41382
ATI vs Nvidia

***** Tesztek 1 *****
Tesztek 2 *****
Tesztek 3 *****
Tesztek 4 *****
Tesztek 5 *****
Tesztek 6 *****
  • Maala
    Én i5/1070-re hajlanék mindenképpen. Akár úgy is, hogy Z170-es lapot veszel, és BLCK tuninggal egy i5 6500-at húzol 4,4-4,5 GHz-ra, vagy ameddig bírja egy egészséges 1,28 V feszültség mellett (a hosszú élettartam érdekében). És akkor nyertél 47k-t proci terén az i7 6700K ellenében. Sőt, egyébként a sima 6700-as i7-et sem vetném el, azzal is nyersz még 13k-t a 6700K ellenében. Ezt mondjuk költhetnéd egy márkásabb tápra. :-P

A jelenlegi Intel i5/i7 procik kb 30-40%-al gyorsabbak 1magos/többmagos teljesítményben, mint az 5 évvel ezelőtti Intel i5/i7 procik, és semmi jel sem mutat arra, hogy ez a "tendencia" változni fog még 5 év múlva. Egy 1080-at persze már nem tud teljesen kihajtani egy 5 évvel ezelőtti CPU 1080p-ben, de tavalyig a 980 Ti-vel még nem volt gondja (ami most GTX 1070-nek felel meg) kihajtani teljesen a GPU-t. A kérdések, amiket magadnak kell megválaszolnod:

A) Akarsz-e kiadni pénzt az elkövetkezendő 5 évben új monitorra, amely FHD-nél nagyobb felbontást, és/vagy 60 Hz-nél nagyobb képfrissítést tud?
    Mert ha nem, FHD/60 FPS-re bármilyen csicsával is (Hairworksös jampik kíméljenek) azért nem nagyon lesz baj 1070-el, legalábbis ha nem romlik a jelenlegi játékoptimalizációs szint. 1060 esetében azért már nem lehet ilyesmiről beszélni. Ha váltani szeretnél a jövőben (felfelé), akkor azért az 1070 sem lesz már elég hosszú távon.

B) Szerkesztesz-e annyit videót, hogy valódi előnyt jelentsen a 4mag4szállal szemben a 4mag8szál? Ezt rajtad kívül senki nem tudja. Megnézhetsz pár elemzést, összehasonlítást, hogy mekkora a különbség egy i5 és egy i7 között, aztán kiszámolhatod magadnak, hogy elég-e a (pl) 80 perc, vagy szükséged van a 70 percre, mert te 5 év alatt 1000 videóval számolva 10000 percet nyernél, ami forintbeli különbségben 2, ill 4 Ft/perc (a fenti konstrukciókat tekintve). Azt hiszem, ennyi pénze mindenkinek van hosszú távon a saját idejére.

Aztán függ még a többi komponenstől is persze, simán elképzelhető, hogy te valami ótvar Z170 alaplapra gondoltál, amiben még a 6700K-t sem lehet biztonságosan húzni. :D

Nem biztos, hogy csak 90k különbség van a 2 komponens között, inkább a konfigok között kellene nézni a különbséget. Mellesleg 108k egy 6700K, 73k egy 6600K, 94k egy 1060, és 145k egy 1070, hogy jött ki a 90ezer különbség? :D Milyen konfigot néztél ki magadnak?

Alapvető kérdés, de mennyi lenne a kereted?
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2016.08.11. 19:07:28
  • Conqvistador
    Megmondom a fő problémámat. Nem csak és kizárólag játékhoz kell persze arra is. Video szerkesztés konvertálás stb is bejátszik.
    Jelenleg egy X4 631 es elavult AMD-m van. Egy 34 perces 300képes Powerpoint felvétel zenével megvágva 3,5 órás konvertálási idővel bírt Adobe Premiere-n.
    Egy netes teszt szerint 5 akár 5,5x gyorsabb lenne az I7 :D
    Játékoknál meg kezdem unni a 20-25fps eket amik sokszor beesnek 35-40fps ről rendszeresen egy HD 7850 OC vel igaz a cpu nem bírja kiszolgálni.
    Ennek fényében kérdezem mert pár hónapja gyűjtök rájuk de relatíve időtállót szeretnék 3 évig ne kelljen cserélni legalább amíg a 10nm vagy alatti procik elterjednek és akkor a vga is gondolom még brutálabb lesz :D
  • Moby
    >legtöbb játékban semmiféle különbséget nem fogsz látni majd vele a közel 2x annyiba kerülő i7-6700K-hoz képest

Én nemnagyon értem ezek honnan jönnek. 1070-nél már nem nehéz elérni, hogy a cpu legyen a bottleneck, ha fhd-ban nyomja (márpedig abban fogja, 4k-hoz kevés, talán még 1440 lehet okés). A játékok nem az egyszálas feldolgozás felé haladnak, bár nyilván van sok ilyen. De a DF lemérte ezt már 1 éve is, akkor sem az jött ki, hogy ne lenne értelme egy 150k-s vga-hoz beletenni azt a +30 +40 ezret a i7-hez (1070 akkor még nemvolt, vagyis akkor még titanx-nek hívták). Nem is értem miért terjed ez.

