41382
ATI vs Nvidia

***** Tesztek 1 *****
Tesztek 2 *****
Tesztek 3 *****
Tesztek 4 *****
Tesztek 5 *****
Tesztek 6 *****
  • Dobronski
    Bocs, nem volt kedvem/időm visszaolvasni.
  • Balumann
    Már hanyadjára írom, hogy a Windows 7 mellé msot raktam fel a Windows XP-t, formáztam a particiót előtte (mivel Ubuntu volt helyette)... :D
    Windows XP pro SP3, 2009 novemberig integrált frissítésekkel + Ie8 + sata driverek vagy mi. A helyzet tök ugyan az, mint Windows 7-en. De nem kellene probléma legyen a videókártya csere, ezt a radeonos topikba is írták, hogy valaki vagy 8x cserélte egy évben, és nem tette újra.

Mind1, karácsony után beviszem, hogy teszteljék, ha hibás akkor csere ugyan arra, ha nem akkor megpróbálom kicseréltetni egy nvidia-ra.
    Ez már szinte biztos, hogy nem szoftveres hiba.
  • Dobronski
    Formázd le a vinyót, aztán mehet fel az OS (lehetőleg ne valami babrált szar). Nekem még sose volt ilyesmi gondom, nem hagytál fent régebbi drivert?
  • Balumann
    Vagy várok január elejéig, és 9800 gt-re. :/
  • Balumann
    A Window XP-t most raktam fel ez miatt, tehát ebben biztos nem lehet semilyen korábbi driver ütközés.
    Azthiszem karácsony után visszaviszem, és én is cserélem valamilyen nvidiara, esetleg egy 9600 gt-re. :S
  • Her Laca
    Nézd én nem akarok okoskodni,sem jó tanáccsal szolgálni csak leírom a saját tapasztalataimat. Én múltkor vettem egy 4850 est mert aszt mondta mindenki ,hogy remek egy kártya. Nos kb hasonló tortúrákon mentem keresztül mint te aztán két nap múlva aszt mondtam ,hogy elég!! Visszaballagtam a boltba mondtam,hogy kérem vissza a pénzt ,(néztek is rám bután ) de visszaadták.
    Kérdezték mi a baj,mondtam a kálváriámat . Na egy szónak is száz a vége vettem egy nv gts2500 et azt betettem a gépbe felcsaptam a drivert és azóta semmi gondom. Én nem vitatom ,hogy ""talán jobb kártya "" az ati de én öreg vagyok már küzdeni. És én is azt tapasztaltam,hogy ami a 8800GT-men hibátlanul futott az a 4850 en szaggatott mint a veszedelem.
    Hogy mi volt az oka nem tudom ,de sok ismerősöm aki mostanában atit vett szentül megfogatta,hogy soha többé még a lakásába sem engedi ezt a fajta kártyát. Pedig van ott 4870 ,4890 is . Egyik srác 4890 ből négyet cserélt vissza több hónapig nem is volt ezért gépe.
    Amúgy sok szerencsét ,remélem megtalálod a megoldást.
  • trident
    Szóval ha a szoftveres hibát ki tudod zárni... Akkor a differenciáldiagnózis címén keresned kellene egy cimborát (lehetőleg ati-st), aki berakja a gépébe és megnézitek...

Én el tudnék képzelni egy oprendszeres, szoftverütközéses hibát, de ha az mondod, hogy alaposan lepucoltál mindent, megvan a .net, nem maradt semmi más vga-val kapcsolatos program, akkor elhiszem neked és nem fogom azt mondani, hogy telepítsd újra az op. rendszered...

