41382
ATI vs Nvidia

***** Tesztek 1 *****
Tesztek 2 *****
Tesztek 3 *****
Tesztek 4 *****
Tesztek 5 *****
Tesztek 6 *****
  • broman191
    nVidia oldalon a GTX 1070 & GTX 1080 (1060 később még az év folyamán), az AMD-től R9 470/X,480/X, de 490-et is emlegetnek újabban, júniusig egész biztosan tisztázódik a dolog... :) Az R9 480(/X) az eddigi infók szerint 300 dollár alatti árazással érkezik majd, tehát mire ideér, áfástól-mindenestől is megállhat 90e Ft-nál, bevezetési áron, aztán majd beáll alacsonyabbra, főleg ha a GTX 1060 megjelenik és jól sikerül. Az utóbbi karik a mininum VR specifikációnak megfelelő teljesítményszintet jelentenek, tehát a GTX 970 teljesítményét hozzák majd legalább, amelytől a Nano 1080p-ben átlagosan alig 10%-kal gyorsabb, az R9 390 pedig hasonlóan gyors, néha valamivel lassabb. Ha viszont a felsőbb kategóriás megoldások érdekelnének, azok is csak jobbak lehetnek teljesítmény és fogyasztás tekintetében mint a jelenlegi lehetőségek és az R9 Nano árkategóriájában idővel lesz jobb üzlet... :)
  • zamballa82
    :)
    Én nem sürgetem a váltást.
    Milyen vga jön Júniusban?
  • broman191
    Ha rárér, akkor érdemes lenne várni legalább júniusig, érkezik az új széria és a fogyasztáshoz viszonyított teljesítmény tekintetében lényegesen jobbak lesznek, a Nanonál is. Jelentősen olcsóbban. Mindkét említett Nano modell ugyanaz, tudtommal csak referencia modelleket enged forgalmazni az AMD, szóval a legnagyobb különbség köztük, a Sapphire és az ASUS matrica...a memóriánál gondolom keverik a memó sebességének megadását, az egyiknél effektívet emlegetnek, a másiknál a valósat, a lényeg hogy gyakorlatilag ugyanaz, másképp van megadva, csak nem részletezték hogyan adják meg... :)
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2016.04.21. 17:05:59
  • zamballa82
    Sziasztok. Egy felső kategóriás kérdés.

Most akarom a HD 7950 nemet lecserélni.

Eladom és kipótlom természetesen.

Mit vegyek az alatta muzsikáló CPU:FX 8350 mellé?

R9 390 -ben gondolkozok de csak full hd ban fogok játszani én nem lépek tovább, de ahhoz tápot is kell cserélnem.
    Na most ha viszont fogom a tápra fordított pénzt és vissza forgatom a vga-ba akkor egy r9 nano-t is tudnék venni.

Ja és van különbség a
    http://www.arukereso.hu/videokartya-c3142/sapphire/radeon-r9-nano-4gb-hbm-4096bit-pci-e-21249-00-40g-p304576905/

és pl

http://www.arukereso.hu/videokartya-c3142/asus/radeon-r9-4gb-hbm-4096bit-pci-e-r9nano-4g-p303170467/

között?

Nagyon furcsállom a Grafikus memória sebessége. Egyiknél 500MHz míg a másiknál meg 1000MHz.

Vélemények? Tapasztalatok?

• broman191
    Nem. Egy használt R9 280X például elméletileg hasonlóan gyors mint 2 db 260X (már amikor van multigpu támogatás és maximálisan skálázódik a teljesítmény) és akkor miért is szívna az ember a multigpuzással... Használtan kb. 25e Ft-ért mennek, 50e Ft-ból simán van egy 280X-ed...persze az utóbbit sem feltétlen venném meg - ha már nem rendelkeznék vele hosszabb ideje - mert egy középkategóriás Polaris lesz olyan gyors és a jövőben előnyben lesz, nem mindegy hogy 1gen GCN vagy 4gen GCN... :)
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2016.04.16. 19:16:23
  • HunWindows7777
    Szerintetek megéri venni egy használt R7 260X-et a mostani mellé? És Crossfire-ba kötni? Mekkora teljesítmény javítást érhetnék el így körülbelül?
  • broman191
    Attól függ, hogy mennyire alulinformált az ügyfeled a használt piacon...ha túl jól informált és eltántoríthatatlan, akkor kb. 40-50e Ft-tal kevesebbet fog csak adni érte egyik napról a másikra /vagy nem is fogja érdekelni többé/, amint megjelentek az új Pascalok. Bár ez viszonylag szélsőséges forgatókönyv, általában fáziskésik a használt piac és sokszor a régebbi termékek árai ésszerűtlenül magasan maradnak, az újabb generációs hasonló termékek megjelenése után is...de ha hamarabb eladod, az a legbiztosabb verzió... :)
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2016.04.16. 10:05:40
  • Maala
    Én is ma gondolkodtam el, hogy lassan ideje eladni a 980 Ti-met, és váltani valami kisebbre, hisz lassan itt az új gen., és még a régiért is normális árat kapok.

