16997
  • broman191
    TX3 kúra ajánlott a 965-nek is! :)
  • broman191
    CM Hyper TX3 EVO - 5.512 Ft
  • koj
    Sziasztok! Nekem AMD Phenom II X4 955 BE van, de a gyári hűtőtől a falra lehet mászni. Milyen hűtőt érdemes venni bele? (Olyan 5000 körül gondoltam)
  • Blum
    Természetesen vegyél rá egy értelmes hűtőt. Gyári hűtővel NEM tuningolunk.
  • Pretorian
    Hali. X4 965-öm van. Gyári, 3400-as órajelen, és húzott 3700-as órajelen is kb. 81-84 fokig melegedett olyan 3 perc alatt Everest stressz tesztet futtava. Mindezt gyári feszültségen, gyári hűtővel.
    Hát nem kicsit kellett alul feszelnem a procit, hogy 100%-os load mellett "csak" 70-71 fok legyen a cap, ami elvileg még mindig sok ennek a processzornak.
    Stabil a rendszer, és az a 13-14-15 fok is elég sokat számít, de ezt kb. 58-60-ig kéne levinni.
    Az idle hőmérsékletek rendben vannak, gyárilag is, alulfeszelve pedig nyilván (38-41 fok).
    Szerintetek ha veszek rá egy komolyabb hűtőt, az megoldja ezt a problémát, vagy inkább vigyem el gariztatni?
  • zico87
    +még gyári cooleral se éri el a 81fokot még max terheléskor se max OC után.
  • barmi
    Egy ilyen lett rápakolva gondos odafigyeléssel ezért a 81 fokot nem veszem ám be ! XDDD :::

• zico87
    nem azért 80 fokos általában a magok hőmérséklete és a cpu "kupak" hőmérsékleténél pár fok eltérés van ami érthető is ha belül 100 fok nem lehet kivül 30fok és fordítva is.
  • Palinko
    4*20 fok
  • zico87
    nálam egyik am2+-os vasam művel szerintem szenzor hiba nem kell vele foglalkozni ha nincs vele gáz
  • barmi
    A 64 bites cpu-z is meg van zavarodva vagy mi ...
    Ugyanennek a 32 bites változata jóval több információt közvetít

• barmi
    Nálam az everest írkál érdekes dolgokat :) A proci szerinte
    81 fokos viszont a magok csak 22 fokosak ! ?? ! ::

• Palinko
    nem tudtok valami hírt mikor érkeznek az első Trinity laptopok?
  • ajem kisa
    Rendben köszi, megnyugodtam akkor (így estére jobb is)!:D
  • broman191
    GPU-Z is megbízható a CoreTemp-hez hasonlóan, nálam általában mindkettő fut mindig! Egyedül a CoreTemp-nél volt régebben valami mínuszos minimum hőmérséklet egyik reggelre, de amikor néztem jelenlegi hőmérsékletnél már nem azt mutatta, hanem a szokott reális értéket, ilyen hirtelen baromságok előfordulhatnak, de ha egy progi tartósan h.lyeséget mutat akkor uninstall, és nem kell komolyan venni... :)
  • broman191
    Nekem a Temp3 éppen mínusz 68 fok a SpeedFan-ban, egy másik progiban pedig az alaplapi Fintek cumó jelez 190 fokot...vannak hiteles progik. :D A CoreTemp viszont még nem csalt nálam soha teljesen fals értékeket... :)
  • ajem kisa
    Köszönöm srácok a segítséget!:)
    Megnéztem a bios-ban is, de 28-30 fok volt a max ott, a GPU-Z most épp 38fokot mutat, az everest egy ujraindítás után is az előző értékeket mutatja, úgyhogy a speedfan ment a kukába!:)
    Kép1
    Kép2 (a poros venti szinte soha nincs bekapcsolva)!:)
  • DIESEL DOG #15696
    Az Everest és az Aida64 (a kettő gyakorlatilag ugyanaz) eléggé ritkán téved, mert tudtommal a termisztor értékét olvassa ki, ergo az említett programnak azt az értéket kellene mutatnia amit a BIOS is jelez, természetesen a program is tévedhet, a BIOS-ban jelzett érték a mérvadó többnyire.
  • V43 1105
    Ezt a SpeedFan szarságot azonnal letörölném, neten mindenhol errort írnak vele kapcsolatban.. temp3 esetleg VGA .. ?
  • ajem kisa
    Köszi az infót:)
    Amúgy inkább csak jobban szétkentem, mert tényleg volt egy kis üres felület!:)
    A proci és a vga közt a chipsetem nekem is forró, de nem éget, mert azért a 80fok szerintem melegebb lenne, bár kitudja, hogy belül mennyi?:)
    Bios-t megcsekkolom kaja után, és köszi!:)
  • Gyöször
    Szerintem ezért kár volt újrapasztázni a procit, inkább ki kellene skubizni, hogy a speedfanban mi a temp3 érték. Eddig is használtad ezt a speedfant a régi procival?

