3503
Avagy dohányzásról általában
-
#2462 A passzív dohányzásnál szerintem sokkal nagyobb veszélyt jelent a belélegzett por, kártrány, mint a nikotin -ha a tüdőről van szó. -
#2461 A mintapéldányt úgy értettem, hogy a mostani felfogás szerint egészséges életmódot folytató valaki -ha ez félreérthető lett volna..
A kompromisszumokat ne velem tárgyald meg, ugyanis én nem fújom másra a füstőt, akkor inkább nem gyújtok rá.
Az, hogy a dohányos ugyanazt érzi amikor rákja lesz, mint egy egészséges életmódot folytató, ez azért tényleg elgondolkodtató mondat. Elég messzire visz, de majd leírom legközelebb. -
#2460 Azért a passzív dohányzás sokkal károsabb, mert egyrészt egy olyan tűdőt éri a füst, ami nem szokott hozzá a nikotinhoz, másrészt a kifújt levegőben egyéb méreganyagok is vannak. -
#2459 Hát ebbe nem merek nagyon beledumálni, de mindeképp a békés egymás mellett élés pártján vagyok: legyen pontosan ugyanannyi joga és kötelessége egy dohányzónak és egy nemdohányzónak. Ha valaki rá van kényszerítve a passzív dohányzásra (pl munkája miatt), az pont akkora szemétség, mint ha nekünk nincs dohányzási lehetőségünk (a melóban). Persze egészségügyi szempontból egy hangyányit rosszabb, mert igaz, h nem lehet minden nyavalyát a cigire fogni, de az vitathatatlan, h nem kifejezetten használ...
Itt van egy jópofa kampánykép a témában.
Písz :) -
#2458 Mintapéldány? Lehet, bár nem tartom magam annak, tudom nem mondtad, de talán én is ebbe a besorolásba tartozom, tehát...
Ha van egy kedves szomszédod, aki gumiabroncsot éget a kertje végiben, minden áldott hétvégén, te mit csinálsz?
Amúgy nem hinném, hogy nagyon sokat kéne arról gondolkodni, hogy mit érezhetnek. Azt amit egy dohányos ha megtudja, hogy rákja van. És mit csinál akkor? Legyen az egy egészséges ember, vagy egy olyan aki dohányzik /csak azért különböztettem, szelektáltam, mert azt írtad mintapéldány, tehát te is megkülönböztetted :)/ elősszőr másokat okol, aztán az orvost, aztán magát a végén pedig vagy beletőrődik, és arra jut, hogy változtat az életén vagy nem csinál semmit. Lehet, hogy nem értesz egyet, ez nem is baj, sőt. De az ilyen "apró" dolgok miatt határolódtunk el ennyire egymástól /mi emberek/. Nem vagyunk képesek a saját önön céljaink és igényeink elé látni. És ez baj. Sok embert manipulál és manipulált már eddig is a dohány, mégse rohan senki, hogy indiánokat lincseljen. Nem meggyőzni kell a másikat, értem én, hogy miért szeretik a dohányosok annyira a szenvedélyüket, és ezzel nincs is baj. De fel kell fogni, hogy másoknak is vannak igényeik, és életterük. Kompromisszumok nélkül pedig nem élhetünk együtt. -
#2457 2 4 5 1 -
#2456 Nem nem. Csak érdekel, hogy olyankor mit érezhetnek a mintapéldányok. -
#2455 Attól függ :) Megmurdál a száz éves feleség, megöröklöd a milliókat :P Az igaz, hogyha valaki dohányzott, aztán letette, és stressz éri avagy, valami tragédia újra rászokhat, de akkor is elkezdte valamikor. Lent leírtam mit gondolok az egészről. Aki nem akar dohányozni az nem fog, aki le akar szokni, és tényleg le akar az le fog. Sokaknak orvos kell, ami rendjén is van. Sokkal hamarabb le lehet szokni orvossal, és valami nikotinmentes megoldással mint egyedűl. -
#2454 most arra akarsz kilyukadni h akik nem cigiznek azoknak ugyan annyi esélyük van olyan betegségben meghalni, mint azoknak akik cigiznek? nem nagyon fog sikerülni... -
#2453 rohattul hülyeségeket beszélsz. ez kb olyan minth meghal egy rokonod és ennek örömére rászoknál a kurvázásra. biztos a halott rokon is azt akarná h szétcseszd a tüdődet nem? idiótaság. -
#2452 Ha tüdőrákot kapok, és kimutattják a kátrányt a tüdőmben akkor kire mutogassak? Azért meg ne nekem kelljen remete életett élnem, mert a fejembe fujják a füstöt.