Szóval marad a fenti, ha szerencséd van, akkor gyorsan, hatékonyan meg lehet nézni, másnál is produkál-e ilyet.
  • Balumann
    Próbáltam már a driver sweepert (először uninstall ati software, aztán driver sweeper, és utána eszközkezelőből is töröltem). Így kipróbáltam utána a 9.12 -est (ati hivatalos honlapjáról), törlés, aztán 9.7 -es drivert (ezt guru3d-ről szedtem, de nemhiszem, hogy különbség lenne), és 9.4 -essel is. De ezekutná megpróbáltam Windows XP-n is, a gyártótól kapott lemezről feltenni, majd ott is 9.12 -es, és 9.7-es.
    Ezekután én elég valószínűtlennek találom, hogy a driverrel lenne probléma. A kérdés most az, hogy a kártya hibás, vagy valami más miatt ilyen lassú? :S Mert ha a kártya hibás, akkor jó, mert valószínűleg cserélni fogják. De ha nem, akkor mi a fenét tudok csinálni, mi okozhatja ezt a problémát még? Az x1950 -esemen jobban futottak a játékok ennél.
  • trident
    Szerintem vegyél egy nagy levegőt, annak ellenére, hogy marhára bosszantó lehet.
    Van az ATI-nak uninstall programja. Akár csökkentett módban uninstalláld a ati-hoz tartozó drivert.
    Majd nézd meg, van-e korábbi más driver (nvidia?) illetve van-e esetleg ide kapcsolódó más program, például segédprogram (ATT, ntune, rivatuner, etc) Akár vesd be a korábban linkelt driver cleanert, driver sweepert.

A jóízlés kedvéért adj a pofájának ccleanerr-el tune up-pal.

A .NEt akkor megvan.

Két megoldást látok: vagy a hivatalos, legfrisebb driver telelpítését vagy a gyártó oldalán lévőt. Őszintén szólva én a hivatalosat tettem fel, de igaz, meg lehet próbálni a gyártó által kiadottal.

Sok sikert!:)
  • Sir Quno Jedi
    Na nekem a hivatalos legfrissebb Ati driver fel sem ismerte a kártyámat mikor megvettem, végül a Sapphire saját oldalán volt hozzá driver amivel csont nélkül fut azóta is. Evvan. Érdemes a gyártónál kutakodni.
  • Balumann
    Felraktam a Winxp-t is, lemezről raktam fel a driverét, ugyangy akad minden. Most akkor mi a fa**om lehet a probléma szerintetek, ha amikor először indítottam el játékot, akkor nem volt gond, csak miután először drivert telepítettem. Mostmár tényleg elegem van...
  • Dobronski
    Nekem is az van, nehogy megvedd, mert nem lehet szabályozni a ventit, így mindig 100%-on pörög. Sapphire inkább.
  • pofijanika
    Ertem. Hat akkor szerintem a Gygabite-ot fogom majd megvenni.
    Koszonom a valaszt!
  • Dobronski
    9.7 óta nem gyorsult semmit. Csak rosszabb lett.
  • Balumann
    Hát fel nem adom, felrakom a Windows XP -t a win7 mellé (pont 1 hónapja töröltem le, gondoltam úgysem kell már :S), ha azon jó, akkor még próbálkozok, aztán újra telepítem a win7 -et is.
    Szerintetek is lehet ez a probléma, hogy újra kéne a windows 7-et telepíteni csere után? :S (mert szerintem nem igazán kellene).
  • Solten
    Hi.

"Ez a 15°C-kal hidegebb cucc mire jó?"

Hasonlit az Artic Coolingra, persze attol meg nem az. Asus marketing-hulyeseg lehet (pl. referenciahoz kepest 15 fokkal huvosebben tartja a GPU-t). Mondjuk a venti szep nagynak latszik, szoval a hovel nem lehet gond.

"Megér 512 MB memóriatöbblet 7000 Ft-ot?"

