27013
-
Miért, szerinted mi a szar határozza meg a Morrowindben egy fegyvernél, hogy milyen gyorsan lendíted, ha nem a tömege????
Elbírni pedig nyilván azt fogod, amihez elég erős a karaktered.
Ez már annyira részletekbe menő okoskodás, hogy nem is értem, miért veszem a fáradságot, hogy sorban megcáfoljam.
A Morrowind nem szerepjáték, mert a fegyverek tömege állítólag nem befolyásolja, hogy milyen gyorsan lehet őket meglendíteni, vagy ha mégis, akkor a karakterünk ERŐ statja nem módosítja azt a dinamikusan.
Igazad van, ez ütött. A Morrowind nem szerepjáték.
Az NWN-ben így van amúgy? ;-)
DB -
Ja hogy ennyit szamitana, a gyorsasag ero stb stat, hogy milyen gyorsan emelsz fel egy 20 kilos ketkezes kardot ?
Na hat, ha erre akarsz kilyukadni, akkor ilyen meg veletlenul sincs a Morrowindben.
Ezert kar volt kijavitanod a hozzaszolast. -
Lásd 23494 - szerkesztettem utólag.
Ja és a tömegen kívül a Morrowindben meg van határozva a fegyverek lendítési/suhintási/ütési ideje is.
DB -
Nem is akartalak ezzel megfogni csak erzekeltettem veled, hogy egy oskori leletben olyan dolgok szorultak, amik a Morrowindben nem talalhatoak meg.
Persze nem lehet az osszes okossagot belesuriteni egy jatekba.
De voltak regen olyan otletek, amiket nyugodtan atlehetne venni manapsag is.
-
Ez ütött :)) -
Végigjátszottam az UUW mindkét részét, az UUW2 most is fent van a gépemen, a hétvégén játszottam is vele... mondtam hogy nem tudsz megfogni :))
A Morrowindben is van minden tárgynak tömege (nem súlya...), és természetesen szerepet játszik a fáradtságban - több cuccal hamarabb elfáradsz, és olyankor pontatlanabbul támadsz, varázsolsz, kotyvasztasz stb. Már többen mondtuk, hogy óvatosabban ócsárold, amit ennyire nem ismersz! ;-)
DB -
Nem is értem.. én se vagyok mai csirke, meg látom Te sem - mégse ragadunk le reménytelenül valami elavult dolognál. Na persze ha valakinek örökre a Wizardry 7 marad az etalon (nálam még mindig ISTEN!), és képtelen meglátni az újban a jót, akkor lelke rajta. De hogy képtelen hülyeségeket állítani, ráadásul minden alap nélkül... ez egyszerűen nem megy a fejembe.
DB -
Ugyan kerem, ajanlom neked az Ultima Underworld nevezetu programocskat, ahol a 13 eves harcrendszerbol tanulhatott volna a Morrowind egyet, s mast.
Nem tudom hogy jatszottal e vele, de ott pl. a fegyvereknek a sulya is szerepet jatszott, s nem csak abban merult ki, hogy mennyi sulyt bir el a karaktered.
Meg a fegyver lenditesi idejet is meghatarozta. Ha hozzavesszuk a korat, bizony nem csekelyseg volt ez a maga idejeben. -
galocza #23491 spectrum bards tale 1? (régebben volt mint c64re.) 1 60 perces kazi felét tette ki.
na, vki licit? 8)
a körökre osztottakat én is jobban szeretem, falloutok kedvenceim (merő véletlenségbő írtam leírást annak idején mind2höz), de még azok se fogtak meg annyira mint mw. itt ugyanis pont a lényeg van meg, a beleélés, a beleélhetőség (na ezzel nyelvújítottam asszem). és igen, ahhoz jobb a valósidő (megjegyzem reálisabb is) és a saját szemszög. valószerűbb, élhetőbb világot ad.
hangsúlyoznám, nem nwnt akarom leszólni, klasszikus a maga nemében, de az én szememben az evolúció előző fokának klasszikusa. -
Nem is értem mit erőlködöm, látszik, hogy kizárólag adásra van állítva a srác, vétel semmi :) De szórakoztató...:) persze ha unjátok szóljatok és akkor /ignore.
