kevés virtuális memóriád és akkor még mindig visszaállíthatod a jó kis vinyó-swappolást.
  • Shidrovics
    jaj feledom nem fogom felrakni az olt :(
  • SaGa
    Annak mi értelme?
    Azért swapol, mert elfogy a fizikai RAM, ki kell tennie lemezre. Ehhez a fizikai RAM-ból foglalnál le helyet, hogy még hamarabb fogyjon el?
  • Brother Caine
    Ha már van 4GB memóriád érdemesebb úgy,beállaítani a Winfost,hogy a memóban swappoljon ne a vinyón,Xp-ben ez lehetséges,talán érdemes utánanézni Vistán is így van-e.
  • Kanyhalos
    Szerintem kb 2 hét.
  • TSL16b
    Hamarosan lesz feliratozva is, de a PDA-ba a sima játékban is bekerül a beszélgetés, a "nem csatlakozom" után elolvasható. Vagy a magyarítás egyik fájljában (gamedata\config\text\hun\stable_dialogs_aes.xml), ahogy sparrow35 is javasolta.
  • sparrow35
    Ennyiből megnyithatod a magyarosítás filejait és elolvashatod ott is.