41382
ATI vs Nvidia

***** Tesztek 1 *****
Tesztek 2 *****
Tesztek 3 *****
Tesztek 4 *****
Tesztek 5 *****
Tesztek 6 *****
  • Inquisitor
    Nem úgy szokott lenni, hogy a csúcs kártya kijön karácsonyi szezon előtt (őszi bemutató, novembertől kapható), majd tavaszra kijönnek az olcsóbb verziók? Mondjuk kémfotón láttam GTX970-et, meg Radeon 390X-et, de utóbbi ha jól tévedek nem idén jön ki.
  • broman191
    A GTX 970 és 980 a jövő héten mutatkozik be hivatalosan, de immár pletykálnak a keleti gyártói körök egy GTX 960-nak vélt példányról is, amely október közepén érkezhet... Az utóbbiról még semmi hivatalos infó nincs, nem tudni Maxwell lesz-e vagy csak valami rebrand...
  • Rony94
    Én év végéről tudok, de majd a jobban hozzáértők majd megmondják.
  • cibi17
    Mikor varhato uj szeria?
  • BEAST #38890
    Köszönöm, közben én is erre a döntésre jutottam, csak megvárom mennyit változtat a jelenlegi árakon az új széria.
  • Rony94
    Én 1 hónapja egy GTX 770-et vettem (2 gigás) és eddig semmi probléma nincs vele. (tudom, 2-3 év múlva már lehet lesznek nehézségek) Nekem is Nvidia-m volt eddig, az első egy 7600GT volt, aztán jött egy 9600GT és akkor most a GTX770. Az előzőekkel sose volt semmi baj, tisztességesen szolgáltak. :)

Tehát ha nehéz a döntés (mert én is sokat vacilláltam hogy akkor most AMD vagy Nvidia legyen), akkor annyiban meg szeretnélek nyugtatni hogy a 770-el nem jársz rosszul.
  • Blum
    jaj te szegény. :(
  • cibi17
    thx, bro ;)

ami pedig a végét illeti.. én most fejeztem be a kib***ott gta várását. dögöljenek meg. meg se veszem, lehet nem is veszek semmit. crew-ra meg elég a gépem bőven. rockstar-os g***k meg .... áááh -.-"""""" :@@@@@@@@@@@@@@@@@@@v
  • broman191
    1080p-ben, élsimítás nélkül a minimum beállításokhoz *valószínűleg* elég lesz majd, ha kicsit összeszedett az optimalizálás akár a közepes környékére is, DE az 1 GB VRAM várhatóan kiemelten korlátozó tényező lesz, amint elkezded majd rángatni a grafikus beállítások csúszkáit elég hamar piros zónába eshet majd az előre jósolt VRAM használat, mára a GTA IV-nél is így volt, a látótávolsággal és pár hasonlóan VRAM-gyilkos beállítással nagyon ki lehetett nyírni a futásteljesítményt, ésszerű keretek közötti csúszkázással gondolom az V. rész is játszható lesz... Egyébként új 'örömhír': eltolták a PC-s verziót jövő januárra... -.-''
  • arty
    Ezt a roksztár programozóitól kérdezd, itt senki nem tudja.
  • cibi17
    GIGABYTE Radeon HD6850 OC 1GB 256bit DDR5 PCI-E GV-R685OC-1GD
    GTA5-höz mennyire lesz kevés a mostani VGA-m?
  • cibi17
    köszi ;)
  • broman191
    Még 4 GB RAM és egy korszerűbb videokari - egy 260X 2 GB GDDR5-tel például - jelentősen javítana a jövőbeli játékélményeiden! A The Crew gépigénye szerintem nem túl magas, élvezhető látvány mellett, a zárt bétás tapasztalataim alapján. Bár igazából bármilyen gépet teszel alá, nem fog hű de jól kinézni, nem fogunk rá évek múlva is benchmark-ként mutogatni... A PC-s GTA V gépigényéről alig tudható valami érdemi információ jelenleg, de úgy hallottam hogy a Mantle támogatás be van ígérve, így egy GCN-es karival Mantle alatt valószínűleg érezhetően jobban fog futni a cucc a Phenom II X4-ed mellett, a DirectX-es futtatással esélyes hogy jelentősebben CPU limites lesz a futásteljesítmény, egy ilyen open world játéknál egészen biztosan számítani fog a procid tehermentesítése. Mindez persze elmélet, kíváncsi leszek a gyakorlatra... :)
  • pauly
    Köszi,de most procit még nem akarok cserélni.Annyit most nem akarok rákölteni.Amúgy ez a proci 95W-os vagy 125W-os?A lapom elvileg csak a 95W-ost támogatja...
  • cibi17
    szia. ha gondolod, nekem van egy phenom2 x4-em (3,2ghz- black box), de sosem volt húzva. 1éves , gépet se nagyon használtam, mert ha nem volt épp valami új, (jó) játék, akkor inkább laptopoztam...
  • cibi17
    sziasztok.
    a következő kérdésem lenne.
    van egy gigabyte hd6850-es 1gigás vga-m, hozzá phenom2 x4 3,2 (black box) és 2x2 1333mhz ddr3
    kérdés:
    a mostanában érkező "next-gen" játékokhoz, mennyire lesz elég ez a gép, hogy fognak menni? (pl gta és the crew)
    köszi
  • Hecker007
    Szerintem nem sok. Többet szívnál a két kártyás rendszerrel és sokszor inkább lassabb. A támogatása még mindig nem a legjobb, vannak programok amikben kevesebb az FPS mint egy kártyával, úgyhogy én inkább azt mondom, hogy 1 erősebbet vegyél a 2 gyengébb helyett, sok bosszúságtól megkíméled magad. A bus speed fontos, de nem a legfontosabb, nem rég volt róla szó vagy itt vagy a milyen gépet topikban, pl a 280->384 bittel lassabb mint a 285->256bittel
  • smog15
    Táp is kelleni fog de az nincs benne a 60-70-be. Egyszerűen nekem nem ér többet egy videokártya akármilyen tuti szuper :) Akkor nincs értelme 2 db r7 260x-nek? Mert ezt ajánlotta valaki de én nem értek hozzá. Memory bus mennyire fontos, hogy hány bites? Mert a 260x 128 bit a 280-ból van 384 bites is.
  • Hecker007
    Ennyiből csak egyet. SLI/CF építéshez kell pénz bőven és lehet hogy tápot is kéne hozzá venned az meg nem jön ki 60-70-ből.
    A keretbe belefér egy GTX760 vagy egy R9 270X.
  • smog15
    Sziasztok!