DB -
Na! Megcsillant végre valami értelem talán! A System Shock 2 (3x játszottam végig) már egészen sok RPG elemet tartalmaz, ezt a vonalat a Deus Ex (3x végig szintén) tovább vitte - sokan már a DX-et is RPG-nek tartják, hiszen a kar. fejlődésen túl itt már a többféleképpen végigvihető küldetések (szerteágazóbb volt sok küldetése, mint az NWN-é...) miatt, ezez pont ETTŐL lett igazán nagy játék. A DX: Invisible War-ban ezeket kivették - gigászit buktak.
A "szerepjáték" mint fogalom vagy játékstílus/játékelem NEM az, amit te itt vaskalapos módra hajtogatsz - te csak egy icipici, ősi szeletét tartod annak, és bőszen ragaszkodsz az ultrakonzervatív marhaságaidhoz (az egér egy újabb LOL gyöngyszem). Ha kinyitod a szemed végre, szerintem sokkal jobban jársz, mert a fejlődés rengeteg JÓ újdonságot is hozott. Ajánlom neked addig is a Devil Whiskey nevű szuper oldskool progit :)
Az NWN-t kizárólag egérrel vittem el majdnem a végéig... akkor most elszúrtam valamit? Jaj!
(PS: Lehet nyugodtan széllel szemben vizelni, csak a nedves gatyájú embert kiröhögik (és ez még a jobbik eset).
DB -
Te ezen a velemenyen vagy en meg azon, hogy amig egy szerepjatekban szerepet kap az egerkezeles minosege az szamomra kevesbe szerepjatek.
Ezert mondtam, ilyen erovel egy FPSre is ralehet fogni hogy szerepjatek, vegyuk peldaul a System Shock 2-t. Ilyen erovel hasonlo jatek mint a Morrowind es megsem teljesen szerepjatek. Az mar teljesen lenyegtelen, hogy kard van a kezedben, vagy lezerpisztoly. -
galocza #23487 légyszi hagyd ezt abba és gyere vissza ha végigvitted a morrowindet is - vagy legalább játszottál vele, hiszen ha ez meglenne, tudhatnád, hogy a csatában a statjaid SOKKAL többet számítanak mint az hogy hogyan csapkodsz, vagy ugrálsz. nem tudom, mennyit játszottál a 2 játékkal, de úgy tűnik mwvel kapcsolatban nem sok tapasztalatod van, míg vitapartnereid min2t ismerik.
amúgy sem tudom, mióta fontosabb a csata mint a kaland egy szerepjátékban... -
"Nekem az eleg furcsan hat egy szerepjateknal, hogy az egerkezelesnek szerepe van a jatekban."
Még szerencse, hogy a 64 millió szín, az 1024x768-as felbontás, a digi 5.1 hang és a 3D grafikák nem zavarnak :))
DB -
Én meg 20 évvel ezelőtti szerepjátékokkal játszottam, ahol a technikai adottságoknak megfelelően le kellett mindent szűkíteni néhány statra. A leszűkítés egy szükséges, kényszerű dolog volt, és nem feltétlenül JÓ. Ahogy a Bard's Tale esetén a színes 3D képek előrelépésnek számítottak, úgy az Oblivionban a Havok fizika lesz a csatákban az előrelépés - hiszen mekkora "baromság" már az NWN-ben és az összes eddigi RPG-ben, hogy egy zárt tértben ellőtt tűzlabda varázslat után minden egyes papírcetli és gyertyatartó a helyén marad az asztalon ????
GY.K. Irónia.
Ha fáj, akkor ne ismerd be hogy a Morrowind vérbeli szerepjáték: szerinted az egész világ hülye, de legalábbis téved. Ha ettől jobban érzed magad....