Utoljára szerkesztette: Moby, 2016.08.11. 18:27:36
  • broman191
    Elvileg igen, ha a 80+ szabványnak megfelel, de ha valamilyen kínai béllel megáldott csoda az adott modell, akkor tizenezer forintot ekkora upgradenél érdemes lenne szánni egy jobb minőségű tápra is... Értékről vitatkozni meglehetősen szubjektív, de gec1 leszek és azt mondom, hogy *szerintem* egyetlen általad említett hardver sem éri meg az árát, az újabb generációs videokarik alig érkeztek meg, még az elődeik is a piacon vannak, nem állt be az áruk, a GTX 1070-nek pedig konkurenciája sincs... CPU terén pedig - ha főleg játékra veszed - akkor például egy i5-6500 mellett is boldog lehetsz majd évekig...a legtöbb játékban semmiféle különbséget nem fogsz látni majd vele a közel 2x annyiba kerülő i7-6700K-hoz képest. Valamint 2018-ban az Intel tervei szerint eljön a 6 magos mainstream CPU-k ideje, szóval közel 2 év múlva hasonlóan elavult lesz akármilyen i5/i7 Skylake CPU is... Videokari terén az új GTX 1070 vásárlása inkább indokolt, ha semmiképp nem akarsz várni és nem szeretnél pár évig hozzányúlni...
    Az eredeti kérdéshez visszatérve, ha kb. +90e Ft-ot mindenképpen el akarsz pluszban tapsolni, inkább itt egy harmadik társítás: i5-6500 és GTX 1080...a játékok általában inkább a videokarit szeretik zabálni és egy minél erősebb GPU így inkább jól jön, mint egy erősebb CPU. A GPU limit az ellenséged eyecandy beállításokkal, minél magasabb felbontásban játszva.
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2016.08.11. 18:11:37
  • Moby
    Van.
    Utoljára szerkesztette: Moby, 2016.08.11. 18:15:59
  • disorder14
    Azt nem írtad, hogy mire szeretnéd használni, de saját tapasztalatból tudom mondani, hogy 3-4 éve vettem nem K-s i5 3470-et, és még ha akarnék sem tudnék rá indokot találni, hogy cseréljem... én azt mondanám, hogy az i5 6600K is elég időtálló lesz :)
    A 1070 viszont biztos, hogy időtállóbb lesz játékokat tekintve
    Utoljára szerkesztette: disorder14, 2016.08.11. 17:55:34
  • Conqvistador
    Jujj de cifra lett a fogalmazás. Akkor úgy kérdezem tud vajon annyival többet szerintetek az erősebb összeállítás, hogy megérjen kb 80-90k val többet beruházni rá? Nem szeretnék jó pár évig gépet cserélni és jó lenne egyszer már egy korszerű gépet összerakni.
    Ja és elvileg egy 450es Hipro táp elviszi e rendesen?
  • Conqvistador
    Szerintetek van 90e forintnyi különbség teljesítményben az alábbi páros között?

