Bassgitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Arnold Layne
Ha a külsõ borításrara gondolsz, az erõsítõk szempontjából teljesen mindegy, hogy mibõl van, hisz nem az erõsítõ adja a hangot, gyakorlatilag azon csak átmegy a hang(közben persze felerõsítõdik, bevallom, a teljes mûködését nem tudom). A hangszóróknál fontos a burítás, a fa sokkal szebben szól, legalábis a hifi hangszoróknál, de gondolom, ugyanez vonatkozik a koncerteken használt hangszórokra is.

---Battlestar Galactica---

Felmerült amúgy bennem a kérdés... ezek a gityó erõsítõk ugye nagyrészt fából vannak?
Lehet hülye kérdés, de akkor is😄

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét." Steamen:xxxpaulxxx

tigeroo
hehe😊

nekem az a baj hogy képtelen vagyok vízszintesen tartani a kezem és ugy slappelni...
dehát gyakorolni kell :/
Én rhcp kapcsán még csak suck my kissrõl tudok beszélni😊

De a higher ground elejét is tudom... ahhoz képest, hogy a tanárom még épp hogy csak megmutatta, hogy hogy kell slappelni (és popolni... tudod... tipikusan... "de ezt majd még késõbb" szöveggel mentünk tovább😄)

Arnold Layne
Ha tudod a szám alapjait, nem nehéz ezeket megtanulni, meg ha nézed a videót, talán látsz egy-két hasznos dolgot

tigeroo
fú ilyen funk filleket énis szeretnék ellesni😄 pl. cant stop - live in hyde park verziója..gecinagy már évekkel ezelõtt is nagyon tetszett a basslineja
Arnold Layne
most leginkább koncert rhcp-t gyûjtök, az azokban lévõ kis változtatásokat tanulgatom

tigeroo
köszi de nem ilyenre gondoltam!

nah mindegy...végülis a road trippint tanultam meg😛 abbanis szép agitár+bõgõ kombó

necropost...
ki milyen dalt tanul éppen?😛 énmost belekezdtem egy csomó red hot chili peppers dal befejezésébe. a témáit/riffjeit elkezdtem még szinte nyáron, de a teljes dalokat sohasem tanultam be. hát most pontot teszek az i-re😄

most a scar tissue-ba kezdtem bele, lassútempós funky, egyszerû alap de érdekes benne az interlude és szóló résznél a magas hangok használata.

akkor a by the way, uccu neki, most hogy kicsit jobban vágom a dolgokat...a riffen kicsit pontosítottam, és azt akarom befejezni,nagyon durva témája van, valami fasza disortion effekt kéne hozzá és aláz mindent😛

cant stop...na igen a slap része kicsit szopóka nekem mert azmég nemnagyon megy... de gyakorolgatom😄

throw away your television, valami eszméletlen király a basszus része a dalnak, ezt már aznap megtanultam amikor meglett a bõgõm...

around the world...mégcsak a verse részét tanultam meg..de valami eszméletlen, hihetetlen laza😄 sajnos még sokszor nyúlok mellé és gyorsabban is mehetne a játszása... nah ha ezt megtanulom VISZONYLAG pontosan eljátszani akkor aztmondom hogy érdemes volt belekezdeni a zenélésbe...jelenleg ez a célom😊

paralell universe...jó, mondjuk ez nem lenne nehéz (a kevesebb néha több, meg vad szám ezis) csak az 2. refrénnél már eléggé elfárad a kezem...itt végülis csak a technikán múlna(?) az egész, sajna itt a fingerpick bukó...
Arnold Layne
rhcp-tõl az if ilyen , szerintem, nem is nehéz eljátszani.

tigeroo
ja azt tudtam hogy a butterfly az egy rhcp dal "volt" eredetileg
de én már halottam a scar tissue alapját hiphop számban is
(deego - izgalmas dolgok)

amugy olyan dalokat tudtok ajánlani amikben dallamos, lassabb basszustéma van, sok magas hanggal? (mint pl. a soul to squeeze)

vagy olyan témákat amit tud kísérni akkordokkal a gitáros
Hát igen van elég sok ilyen eset😄
Én amin a legjobban meglepõdtem az az, hogy a Crazy town - Butterfly sem egy eredeti ötlet zeneileg...
bátörfláj
és a forrás... a klipp valami homemade... a zenét figyeljétek😄

tigeroo
hehe, vicces történet: ma a zenész akinél voltam mondta hogy mutat új skorpiók basszustémákat😄
amikor kereste a zenét én elkezdtem játszani a sweet child o mine elején lévõ "basszusszólót"...