DB -
galocza #23484 játszottam mind2vel (és ez ritkaság, mert én is inkább cyberpunk/postapoc kedvelő vagyok, nem szeretem a fantasyt), és mind2 jó, mind2 megfogott.
de megvalósításban ég és föld, és ha döntenem kellene (és kellett is: csak az mw van meg eredetiben, kiegészítőstül), akkor 1értelműen morrowind.
emlékszem, amikor új voltam ebben a topikban milyen perverznek tartottam, hogy valamelyik oldszkúl mw betyár évek óta játszik vele, ikszedik karakter stb, és még nem vitte végig. most már értem, és csak arra várok hogy legyen egy kis időm újra nekiesni. mert morrowindben LEHET bóklászni, kalandozni, élni. nwnben minden megbecsülésem ellenére sem, és nem hat meg cserébe a dnd bonyoláltság, a sok használhatatlan varázslat stb. abban a rengeteg zseniális ötletecske fogott meg, apróságok, mellékküldik, ilyesmik. megjegyzem, nekem (a legtöbbekkel ellentétben) tetszik a mw fejlődési rendszere, az egyetlen hibája hogy a magamfajta maximalista rpg-antitálentum kimaxolhatja menne az összes tulajdonságot a master trainereknél (ilyenkor kellene önuralom meg vasakarat de nincs 8).
a morrowind marad etalon. -
"csak kozelebb van az en velemenyem szerint,sokkal inkabb a Hack&Slash-hoz, mintsem a szerepjatekhoz,"
Hihetetlen, hogy mekkora bődületes marhaságokhoz képesek egyesek hűek maradni.... :(
DB -
Hat azt pontosan nem tudom mennyit kapott a Morrowind viszont azt tudom, hogy pontosan 86-t kapott az NWN.
Ami azert ha meggondoljuk eleg nagy szam.
Amugy nekem semmi bajom sincs a Morrowinddel, csak kozelebb van az en velemenyem szerint,sokkal inkabb a Hack&Slash-hoz, mintsem a szerepjatekhoz, mert en ugy erzem jatek kozben, hogy a statoknak kozel sincsen olyan szerepuk, mint pl a Falloutban vagy az NWNben.
Nem veletlenul emeltem ki a Falloutot, mert tobben megjegyeztek, hogy az AD&D miatt jottem az NWNel, az egeszen mas Perk rendszert hasznal. Talan azert van ez a fura erzes, mert mar a 15 evvel ezelotti szerepjatekokkal is jatszottam, ami egeszen mas volt a maga fizikai valojaban, mint a Morrowind. Es nem az egerkezeles ugyesege volt akkor meg a fo szempont, hanem a statok.
Nekem az eleg furcsan hat egy szerepjateknal, hogy az egerkezelesnek szerepe van a jatekban. -
No igen, de ez a mondat jakuza "szájából" hangzott el, márpedig ő nem az a fajta idióta tízéves vérpistike típusú ember. Ezért sem értem most sem ezt az egészet ;] -
ezzel arra akartam kijukadni hogy ez olyan mintha most belekötnék hogy a kijukadni -t ly-os jével irjuk..
evidens basszus..
az viszont már relativ hogy kinek mi a jó szerepjáték és mitől az..
-
Csatlakozom. :) -
Lehet, hogy igazad van, de a nyilvánvaló marhaságokat sosem tudom szó nélkül hagyni! Ilyen a természetem :)
DB -
haxoror #23477 Lehet hogy én állok hozzá rosszul de az RPGDOT és az RPG Vault számomra mérvadóbb mint a multigaming ujságok vagy akármik díjai stb. asszem nyilvánvaló okokból.
Számomra nagyon fontos a nem linearitás ami a Morro-ban megvan és talán ezért tartom pl. a Falloutokat jobbnak mint a NWN-ot.
