Bassgitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kazuma92
Én egy torrent oldalon se találtam basszusgitár könyvet :S pénzem pedig sajnos nincs rá

Na várjál, Neked nem a "Hogyan játsszunk basszusgitáron" címû könyv van meg? Mert nekem az van, abban a kottát csak a ritmus miatt alkalmazza a szerzõ a tab fölött úgy, hogy minden hangot a középsõ vonalra rak. Mondjuk akkor már jobb lett volna úgy csinálni, mint egy gp tab/kottát. Ha kottát akarsz megtanulni olvasni, arra nem jobb egy általános iskolás Ének-Zene könyv? 😊. Én elboldogulok kottaolvasás nélkül is, de távlati tervek között szerepel a megtanulása. Ha Neked sikerül, akkor oszd meg velem a titkot 😊
Torrent oldalakat érdemes nézegetni könyvekért... nekem is van pár giga a gépemen... ha gondoljátok majd feltölthetem õket.

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét." Steamen:xxxpaulxxx

tigeroo
hát jó lenne, csak egy totál kezdõ max a könyv 10%-át tudja kamatoztatni... a hangok bemutatása után tabról áttér kottára. az a gáz hogy a hangokat én nemtudtam belõni...
szal én kurvára nemtudtam használni, mert kottát olvasni annyira nem tanít meg...
Én is megvettem azt a könyvet, de nekem is csalódás volt 1 évnyi klimpírozás után. Mentségére legyen mondva, hogy a könyv kifejezetten kezdõk számára készült (legalábbis én úgy vettem észre). Nekem az nem tetszik még benne, hogy a dúr és moll skálákat jópár oldalon keresztül mutogatja szép színes ábrákon ahelyett, hogy megmutatná egyszer, hogy hogyan kell lefogni a húrokat, utána meg mindenki váltogassa az alaphanggal együtt az egészet úgy, ahogy jólesik. A Szendõfi-féle könyv milyen? Mármint mennyire használható egy nem teljesen kezdõ számára?
youtube😊

Kazuma92
Nem szeretnék bunkó lenni, de pár oldalt nemtudna valaki beszkennelni?😄
Pengetés ujjal, és egy két kezdõ alapdolog érdekelne.

tigeroo
slappet nemnagyon fogsz tanulni könyvbõl. nekemis van könyvem (szendõffy balázs féle9 de abban sincs szó róla

megvettem a Phil Capone féle "hogyan basszusgitározzunk?" kkönyvet de nagyot csalódtam. Slaprõl vagy Tappról egy szót nem találtam benne pedig fõként ezekért vettem azthittem lesz benne, de ami ebbe van azt letudom elsõre játszani noha az egyikhez azt írja hogy "eltart akár egy hónapig is amíg eltudjuk normál tempóban játszani"...Egy évnyi basszusgitározás után nem mutatott újjat eddig :/ nekem csak a slap meg tapping kellett volna 😞 oda 4500am :/
XD
BUÉK😊

BUÉK(BasseroljunkÚjraÉvekenKeresztül<#vigyor3>)

jaja nekem is van hozzá hivatalos kotta... és még nem is az a gond, hogy mit kell játszani, hanem hogy hogyan... mert tényleg ki kell pengetni és ahhoz képest rohadt gyorsan😄 Elõre is köszi a vidit illetve köszi a választ😊

PacosMorales
Pedig nem könnyû...Van kottám is. Az egy dolog hogy jobbkézen 2 ujjal pörögsz de balon meg nem 3 db hangot maszatolsz,hanem sok hangot és érthetõen ki vannak pengetve!
Majd csinálok videót!
paul: Egy olyan halk patt az nem gond!