Bár kíváncsi lennék, hogy az ennyire "csúcs" kártyák ára mennyire sínyli meg, amikor egy gennel hátrébb szorulnak. De még ez lesz az első ilyen tapasztalatom. :P
  • DonPedro22
    Rendben akkor megpróbálok várni :)
  • broman191
    Szvsz ha eddig nem cserélted le, most már ne tedd, masszív pénzkidobás lenne, 2 hónap múlva jön a GTX 1070 és 1080 és esélyesen még a megjelenéskori áron is olcsóbbak lesznek - hasonló/jobb teljesítménnyel - mint a GTX 980 Ti akármilyen kiadása.

ui.: Egyébként részemről MSI, de az EVGA sem a hulladékairól híres, mindkettő vételre érdemes modell (volt)... :)
  • DonPedro22
    Gigabyte GTX 970 OC kártyámat szeretném lecserélni de nem tudok választani 2 kártya közül és szeretném kérni a véleményeteket. Ezt a kettőt néztem ki.

MSI GTX 980 Ti Gaming
    EVGA GTX 980 Ti Classified ACX 2.0+

Ennek a kettőnek nagyobb a GPU és a memória órajele gyárilag mint a többinek, de nem tudom még is melyik lenne jobb
  • broman191
    Dupla pörgettyűs Giga GTX 950, minden szempontnak megfelel... :)
  • Mephike
    Sziasztok!
    Szeretném lecserélni egy régi AMD radeon 7700-as videokártyámat, amivel eddig teljes mértékben meg voltam elégedve, csak hát eljárt felette az idő.
    Kettő videokártyát néztem ki magamnak, nem tudok dönteni:
    1. GIGABYTE GV-N950OC-2GD GTX950 2GB GDDR5 OC PCIE
    2. SAPPHIRE 11240-10-20G R7 370 2GB GDDR5 NITRO PCIE

Ami fontos lenne, hogy:
    1. kicsi legyen hosszúságra
    2. ne zabálja fel fél Paksot
    3. max 50k Huf-ot áldoznék rá
    4. a jelenlegi 400W-os tápomat nem áll szándékomban lecserélni most még.
    Ha tudtok jobbat, meghallgatom szívesen. Köszönöm előre is a segítséget.
  • MikX
    Köszi. Hát ahogy nézem nagyonsok jatek nvidias, kozben le is boltoltam, de nem azt amit en irtam, hanem amit te, a nagyobb backplate-es 960ast.
    Tap is kellett, szerencsere azt is tudtam, egy fsp raider 650 est sikerult joaron. Meghamár... Egy ocz 250es ssd.
    Mostmarcsak majd egy jo haswell lap meg cpu kell valamikor nyaron, addig kihuzom ezzel.
  • broman191
    ASUS Radeon R9 380 4GB GDDR5 256bit STRIX-R9380-DC2OC-4GD5-GAMING - 65e Ft az AQUA-nál

GIGABYTE GeForce GTX 960 4GB GDDR5 128bit GV-N960WF2OC-4GD - Az előbbihez hasonló áron több helyről...