Másrészt, ha minta életet élek, egészségesen táplálkozom, messze a szmogtól egy hegy tetején ahol finom friss a levegő, és senki nem zargat, és mégis kialakúl valamiféle rák az köszönhető a genetikának is, mivel a hajlam öröklődik. De ne arra gondolj, hogy atomot küldenék a napba, csak mert sok ember kap bőrrákot. Bár ez az elkap dolog se állja meg a helyét főleg rák esetében nem. Nem kell szélsőségeket felhozni, mindenesetre. Itt kézzelfogható dolgokról van szó, arról, hogy sokan nem szeretik ha a buszmegállóban valaki az arcába fújja a füstöt, vagy ha elmegy egy pubba, vagy egy szórakozóhelyre, a nem dohányos részleg is úszik a füstben. Nem csak a dohányosoknak van joga felháborodni remélem ezzel egyet értesz, és én mint ember sem rohanok egy vödör vízzel a kezemben, hogy lelocsoljam azokat akiket nyilvános helyen, nemdohányzó részlegen látok dohányozni. Egyszerűen megértést kérek, nem azt, hogy az legyen mint mindig, hogy csak magamra gondolok. Persze most jöhet az, hogy én is önző vagyok, mert megtiltom, hogy a közelembe valaki rágyújtson, és ehhez mi közöm van. Meddő vita ez. Csak egy kis megértésre lenne mindenkinek szüksége. Szerintem. -
#2451 Nem kipróbálásról van szó, hanem a stressz szerepéről a visszaesésben.
Tehát ha tüdőrákot kapsz akkor egyből a bagósokra mutogatsz, vagy elgondolkozol azon, hogy esetleg neked kellett volna hegyvidékre költöznöd? (Tudod, nem kell mindent másra fogni.)
De keressünk valami halálos betegséget, aminek nincs köze a dohányzáshoz. Ha egy ilyet elkap valaki, aki mintaéletet él, mivel fogja magának indokolni? -
#2450 Na ne már, meghalt egy rokon, én meg hirtelen rászokok a cigire. Szerintem ez nem így működik, ha én nem akarok valamit kipróbálni, akkor engem senki nem fog befolyásolni benne.
Ha egy nemdohányos kap tüdőrákot megvan az esélye, hogy passzív dohányzástól kapta, amit ki lehet mutattni. Másrészt, lehet mindent mindenre fogni, hogy ezért van azért van, netán a sors miatt, avagy rossz volt az illető karmája, avagy örökölte estébé. Ne menjünk el oda, hogy valahol megrebbenti a szárnyát egy pillangó és emiatt máshol tornádó keletkezett. Lehet mindenfélét mindenbe belemagyarázni. -
#2449 Arra azért kíváncsi vagyok, ha egy nem-dohányos valami halálos betegséget kap, azt mivel indokolja. Nos? -
#2448 De igen, rá lehet fogni. Ahogy a sírásra is rá lehet fogni a temetésen, hogy a bánattól van. Aki meg nem akar rágyújtani az nem fog, ezzel még egyet is értek. -
#2447 Nem ide tartozik úgyhogy off, csak arra reagálok amit írtál. Tegnap volt valahol egy műsor, ahol az egyik szomszéd arra panaszkodott, hogy mennyire hangosak a többiek, na nem ez a lényeg, hanem hogy az asszonka arra hivatkozott, hogy azért ment el kaszinóba és vesztett több hónapon keresztűl több ezer dollárt, mert nem bírt meglenni otthon. Lehet sarkított a sztori, de azzal én is egyet értek, hogy arra nem lehet fogni azt, hogy rászoktam avagy újrakezdtem a dohányzást, mert elhunyt egy rokon, vagy belevitt egy barátnő. Mert ha én nem akarok rágyújtani, kipróbálni nem fogok, és attól nem leszek kevesebb ha ellenállok. -