Ami pedig a "szerepjáték"-ot illeti sztem ennek a lényege hogy az ember egy rövid időre egy másik személyiség bőrébe bújhat (Mr. Hyde :), NWN-bwn végig az az érzésem volt hogy én egyfajta szellemként lebegek a party fölött és csak a célokat jelölöm meg de vhogy mégis kívülálló vagyok, míg Morroban részben az FPS nézetnek köszönhetően de elsősorban a lényegesen jobban megkövetelt "ottlét" miatt ezt jobban át tudtam élni. Szoktam játszani FPS-ekkel is ezért nekem nem probléma hogy egy kicsi(!) ügyesség is kell a statok mellé és rajtam is múlik a siker (hangulat stb.) és nem csak a karaktertervezésen és a nyomorult kockán :) -
amúgy a
"Morrowind egy mouse hakni, annyi koze van a szerepjatekhoz, mint ahogyan a Doom3nak."
eléggé provokáló beszólás, nem szabadott volna rá reagálni -
doom3ban is egy karkatert irányítok
-
minden játék ahol egy karaktert irányitasz szerepjáték:) -
maxius #23473 A szerepjáték lényege, hogy nem te vagyo igazából ott...az a live RPG, de az naggyon másféle...rpg.hu-n lehet kukacoskodni ez ügyben...
1 szó, mint 100 morro 1 rpg,...
...de lehet, hogy félreértettelek... -
steweee #23472 úgy érzem ezek után nekem is írnom kell vmit. a morrowind sztem sem szerepjáték, mivel nem fizikai valónkban veszünk részt a kalandban,vagyis nem TE szerepelsz benne:) de minden más vonása megfelel, sőt túl is tesz az eddig megismert számítógépes szeretpjátékokon. nem véletlenül népszerű.nem értem mindek ennyi magyarázkodás.ha vki szerint ez hack and slash akkor vagy fps-ezzen vele, vagy szerepjátsszon a diablo-val!egyszerűbb lett volna nem válaszolgatni, mert sztem élvezi jakuza barátunk a felesleges vitatkozást.egyébként annyit még hozzátennék, hogy akinek nem elég erős a gépe, annak tényleg közel nem azt a játékélményt nyújtja, én is azért nem játszottam vele csak belekóstolgattam, majd ha tökéletesen fog futni akkor az összes már hozzáírt szépítő és kiegmodokkal együtt végigtolom -
A morrowind nem szerepjáték? Beszarás.. Nem reagálnék erre, mert nincs értelme, látva az elvakult rajongásodat az nwn irányában (ami nem baj, én is szeretem, a Nordock mai napig a kedvencem, a Dala-t és többi pwt már nem annyira ismerem) A PWket hasonlítsd inkább az mmorpgkhez, ne egy offline játékhoz.
Adott egy világ, Vvardenfell szigete, ahol a kezdés után azt és úgy csinálsz ahogy és amit akarsz, minimális megkötésekkel. És ez nem szerepjáték, mert "Morrowind egy mouse hakni, annyi koze van a szerepjatekhoz, mint ahogyan a Doom3nak."
Nem is tudom, asszem megy a lol.txtbe az idézeted, mert mást nem tudok tenni. Sajnálom, de ezt most itt kár volt leírnod. -
AZért mert egyes szerepjátékok a könyves szerepjátékok alapjára épül (azazhogy körökre osztott, számolós), az még SEMMIT sem jelent. Ez nem egy definíció, hogy csak az lehet szerepjáték. A neve is mutatja mi a lényege. Nem tom miért kell túlkomplikálnod a dolgot. A Morrowind igenis szerepjáték és az, hogy nagyobb mértékben függ tőlem a karakter ügyessége és nem a dobókockáktól, az csak mégjobban előidézi azt az érzést, hogy ÉN vagyok az a valaki. Nekem nagy kedvencem a BG és a többiek, de a harcott jobban át tudtam itt élni (mégha olyan primitív is volt) -
Azt elismerem, hogy rosszul gondoltam, hogy konzolon is volt NWN.... a mikroszkopikus méretű térképei zavartak meg :) Szerintem nem volt rossz játék, de hogy év RPG-je... nem hiszem, hogy több újságírói awardot kapott volna, mint a Morrowind. Legalábbis meglepne!