A 380X nem érdemi ugrás a 380-hoz képest, főleg nem tizenezresnyi... A 3 közül a 960 a leggyengébb, kivétel ha egy 'nVidia által támogatott' játékról beszélünk. Ha azok nem nyomnak a latba jelentősen nálad, akkor egyértelműen a 380-ra szavaznék.
  • MikX
    Sziasztok!
    Olyan 60-70 között milyen vga lenne a legjobb árérték arányban?
    3at is nézegetek, tesztek alapján amit találtam talán a gtx picit erősebb.
    egyenlőre egy a10 5800k fogja hajtani pár hónapig, de cserélem egy haswell alapú i5 re, szóval sejtem hogy addíg lesz némi bottleneck
    GIGABYTE GTX 960 4GB GDDR5 OC /GV-N960OC-4GD/
    sapphire r9 380 nitro oc 4gb dual-x
    GIGABYTE R9 380X G1 GAMING 4GB OC
  • broman191
    GTX 960 SLI teszt @ TechPowerUp - Bizonyos címeknél pár FPS-sel még meg is előzi a GTX 980-at. Máshol - SLI támogatással is - mélyen alatta van... Teljes mértékben értelmetlen, sokkal több aknára futási lehetőség van benne, mint amennyi előnyt ad, már amikor ad... Újonnani árakat nézve is megér plusz pár tizes kiadást egy GTX 980, pontos modelltől függően, a biztos teljesítmény okán...ha pedig bonyolítjuk a dolgot a használt piaccal, hogy jelenleg is van nem is egy eladó több év garival rendelkező GTX 980 akár 2 db új 4 GB-os GTX 960 áráért, vagy kevesebbért is, úgy pedig főleg nem kérdés a választás... Persze már nem veszünk GTX 980-at manapság semmiféle módon, csak elméleti szinten futott a dolog... :)

ui.: Igaz nem a 4 GB-os változatokat tesztelték, de általában nincs számottevő teljesítménybeli különbség a ref. és nem ref. mennyiségű memóval rendelkező kariknál...számos tesztre visszaemlékezve, inkább csak a grafikus beállításokat a VRAM mennyiségéhez mérten korlátozó játékoknál van értelme az ilyesminek, akkor ugye kijátszhatatlan a jobb minőségű textúrák stb. elérése a kevesebb VRAM-os ref. karival...
  • Dante73
    A riva tunert nem tettem fel alá... Már megvan, köszi a segítséged!
  • broman191
    A 4.2.0-ban a Settings menüre kattintva (a verziószám felett, az ablak alján) érheted el, a Monitoring almenü alatt. Ott be lehet kattintani a listában mindenfélét, a lényeg hogy amit látni szeretnél, az legyen 'in OSD' státuszban. Valamint a Monitoring almenü mellett jobbra találod az On-Screen Display almenüt, abban megadhatod hogy a játékokban milyen billentyűre kapcsoljon be/jelenjen meg/tűnjön el az OSD.

Maala #40040: No de 2 DB 4 GB-os GTX 960-ra minek fizetne be bárki is?
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2016.04.01. 18:47:58
  • Dante73
    Kis segítség kellene.
    Szeretném kiíratni az fps mellett a cpu, és gpu hőmérsékletét is. MSI afterburnert feltettem, de egyszerűen nem találom, azt, hol lehetne az említett infókat kiíratni. youtube-n néztem, ott 2.3.1-es verziót használnak, az MSI oldaláról amit leszedtem, 4.x.x. abban nincsen olyan jelölőnégyzet.
    Jó akár más program is, lényeg, hogy működjön....
  • Maala
    Hát, én azért 3-4 GB GDDR5 ramos "felsőkategóriás" kártyákat azért nem raknék SLI-be, a ram mennyisége úgysem duplázódik, a sebesség sem HBM szintű, így meg nem sok értelme van. És így nem is csoda, hogy a teljesítmény sem skálázódik lineárisan.

Sztem a Fury, Fury X, és a Nano perpill eléggé "biztosra menés" kategória. Már annak, aki 28nm-en akar maradni hosszú távon is.

