3503
Avagy dohányzásról általában
  • Rundstedt17
    arany középút közterületen abszolút betiltani a dohányzást,akkor a dohányz ók elleni felszólás megszünik saját portájukon a dohányosok azt csinálnak amit akarnak ott szívhatják.
  • katakpult
    Ehh, kezdünk elhatárolódni úgy érzem. Az a "gond" hogy ebben a témában szerintem nem létezik arany középút. Megegyezés.
  • Rundstedt17
    igen az
  • kasokaa
    Sadist: a tiltás csak ellenálláshoz vezet mindig, valami hozzáállás-váltás kéne... békés egymás mellett élés... idealista vagyok?
  • katakpult
    Még jó hogy veled vagyunk :) Minden siker, óriási siker. Csak így tovább :) Ajánlom, hogy keress valami hobbit, ami eltereli a figyelmedet, rajzolj, fess, stb. Amit szeretnél.
  • hallertos
    Aztaqrva, ez tényleg jó :) "Gondolja végig ismét egy szokásos napját! Olvassa el a néhány napja összegyűjtött helyzeteket, amikor dohányozni szokott, vagy amikor jól esne Önnek egy cigaretta. Gondolja át ismét, miért gyújt rá ezekben a szituációkban! Találja ki, hogy kerülhetné el ezeket a veszélyes pillanatokat, illetve milyen egyéb módszerekkel tudna lazítani, vagy éppen mit tudna a kezébe venni, ha éppen erre lenne szüksége." Hm...van benne valami.
    Kösz szépen mindenkinek a szurkolást! Ez is segít!:)
  • kasokaa
    Én is drukkolok!
    Tegnap elkezdtem kitöltögetni a tesztet, aztán meg jöhet a -10. naptól való tervezés...
    Energiát kérekszépen mindenkitől!:)
  • katakpult
    Valamit én értettem félre akkor :) Ez egy jó hozzáállás, csak kell hozzá akaraterő is, mert könnyű ugye mondani, mint be is tartani. De kívánom, hogy összejöjjön, és egy egészséges gyermeketek legyen minél hamarabb :)
  • hallertos
    Húha, tényleg rég nem voltam :) Katakpult, arról írtam, hogy pont azért muszáj letennem, mert nem bírnám elviselni, hogy a gyermekemnek valami baja legyen azért, mert én dohányzom. Arról nem is beszélve, hogy állítólag már annak is rontottam az esélyét, hogy összejön szegény :-S Ezért most drasztikus és végleges leállás, soha többé nikotin (úgy legyen...).
  • katakpult
    Mondjuk elég nagy baj, hogy tervezitek a babát, de te még mindig dohányzol, vagy már letetted? Azt tudni kell, hogy 48 füstmentes óra után már kürűl a szervezetedből a nikotin nagy mennyisége.
    Én is olvasgattam az oldalt, és ha nikotinmentes megoldásra van szükséged akkor nagyon hasznos, de minél előbb dönts, és tedd le a cigit, mert sem neked sem a tervezett picinek nem tesz jót.
  • hallertos
    Na jól elszaladt a téma, mióta legutóbb erre jártam. Bejártam pár fórumot, és csak ezt az eroaleszokashoz.hu-s módszert dicsérik a legtöbben. 3 hónap, és állítólag totál "tiszta" leszek... Aztán jöhet a baba :) Párom szegény már türelmetlen :)
  • kasokaa
    Westyl, sztem itt zavaróbb vagy az "intelligens" beszólásaiddal, mint a leszokásra rábeszélők. És Te biztosan ínyenc dohányosnak tartod magad... pfff...

Többiektől bocs, felhúztam magam. De itt eddig tökjó értelmes vita folyt, amíg el nem kezdődtek ezek az egysoros böfögések :(
  • katakpult
    Innen?

Én is szoktam olvasgatni a blogot, tanulságos :)
  • Westyl
    Dohányos és dohányos között ÓRIÁSI különbség van. Több formáját is ismerjük a dohányzásnak (cigi, pipa, snus, szivar, tubák), de most alapvetően a dohányhoz való hozzáállásról beszéljünk.