Mennyire számít a bit szélesség egy videókártyánál? Gondolkozok, hogy 2 videókártyát rakjak bele vagy csak egyet, összegre nem gondoltam többet 60-70 ezernél, többet nem szánnék rá. Na meg persze AMD vagy nVidia? :) Proci i5 4690, alaplap ASRock H97 perfomance fatal1ty, 8Gb 1600mhz ram
    Utoljára szerkesztette: smog15, 2014.09.11. 07:12:27
  • pauly
    Új gépet semmiképp nem akarok most venni,csak kicsit feljavítani..Esetleg majd egy 4 magos procit még bele tudok rakni ha találok használtan még valahol...Szerintem akkor egy r7 250x lesz,mert mire megint platformot váltok addigra szerintem a 260x is kevés lesz :)
    Köszi!
  • broman191
    Egy használt jóáras esetleg még garis HD7770 vagy újonnan újabb generációs átnevezett formájában R7 250X (1 GB GDDR5-tel mindkettő) valóban mehetne mellé, hardveresen nincs különösebb akadálya, viszont mostanság gombamód szaporodnak a Phenom II X4 CPU-t tartalmazó minimum gépigényes játékok, a jövőben ez csak rosszabb lesz, így egy új platform (alaplap+proci+memória) és új vga lenne a legélhetőbb döntés, legalábbis játszhatóság tekintetében...pénzügyileg ez saccperkábé 65e Ft környéke az említett videokari 20e Ft körüli ára mellett. Bár egy új platform mellé egy erősebb videokari is elférne, 260X 2 GB GDDR5 alá nem mennék - és akkor el is kérkeztünk a hat számjegyes árban mérhető összeállításig, pedig különösebben erős gépről nem beszélünk, nem is mindent cserélünk, számtech yay...
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2014.09.10. 18:46:10
  • TomStorm
    R7 250X mehet mellé ez ajánlott de mivel árban nincs sok különbség ezért én R7 260X-et is tennék mellé bár utóbbi már inkább 4 magos processzorokhoz jobb.
    Ha későbbiekben tervezel venni egy másik 4 magos gépet ami középkategoriás pl.Fx4+ vagy i3 esetleg iQ akkor R7 260X vegyél de ha valami jobb PC-t veszel majd akkor abba már kevés lesz a 260X is.

