Bassgitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
nekem ez van, és nagyon bevált (bár több mint 1 éves, szal le kell cserélnem nekem is.. 😄)
Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.
az lenne az igazi,ha találnánk valahol vmi húrtesztet,ahol mondjuk vmi funkys témát eljátszanának minden húrral 😊 és akkor hangzás alapján választanék
ReaL MaDRid x siempre
Egy újabb kérdéssel fordulok hozzátok. Nemrég vetem basszusgitárt, talán emlékeztek rá. És hát nagyon rosszak a húrjai. Tudtok segíteni, milyet érdemes venni?
"Harley Benton HBB-400 TBK"
használ / használt / hallott vki ilyet?
kösz!
Küldtem a freemailedre egy pár sort,nézd meg légyszi!
kösz!
az aktív ELEKTRONIKA annyit tesz, hogy egy aktív hangszínszabályozó elektronika van a hangszerben (elemrõl megy!!!), ez általában 2 v 3 sávos EQ-t takar. magyarul: nem egy potméterrel állíthatod a hangszínt (mint a passzív elektronikánál), hanem külön potija van a mélynek (Bass), középnek (Middle), és a magasnak (Treble). egyszerûbb elektronikáknál a közép-potit ki szokták hagyni.
az aktív HANGSZEDÕnek az a lényege (most eléggé pongyolán fogok fogalmazni, sry érte), hogy egy feszültségforrással (ami ált. 9/18 V -os elem) gerjesztik a hangszedõ mágnesét, ezáltal még érzékenyebb lesz a hangszedõ, nagyobb lesz a jelszintje, szinte már-már torzít.
hogy ki melyiket választja, az ízlés kérdése; nekem az akítv hangszedõ már túl mûanyag, túl sok zajt szed össze (ahogy a húrokon játszom, minden apró kis mozzanat zaja hallatszik)
erõs, tömör mély meg nagyban függ az erõsítõtõl is, de az már más tészta
a Squier (d nélkül ;-)) egy nagyon jó kezdõhangszer, a Fender cég leányvállalata, minõségben, tudásban szerintem megéri az árát.
az ibanez CT egy elég régi modell, amennyire utána tudtam nézni, éger vagy jávor teste van, egy Jazz és egy Precision hangszedõvel, külön-külön hangerõ és hangszínszabályozó potival. sajnos nem próbáltam még, szerintem nem lehet rossz! a leírások alapján tizenéves hangszerrõl van szó, azaz legaláb még ugyanennyi ideig hansgzer is marad! ha van egy a közeledben, érdemes kipróbálni
also : az aktív pickup és az aktív elektronika nem ugyanaz?
gitárok: szombaton próbáltam hangszereket.egy új fender "squider" -t,ha a névre jól emlékszem, meg egy "aktív" angol gyártmányú gitárt, a márkára nem emlékszem.az aktív használt, 5 ezerrel lenne drágább,mint a fender új. és nekem az az "aktív" hangzás (erõs,tömör,mély..." nagyon tetszik.
szóval magyarázd el nekem légyszi,hogy pontosan mit jelent az "aktív"!
nagyon szépen köszönöm!
az ibanez CT szériáról mi a véleményed?
köszönöm az " oktatást"!
másrészt: az aktív hangszedõ inkább metálra való, egy komolyabb zajmentes hangszedõ vagy egy aktív elektronika szvsz jobb választás lenne.
Mi errõl a véleményetek?
kösz a választ elõre is!
meg ugye kézben a szand :-)
ReaL MaDRid x siempre
a precision hangszedõk két darabból állnak, ezért meg lehet az csinálni, h fordított polaritással kötik be õket, így kisebb lesz az alapzaj. az átlag jazzbass hangszedõkben egy tekercs van, ezért önmagukban zajosabbak (azért írom, h önmagukban, mert elvileg ha ugyanakkora hangerõn van használva mindkettõ, akkor valamennyi zajt kioltanak)
persze lehet kapni olyan jazzbass hangszedõt, amiben eleve 2 tekercs van, ezért teljesen zajmentes (ilyen van nekem :-P)
van némi méretbeli eltérés is, a precision hangszedõ jóval nagyobb, más hangszíne van, mint a jazznek, öblösebb mélye van; a jazzbass hangszedõ inkább magasabb, "kopogósabb" hangú
Az iránt érdeklõdök, hogy a presence bass, és a jazz bass pickup között mi a külömbség. Meg tudnátok ez nekem mondani?
ezekszerint akkor olcsóbb kategóriákban is vannak egész jók,csak meg kell találni ezeket a gyöngyszemeket 😊
ReaL MaDRid x siempre
itt egy C-dúr akkord:
nem fog le hangot mind a 6 húron(nem is tudna),de mind a 6 húrt megpengeti.akadj már le az akkordokról 😄DD egy basszgitáros nem játszik akkordokat,õ csak akkordokra játszik basszusmenetet.