Musicman Stingray, Custom Jazz Bass Gallien Krueger 700RBII & SBX410+SBX115 RockTek Bass EQ,Envelope Filter,Boss ODB-3

Metalmilitiakid
hát nekem hallás alapján nem tûnik olyan vészesnek , csak 2 ujjal kell pörögni szerintem , de kottát még nem láttam róla

[BF2 151k,156k,164k,170k][TF2:10k] [Humoros: 168k] Steam: MortalMilka, Bnet: MortalMilka#2417

jah és a Hump de Bumphoz hány évig kéne játszanom, hogy olyan gyorsan tudjam kijátszani a refrént, ahogy azt kéne?XD

Lenne egy olyan kérdésem, hogy ugye köztudott, hogy az erõsítõket kikapcsolás elõtt a hangerejüket le kell tekerni...
Nos az új erõsítõmnél is ezt teszem... ám kikapcsolásnál mégis puffan egy picit a hangfal... ez okozhat késõbb gondot vagy csak túl paranoiás vagyok?😄

az kemény... nem akarom megtudni akkor most miket nyomszXD
Nem nehéz szám, mert könnyû a szerkezete, csak nekem pl elég nehéz kijátszani egyes részeket😄

Metalmilitiakid
ez volt talán az 1. vagy 2. szám amit elkezdtem tanulni életemben 😄 bemelegítésnél még mindig szívesen tolom 😄

[BF2 151k,156k,164k,170k][TF2:10k] [Humoros: 168k] Steam: MortalMilka, Bnet: MortalMilka#2417

Ezt ajánlanám mindenkinek tanulásra... nagyon grúv😄

Köszi! Megvolt!😄
Nagyon jó volt az egész szalagavató...
Az 1. számnál nagyon izgultam... lévén hogy elsõ fellépés kb 1000 ember elõtt... aztán felmentem a színpadra és... elmúlt az izgalom😊
Viszont többen is azzal csesztetnek, hogy úgy álltam, mintha karóba húztak volna... hmmm megnézném õket mit csinálnának ennyi ember elõtt elsõre😄

Köszi, akkor marad a lehangolás.
tigeroo
nah sok sikert
XD😄

Ma fellépés
életemben az elsõ
basszusgitárral
a saját szalagavatómon
^^

tigeroo
maláj kurvák nélkül semmi sem biznisz<#idiota>
õõõ
jól megy a szekér, amikor eladom az elõzõ kombómat😛
40ért vettem 1 éve a Warwick blue cab 60.1emet és ugyan ennyiért attam el most^^
Mi a bizniz ha nem ez?😄

tigeroo
eh bazmeg...jól megy a szekér látom<#idiota> nekem bérletre is alig futja<#idiota>

jah, csak dobos nemnagyon van...fukc...

nekem sztem egy 50-80W közötti kombó lesz (bass bomber, mondjuk) az sztem elég benti koncerthez
46ba fájt

Nagyon jóféle😊
Jajjj én is akarok már bandát!
Mondjuk most jelentkezett egy gyerek... van otthoni ministúdiója... 6 éve gitározik, küldött számokat is különbözõ stílusokban... nagyon tud... remélem összejön😄

tigeroo
na mesélj csak mennyi vót stb

mert nekem most lesz nemsokára zenekarom (nem akarok elõre örülni, de téleg így van.... kurvasok a gitáros aztán már 3 különbözõ társaság is szólt hogy zenéljek velük<#idiota>)
Nah megvettem a Marshall MB-30-at...
Egy csoda!
Ezerszer odabassza az elõzõ warwickomat
csodálatos hangja van😄

PacosMorales
1.Sok helyen olvastam hogy 5 húrosoknál van egy kis szórás, még a legjobb márkákban is vhogy nem úgy szól az a H húr mint a többi.
2.Gondold végig hogy feszül az E húr...Lehangolod akkor ráfekszik a fogólapra,zörög,nem szól dinamikusan,stb. Állítani kell a bassen mindent,persze rajta! Mindenképpen vastagabb húrok kellenek,csak elõfordul hogy egy 5 húros készlet H húrja nem fér a nyeregbe,akkor lehet farigcsálni,csak aztán ha rendes E húrt teszel vissza esetleg erõs pendítésnél,kiugrik a helyérõl.
3. Igen az EPS az acél(én EPS170-et használok most)

Musicman Stingray, Custom Jazz Bass Gallien Krueger 700RBII & SBX410+SBX115 RockTek Bass EQ,Envelope Filter,Boss ODB-3

Köszi a választ!