Ha nagyon számít a pénztárca akkor R7 250X

Nvidia-t sajnos nem tudok ajánlani nincs tapasztalatom az alsó-közép Nvidia terén,azt majd valaki más mond neked:)
  • pauly
    Sziasztok!

Van egy gigabyte GA-MA69G-S3h AM2 alaplapom,x3 440-es procival,meg 4gb ddr2 memóriával.Most egy Radeon HD 3870-es vga van benne 512mb-os.Érdemes lenne ebbe még valamilyen jobb vga-t tenni,vagy úgysem használná ki?Esetleg milyet lenne érdemes beletenni?
    Köszi!
    Utoljára szerkesztette: pauly, 2014.09.10. 05:32:57
  • arty
    kigyi: igen, a 280 jó döntés ;)
  • arty
    crysis3 video volt, amit én láttam (by digitalfoundry) - meglepő volt, h kevesebb végrehajtóval erősebb a 285
  • broman191
    A memóriakezelésen javítottak, így több esetben gyorsabb tud lenni még 2 GB 256 bites memóval is, mint a 280 a 3 GB 384 bitessel, úgy rémlik hogy valamiben átlag 10 FPS-sel is gyorsabb volt nála, hasonló órajelekkel. Manapság még elég könnyű a 2 GB-os határon belűl maradni feltekert grafikus beállításokkal is, ha nincs az embernek igénye az 'elképzelhetetlen' képminőségre - vagyis downsampling + sokszoros mintavételezéses ilyen-olyan kombó eljárásos élsimítás...bár ahhoz jóval több kakaó kell, nem egy reális elvárás ezektől. Egyébként érdekes a 3 GB-s karik nyugdíjazása és rögtön 4 GB-ra való berendezkedés, kíváncsi leszek mennyire lesz hátrányos idővel az előző generációs 3 GB memós karik használata a 4 GB-os társaikhoz képest, vajon mennyire követik majd ezt a trendet a szoftverek... :)
  • arty
    amugy vicces ez a 280/285 sztori - a 285 ugye "megint" 2/4 gigás lett/lesz, így meg hiába gyorsabb a sima 280-nál, ha hosszabb távra lutri :D

beast: a "shadowplaynél" pl markánsan ott van az "amd szoftverben balf*sz" - nekik is régóta ott az áramkör a vga-n, de nem írtak rá alkalmazást, csak jóval miután az nv már bejáratta a sajátját ...
  • broman191
    Az R9 280 immár kifutó terméknek számít az utód R9 285 érkezésének okán, így el lehet majd csípni nyomottabb árakon amint kisöprik a maradék készletet. Bejelentették hogy a GTX 770 is kap egy jelentősebb árnyesést amint váltja a GTX 970, utána az R9 285 konkurense lesz. Gondolom ebből kifolyólag a GTX 760 ára is valamelyest lentebb nyomódik. Egyelőre érdemes kivárni mindezt, aztán visszatérni a témára... Az AMD vs nVidia témában nincs mindenki számára tökéletes döntés, nézzétek meg hogy mivel játszanátok a jövőben és melyik gyártó támogatja a bizonyos címeket számotokra érdemben(!), azoknál lehet kisebb-nagyobb érvágás ha az ellenfél hardverével próbáltok szerencsét...független címeknél meg ugye olyan mindegy, hasonlóan fognak teljesíteni a konkurens karik. A VRAM témáról annyit, hogy a 2 GB még egy ideig elég lesz 1080p-ben hogyha kevésbé gyilkos élsimítási móddal is képesek vagyunk kibékülni, esetleg a textúrák részletessége is emészthető 'magas' szinten nem igényeljük az 'ultra' beállítást. Persze a jövőre nézve nyilván a 4 GB-os verziók jelentik az időtállóabb választást, az említett GPU-k teljesítményéhez mérve nem feltétlen hülyeség... Gyártók tekintetében nem törtnék pálcát, de ebben a kategóriában alapvető igény számomra a 3 év gari, és a 2-3 ventis hűtés a jelentős fogyasztás okozta hőtermelés minél halkabb kordában tartása miatt. Az gyári órajelek különbségei alapján való választás elvén mindig jót mosolygok, mivel AMD és nVidia oldalon is nagyon könnyen megcibálhatóak az órajelek teljesen biztonságos szintre a feszültség emelése nélkül is, a gyártói 'OC' jelölésű karik szvsz rossz viccek az órajelek emelésének mértékében a referencia modellekhez képest, többet fizetni értük feleslegesen kidobott pénz (már amennyiben a komponensek egyébként azonosak a PCB-n - túlnyomórészt egyeznek) - mellesleg azokat is egyszerűen oda lehet tenni a gyári 'OC' szintre pár csúszka megrángatásával a megfelelő programokban, gyerekjáték, nem lehet vele elrontani semmit, max visszaáll a gyári órajelre a beállítás... :)
  • BEAST #38865
    Ahogy látom hasonló "problémánk" van és bár jelenleg kb én vagyok az egyik utolsó akire hallgatnod kellene, nálam most éppen az AMD felé billenne a mérleg nyelve. Igaz nagyrészt netes guberálás eredményeként okoskodok most. :D