Itt egy úriember hasonlókat írt.

Ha belépsz biosba akkor ír valami 80 fokos értéket?

Sok szerencsét a procihoz! Szerintem semmi baja nincs.
  • ajem kisa
    Hello!
    Megjött a proci+sm hűtő, de valószínű, hoyg nemjól kentem el a pasztát és az egyik hőmérő tesztprogi csipogott a 80fok miatt, így újra ki/beszereltem, de most ez van, remélem az a 80fok az kevésbé megbízhatóbb forrás mint az everest?!:)
    Viszont az everest ír egy olyat, hogy behatolás történt...az mire vonatkozik?

Solten plíz cseréld le a logómat! Thx!
  • broman191
    Jönnek az biztos, magasabb órajelekkel mint az eddigiek az is - de "Stock and Turbo Core frequencies are not confirmed" szóval nem kell készpénznek venni... :)
  • zritya
    Erről valaki tud valami pontosabb infót, vagy egyáltalán jönnek ujjak?
  • Gyöször
    Én 4->8 pines csatit választottam. A tápom 4 pines kábele egészen combos vastag, a csatlakozóért meg bejártam Szolnokot és vonzáskörzetét, de mindenhol csak tágra nyílt szemekkel néztek rám, hogy ilyen csatiról még nem is hallottak.

Neten sem volt egyszerű, az iponon találtam egyedül legegyszerűbben elérhetően, de elég gagyi a csati, én inkább attól féltem, hogy maga az átalakító melegszik, nema táp 4 tűse.

Befűtőttem a procinak amit bír 260Wot evett a gép prime alatt, tehát végülis csak a proci volt terhelve illetve a memóriák, minden delej ezen a dróton ment és nem melegedett semmit.

Egyébként meg fél évig ment úgy, hogy csak a 4pines volt bedugva a 8as alaplapi csatiba, a másik 4ről a kupakot se vettem le nehogy beleszálljon a por :) Mióta be van dugva a 8as csati azóta nem fagy csonttá a gép 4GHz-ra húzva, bizonyos beállítások mellett a prime ban a 4es szál leáll, még majd finomítani kell, hogy a memó, a HT, nem bírja vagy a proci azokat a beállításokat. De 4es csatival nem írt semmit, csak csontra fagyott vagy újraindult. Tehát nem mindegy mennyi derót megy bele ha tuningolsz. Egyébként 100%osan elég a 4 drót.