Egyelõre 1-0 a lehangolásnak.

Az öthúros egyelõre nem játszik, talán majd ha komolyabb hangszert nézek, akkor ezt is figyelembe fogom venni. A HEAD miért kemény egy négyhúroson?
Ha EADG készletet akarok lehangolni, akkor a mostaninál vastagabb, vagy vékonyabb húrok kellenek? Most már egy fél hanggal lejjeb hangolva is finoman szólva instabil az "E" húr hangja, és olyan feszes, mint a bugyigumi.
A D'Addario húrok közül az EPS az acél, ugye?
PacosMorales
Mire akarsz hangolni?(HEAD?)
4 húroson elég kemény. Lehet öthúrosra kéne váltanod...
Amúgy állítani kell majd oktávot, meg ha vastagabb húrt veszel nem biztos hogy passzol pl. a nyeregben egy 4 húroson.
Én most acélhúrt használok egy ideje és eleinte nem tetszett de mostmár jobban bejön mint a nikkel.(D'Addario,Ernie Ball).Az acél kicsit érdesebb,de megszokod hamar, utána már a nikkel gyurmának hat😊
Én nem nagyon preferálom ezeket a lehangolós dolgokat.1-1,5 hang még elmegy,attól több már nem túl érthetõ az emberi fülnek, csak rövid ideig, utána összefolyik,fõleg zenekarban.

Sziasztok!

Egy évnyi basszerozás után most jutottam el odáig, hogy haverokkal összehozunk egy bandát. A gondom a következõ: egy négyhúros basszusgitárom van, viszont vannak olyan számok, amelyeknél E-nél mélyebb hangokat kéne elõcsalogatni belõle. Eddig a probléma megoldására ezeket a lehetõségeket találtam:
- Kihagyni a mélyebb hangokat (ez nem túl szimpatikus)
- Lehangolni a bõgõt 1 hanggal (valamivel jobb megoldás, de még így is lennének kimaradó számok)
- 5 húros szettel HEAD hangolás (ez lenne a legszimpatikusabb)
Épp húrvásárlás elõtt állok, úgyhogy érdekelne, hogy milyen hangolást, és ahhoz milyen húrkészletet javasoltok.
Gondolom, utána kell majd oktávot állítani. Azt hogyan kell?

A külömbözõ vastagságú húrkészletek miben külömböznek a húrok átmérõjén kívül (gondolok itt a hangzásra, kényelemre, stb...)?

Rock/metal mûfajhoz milyen típusú húrt ajánlanátok?

otthoni kombót akarok, nem koncertcuccot😄
#1484: Igen, én is azon vacilálok most, hogy Laney, Marshall vagy Peavey😄

Metalmilitiakid
én már ajánlottam kérdezd meg õket is felõle 😄

PacosMorales
a 40rongy sajnos nem sokra elég...várd meg a karácsonyt, hátha bejön még pár 10-es😊 Abból már vehetsz egész jó dolgokat😉

Hát a barátnõm apjának van pár száz wattja elfekvõben
de... esély sincs rá hogy az az enyém legyenXD

tigeroo
40ezerbõl: pár randi egy pénzes csajszival, majd házasodj be hozzá

ha jól csinálod akkor komplett színpadi felszerelésre is szert tehetsz <#idiota>
Erõsítõcsere
mire?
40-45 körül, min. 30W...
mit ajánlotok?

hmmm... hát akkor lehetséges hogy én meséltem be magamnak😄
Köszi a felvilágosítást😊