#2446 "devan"...:D -
#2445 Hát igen, az tényleg nagy próbakő, hogy fel tudod-e dolgozni a gondjaidat-bajaidat-tragédiáidat segédeszköz nélkül. Mondjuk nekem nem így, hanem családi hátterem miatt olyan természetesen jött, mint a levegővétel :( És most, majd' 10 év után mutatkozik meg lassanként a dolog igazi arca... :S Arról nem is beszélve, hogy könnyű az ember gyerekének, amíg anyu-apu adagjával együtt kapja a cuccot, de mikor arra kerülne a sor, h saját kassza, saját háztartás... háát, az elég nagy motiváció, hogy inkább azt kéne feladni, mint pl kaját... Nemtom, volt-e már, korán van még, h visszakeressem , devan ez a kalkulátor, ami nemcsak az összeget mutatja, hanem azt is, h mi mindenre költhetnéd (és mennyi idő alatt) a cigipénzt... hajjaj -
#2444 Dahlke, Rüdiger - Dahlke, Margit. A dohányfüst pszichológiája
-érdemes olvasnivaló, ha valakit mélységében érdekel a téma. -
#2443 hát elég undorító dolog rákenni a bagózást arra, h meghalt egy rokon. mutatnál inkább példát a családban h egészségesen élsz és akkor lehet kevesebbszer fordulna elő. -
Timikecuncika #2442 14 éves korom óta dohányzok és 23 vagyok ... nem kell az okítás ... le akartam tenni a cigit, bírtam fél évig aztán tragédia tragédia hátán, halál a csakládban miegymás, plussz vizsgaidőszak, hát visszaszoktam ... jelen pillanatban szívom... ha le akarom tenni, ám biztos leteszem, segítséggel vagy anélkül. -
N4gyG #2441 Elég baj az már neked... (Gondolom 1-2 éve dohányzol és még nem múltál 20.) Kíváncsi vagyok 4-5 év dohányzás után mi lesz a véleményed. Lehet h akkor már bánod, meg érzed(saját magadon) a káros hatásokat de már nehéz lenne leszokni. Azt értem h tekintettel vagy másokra de magadra nem vagy az?! Érdemes elgondolkodni ezen egy kicsit.
Én mikor dohányoztam egyszer sem jutott eszembe hogy milyen káros a cigi, egyszerűen csak jólesett és rágyújtottam :P -
Timikecuncika #2440 én ezt szeretném és ezt is fogom szívni : ) -
#2439 A cigi nagyon finom, és egészséges. Aki nem dohányzik, az nem értheti ezt. :D -
#2438 hát ha tudod jól mit okoz a dohányzás, azt el tudod érni gyorsabban, olcsóbban, fájdalommentesebben is :) -
Timikecuncika #2437 máskülönben ha társaságban van egy dohányzó ember, az a minimum, hogy megkérdezi rágyújthat e avagy elmegy a társaságtól és magányában elszívja a cigiét... -
Timikecuncika #2436 pont azt írtam, hogy nem dohányzok közterületen... de nehogy felfogd mit írtam :P -
Rundstedt17 #2435 nem akarok más miatt meghalni korán....azért mert a vackot környezetembe szívja és pöfékeli... -
Rundstedt17 #2434 ígyis van.egy cseppet sem lenne tisztább a levegő ha nem cigiznének közterületen ez a állítás abszurd...ilyen erővel nem számít semmi,szemétégető bármi jöhet... -
Timikecuncika #2433 nem kell tőled semmi, főképp nem az ajánlásod : ) -
#2432 ajánlom a ciánkálit. gyorsabb, hatékonyabb. -
Timikecuncika #2431 nagyon szépen köszönöm! Ez lett volna a másik dolog, amit megemlítettem volna...