A 4 GB Rammal összetákolt 760okat semmiképp sem venném, mert ha ennyire számít a memória mérete, akkor már inkább venném az AMD megoldását az r9 280 képében. Ahogy nézem az alap 2 GB ramos GTX 760-nak nagy előnye, hogy az ára mellett nagyon jól teljesít, viszont árban az r9 280 is ugyan ott van ha jól láttam. Nehéz szülés ez a vga kiválasztósdi, mert nem annyira fekete fehér a téma, mint reméltem. Lehetséges, hogy nagyrészt az dönt majd egyeseknél, hogy a jövőben mely játékokkal játszanának "stabilabb" minőségben.

Ha mégis hallgatnál rám, akkor mindenképp nézz körül több helyen, kérd ki mások véleményét is, lehetőleg nálam hozzáértőbbekét. :D

AMD gyártókban abszolút semmi tapasztalatom, de volt már pár Gigabyte, MSI és ASUS kártyám. Szerencsére egyikkel sem volt gondom. Talán jelenleg szívesebben választanám az MSI és az ASUS kártyáit, mert mindkettő supportja, software ellátotsága és hűtése nagyon bevált nekem.

#38864: Igen ilyesmire gondoltam, ezért is lesz egyre nehezebb a választás. Egyre nehezebb fogódzót találni az nvidia mellett. :D
    Utoljára szerkesztette: BEAST, 2014.09.06. 14:11:12
  • Panzeradler #38864
    Shadowplaynek van AMD megfelelője, de kevés program támogatja perpill, OBS-re van ilyen "modolt verzió", meg a dxtory,(meg a gaming evolved talán) AMD VCE a neve
  • BEAST #38863
    Valamilyen szinten megpróbálok objektíven dönteni. Nem mondhatom, hogy az AMD driverei szarok, mert az utolsó kártyám ami akár csak köszönő viszonyban lett volna a témával egy Radeon 9600 Pro volt. :D

Ahogy nézegettem órajelben, tehát számítási feladatokban az nvidiák jobbak, bár ezen egy kis tuninggal simán javíthat az AMD. Viszont még így is legtöbb esetben csak +/- 5-10 átlag fps-ről van szó, ami annyira nem izgat, ha mindkettő ugyan olyan szinten hozza a fix 60-at.

Memória méret és kezelés terén az AMD torony magasan jobb. Viszont valószínűleg még egy darabig ez csak a többmonitoros meg az agyonmodolt dolgokon lenne érezhető.

Ahogy az nvidia kihozta a shadowplay-t, úgy az amd-nek is van/lesz hasonló cucca. A mantle tényleg jól hangzik, de ahogy te is mondtad, amíg nem lesz elérhető bárki számára, addig úgy is csak pár címnél jelent majd előnyt.
  • arty
    tőlem sose láthattál mantlizást, mert a fizix-hez hasonlatosan ettől is okádni volna kedvem és a cég pusztulását kívánni érte (és minden zárt, csak adott cég cuccait támogató api láttán hasonlóak az érzelmeim)