nézett is hogy wtf<#idiota> kiderült hogy ezt a részt egy az egybe felhasználták ezek a magyarok (akiknek a zenéjét kereste)
Nem tudom... nekem annyira nem tetszik... van benne egy kisebb darabosság... ok mondjuk szeretném ennyire "darabosan" játszaniXD (még meg se próbáltam...)
De
Viszont Pook verziója nagyon jó
Ok tudom az imprózás miatt tetszik neked a srácé😊 CSak én úgy érzem, hogy egy impro rész után nem tud olyan jól visszatérni az eredeti dallamhoz
Aztán lehet én vagyok hülye😛😄

tigeroo
ez az around the world feldolgozás a kedvencem eddig! szinte a dal felében improvizál a srác, de...szétbasz olyan dögös bass-t lök alá😊
mert az egyes hangok hullámhosszai nem egyenes arányban változnak

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

Arnold Layne
a gitárokon miért lesz egyre kisebb a bundok között a távolság? Gondolom, hogy a fizikai dolgok miatt, de nem tudok rájönni.

tigeroo
rendben köszönöm!
ez függ a kísért gitárszólam ritmusától, stílusától, stb...

tigeroo
hi! lenne egy lámi kérdésem, de szeretném tisztázni!

szóval...megtanultam mondjuk a (fisz)dúrt.

ha a gitáros is F# akkordot játszik ugye nekem is ezzel kell kísérni.

de mitõl függ az hogy melyik hangokat "választom" ki a hangsorból?

(amit játszottunk pl. a F# dúr hangsorból: prim, terc, kvint)
ezeket a hangközöket lehet variálni is vagy ez kötött hogy csak ezekkel lehet kísérni?)
Enyémnek is csak bõgõje van és én akkor örültem igazán, amikor mondta, hogy "hát nekem egy kínai Ibanezem volt...nem volt nagy szám... de slappelni kurvajó volt vele😄"

tigeroo
király! megvolt az elsõ találkozás!

hát mit ne mondjak...kezdtük kis moll/dúr kísérettel (õ tolt egy santana számot énmeg kísértem), aztán mutatott ilyen "klasszik" rock témákat is...

számomra a legfontosabb: tud slappelni is!
rendes volt, 1 óra helyett másfelet zenéltünk! a végén mondta hogy örült a sok gitártanonc után hogy bõgõzni is jár hozzá valaki mert neki nincs basszusgitárja😄 így majd elkéri tõlem néha<#idiota>...
Nah gratu!😊 Én is holnap megyek, de ugye már nem 1. alkalomra😄
Tényleg sokat segít amúgy, ha az ember tanárhoz jár😊

tigeroo
fasza, holnap meek egy gitároshoz! tud basszusgitározni is!
ha minden igaz akkor hozzá fogok járni tanulni...
Xreactor
sorry, ezt

o_O -,-\'

Xreactor
http://www.youtube.com/watch?v=d7ospskeZUI

Én most ezt tanulom, nagyon fasza kis slapes szám 😊

o_O -,-\'

tigeroo
hi!
ezt a kis részt ti hogyan slappelnétek el?

nekem nemnagyon megy, a pluck után az a 3 húr bezavar!
Egyébként tetszetõs a fejléc!😊

Jó hát én még azon se lepõdnék meg ha õ akkor fogott volna elõször kezében bõgõt... akkor is tudna rajta játszaniXD😄

Jah amúgy a hétvégén megtanultam a suck my kiss-t!😄

Nem rossz, de egyébként javaslom, ha csak hangot akarsz felvenni akkor tölts le egy Guitar rig 3 nevû programot(warez)
Igaz közel sem lesz olyan szép hangja mint egy erõsítõnek, de sokkal jobb, minta mikrofonnal venéd... van benne csomó efekt meg ilyesmi...😊

Amúgy nem voltam mostanában, nem volt netem... de ma végre visszakapcsolták😄

tigeroo
ok, mivel a topiclakók nagyrésze már döntött, akkor berakatom egy modival a 2. számú versenyzõt
Xreactor
2

o_O -,-\'

hunbasser
ezaz,jól döntöttél! (Y) 😄

ReaL MaDRid x siempre

2.

tigeroo
na eddig három-három az állás xD

de én maradok középen, nemtudok dönteni
LPKENJI
4!!