ReaL MaDRid x siempre
de ezeket még sztem felesleges volt leírni,ez a tanár dolga lesz majd,h ezeket elmagyarázza neked,most még csak összekuszálom vele a fejed :\ és sztem ne nagyon kezdj el még magadtól basszgitározni,mert belédrögzõdnek a rossz mozdulatok.
ReaL MaDRid x siempre
egyébként épp ezért kell tanárhoz járni...a tabulatúra pont azért jó,mert kezdõk is tudnak róla olvasni,még csak a hangokat sem kell ismerni.
egyébként standard hangolásban úgy van,h legfelsõ húr az E húr(tabulatúrában legalsó vonal),ezt jelölik 0-ával,és utána úgy van,h E,F,G,A,H,C,D,E és ugyanígy,de minden más hang közt van még egy félhang,kivéve az E,F és a H,C közt,tehát E(0) utána elsõ bund F(1),utána Fisz(2)(kettõskereszt gomb kéne),G(3),Gisz(4),A(5),Aisz(6),H(7),C(8),Cisz(9),D(10),Disz(11),E(12)
a zárójelbe írt számok a bundokat jelöli,utána megy tovább úgy,ahogy írtam.
ezalatt lévõ húr,az A húr.a legkönnyebb úgy behangolni,h lefogod az E húron az 5.bundot és pengeted az A húrral együtt,és az A húr hangolókulcsát addig húzod,amíg ugyanazt a hangot nem hallod szinkronban.ugyanezt eljátszod a D húrral(ott A húr 5.bund = D 0.bund),és ugyanez a G-vel is.
ReaL MaDRid x siempre
a Vintage 52 jó hely, de ott nem nagyon van kezdõ kategória (legalábbis amikor utoljára ott jártam); a MezzoFortét meg az Árkádia Hangszert érdemes még megnézni.
amúgy azt is járható útnak gondolom, h kimész szlovákiába; a kínálat ugyanekkora (ha nem nagyobb), az árak pedig az elmondások alapján alacsonyabbak. és tegyük hozzá, h Pozsony közelebb van Budapesthez mint Debrecen.
6 húros basszusgitárhoz meg születni kell :-)
viccen kívül, ahhoz már olyan tudás és rutin kell, amit csak sok év tanulás után lehet elsajátítani.
warvick,megnéznél nekem néhány képet?Gitárról készült,szeretném hallani a véleményed.ha ok,küldöm mailen.
nagyon tetszik nekem a 6 húros basszusgitár.
mi a véleényed róla?
kérdés mindenkihez : vásároltatok külföldön hangszert?állítólag Szlovákiában 40%-kal olcsóbbak a hangszerek. van vkinek tapasztalata?
kösz az infókat!
aztán póbáltam egy fendert (57 ezer ) ez már jobban tetszett. aztán póbáltam egy warvick -ot (117 ezer ) na ez tetszett a legjobban.de most belépõre ennyi lóvét nem tudok kirakni.asszem elmegyek a "vintage52" -be egy napra, és nézegetem a használtgitárkészletet.ott állítólag van választék.
cserére van egy háztartási légtisztítóm (nikken ) ha vki véletlenül ideolvas,és pont basszusgitárt szeretne elcserélni...
nézegettem az Ebay -on, hát van választék rendesen és az árak is jók, de szerintem gitárt képrõl vásárolni nagy kockázat.vagy van erre ellenpéldátok?
köszi a válaszokat elõre is!
Vendéglátós anyagom ( szöveg + akkordjelzés ) van ,ha vkinek vmire szüksége van,írjon bátran!
további szép hétvégét mindenkinek!!!
ReaL MaDRid x siempre
struccwalter: nem csak a bal kéz miatt fontos a kényelem; jobb esetben egy órát van a hangszer a nyakadban, azt súlyra el kell bírni. a klasszikusabb vintage formák (precision bass, jazz bass, musicman, rickenbacker) sokkal nagyobb testtel bírnak, magyarul tömegre is húzósabbak, mint egy modernebb forma. érdemes azt is nézni, h hogy hova tudod támasztani a hüvelykujjad, ha netalán ujjal fogsz játszani (nekem speciel ezért nem tetszik a precision bass, mert nem tom hova tenni a hüvelykujjamat).
a nyak egyenességét nem nagyon lehet milliméterre megmondani, ez függ a húrlábtól is. egy minimális görbület mindig kell, különben elkezd zörögni a hangszer, túl nagy görbületnél viszont már pontatlan lesz.
LaciMaci: a Csepei könyv megvan nekem is (nagyon szép rózsaszín borítóval...), elsõ lépésként tedd a fiók legmélyére, és menj el tanárhoz tanulni. nem rossz könyv az, van benne jó pár kiválû ujj- és stílusgyakorlat, de az elméleti alapokat nagyon pongyolán magyarázza.
a pengetõ vs. ujj egy örök vita basszgitárosoknál, szerintem érdemes megtanulni mindkettõt, és Te majd eldöntöd, h melyik jobb neked.