Nem. 512-set vegyel, az 1GB-t nem hasznalja ki a memoriavezerloje. Illetve olyan (magas) felbontasban lenne haszna, amihez mar keves a kartya.
  • pofijanika
    Na... szereztem egy alaplapot, amivel kompatibilis az ATI HD 4670.
    Így a kérdés még mindig adott: Van ebből a típusból Asus [URL=http://www.vatera.hu/asus_radeon_hd_4670_512mb_ddr3_128bit_pci_e2_0_158685838.html]az 512 MB-s "15°C cooler" változat[/URL], Gygabite 512 MB-s, illetve Asus 1 GB-s változat.
    A kérdés: a memóriakülönbséget miben érezném meg? Ez a 15°C-kal hidegebb cucc mire jó? Megér 512 MB memóriatöbblet 7000 Ft-ot? Azaz: hosszabb távon melyik érné meg jobban a három közül? Én az 1 GB-s kártyára szavazok(persze totál nem értek a gépekhez, ezért fordulok a profikhoz :)).
  • Her Laca
    Őszintén sajnállak:) De ne add fel. Még pár nap,egy két vinfos felhúzás,fórumokon érdeklődés és lehet jó lesz az.
  • Balumann
    Most azzal szarakodok, de win7-en alapból fennt volt a 3.5.1
  • trident
    .Net-et is telepítetted? A cc-nek kell.
    Sok sikert a kártyához!:)
  • norbi56
    Normális, nekem is csak 4800 series
  • Balumann
    Az normális, hogy nem ismeri fel pontosan a kártyámat, cska annyit, hogy Ati radeon HD 4600 series?
  • Balumann
    Beléptem csökkentett módba, driver cleanerrel eltávolítottam az Ati -t, eszközkezelőben is eltávolítottam, beléptem rendes módba, felrakta a VGa illesztőt (úgyis próbáltam, hogy utána újraindítottam, úgyis hogy nem), feltlepítettem csak a 9.12 -es display drivert (win7/vista 64 bitest), restart. Látszólag minden rendben, mégis minden játék úgy akad, hogy x1950 -esen jobban ment. Pedig mikor először indítottam jó volt.
    Egyszer jártam ugyanígy az x1950 -essemmel, mikor drivert próbáltam frissíteni, minden játszhatatlan volt, aztán valamitől megjavult. Csak tudnám, hogy mitől :( Felrakom az xp-t is ma vagy holnap, megnézem azon mit produkál, mert ezzel egyelőre nem tudok mit kezdeni.
  • Sharks
    Sziasztok, azért írok ide, mert a Radeon topick-ban folyamatosan összeomlik a firefox! 9.12-es catalyst van fent és 4870 Toxic kártyám van. Valaki tud esetleg ötletet, hogy mi okozhatja ezt? 9.7/11-es drivert visszategyem esetleg? A 7-es már nincs meg mondjuk, de a 11-es még igen. Thx a helpet!
  • Puhos
    Csá!

"9.7-es driver-t rakd fel. Legjobb 4xxx-nek."

Akkor az én kártyámhoz is a 9.7-es driver-t kellene felraknom? Hülyeség!
    A 4670-ez szerintem a 9.12-est kell felrakni.
    Balumann:
    Driver sweeper-rel uninstall, újraindítás, driver telepítés, újraindítás.
    Én innen szoktam mind a három programot felrakni.
  • Dobronski
    9.7-es driver-t rakd fel. Legjobb 4xxx-nek.
  • Balumann
    Nah, megvettem végülis a 4670 -est. Először CoD 6 -ot próbáltam, teljesen jól futott maxon. Left 4 dead 2 kicsit akadozott, Trine meg egyenesen leállította a gépet... Legújabb driver letölt, frissítés, most call of duty 4 és 6 nem éri el az 1 fps-t, a többi amit próbáltam jó, de mintha laggolna, késne... Driver telepítést próbáltam többféle képpen, 3 órája ezzel szarakodok, 9.11 és 9.12 -es driverrel.
    Catalystot ugyanúgy nem tudom feltelepíteni, mint korábban, amikor odaér kiírja hogy Alkalmazás telepítés: Telepítőcsomag hiba... Próbáltam teljesen külön feltelepíteni, akkor is. Pedig a régebbi játékok mostmár szinte teljesen szétcsúsznak, amelyikbe nincs vsync :S
  • trident
    Már elég rég volt, hogy nvidia kártyám volt, én megpróbálnám csökkentett módban (F8) lepucolni a drivert, esetlegesen hozzá kapcsolódó segédprogramot (pl. ntune), majd a gyári, hivatalos, utolsó drivert telepíteni.