Amire kíváncsi lennék azért, hogy 2db 4GB-s 960 (ami a 980 kettévágva) tudja-e tartani a 970-980 körüli sebességet.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2016.04.01. 04:57:24
  • broman191
    Vagy Pascal, de ha a jövőben esetleg jól tartja majd magát, az általad preferált újabb, korszerű API-s játékokban is a GTX 970, talán lehet értelme egy 2. vásárlásának mellé használtan, a Pascal megjelenése után nyomott áron. Bár a 3.5 GB VRAM-ot meghaladós lassulása miatt a meglévő egy példányt eladni az új széria megjelenése előtt sem rossz ötlet. A jövő játékaiban inkább élvez majd előnyt a 4 GB VRAM kihasználása, mint máig, ugye mára lecsúszott a középkategóriába, a következő generációs középkategóriás kariknál alapvető lesz. Ha grafikára szeretnék költeni 2 db GTX 970-nyi zöldhasút, nem szeretnék olyasmivel foglalkozni, hogy a 3.5 GB-os VRAM keret felhasználása után ugyan mekkora teljesítménycsökkenés várható, esetleg lesz-e beszaggatás vagy folyamatos mikroszaggatás miatta...vagy egyáltalán van-e az adott játéknak érdemi SLI skálázódása a megvételkor és ha esetleg nincs és még mínuszba is megy a teljesítmény miatta, akkor ugyan mikorra lesz driver vagy patch...vagy lesz-e. A 200e Ft-os lélektani határ felett elvárnám, hogy olyan termék legyen a gépemben, amelynek adottak a képességei mindenféle eyecandy fícsör megjelenítésére, gördülékeny futásteljesítmény mellett, legalább a következő hasonló kategóriájú új modell megjelenéséig. Ha biztosra akarnék menni, vennék minimum egy "GTX 1070"-t, az csak bírná addig a jövőben, mint a GTX 970 a megjelenésétől mindmáig...
  • abrakabobby
    Igen elég jó kártya a 970-es,még egy ideig biztos elég lesz.
    Az új kártyák(Pascal) meg biztos horror árba lesznek.