Egy I7 6700K proci GTX 1070 es Vga val szemben egy olcsóbb I5 6600K proci és GTX 1060 Vga val szemben?
  • tobias88
    Nah ezt is megéltük. Az egyik hazai boltban 140 ezer a GTX1070
  • TBTPumpa
    Blu-ray írom van, de az is félévente egyszer van használva.
  • HunWindows7777
    Ja, hogy neked még van DVD-Romod, utoljára 1,5 éve használtam COD2 telepítésre.
  • Etelkozi Vata
    Az Asus weboldalán fent van minden utility, nem is kell a lemez.
  • TBTPumpa
    Nekem is gyönyörűen visz mindent. Tomb Raider 2013, Rise of the Tomb Raider, Witcher 3, Batman Arkham Knight, Mirror's Edge Catalyst, Overwatch, High/Very High értékeken be sem megy 70 fps alá 1080p felbontásban.
    Mondjuk nekem csak egy színben világít (piros), de lehet, hogy fel kéne tennem a lemezről az ASUS programot?
    Mikor megláttam, hogy áprilisi Nvidia Driver van a lemezen, egyből visszatettem a tokjába és ment a dobozba.
    Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2016.08.06. 09:02:21
  • Etelkozi Vata
    Nos, bekerült a gépembe az aláírásomban szereplő kártya.
    Eddigi tapasztalatok:
    * OC üzemmódba, stabil 2050 mhz, 70 fokon a gpu, venti 50%, innen nem mozdul.
    * Tesztelt játékok: XCOM2 MSAAx4, minden full, 50 fps (ez nagyon jóóóóóó!), GTA vsyncben, majdnem minden full (azért egy-két feature kikapcsolva, levéve) nem mozdul a 60-ről se fel, se LE! Stellaris űrcsaták full zoomban stabil 60 fps.
    * Tetszik, hogy a ledek színe követi a kártyahőmérsékletet, ha melegszik, a zöld besárgul. :)

Szóval eddig tetszik szolgáltatásban és sebességben is.
    Nem tudom, milyen játékok jönnek majd mostanság, ami engem érdekel is, talán Deus Ex, remélem azokat is ilyen szépen hajtja majd.
    És még van benne kicsi tartalék.

Szerintem ez egy baromi jó kártya. Nyilván még drága, de a türelmetlenségnek ára van...
    Utoljára szerkesztette: Etelkozi Vata, 2016.08.06. 08:56:29
  • TBTPumpa
    Miért? 60 fps folyamatosan, jóaz.
  • Etelkozi Vata
    A korrektség dolgot tovább víve: 3-szori telefon után derült ma ki, hogy majd csak holnap nyitáskor tudják, mit vehetek át, mit nem és mennyiért...
    Az eljárásuk, segítő készségük korrekt, de a honlap infók így nem...
    Erre céloztam tegnap.
  • Maala
    Mondjuk OW-nál kapcsold ki a vsyncet, ez csak egy tanács. :D
  • Etelkozi Vata
    Köszi az infókat, bíztató. Én is vsyncben szeretnék játszani.
    Hha minden jól megy, holnap én is rakom befele a gépbe...
    MSI Armort néztem ki, de lehet belőle Asus Strix is.
  • TBTPumpa
    Witcher 3 és Barman AK High beállításokon meg sem kottyan neki (AMD kártyámmal Mediumon futott a Witcher 3, BAK pedig Low/Medium értékeken). Gyönyörűen fut, 60 fpssel. Többel is megy, ám a V-sync beállítással lekorlátozom 60-ra, mert az is bőven elég nekem.
    De az új Mirror's Edge is gyönyörűen fut olyan beállítással, amely eddig elérthetetlen volt számomra (Hyper). Eddig pozitív csalódás a kártya és valószínűleg ez csak még jobb lesz, amint az Nvidia elkezd drivereket készíteni hozzá.
    Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2016.08.04. 16:34:24
  • Etelkozi Vata
    Akkor megér egy ezrest az OC miatt...
  • Maala
    Már megbeszéltük, a 8 pines csati a 6 pineshez képest picivel több áramot tud felvenni, így picivel jobb az OC-zási lehetősége. Egyébként ugyanúgy szilikonlottó, mint a Gaming X, de valszeg bírni fogja az 1900-2000 MHz boostot, szóval no para. Meg eggyel kevesebb HŐCSÖVE van, a fasz se tudja, miért írtam korábban heatsinket. Valszeg mert retard vagyok látensben. :D
  • Etelkozi Vata
    Így van, egy 60hz-es tv.
    És meg vagyok vele elégedve.

Már csak egy nyitott kérdésem maradt, hogy az MSI ARMOR 1k-val drágább, vajon miért, és azon miért van 8 pines csati, a simán meg 6, mikor gondolom teljesítményben kb. ugyanazt tudják (speckó szerint csak a hűtés más rajtuk)?

/na jó, még találtam méret és kijelző csatlakozási különbséget is :) /

De ha jobb az ARMOR, akkor 1 ezrest megér.
    Utoljára szerkesztette: Etelkozi Vata, 2016.08.03. 21:17:43
  • Maala
    Az átlag ember 5 évente vesz monitort. Azt kell kiszolgálnod. Majd ha esetleg új monitoron gondolkodsz, akkor érdemes lesz a "jövődön" elgondolkodni. De ha most vennél, akkor is lenne választási lehetőséged: 4k 60hz, fhd 144hz, 1440p 60hz/144hz. A lényeg, hogy olyan VGA-ban gondolkodj, ami a mostani monitorodat tökéletesen kiszolgálja. Ezek szerint ez egy 60 Hz-es TV (már, ha HDMI 2.0-n tud 60 Hz-et a TV-d).