Máskülönben csak itthon dohányzok vagy kijelölt dohányzóhelyeken. közterületen nem. Miért? Mert én is voltam anno nem dohányzó és gyűlöltem mikor a pofámba fújták a füstöt. Ergó tekintettel vagyok másokra. De én döntöm el, hogy dohányzok e avagy sem. Saját magamért vagyok felelős és ha szívni akarom, ám azt teszem. Tudom nagyon jól mit okoz a dohányzás... evvel a tudattal együtt gyújtok rá. -
mitkellitt #2430 temeg azonhogy mennyire hülyeség amit idefröcsögsz hogy nelehessen cigizni a közterületen. Jobb a fitt életmód jegyében mindenreggel végigfutni a körúton munkábamenet besszivva a kitudja mennyire mérgesgázzal telített levegőt? tiltsdbeaz összes égés utján hasznosított energiahordózotmer addigte nemfogsz egy cseppetsem tisztább levegőt beszívni mégha a cigi elistünik -
#2429 Marlboro Man! :D -
Rundstedt17 #2428 talán azért mert a dohányosok mérgezik szerencsétlen embereket közterületről már ki kellene tiltani őket,az egy dolog hogy a saját egészségüket tönkre teszik de ne fújják már a képbe azt a mérget.Mint ahogy már jó párszor említettem a tüdőrákosok 88%-éka aktív dohányos,5%-ék passzív,igen 7%-ék nem dohányos.De tény hogy 93%-ék a dohányzás miatt hal meg tüdőrákban...MINDEN 5.-ik EMBER A DOHÁNYZÁS MIATT HAL MEG MAGYARORSZÁGON...Ezen gondsolkozatok el és tegyétek le amíg nem késő... -
#2427 Nahát én olyan 8? éves lehetettem, amikor először dohányoztam (egyszeri alkalom), aztán 11 évesen suli utáni program keretében is néhány szálat :D Ez hálistennek nem vált szokássá. A helyzet akkor változott meg, mikor elkezdtem inni. Ugyebár mikor iszik az ember jo esik egy-két cigi is, főleg sör mellé :) Na hát ez történt 13-18 éves koromig, tehát csak akkor cigiztem, mikor ittam, vagy nagyon másnapos voltam :D Büszke is voltam magamra, hogy nem szokok rá meg ilyesmi. Aztán mult ősszel összejottem egy olyan csajjal aki viszonylag sokat dohányzott, és meg is kínált, amit én nem utasítottam vissza :) így már nem kötödött az alkoholhoz a dohányzás. Kellett tanulás közben, kv mellé, edzés- suli után, ha ideges voltam akkor is, szóval viszonylag gyorsan kialakult a lelki függőség is, és ugyebár a tüdőm már rég hozzá volt szokva. Ekkor kezdett el zavarni, 1-2 hónappal később megbeszéltem egy csajjal, hogy nem gyújtunk rá többet. HOGY tartotta volna be :D:D, Tehát énis felhagytam az ötlettel. Aztan jött egy másik lány :d, aki tett egy-kétszer rosszalló megjegyzéseket e káros szokásra, de alapvetően nem zavarta nagy mértékben. Ez kapóra jött nekem, így elhatároztam h nem szívok többet :) Ezt sikerült is betartanom lassan 2 hónapja. Jó hát kétsezr megengedtem magamnak haverom kubai szivarjat, meg par napja szívtam zöldet, na mondjuk utána hiányzott is nagyon, de remélem kitartok :) Amitől még nagyon féltem az az alkoholos befolyásoltság, de egy nappal az elahtározás után nagyon-nagyon berugtam, másnap örömmel realizáltam, hogy ki tudom bírni úgyis :) -
#2426 igen, csak tüdőrákos nem lesz minden 10. ember csak úgy. viszont a dohányosoknak több mint a fele idő előtt meghal rákban, vagy szívrohamban. most erről vitatkozni akarsz h nem így van? -
#2425 ez most komoly? -
Timikecuncika #2424 nah... ha már a százalékoknál tartunk... aki fogamzásgátlót szed, 99%, hogy nem esik teherbe... és láss csodát... majd mindegyik 10. nő az lesz tabletta mellett... -
#2423 én is ismertem olyan öreget aki megérte a 80-at és 13 éves korától cigizett. mondjuk ő is élhetett volna még az orvosok szerint ha ráhagyja de mind1. felesleges vitát nyitni, szerintem játszatok oroszrulettet, az is biztos jó.