A szakirodalom a dohányos ember két alapvető típusát különíti el. Egyik a nikotinista, akinek a nikotin-éhség csillapítása jelenti a legfontosabb motivációt. Percekkel a reggeli ébredés után rágyújt, és az első fél órában még egy-két szálat elszív, hogy az éjjel kiürült szert pótolja. Betegség, súlyosabb esetben még terhesség esetén sem tud lemondani a dohányról, legfeljebb ritkábban gyújt rá. Egy hosszú előadás vagy repülőút esetén szenvedést jelent számára a cigaretta hiánya.

A másik típus a habituális dohányos, akit inkább a beidegződés, a megszokott helyzetek, a társaság késztet füstölésre, de hétvégén akár rá se gyújt. Akár órák, napok is kimaradhatnak, ám adott helyzetben még többet is elszív, mint a rendszeresen pöfékelő nikotinista.

ki melyik?
  • Rundstedt17
    rosszul közelíted meg.a dohányos húzzon haza ha rá akar gyújtani.nehogy már a nem dohányosoknak kelljen menekülni...
  • bens
    nem kell keménykedni. senki nem kívánt semmit.
  • mitkellitt
    azaszép hogy mindjárt egyik amásiknak a halálát meg rákosodását kivánja itt, tapsolnék ha elkussolnátok
  • nyami
    nevetséges h mennyire intoleránsak egyes emberek :)
  • Westyl
    a cigányok összeszarták a környéket, már megszoktam :D
  • bens
    ne lepődj meg ha egyszer seggberúgnak a hozzáállásod miatt
  • bens
    nem valószínű
  • Sadist
    Aha, értem. Tehát ha a passzív dohányost zavarja a füst, akkor ő takarodjon arrébb.
    Ha meg rendszeresen az ajtód elé szarnak, akkor költözz el te, hát nehogymá' az ember ne ott végezhesse a dolgát, ahol szeretné.
  • Westyl
    a dohányos se kényszerít senkit semmire, nem mondta senki hogy jöjjön oda...
  • Sadist
    A vegák és a dohányosok közt csupán annyi a különbség, hogy a vegák nem kényszerítik rá másokra a szokásuk káros részét (ha egyáltalán van).
  • Westyl
    engem meg zavarnak a buzik, pl ma is láttam 2-t, mégse tiltják ki őket :/
  • Sadist
    Pedig tényleg jobb volna betiltani a dohányzást olyan helyen, ahol 2-nél több ember van. Buszmegállóban pl. kurvára irritáló a cigifüst. De engem már az is zavar, ha az utcán előttem megy 4-5 méterre egy dohányos.
  • Westyl
    remélem találkozunk ha disznóvágásra megyek :p
  • bens
    remélem találkozunk ha már tüdőrákos leszel, és majd akkor is elmondod a véleményed.
  • Westyl
    menj szépen a vega topikodba... ott mondják hogy hülye aki vega, téged nem érdekel vega maradsz... itt meg mondhatod hogy ne cigizzünk, minket nem érdekel, úgyis cigizni fogunk... bye
  • bens
    hülye kérdés, egyszer mindenki meghal, még az is aki 100%ig egészséges életmódot folytat. viszont vannak dolgok amik minősítenek egy embert amíg életben van. ilyen pl a dohányzás. ha dohányzol, adsz magadnak egy jó esélyt h 20-30 évvel megrövidítsd az életed, és sokan elítéljenek egy gusztustalan szokás miatt. az ember két dolog miatt cigizhet, vagy annyira gyenge az akarata h nem tud leszokni, vagy annyira hülye, h nem érti meg miért rossz szokás. a hülyeséget csak az tetézi amikor még meg is magyarázza h tulképp a cigizés nem is rossz annyira.
  • katakpult
    Igen ez ésszerű és logikus is, ezért nem beszéltem erről, csak arról, hogy egy nem dohányos szervezete, nem annyira ellenálló mint egy dohányos szervezete a passzív dohányzással szemben. Ezért nem beszéltünk külön erről, mert egy dohányos így is terheli a szervezetét napi 24 órában, a dohányzása során, egy olyan ember aki nem dohányzik viszont nem, ezért fontoss, hogy ő róluk beszéljünk/jek. Ha félreértettél avagy nem volt elég világos arról nem tehetek.
  • Rundstedt17
    igen csak úgy elárulom a dohányos egyszerre passzív és aktív dohányos is...vagy amelyik dohányos ezt tagadja az tud valamit úgy veszi a levegőt hogy a kifújt füstöt ő véletlenül se szívja be csak a nem dohányzó...
  • Rundstedt17
    próbálkozhatsz félre beszélni magyarázkodni de egy valmi tény és hiába dumálsz félre értsd meg a dohányzástól valószínűleg meg fogsz halni ennyi...
  • Rundstedt17
    ez a sg aki nem dohányzik vagy nem röviditi az életét azt az embert valami féle "mintapédánynak tekintik",mintha az lenne a degenerált aki figyel magára..hát gratulálok
  • katakpult
    Miért a dohányzás? Miért az alkohol? És még sok ilyet fellehetne sorolni. Azért mert szemet szúr, azért mert sok embert zavarja, ha valakit egy izzó rúddal a szájában lát. Pedig ott a szivar is, avagy a pipa, ami szerintem egy kutya, de ezekre az emberekre, nem néznek annyira rosszallóan mint egy dohányosra. Nomeg egyre hamarabb gyújtanak rá, tizenéves kölykök akik nem törődnek a következményekkel. Lehet szerintem a dohányzást tünetként "promotálni" feltüntettni, de ez is "valaminek a tünete". Tehát attól még, hogy más néven hívjuk, a probléma fent áll, számomra hangsúlyozom. A függőség számomra viszont sokkal előrébb vezet, mert ez egy olyan "dolog" amit nem tudok befolyásolni avagy csak nagyon nehezen. Ha valamitől függők, nem veszem észre, hogy függök tőle. Egyre jobban szorít, míg már keservessé nem válik a megvonása, megválása. Más függőség ez, mint az ételhez, vagy vízhez való "függés", de ezt már lejebb megbeszéltük remélem. Azért érdekel, hogy ki mit mond erre, hogy miért kell a cigi, mert ezt nem lehet annyival elintézni, hogy csak, vagy mert jól esik néha. Ez annál sokkal fontosabb, neked aki nikotinnal él, és nekem aki nikotinmentesen szeretne élni. Mert ha nem tudod igazán megmondani, hogy miért is vágysz rá, miért kell neked, akkor csak egy pótcselekvés marad.
  • sz4bolcs
    A "függőség" még nem vezet előrébb, mint az hogy "szeretem" vagy hogy "jól esik".