De a 2 molex-> 8 EATX is jó, csak én olyat nem találtam. Ileltve nem tudtam kisilabizálni, hogy van elosztva a 2db 12Vos ág a tápomban, és azon agyaltam, hogy biztos másik ágra tették a 4pin-es EATXet a 24pinestől, a molexeket meg nem tudom, ezért válaszottam ezt a megoldást.
  • DIESEL DOG #15688
    Természetesen nem hiányozna, mivel jelenleg is szabad az a két molex, így akkor marad az első variáció... köszi a tanácsot! :)
  • broman191
    Ott van a 960T, elvileg nem lehet gondja a lapodnak vele! :)
  • att88ila
    Tán az alaplapom támogatja!Gigabyte ga-m56s-s3.Phenom is benne van a listába processzortámogatások közt támogatás
  • broman191
    Hallottam olyat hogy van amelyik alaplap el sem hajlandó indulni, hogyha nyolcas dugasza van, és négyest adsz neki, így mindenképp marad az álalakítózás, számomra az első opció szimpatikusabb, főleg ha nem hiányozna az a két csati amelyekre az átalakító megy... :)
  • broman191
    Ha az alaplapod támogatja, akkor nincs más dolgod, csak beletenni, és működni fog!
  • att88ila
    Sziasztok!
    Le akarnám cserélni a régi AMD 5000+ 2,6ghz procimat egy AMD Phenom II X4 960T re.Ha kiveszem az alaplapból a régi procimat és beleteszem az új Phenomot az működni fog egyböl?Vagy újra kell telepitenem a XP?
  • DIESEL DOG #15682
    Srácok!

Adott egy AM3+-os alaplap amin az ATX 12V-os csati 8 pines, de az én tápegységemen csak 4 pines van. Melyik volna az ésszerűbb döntés?

1. Mivel van még 2db szabad 4tűs molex csatim, azokat át lehetne alakítani konverterrel egy 8 pines ATX csatlakozóvá vagy;

2. Az 1db 4 pines csatlakozót alakítsam át szintén 4pin -> 8pin konverterrel 8 pines ATX csatlakozóvá.

Egyesek azt rebesgetik hogy utóbbi megoldás esetén melegedhet a 4 pinesről 8 pinesre alakított vezeték, ami nem éppen szerencsés... tápegységet meg egyelőre nem áll szándékomban cserélni, mivel arra már nincsen keretem, meg létezik egy olyan megoldás is elvben hogy a 8-asba bele lehet dugni a 4-est is, de ezt meg állítólag nem komálja az alaplap...
  • broman191
    Annyit tennék hozzá hogy tuning szempontból egy FX-6100 túlhúzható simán FX-6200 órajelekre (alapfeszen akár, vagy egy kis feszt növelve), és úgy teljesítményben már gyakorlatilag semmi különbség nincs köztük. FX-8120/FX-8150-re is áll ez. Tehát a hasonló magszámú modellek közűl inkább érdemes venni a kisebbet, az árkülönbségből pedig beruházni egy új hűtőre, aztán mehet az OC! :)
  • DIESEL DOG #15680
    Az FX-8120 és az FX-8150 között lényegében csak órajelbeli különbség van, a 8120-as alapórajele 3,1Ghz és a turbo órajele pedig 4,0Ghz, ugyanez a 8150 esetében már alapon 3,6Ghz a turbo pedig 4,2Ghz, minden másba viszont egyeznek, a L3 cache mérete 8Mb, 125W a TDP-jük, és ugyanúgy 8mag/8szálas processzorok.

Ugyanez a felállás az FX-6100 és az FX-6200 esetében annyi különbséggel hogy ők már 6mag/6szálas processzorok, ugyanakkor a két variáns között szintén órajelbeli különbségek vannak. A 6100-as alapórajelen 3,3Ghz-en ketyeg, turbo frekvenciája pedig 3,9Ghz, a 6200-as esetében az alap órajel 3,8Ghz míg a turbo 4,1Ghz, minden más itt is ugyanaz, 8Mb L3 cache, csak a 6100-asnak alacsonyabb a TDP-je, ami 95W, de a 6200-asnál 125W.

