48
  • felemelő
    Ha minden relatív, akkor minden is relatív.
    (Minden a megfigyelő szempontjából érdekes)

A tér is.... hiszen ha a távolban látsz egy templomtornyot az is csak akkora mint egy ceruza :)
    Vagyis relatív :) :)
  • Sir Ny
    "Ugye az idő relatív."

nem. ha az idő relatív, akkor a sebesség is relatív, mer ugye az a tér/idő. ha a sebesség ás az idő relatív, akkor bizony a térnek is relatívnak kell lennie. ha meg minden relatív, akkor... akkor... á, most nincs ötletem arra, hogy mi van akkor, ha minden relatív.
  • Sir Ny
    nekem jobban tetszett az a magyarázat, hogy azé nem lehet a fénynél gyorsabban haladni, me van egy képlet, ami mittudomén má mit számol ki, és abban van olyan, hogy gyök ( c - mi sebességünk ).
  • Sir Ny
    ha lenne egy olyan univerzum, amiben csak ő, és csak a zseblámpa van, akkor sehogy se tudnád megállapítani, hogy csak a fény mozog => nem csak a fény mozogna fénysebességgel, hanem ő is.
  • Epikurosz
    Köszi!

Még merje valaki azt mondani, hogy nincsenek ET-k!
  • mbmc137
    Ha vesszük az egész univerzumot, és kívülről figyelve mindent látunk benne, akkor látnánk, hogy te és a zseblámpa egy helyben maradsz, míg a fény fénysebességgel halad minden irányban.
    Amit írtál(öregedés) az csak a fény szemszögéből nézve igaz. Mert egy kijelölt közös ponthoz viszonyítva a térben csak a fény mozog.(persze itt mindentől eltekintünk, nincs más az univerzumban csak a lámpa, te, és a közös pont)
  • Epikurosz
    Nekem egy dolgot magyarázz meg, és leborulok elméd nagysága előtt: Ha most felkattintom a zseblámpámat, akkor tőlem a fény c-vel távolodik, de mivel minden relatív, mondhatom azt is, hogy én távolodom fénysebbel a fénysugártól. Most akkor, ha felkapcsolva tartom a zseblámpám, akkó nem fogok öregedni?

• mbmc137
    A kvantum nem a fényrészecske. Az a foton.(foton formában akkor van a fény, ha pl. becsapódik, utazáskor hullámformában van) A kvantum a legkisebb energiaegység. Egy kvantumnál kisebb energiát nem lehet valaminek továbbadni.(az értékét hívják Planck állandónak - 6,63x10^-34 Jxs)

Amúgy a fénysebesség furcsaságaihoz visszatérve: az idő lelassul, fénysebességet elérő tömeg nélküli részecskék számára végtelenül lelassul, tehát végtelenül kevés idő alatt képesek végtelenül nagy távolságot megtenni. És ha nem is végtelent, de azt egy tömeggel rendelkező részecske(vagy test, űrhajó, bármi) is meg tudja tenni, hogy kozmikus távolságokat tegyen meg másodpercek alatt(persze csak az ő szemszögéből nézve), mivel a fénysebességet nem kell ehez elérni, elég ha 99,99999%-ot teljesít. Így megnő a tömege, de egy szintnél tovább nem növekszik, mivel már felesleges gyorsítani. Egyszerűbben fogalmazva: a fénysebesség egyre jobban való megközelítésével azt tudjuk szabályozni, hogy hány fényévnyi utat tegyünk meg meghatározott idő alatt. (És ez a relativitáselmélet zsenialitása: az idő mindenki számára ugyanúgy telik, csak egymáshoz viszonyítva telnek változó ütemben.)

Ezzel az időlassulással, meg távolságrövidüléssel(ráadásul az is megrövidül, így még a távolság is rövidebb lesz --> még kevesebb idő kell az utazáshoz)tehát az utazás unalmasságát lehet elkerülni(jó is lenne 800000 évig utazni)

Amit írtam az persze nem gyakorlati dolog, nem véletlenül hívják relativitásELMÉLETNEK.
  • hen-tes
    ha már matek akkor nézétek meg a Pi-t
    egész érdekes film :)
  • Yoghurt
    Én olyanról hallottam,hogy mivel egy inerciarendszerhez képest nem lehet valaminek nagyobb a sebesség ennél a c-nél (~300 ezer km/ másodperc), ezért távoli jövö űrhajója a téridőt fogja megváltoztatni, mintha az egy rgalmas gumilepedő lenne, maga alá gyűri, és a külső megfigyelő az ő 'sebbességét' (abban az értelemben, hogy a megtett út per eltelt idő) nagyobbnak észlelheti, mint a c. Ez elég scifi ízű, nem én találtam ki, mindenesetre bizonyan találnak majd az emberek olyan ezközöket, amivel megkerülhetik ezt a problémát. Lásd : 300 éve a repülésről simán bebizonyíthatták volna, hogy ember nem fog soha. Ennek ellentmond , hogy egy törvényt már 6ezer éve nem sikerül kijátszani :a halandóságot.