Arról van szó, hogy a dohányos annyira kívánja a cigit, hogy szeretné átélni az érzést újra meg újra, ha ez nem történik meg, akkor hiányzik neki.
    Ha megnézzük, akkor ez a viselkedés a legtöbb emberre jellemző, nem a dohányosok privilégiuma.
    A kérdés, hogy miért éppen a dohányzás? Miért nem valami más?

A könyvben, amiről írtam az a szimpatikus, hogy sem a dohányzást, sem a hétköznapi értelemben vett betegségeket nem betegségként kezeli, hanem tünetként. Így próbálja mélyebben megérteni a működésüket. Csak ajánlani tudom.
  • katakpult
    Azért ha jobban belegondol szerintem tudna mást is mondani, még ha a függőség szó nem is alakúl ki az elméjében. De értem miért mondtad azt, hogy nem egyszerű kérdés, most már azt is értem, miért írtad a levegővételes kommented :)
  • sz4bolcs
    Nem egyszerű a kérdés, mert az átlag dohányos sem tud korrektebbül válaszolni, mint hogy "jól esik".
  • katakpult
    Igen, ez lemaradt, a méreganyagokba ez is beletartozott :) Ha jól tudom a nikotin amúgy is kitisztúl 48 füstmentes óra után, de a kátrány lerakódik, azt meg nemigen tudják "feloldani", "megtisztítani".
  • katakpult
    Szívesen várom válaszod, általánosságokat hoztam fel, nem konkrétan arra céloztam, hogy te odaállsz valakihez és lefújod egy adag füsttel. Érdemes erről beszélgetni úgy gondolom, és olyanokkal lehet a legeslegjobban akik érintettek, és nem az megy, hogy te ilyen meg ilyen szemét vagy mert ezt és ezt teszed velem. Nem a világot akarom megváltani, csak szeretnék olyan ember fejébe látni, esetleg olyan ember fejével gondolkodni mint te, vagy olyan aki érintett, mert csak így tanulhatok. Én szeretnék nikotinmentes életet élni, de nem olyat, amelyben nem értem meg saját vagy mások szerepét. Egymás mellett élni, és nem egymás ellen.