DB -
Na, lezárom.
Te azt szeretnéd, ha minden CRPG szerepjáték DND klón lenne (vagy annak leágazásai).
Én azt szeretném, ha minden CRPG szerepjáték szórakoztató, változatos, innovatív, magával ragadó, hosszú, izgalmas és motiváló lenne, remek sztorikkal, lesz***m, milyen harcrendszerrel.
Továbbá: hajlandó vagyok minden olyan CRPG szerepjátékkal játszogatni, amiben látok _bármilyen_ pozitív dolgot, amennyire az időm engedi - NWNben anno a grafika/zene, megvalósítás tetszett meg.
Ebből kifolyólag lehetőleg megismerem ezeket a játékokat is, és nem kezdem fikázni őket úgy, hogy nem is tudom, miről beszélek.
Továbbá: még ha minden megismerési szándékom ellenére SEM találok bennük semmi pozitívat, undorító vacaknak találom is őket, akkor sem fogok beletrollkodni ezen játékok fórumába, és olyan gyerekes butaságokkal bőszíteni a rajongóit, hogy "annyira RPG mint a Doom3".
Remélem érted már, mi a probléma?
DB -
1-es dobás :) istenem, csak egyetlen beszólásodból maradnának ki a DND-Biblia idézetek :)
DB -
Miert nincs jelen a PW-kben ? Egyaltalan tisztaban vagy vele mi az a PW ? Amugy az 1es dobasnak bizony szerepe van az NWN-ben azt hivhatod balszerencsenek mert akkor eltalalnak minden hiaba.
Ellatogatsz a DragonMyrth szerverre peldaul es megnezheted, hogy az eletkorod a statjaidra millyen kihatasokkal vannak.
Ahogy oregedsz ugy romlanak a statjaid. -
"Evasion a kiteres, az Acrobatics"
Dogma dogma dogma - marhaság. Figyelj már egy kicsit: a szerepjáték az egy kaland _modellezése_. Olyanokat próbál modellezni, amiket egy valós, hús-vér fizikai környezetben tennél meg.
Melyik a hitelesebb? Fogod magad, és _elugrasz_ valami elől, mivel korábban rengeteg ugrálással megedződtél, és KÉPES vagy rá - vagy az, hogy leosztasz magadnak X pontot egy képességre, amit szintlépésnél kaptál, kapsz egy tulajdonságot, amit előtte egyáltalán nem ismertél, aztán ripszropsz azonnal profi vagy benne (feats és perks a DND-kben).... ezek a DND alapú dolgok is csak egyfajta modellezés, de egyáltalán nem feltétlenül jobb, mint sok másik (pl. Gothic is sokkal jobb nála akár). Nagyon erősen beszűkültél sajnos rá, és már nem azt nézed, hogy egy játék mennyire ad szabad lehetőségeket mind a kalandozásra, mind a fejlődésre, hanem azt, hogy mennyire DND. Mindegy, te fogsz rosszul járni, ahogy általában mindenki aki bezárul és nem képes nyitni, örülni a változtatásoknak.
Ha olvasod az Oblivion cikkeit, akkor tudhatod hogy a harcrendszerét teljesen átdolgozzák, hogy a statokon kívül, velük EGYÜTT a játékos ügyessége is számítson valamit. Egy beszikkadt dobókocka-hobó erre biztos nem lelkesedik, de aki kipróbálja és jól szórakozik vele, annak miért ne lenne jobb? Engem speciel marhára idegesített egy idő után a NWN-ben a parancsok kiadása utáni lomhaság... nem vagyok egy hack'n'slash fan, SŐT! de eljárt az idő a körökre osztott cuccok felett... és ez, a mai technikának hála, már nem probléma!