Ja, és mégvalami:
    A fizika törvényeit nem lehet megszegni, csak a törvény lehet rossz !

pl.: Newton tételei nem földi körülmények között tök rosszak.
  • Ron Ragm
    ...nem beszélve egy többhetes felderítő expedícióról...
  • Ron Ragm
    Jó Tegyük fel hogy sikerül súrolni a fénysebességet. Ekkor az történik, hogy a szerencsétlen űrhajósokat nem ismernék föl. Ugye fénysebesség közelében a megfigyelő számára az idő lelassul, a távolságok megrövidülnek. DE csak annak, aki benn ül az űrhajóba! Egy oda vissza út során az űrhajós csupán pár napot, míg a Föld pár évtizedet öregedett!!
  • D3t0nat0r
    "Már írtam végtelennel miért nem lehet menni. A fénysebesség 50%-ával sem fogunk tudni menni, mert:
    1.Rengeteg üzemanyag kellene ahhoz, hogy ezt elérjük.
    2. A sok üzemanyagnak nagy a tömege, ezért felszállásnál el kellene "pazarolni" az üzemanyag felét.
    3. Nem berszélve a kozmikus portól, amitőől a nagy sebességben a súrlódás miatt az űrhajó elégne.
    4. Vagy roszabb esetben az űrhajó egy bolygóba csapódna."

Ha "csak" ezek miatt nem lehet ilyen gyorsan menni, akkor ez 50 éven belül meg lesz oldva szerintem!
    Már a Marsra sem üzemanyag meghajtású űrhajóval akarnak menni. A jelenleg legelfogadottabb alternatíva az atommeghajtású űrhajó, de már fejlesztik az antianyaggal működő hajtóművet is(még nagyon kezdeti stádiumban van a kutatás, jó ha 30-40 év múlva lesz belőle valami).

A súrlódást nem tudom hogy lehetne leküzdeni, de ennyi év múlva csak felfedeznek valami bivalyerős anyagot, ami kibírná, nem?

A bolygóba becsapódás elhárítását pedig már minden Scifi játékban, filmben megoldották :) Egyszerűen fel fogják térképezni az űrt. És a már feltérképezett részeken belül lehet majd ekkora sebességgel közlekedni.
  • Ron Ragm
    pff..azok a kvarkok:)))))))))
    a kvantum nem más, mint a fényrészecske, mivel a fénynek hullám és részecsketermészete van
  • Ron Ragm
    képesek lennének de nincs mitől gyorsuljanak. Ha lenne akkor lenne tömegük, és akkor fénysebességgel se tudnának haladni.
  • Ron Ragm
    Végtelennel nem lehet menni, mert olyan, hogy végtelen, nincs. Nincs végtelen szám, de minden természetes számra tudunk mondani nagyobbat.
    Van egy sebességhatár. Ez a "c", avagy a fény sebessége. Ennél gyorsabban nem mehet semmi, főleg nem olyan, aminek tömege van.
    Fizikából általános tananyag a mozgási energia. Ez a test sebességéből és a test tömegéből számítjuk ki. Mivel mindennek, kivéve a kvantumoknak van nyugalmi tömegük, ezért a fénysebesség csak egy részével tudnánk menni.
    Képzelj el egy űrhajót, ami egyre gyorsít. mondjuk legyen ez az űrhajó 1 tonna. Amikor a fénysebesség kb 80%-ához ér, gyorsítása lelassul. De a ahhoz, hogy a mozgási energia nőjön, nőnie kell a tömegének is.Pl egy űrhajó amelyik a fénysebesség 80%-ával megy, már 1,7 tonnát nyom, amelyik 99%-ával megy az 7,1t-t, és amelyik 99,999%-ával megy, az már 224 tonnát. DE! És itt jön a csavar. Nem annak nyom ennyit aki benn ül az űrhajóban, hanem annak, aki kinn van az űrhajón kívül!
    Az idős kérdés: Képzeld el ugyanezt. Tegyük fel hogy van egy ikerpár. Az egyikük felszáll egy űrhajóra, ami a fénysebesség pl 95 %-ékával mozog. Ez ugye nem lehetséges még a jövőben sem, majd leírom miért. Namármost, ő úgy érezte, hogy 20 évet töltött a fedélzeten , míg testvére, s mindenki aki a földön volt, 40 évet öregedett.
    Már írtam végtelennel miért nem lehet menni. A fénysebesség 50%-ával sem fogunk tudni menni, mert:
    1.Rengeteg üzemanyag kellene ahhoz, hogy ezt elérjük.
    2. A sok üzemanyagnak nagy a tömege, ezért felszállásnál el kellene "pazarolni" az üzemanyag felét.
    3. Nem berszélve a kozmikus portól, amitőől a nagy sebességben a súrlódás miatt az űrhajó elégne.
    4. Vagy roszabb esetben az űrhajó egy bolygóba csapódna.
    Ja, és Blake pajtárs! Legközelebb próbálj kicsit érthetőbben magyarázni:P
  • Bith
    Idő nem létezik, azt csak az emberek találták ki.
  • Yfel
    csatlakozom...

Az integralasnal nekem is betellt a pohar... szerencsere nem csurditottak tul hehe :)))
  • Lacc
    Én is
  • Cheky
    feltettem a kezem...
  • galocza
    tegye fel a kezét aki érti miről szól a cikk...
  • Supergamer-real
    Basszus, én is pont ezen a problémán dolgoztam :(
  • Lighting Mantis
    a matematika szubjektív emberi gondolkodás sémája. a természetben nincs 1-2-sok; valami vagy van vagy nincs. kétszer se biztos, hogy esteleg az ide látogató földönkívüli pl megértené a matematika nyelvét, hiszen a szabályait mi állítottuk fel. más kérdés hogy valamennyire modellezhető vele a terünk. dehát azt narancs kupacokkal is modellezhetjük.
  • Gladiator
    hát, ez nekem magas. de majd megkérdem matektanáromat mit szól hozzá
  • misran
    A matematika csodálatos, mindennek ay alapja!
    Gyönyörű!
  • Lon3 Wolf
    Én arra várok, hogy valaki egyszer bebizonyítsa, hogy a matek mekkora baromság...
  • CybearBoy
    eg sux...