Szvsz a 6200-as és a 8120-as között nagyon minimális az árkülönbség ezért én inkább az utóbbit venném... viszont a minimális alapórejel különbség miatt nem érdemes 6200-ast venni, a 6100-ast BIOS-ban simán fel lehet húzni a 6200-as szintjére... ugyanez érvényes a 8120 és a 8150-re is.
  • zritya
    Őszintén nem tudok dönteni, FX-6100 és a FX-6200 között és a FX-8120-FX8150 között mi a különbség?
  • broman191
    Játékra megfelelő lehet a régebbi AM3 frontot tekintve - főleg használtan - a 955/965 BE, újonnan a 965 BE/960T, bár az utóbbi 6-magosítását a játékok meghatározó része jó ideig nem fogja még értékelni, viszont a magasabb órajelen járó 4 magot annál inkább igen... Ha újabb AM3+ procit szeretnél, akkor a legolcsóbb választás az FX-4100, de szerintem jobb vétel alig pár ezressel többért egy FX-6100!
    Ha mindenképpen próbálod olcsón megúszni a vásárlást, akkor egy használt, reálisan 20-25e Ft körül mozgó 955/965 BE nem fog cserben hagyni (procinál egyébként sem tartom fontosnak a garit, nagyon elvétve hallani kidöglött procikról)! Ha a 30e Ft feletti kiadás is belefér, akkor menj az FX-6100-ra! Bár játékra ugyanúgy megfelelhet mellette az FX-4100 is, de a minimális árkülönbség miatt menj a nagyobbra, az FX-6100-nak szerintem jobb az ár-érték aránya... :)
  • broman191
    Látom hogy már választottál, de azért utólag megerősítlek hogy nem rosszul... :)

Használtan vettem a 955-ömet, csak a procit egymagában, így gyári 955 BE hűtőt sohasem láttam, nem tudom hogyan teljesít, de viszonyításképp először a régi Athlon 64 X2 6000+ procim hűtőjét tettem rá (ahogy utánanéztem úgy rémlik ugyanaz mint a 955 gyári hűtője, vagy minimális a különbség), paszta hiányában idle ~70°C lett a vége (pasztával valószínűleg lett volna 55-60, csak terhelésnél 70°C - de mindenképp rémes), pár percnél tovább így inkább nem is hajtottam a gépet...szerencsére ugyanazon a napon, alig egy óra elteltével meghozta a futár a TX3-at is, így hamar használatba vettem a gépet újra, azóta 70 °C-ot nem láttam, sőt 60°C-ot is csak "vérzik a torka" túlhúzás próbánál, hónapokkal ezelőtt... :)

Én nem csalódtam a TX3-ban, kellően olcsó, halk, jól hűt, a felszerelésénél sem ütköztem gondokba, jól átlátható a használati utasítása, és a mellékelt gyári CM paszta is egészen sűrű, minőségi.

A 955 BE nálam 3.7 GHz-en (fix 1.35 V alapfeszültséggel) megy, így idle ~30-40°C között mozog, load 40-55 °C, egyszer kipróbáltam 4.0 GHz-en is 1.45V fesszel, még úgyis "csupán" 60 °C lett a vége, hosszas Prime teszt után. Szóval engem meggyőzött. A 955 BE 125W-os TDP-jével így bánik el, tehát a 965 BE mellett várhatóan hasonló számokra számíthatsz! Zárt házzal és egy TX3 ventivel valamivel többre... :)

ui.: Ezek a hőmérsékletek mindkét oldalon nyitott gépházzal lettek mérve, a TX3 gyári ventije helyett pedig 2 db Scythe GentleTyphoon 92 mm szívó-nyomó venti teljesít állandó szolgálatot, a szobahőmérséklet általánosan ~20°C volt! A gyári CM ventit egyszer kötöttem be a rendszerbe, csak mégis megnézni hogy milyen, a Scythe-oknál érezhetően hangosabb kis turbina volt ha a fordulat felszabályozódott, de annak megfelelően mozgatta is a levegőt durván! Minőségi venti, csak érzékeny füllel/nyitott házzal a 2800-as fordulatot nem kell erőltetni, max. 2000 RPM-en hajtva szerintem kellemesen hűtene és túlzottan zajos sem lenne!
  • ajem kisa
    :)Thx. A vga egy ati HIS 6870.
  • Gyöször
    Használd egészséggel! :) Úgy gondolom ezzel a procival jó ideig elleszel, alap frekin meg tökéletes lesz a TX3.
    VGA-d milyen?
  • zritya
    Én még mindig várok ebbe lapban, végül ez lett mert 870 nem volt és csak 1k vall volt több, és még mindig azon gondolkodom melyik processzort kéne vennem játékra, ördögi kör ez .