Az NWN-ben a két corrupted sárkány lenyomása utánig jutottam el. Multiban nem ilyenekkel szeretek játszani, hanem (ritkábban) inkább a cyber jellegú dolgokkal (Neocron), vagy néhány fantasy MMORPG-vel (Horizons, Wish- amíg le nem lőtték).
DB -
Egyébként ezek tényleg jó szerepjátékos dolgok - de az NWN-ben még annyira sincsenek jelen, mint a Morrowindben.
DB -
Mire volt ? LoL.
Talan Linuxra, okoska.
Ja es felvilagositalak az Evasion a kiteres, az Acrobatics-t azt akrobatikanak hivjak.
Te mivel jatszottal sokat ?
Elobb meg vegig se jatszottad, hanem letorolted a jatekot es sose jatszottal multiba vele.
Vagy idezzek ? -
Jah, én igazi csecsemő, sajnos csak a Bard's Tale 1 korában kezdtem el szerepjátékozni, és csak úgy 25-30 RPG-vel játszottam, amikből 8-10et vittem végig. Az NWN-t pl. a legutolsó csatáig. Ja és egyetemista koromban sokszor játszottam haverokkal asztali szerepjátékot is. Hú de be vagyok zárva!
Persze nem erről vitáztunk, hanem NWN-Morrowind kérdés merült fel (egyébként sosem állítottam egyikről sem, hogy ne lenne "igazi" RPG.
Még egyszer utoljára : szerepjáték -- nem egyenlő ADnD!!!
DB -
Baratom, meglatszik, hogy te bevagy zarva a Morrowind singleplay sivar vilagaba, es meg sohasem jartal egy igaz PW-ben, ahol meg annak is kihatasa lehet, hogy hany eves vagy, s nem csak egy gepi AI elbiralasan mulik ez hanem a tobbi jatekoson, ahol meg annak is szerepe lehet, hogy egy chaotic evil karakter milyen labbal kelt fel. Raadasul akar a balszerencsed is megolhet, mert a nehezpancelzat resein bemaszott egy szunyog es halalos merget rejtegetett a fullankja. Itt csak a statjaid es a szerencsed menthet meg, nem pedig a duplakattintas. -
"A varazslo eldob egy tuzlabdat es kis tolvajunk, mely nem ismeri a kiteres skillt, de jatekosunk jol kezeli az egeret elugrik elole."
Egy mondatban ennyi marhaságot olvasni kimondottan felüdülés :))
1 - nyilván hülyeség tűzlabdánál realitásról beszélni... mi a rosseb az a "kitérés" skill amúgy? Szakadj már el KÖNYÖRGÖM egy picit az avitt dogmáidtól!!!! RPG - NEM EGYENLŐ az ADND-vel!!! Ha ezt nagy nehezen sikerül egyszer felfognod, akkor talán megérted, mit jelent a szerepjáték fogalma a számítógépeknél - mivel látom az asztali táblásnál lezártad a fogalmat. Kár volt.
Egyébként a Morrowindben területre ható tűzlabdák (is) vannak, ami elől nem tudsz elugrani. Ja, és egérrel nem lehet ugrani. Ja, és van "kitérés" skill, Acrobatics-nak hívják, és a tolvaj jellegű karik erőssége.
Legközelebb próbálj meg olyanról vitázni, amihez legalább egy picit is értesz. Ellentétben Veled, én mindkét játékkal nagyon sokat játszottam. Felesleges erőlködöd!
Amúgy az NWN ugyanúgy megvolt XBOX-ra is. Miért is kéne kivenni ezeket az awardokat? :)
Sokat elmond a felületességedről az is, hogy szerinted Morrowind oldalt üzemeltetek... még jó, hogy a büdös életben soha semmilyen weboldalt nem üzemeltettem :)) na de ennyi mellélövés közt ez már nem számit!
DB