És ha ez megvan, akkor következőnek gondolkodhatsz eggyel nagyobb szintű megjelenítőn, majd utána azon a VGA-n, ami kielégíti ennek a megjelenítőnek a követelményeit. :)
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2016.08.03. 21:05:46
  • Etelkozi Vata
    Egy LG fhd 80 centis TV-t használok monitornak, azt 1,5 éve vettem...

/ konzolozok is, ez a kompromisszum /
    Utoljára szerkesztette: Etelkozi Vata, 2016.08.03. 21:02:53
  • Etelkozi Vata
    hehe... Ha a NAV-ot verték át, engem ez most speckó nem érint, engem ne verjenek át.

korrekt: a honlapon az van, hogy azonnal átvehetem 105 ruppóért, ha odamegyek, és ha odamegyek akkor 105 ruppóért egyből odaadják és nem keresnek kifogásokat, miért nincs mégsem és annyiért...
  • Maala
    A kérdés igazából az, hogy mikor vettél utoljára monitort. :D
  • Moby
    Nemtudom mit jelent a korrekt, de úgy rémlik ők azok, akiket egyszer már bezárt a nav, nagy hírverés közepette :)
  • Etelkozi Vata
    Na ja (hardverapró)
    Ezzel próbálkozzanak a bátrak, övék a szerencse...

Konzolok szervíze korrekt cég? Ott láttam most effektív jó áron azonnal átvehető MSI GEFORCE GTX 1060 6GB DDR5 OC kártyát, 105K.
  • broman191
    Majd meglátod a jövőben megjelenő tetszetős címek alapján, hogy érdemes-e egyáltalán ugrani, tegyük fel egy GTX 1060-ról, ami kiindulásnak bőven jó a jövőre nézve 1080p-ben... A QHD pedig majd lecsúszik kb. 2 év múlva gépigényileg és videokari ár-teljesítmény viszonylatot tekintve, anyagilag hasonlóan kedvező szintre a mainstream közelébe, ahol most a FullHD van.

#40391: Azért az ilyenekkel én is óvatosan bánnék, rögtön kéri az előleget...szabályzat? Nigga what?
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2016.08.03. 20:35:10
  • Moby
    Nos igen, az nagy kérdés meddig mondható el ez. Illetve az is, hogy 1070-re mostmár vannak egész jó dealek.

/szerk: bár jobban elolvasva már nem biztos, hogy ez olyan jó deal :D
    Utoljára szerkesztette: Moby, 2016.08.03. 20:32:43
  • Etelkozi Vata
    Szépen toltok az 1060 felé, aminek a bankszámlám örül.
    Tényleg az csak a gáz benne, hogy sose tudja az ember, mikor akar majd szintet ugrani.
  • broman191
    A Deus Ex csak nem, mégis csak egy új tech fícsörökkel ráncfelvarrt öregecske grafikus motorról van szó és nem is túl látványos...mondjuk mindez bizonyos játékoknál tud magas gépigénnyel társulni, de reménykedjünk...
  • Moby
    Igen, inkább qhd-ra termett. FHD tényleg overkill a legtöbb esetben. Jellemző kép, amitől minden nap leolvad az agyam: witcher3-ban hairen kívül minden padlóig tolva, és néha lekapcsol a venti, annyira csuklóból tolja ki.
  • TBTPumpa
    Ezt úgy hívják, hogy marketing. A Benchmark programok nem a teljes igazságot tükrözik. Rise of the Tomb Raider benchmark programjában is szép számokat produkál a kártya, aztán, amikor eljutunk a völgyes részig, szegény kártya FPS dropokat produkál (GTX 1080 is). De ez nem a kártya hibája, azt hozza, amit hoznia kell, csupán fejlesztői igénytelenségről van szó. De az új Hitman sem különb, vannak benne jelenetek, amit nehéz a kártyáknak megoldani. Gondolom az új Deus Ex is ilyen lesz.
    Na, meg a 2013-as Tomb Raider TressFX beállítása egy GTX 1080 teljesítményét is keményen leredukálja.