2. vagy a 4.

tigeroo
na akkor még pár napot várunk a voksokra

holnap beteszem õket a galériámba, biztos ami biztos (nemtudom hogy a kepfeltoltes meddig hagyja fennt)
hunbasser
2.!

ReaL MaDRid x siempre

tigeroo
rendben, köszönöm!

amúgy, Juhiii bannermûhelyes barátunknak köszönhetõen kaptunk pár fejléc-ötletet.
Ti mit szóltok hozzájuk? Melyiket rakjuk be?

(nekem személy szerint a 2. és a 4. tetszik a legjobban!)
az effekthurok azt jelenti, hogy az erõsítõn van egy jelkimenet és -bemenet, így nem az elõfokot terheled a nagyobb jellel.

a különbség: a nagyobb teljesítmény nem feltétlenül jelent nagyobb hangerõt; lényegesebb a hangszórók kialakítása. Ahogy egy ismerõsöm fogalmazott, a "basszusnak kell a felület".
a magas hangszóró annyit tesz, hogy van egy olyan hangszóró, ami csak a magas frekvenciákat adja le, sacc/kb 10 kHz felett.

a kompresszor egy effekt: ha túl dinamikusan játszol (mondjuk slap-elsz), a jelszintben lesznek nagyobb ugrások, amelyek egyrészt zavaróak, másrészt torzak lehetnek.
A kompresszornak az a lényege, hogy beállítasz egy jelszintet, amelyet ha átlép a bemenõ jel, az effekt "gyengíteni" fogja. Ezt a gyengítést egy hányadossal szokták jellemezni, pl. 1:2 arány esetén az eredeti jelszintet a felére fogja gyengíteni az effekt.

tigeroo
ha egy basszuskombóhoz ida van írva fícsörnek hogy "effekthurok" az pontosan mit jelent?

meg teljesítményben mekkora különbség van ténylegesen egy 307W-os és egy 180W-os kombó között? mert árban szinte megegyeznek.

és van ez (307W) és oda van írva hogy + magas hangszórók... akkor ez pontosan mit jelent?

azztánö... elmondaná valaki a 3 kombó közötti különbséget nekem?😄 mert nemnagyon értek ehhez az egészhez!
a kompresszió az pontosan mit jelent? hogy a levegõt mozgatja a hangszórónál?😄 nem akarok hülyeséget teóriázni, remélem valaki felvilágosít és megválaszolja a kérdéseimet😊
hunbasser
4

ReaL MaDRid x siempre

én 3-al tanulok, ha azt kifejlesztem akkor fasza lesz.

tigeroo
2 ujjal pengetek énis. de régen az ilyen gyorsabb számokat 3ujjal pengettem (galopp rulz)
Crokin
2, de van hogy a gyûrûssel nyúlok le a g-re.

Repatarurgyán

ti amúgy 2 vagy 3 ujjal pengettek?

tanulj meg ujjal és pengetõvel is, úgy a legjobb 😊 én eddig nem fordítottam különösebb figyelmet az ujjaimra, de most elkezdtem, lett is egy vizholyag egybõl az egyiken és igy 1 hét kiesik ...:\

tigeroo
nincs tv-m szóval nemtudom ogy hallatszik😄

na mind1...nézegettem a black albumtól kezdve "lightosabb" a metallica számokat...és rájöttem hogy mennyire utálom a newsteed-es érát...
muszáj leszek megtanulni pengetõvel játszani...:S
Crokin
Lehet hogy ment a tv? De mindegy, cool. Valami alap dobot alávághatsz, sokat "dobna" rajta 😊

Repatarurgyán

Crokin
Esküszöm hogy hallottam alatta valamit.. 😄

Repatarurgyán