PacosMorales
Lehet csak túlgondolod ezt a dolgot. Ha nyitva a tónus, mindig zajosabb. Másrészt ha megfogod,akkor ugyebár nem is csinálja,szóval zenekar közben ezt nem is hallani. Vmelyest nekem is zúg bármelyik gitárom ha nem fogom le,legyen az Jazz Bass(az fõleg),de a Stingraynek is van minimális zaja csak ott a humbucker miatt a 0-hoz közelít. Teszem hozzá a próbahelyen!!,mert ott a konnektorban a földelés amúgy sem vmi acélos...Gitárosnak zúg a cucca mint a daráló, pedig Fender mindene.Csak azok meg ugye single coil hegyek😊

Ibanez Rd300-asom van...
Van egy single coil meg egy humbucker a gitáron és ha bármelyiket megszólaltatom zizeg... persze ahogy mondtam csak akkor, ha erre a csattanósabb tónusra állítom, ha "tompára", akkor nem, de akkor ugye az se hallatszik ahogy csúsztatom az ujjaimat a húrokon ergo olyankor nem erõsödik fel semmilyen jel, ahogy a zizegés sem

PacosMorales
Nemtom, milyen basszus ez? Mert van egy olyan fajta zizegés ami pl. single coilnak a velejárója(pl. Jazz Bassek ha csak az egyik hangszedõ szól), ha humbuckeres akkor a két fele a hangszedõnek kioltja ezeket a zajokat. De amúgy minden zizegés megszüntethetõ, ha nagyon zavar. Kiszokták bélelni az elektronika házát, asszem rézfóliával(remélem jót mondtam😊) Lehet is kapni boltban,azt nemtom mennyibe kerül.Asszem a Marcus Miller JB gyárilag ilyen is.

megvan, köszi!😄
Már csak forrasztót kéne szereznem😛
Ha már itt tartunk... hátha erre is tudsz válaszolni így vakon...
nos emikor amikor átváltóm a gitárom hangjának tónusát egy harapósabb, slappelõsebb hangra, akkor nagyon zizeg... elég hangosan... egészen addig amíg hozzá nem érek a bõrömmel valami fémhez a gitáron.. legyen ez húr, bund, húrláb vagy akár hangolókulcs... ergo szarul van leföldelve... ezt hogy tudnám megoldani itthon barkácskodva, hogy ne így legyen😊

PacosMorales
Ja! Ha vkit érdekel akkor eladó egy Gallien-Krueger SBX 410+ láda!
800W/8Ohm. Made In USA. Kereke is van(gyári,kivehetõ). Jack,Speakon csatlakozó.Magassugárzó szabályozója hátul -ha fullrangeben használják.
Fixen: 70.000 HUF.

PacosMorales
Ha az a drót szakadt le akkor az általában látszódik honnan hiányzik.
Legegyszerûbb ha bedugod a basst és miközben pengeted, a drótot oda érinted ahonnan valószínû hiányzik. A változást úgyis meghallod.
Egyébként meg a gyártót lehet kérdezni, vagy simán googleval lehet találni bekötéseket. 😉

meghalt a humbimOo
Valamiért nem szól és a gitárnak most csak single coil hangja van ami magában nem olyan jó...
és 18.-án fellépek😄
Valaki tudja mi történhetett... megnéztem a potiknál a dolgokat, egy drót szabadon lóg... kérdés hogy azt hova kéne forrasztani

igen... ezzel a faszival nem tudom mi történt de... eleinte elkezdte Maidennel, Judas Priesttel a "pályafutását" aztán... így hirtelen jött az ötlet és azóta CSAK lányruhákban tolja:|
Franc se tudja miért... de lényeg hogy egy zseni😄

PacosMorales
Aberrált japán köcsög. 😄D A lábát kislányosan tartja,tudod hogy ne hogy beláss a szoknyája alá! 😄

Meg elnézést,de ez a zene is amit játszik..."Tokyo, játékterem, 1983".