Némi kompromisszummal (nem kell mindent csutkára húzni - játék által javasolt beállítást alkalmazni!) baromi jó választás lehet az a kártya. Az új Tömbradírral én is így jártam. Paraszt módra felhúztam mindent maximumra (élsimítást nem), aztán csodálkoztam, hogy 40 fps körüli értékeket produkált nyílt téren egy falu közepén, ahol NPC-k is vannak! De annál a résznél a GTX 1080 teljesítménye is radikálisan csökken, szóval nem a GTX 1060 gyenge kártya, csupán a fejlesztők nem tudták rendesen leprogramozni.
    Aztán megnéztem, mit javasol a játék. Na, azzal a beállítással sem lett rosszabb a látvány kicsit sem, ellenben 80 fps átlaggal teljesít. Eddig 72 volt a minimum, amit láttam. Természetesen High/VHQ beállításokkal, full HD-ben és DX12-ben. Képregénynek nyoma nincs. Overwatch-ban automatikusan feltolta magát maximum beállításra (Epic), 170 FPS-t produkál átlagban. Persze lecsökkentettem 60-ra, nekem annyi is elég. Meg a grafikából is visszavettem, mert ott már zavart a sok fölösleges csillogó, villogó bazári effekt. Más retináját égessék, ne az enyémet.
    Az ASUS kártya nagyon szuper. Jól néz ki küllemre is (RGB ledek nélkül is), a hűtés csendes és hatékony. Jó választás! De az MSI-ről is sok jót olvastam!

Elsősorban Blizzard játékok miatt cseréltem az AMD-t. Azokat az AMD (vagy a Blizzard) nem szerette. Itt zöld fronton ilyen nincs. Szalad szépen minden, mint az álom. Persze igyekszem visszavenni a grafikákból, mert a StarCraft 2 is olyan, mint az Overwatch.
    Nincs FPS drop vagy ilyesmi, csupán a Fcking awesome epic grafikai szinten már zavaró a sok effekt és csillogás, nekem inkább elvesz az élményből, mint hozzáad.
    Utoljára szerkesztette: TBTPumpa, 2016.08.03. 20:26:21
  • Etelkozi Vata
    Én a qhd világában nem vagyok otthon.
    Azt látom a tesztekben, hogy az 1070 egy i5, i7 procival 1080p ultrát játéktól függően durván 60 fps felett viszi (inkább minimum 70, átlag 90, de max-ok 100 felett bőven). Oc-ben meg ez plusz 8-10 fps.
    Én fhd 60hz vsyncben szeretnék játszani, nem kell 120 fps. Főleg nem 150 ezerért, mert minek?

GTA V átlag 80, Hitman 99, Crysis 3 93 fps átlagban.
  • broman191
    Minimális kompromisszumokkal magas gamer igényekhez, 1080p @ 60Hz & 60 FPS viszonylatában relatíve overkill gondolom, szóval általában adott a minden beállítás 'ultra', minden feltekerve, egyedül az AA okosan bánós, 8x MSAA vagy esetleg többszörös SSAA és társai elfelejtve mondjuk...úgy tényleg jelenleg nagyrészt overkill a máig megjelent címeket tekintve. Persze ha 144 Hz kell és akár 144 FPS átlag (vagy még minimum is, mondjuk az soha nem lesz), akkor lehet 1080 SLI-t venni és időnként azzal is elégedetlenkedni, mert ugye mégis minden viszonylagosan overkill és kompromisszum... :)
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2016.08.03. 19:56:49
  • Sippie
    De hogyhogy overkill? Fhdban minden beállítás ultrán/aa 32x/anizotrópukisosságos szűrés quadro módban is 144hzen tolja a legújabb játékokat?
  • broman191
    Megoldja majd az nVidia a 3 architektúra gondozását az általuk megszokott módon, az eggyel a legfrissebb előtti gen kényszerből még kap valamiféle gondoskodást, de az azelőttieknél széttárják a kezüket ('Hogy képzeled hogy azóta nem vettél újat?!' ), az új meg a szerelemgyerek aki nyilván mindent megkap... :)
  • arty
    dx12-re a 950 is olyan harmatos (lesz), mint a 760 szerintem... egy gta5 vagy battlefield hardline alatt meg még gyorsabb is hetes geforce, de a witcheres teljesítménye már aggasztó (valszeg a 7xx driverügyileg sem kapja már azt a szeretetet az nv-től, mint a 9xx :D hiába, most 3 arhitekturát kell (kellene) "gondozni" ... )
  • Etelkozi Vata
    Nos éppen lenne.
    Azon filózom, hogy a 1070 fhd-ra overkill, de nem tudom, mikor teszek mögé qhd környezetet. Illetve, hogy 1060-ál a mostani konfigurációm mennyire és mennyi ideig tart ki fhd-ban.

Te hogy látod a saját tapasztalatodból.?