egyébként szerintem nincs min agyalnod: 770
    ha így mész neki egy amd-nek, ott a szálkát is gerendának látod majd, míg geforcén egy szálka még belefér a "semmi gondom nincs vele" kategoriába :)
    a 3gb vram 1-2 címben jól jöhet, de sztem komolyabb problémák nélkül kihuzod a 770 élete végéig 2-vel is vagy vársz a nemsokára bejelentésre kerülő uj vidiákig, ott tuti nem 2g ram lesz a sztenderd a felsőkategóriában :)
  • Krszti1160
    ja, intel procim van, amit karácsonyig majd le szeretnék cserélni majd egy i5-re, szóval ahhoz kérném a kalkulációkat, köszönöm :)
  • BEAST #38860
    Akármennyit olvasok a témában egyre ellenszenvesebb, hogy minden topicban csak azt hajtogatják az AMD pártiak, hogy mantle meg bf4, mintha más nem is létezne. Még erősen gondolkozom, kb egy, max két hét múlva lesz esedékes a dolog, de valahogy nehezemre esik megbízni az AMD kártyákban vagy a drivereikben. Lehet csak a fanboy beszél belőlem, de eddig nvidia kártyával nem volt még gondom.

A PhysX legalább annyira hidegen hagy, mint a Mantle, bár a Shadowplay még talán érdekelne is.

Én lennék a legboldogabb, ha ezek után könnyedén rábökhetnék a gtx770-re, de a jövőre gondolva a 3GB vram sem tűnik utolsó szempontnak. Kotlok még pár napot a témán.
  • Krszti1160
    Sziasztok. Érdekelne, hogy szerintetek melyiket érné meg megvenni (tervezek venni új grafikust, csak előtte szeretnék jól utána érdeklődni a dolgoknak :) ) , nos lássuk a kiválasztott kártyákat:
    AMD Radeon R9 280 Gigabyte OC 3GB DDR5, DVI/HDMI/DP/GV-R928WF3OC-3GD
    AMD Radeon R9 280 Powercolor TurboDuo 3GB DDR5, DVI/HDMI/AXR9 280 3GBD5-T2DHE/OC
    -Amd-k közül ezek közt gondolkodom, de érdekel, hogy melyiknek nagyobb az óra jele, melyiknek jobb a hűtése, vagy melyik gyártót ajánljátok.
    Nvidia:
    GeForce GTX760 Gigabyte OC 4GB DDR5, DVI/HDMI/DP/256bit/GV-N760OC-4GD
    GeForce GTX760 MSI HAWK LE 2GB DDR5, DVI/HDMI/DP/256bit/N760 HAWK LE
    GeForce GTX760 MSI OC 2GB DDR5, DVI/HDMI/DP/256bit/N760-2GD5/OC

Nos melyiket gondoljátok, hogy érdemes megvenni, melyik tudja a legtöbbet? Nvidia vagy Amd, és melyik a legjobb a két fajta közül? :) Köszi előre is :)
  • arty
    nekem 7850em volt twinfrozr, régen volt ennyire halk vga-m, az fix - csak sajnos ennek ára van :)

egyébként igen, amd elengedi 90-95 fokig is a vgakat, én ebben velük vagyok, nem igazán ad lelki nyugalmat, h 65 fokos - inkább kussoljon a cucc, ameddig/amennyire lehet, de tudom, h van aki a gpu-z által kiírt fokokon örül/aggódik

ez persze típus-függő is, ill. általában a használhatatlan referencia kártyák sajátja - a mindenféle gyártó más-más módon profilozza a hűtését, valamint a driverben te is belőheted, h mi történjen és mikor (hűtés-melegedés-órajelek-fogyasztás)
  • TomStorm
    Csak a hibás AMD fog melegedni.Normál esetben ugyanaz mind2 VGA.
    Én még mindig azt mondom inkább a 3GB RAM az AMD-n jobb választás mint a +5FPS NVIDIA-nál ami 2GB-os

Nekem csak ASUS AMD kártyáim voltak mind tökéletes,hűvös,remek volt
  • BEAST #38856
    Az nvidia még mindig szimpatikusabb, a jelenlegi kártya is MSI. 3 év után csak a ventilátorokat kellett lecserélnem rajta, így eléggé meg vagyok elégedve a Twin Frozr hűtéssel, meg úgy általában a kártyával is. :)

AMD kártyákkal nem igazán volt még dolgom, az Ati gondolom nem számít, de olyanokat olvastam, hogy iszonyat mód melegednek, bár állítólag ez normális és erre lőtték be őket.
  • arty
    ha 280x lesz, akkor asus-t ne :) (bár régen olvastam a 280 topikot ph!-n, voltak gondok, mert az okos gyártó túlfeszelte a ramokat ...)