Köszi!
  • Blum
    Legtöbb helyen azt írják, hogy nyáron jön a Pascal. Érdemes lenne megvárni mindenképp.
    SLI azért nem jó mert nem ritkán rosszul skálázódik a 2 GPU teljesítménye és nagyon sokszor bugokat okoz. Vannak olyan játékok amelyek rosszabbul futnak SLI-vel mint 1 kártyával. Bőven elevickélsz azzal a 970-nel még amíg kijön az új széria :)
  • abrakabobby
    Köszi a választ!
    Pascal?Nem is hallottam róla.Mikor jön?
    Miért nem jó az SLI?
    Utoljára szerkesztette: abrakabobby, 2016.03.31. 17:43:57
  • Blum
    Alapvetően ajánlott egy teljesen ugyanolyan kártyát berakni mellé de ha valamilyen okból ez nem lehetséges akkor lehet más gyártótól is.
    Ugyanakkor én biztos nem SLI-znék, inkább az amit te is említettél és 1 erős kártyát berakni. Ne cserélj 980Ti-re mostmár, várd meg a Pascal szériát.
  • abrakabobby
    Sziasztok!
    Azt szeretném kérdezni,hogy most egy asus GTX 970 kártyám van,ha SLI-be akarom kötni akkor megint asus-t kell venni vagy lehet más gyártótól is(pl:Gigabyte)?
    Egyáltalán megéri-e SLI-be kötni,vagy inkább érdemesebb a kettő árából egy GTX 980 Ti-t venni?
  • DonPedro22
    Csupán kíváncsiságból kérdezem... nemsokára eladó lesz a videókarim ami egy Gigabyte Geforce GTX 970 G1 Gaming kártya garancia van még rá ha jól tudom 4-5 hónap de a kártyát egyébként is Svájcban vettem. Postázni tudnám csak és 85K az ára. Valakit érdekelné?
  • Dante73
    750 Ti lett a vége, (black edition, garanciás) meg vagyok elégedve. csendes, és gyors.
    Köszi a segítséget!
  • broman191
    A felső határon akár egy egészen modernnek tekinthető GTX 750 Ti 2 GB GDDR5 is elcsíphető, gyártótól és hűtéstől függetlenül, akár garisan is... :) Esetleg még a GTX 660, GTX 650 Ti Boost és HD 7850 is a buliban lehet, kizárólag 2 GB GDDR5-tel.
    okosság/ Ezek általában pár ezressel a 26e Ft felett vannak, de néha beesnek a használt piacon jellemzően nem létező 26e Ft-os VGA kategóriába is./okosság
    Alattuk 15-20e Ft között a HD 7770-ekben lehet még fantázia, 2 GB GDDR5-ös verzió előny, ha alig drágább, ugye a referencia modelleket 1 GB-tal árulták, abból van több. Igaz a HD7770 GPU nem túl erős, a mai játékok minimum gépigénye alatt van gyakran, de kevésbé bika GPU-t igénylő játékokál még partyban lehet, 2 GB GDDR5-ös kiadás főleg. Fogyasztás tekintetében egyik említett karitól sem kell félni, ha van egy épkézláb táp a gépben, de még egy pár ezer forintos 400W-os , akár 80+ bronze hatásfok alatti ipari hulladék is bőven megteszi.
  • Dante73
    Sziasztok!
    Kis segítség kellene.
    Több dolog közrejátszása folytán, kénytelen vagyok max 26000-ig nézni használtan egy videókártyát. Fogyasztás mellékes. Mit ajánlanátok?
    (Spórolj még, és egyéb "okosságoktól" kérem kíméljük egymást..- )
  • Arsenalll
    jaj de buta vagyok:D csak az egyik PCI-E csatit csatlakoztattam! Köszönöm a választ életmentő volt!!!!! :D
  • broman191
    Mekkora tápod van? A gép indul vele vagy semmi? Mindegyik PCI-E áramellátó csatit csatlakoztattad?
  • Arsenalll
    Sziasztok! Felépítettem életem első saját gépét, amihez érkezett egy Gigabyte R9 280x videokártya. Az összeszerelés után semmilyen életjelet nem ad magáról. Használtan vettem és az előtte lévő nap még használatba volt egy másik gépbe. A gép többi alkatrésze újonnan van és működnek, mert kipróbáltam a régi videokártyámmal. Nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz, de ezek szerint ez már meghalt?
  • broman191
    A memó sávszél jelentősége relatív, ugye más architektúrával dolgoznak a két oldalon, a GTX 960 különböző tesztek szerint általában jól leplezi a 128 bites memó buszát. Az R9 380 4 GB-os verziója szvsz kicsit túlárazott a 4 GB-os GTX 960-hoz képest, de egyébként ajánlott új vételként a kategóriájában mindkettő, tőled függ, hogy milyen játékokat játszanál a jövőben és azok melyik gyártó felé húznak jobban... :)
  • csokiskex
    380X-et terveztem venni, innen indult a probléma. Végül úgy döntöttem, jobb lesz nekem a 960-as. Együtt tudok élni azzal a pár fps különbséggel.
  • csokiskex
    Én hetek óta a GTX 960 és R9 380/380x között hezitáltam. Ma rendeltem egy MSI GTX 960 4GB OC-t. Bizonyos tesztekben a 380x jobb, de alig pár fps-el. Viszont az nVidia fogyasztása kedvezőbb. Eddig főként nVidia kártyáim voltak (5600XT,7600GS,9600GT, utána szünet X360... majd GTX460, az új gépben pedig R7 260X). Semmi probléma nem volt a korábbi GeForce-okkal, és mindegyik a "6-os" középkategóriás kártya volt a maga idejében. Ezek a kártyák 2-2,5 évig kiszolgáltak, bár a mostani R7 260X is lassan két éves. Az AMD-vel volt pár szopás driver frissítés után. Szívesen megyek vissza a zöld oldalra, eddig nekem bevált. Remélem ez a kártya is hozni fogja az elvárt szintet.
  • Zacskós Tej
    R9 380-ról mi a vélemény?

4 GB 256bit sávszélesség, ahogyan olvasom.
    Nézegettem a videókat, elvileg nagyon jól teljesít, egy picivel a 960 fölött van, mivel az csak 124bites, ez meg 256.

Bevallom nem olyan sürgős, de mivel meghalt a kártyám, így két hónapon belül szeretnék egy másikat, mert addig az integráltal még a Mario sem megy el. A 760 alá nem akarok menni, ugyanolyat még egyszer nem akarok (ha valamivel befürödtem még egyszer nem akarok olyat venni), s ugyan tudnék összespórolni 100-110 ropit egy kártyára, de rohadtul nem vagyok hajlandó egy alkatrészért ennyit kiadni.

Szerinted?
  • broman191
    A jövőre tekintettel mondjuk hogy R9 390, de leginkább egyik sem, ha nem sürgős, érdemes várni pár hónapot.
  • torok6
    Sziasztok! Nem tudok választani a 2kártya közül gtx 970 meg r9 390 melyik lenne a jobb választás?