Bocsi az ennyi kérdésért!
Én hogy tudok zenét írni?Fingom nincs milyen kotta kell alá, vagy azt automatán berakja alá???
Be is állítottam a bassra és szedtem le tabokat!
Figyi: ez azt mutatja, hogy a bal kézzel mit kell lefogni?
Ezek szereint a legtöbbször, csak 1 vagy 2 hangot kell?
És a jobb kézzel azt pengetem ugye amit lefogok?Kézzel vagy pengetõvel jobb?
van egy program,amit mindenképpen meg kellene valahogy szerezned.konkrétan a Guitar Pro 5-re gondolok.ezt meg lehet vásárolni törvényes módon itt Magyarországon,pl Media Markt szintû helyeken biztosan megtalálod,de hangszerboltokban is árulnak ilyesmit,vagy internetrõl is megrendelhetõ.
Itt találod a honlapját. Innen le lehet tölteni egy 30 napos próbaverziót,illetve meg is lehet vásárolni itt.
Itt pedig egy kisebb írást találsz róla magyarul.
A program tartalmaz magyar nyelvi fájlt,így a programot beállíthatod magyar nyelvûre.azért egy délutánt érdemes szánni a kiismerésére.
Ezzel a programban tudsz tabulatúrában és sima kottában írni,olvasni.
Szinte mindenki tabulatúrával kezdi,mert ez a legkönnyebb,zenei tudást aligha igényel,mivel nem 5 vonalat és hangokat látsz rajta,hanem a 6 húrnak megfelelõ vonalat,és rajtuk számokat(ezek jelölik a bund számát)
A program úgy mûködik,hogy például a 911tabs.com-ról letöltesz egy Guitar Pro fájlt(*.gp3,*.gp4,*.gp5),betöltöd a programba,és ott már szabadon mozoghatsz a sávok(hangszerek közt),nyilván te a basszusgitár részét fogod választani(már ha a kottába írtak basszusgitárt,mert vannak olyan gp fájlok is,amik csak egy-egy szám gitár részét tartalmazzák,általában ez a legnépszerûbb),ráklikkelsz a sávra,és mutatja neked a basszus tabulatúráját,közben megy a szám,és te hallod - midi minõségben(Guitar Pro 5-ben már mondjuk van Realistic Sound Engine).Be lehet állítani azt is,hogy csak a basszus szóljon,vagy azt is,hogy csak a basszus ne szóljon(ez majd ugye akkor kell,ha már egy számra akarsz basszust játszani).
Mivel a Guitar Pro 5-el nem csak olvasni tudod a kottát,de hallgatni is,így kezdetben nincs szükség semmiféle zeneiskolai tudásra,nem kell figyelni a hangok értékét,illetve,hogy pontozott-e vagy sem,csak meghallgatod,és közben látod,hogy miket kell lefogni.
A Guitar Pro a legalkalmasabb arra,hogy elindíthasd zeneszerzõi pályafutásodat is,mivel mint mondtam,saját számot is írhatsz vele - minden Guitar Pro kottát amit a neten lelsz fel sima hétköznapi emberek írták,olyanok mint én,vagy te.Egyik jóbarátom úgy 5 éve kezdhetett el gitározni,és úgy 2-3 éve Guitar Prozik,a gyerek sosem járt zeneiskolába,mégis 1 év Guitar Prozás után mostmár elég frankó számokat ír,kezdetben persze még nem olyan jó számokat írt,mint ahogyan senki sem.Szóval egy év alatt meg lehet tanulni jó zenéket írni benne,és az éneket is megírhatod,legfeljebb szaxofonnal helyettesíted az éneket,és fölé meg odaírod a szöveget.
Ya,és a legfontosabb,amit akartam mondani:szedd le a próbaverziót,és tégy be egy sima G-dúr akkordot,a hangszer gitár legyen.
Aztán,ha meghallgattad,hogy milyen,akkor hozz létre egy új sávot,állítsd be 4 húrosra(ilyenkor átáll basszushangolásra),a hangszert mondjuk állítsd be finger bass-re,és a legalsó vonalra írj be egy hármast,és meglátod,hogy mi a különbség az akkord és a sima hang közt.az akkord több hangból áll,hármas hangzatból,pl egy E-dúr akkordban lesz E,G és H,de most nem kezdek el belemenni,mert úgysem értenéd 😄DD ha majd jársz tanárhoz,õ majd elmagyarázza neked.
Elõször is,egy kis segítség:Zenei ABC : CDEFGAHC ez pl egy C-dúr hangsor,ez a legalapvetõbb.
Egy basszusgitár standard hangolása pedig EADG(ezek a hangok a húrokat jelölik)
Huhh,jó sokat írtam :S
ReaL MaDRid x siempre
ReaL MaDRid x siempre