Szerencsére nem kellett használnom, de meg lehet próbálni driver cleaner-rel vagy pedig driver sweeper-rel.

Ezt pedig csak saját felelőségre.
    (új, kösz)
  • asdr
    Hello! Nem egészen idevaló téma, de itt hátha tud valaki segíteni.

Van egy fx5200 128-as vidkarim. Drivert akartam telepíteni, letöltöttem hozzá a legfrissebbet, de amikor újraindítom a gépem, akkor 4bitnél több színt meg 640-es felbontásnál nagyobbat nem tudok beállítani. Megpróbáltam egy régebbi driverrel, ami korábban működött, de most az se segített a problémán, ugyanaz a gond mint az újjal. Mi lehet a gond?
    Kössz!!!
  • trident
    Akkor lényegében a felbontás szinte semmi vizet nem zavar, (hiszen a magas felbontás + képminőség javítások tudják igazán felborítani néha a papírformát).

Van egy csomó alternatíva kártyában is. Szóval érdemes prohardver.hu-t, hardwareoc.hu-t és techpowerup.com-ot megnézni, esetlegesen még a 4830 és 4850-t sem leírni.

Amit még gondolnék az az, hogyha közeledben egy kártyát nem rendelnek meg vagy borsos felárral, akkor tessék megnézni a webshopokat, illetve ph bazárokat (még akár apróhirdetéseket is, de ha újonnan, garanciával szeretnéd, akkor több megbízható bazárost is találsz)!

re Sir Quno Jedi: meg lettünk szivatva, de keresni kell az alternatívákat (pölö ph bazár, külföldi webshop), amúgy meg nem biztos, hogy baj, ha nem most vásárolsz... Az áraknak elvileg csökkenniük kell...
  • Sir Quno Jedi
    Jah, felmentek a GT árak is, nemrég még 20k körül voltak, mostmeg 23-24k áfával. Rohadt karácsony! Én is vettem volan csomó mindent, de most váhatok márciusig, mire normalizálódnak az árak. Buzik.
  • destroyer91
    A 4850 errefelé 32 ropi körül a mozog,a 4830ról meg nem olvastam olyan jókat,szóval azért gondoltam a 9800gt-re,ami még számomra is megfizethető.Nem akarom elkapkodni azért kérdeztem,mer ez a 9400gt is egy ilyen észnélküli vásárlásból lettEgyébként Belinea 17-es mointorom van 75Hz max képfrissitéssel nem mai darab de nekem tökéletes:Dmeg ugyse toltam sose a gameket 1280-nál nagyobba.
  • trident
    Csak annyi kiegészítés, hogy a 9600 és 8800 szériát kihagytam, de ha megnézzük az árakat akkor nem hiszem, hogy célszerű, ésszerű választás újonnan azokat vásárolni.

De való igaz, vannak olyan szegmensek, ahol nem csak az ATI tarol.
  • trident
    Igazad van, van amit nem érdemes cserélni, az jár jól, aki tudatos vásárló és alaposan összehasonlítja a befektetett összeget a "nyereséggel".

destroyer91: (mondjuk jó lett volna ha a monitor tulajdonságait is leírod, a felbontás illetve képminőségi beállítások csak egy picit számítanak abból a szempontból, hogy mit érdemes venni. De egy összefoglaló:

A 9800gt azért elhúzott. Egyrészt érdemes átnézni a techpowerup tesztjeit, de van magyar nyelvű teszt, ami foglalkozik mindkét kártyával: ph! megateszt.

Más kérdés, hogy árban a 4670 ~18 ezer, 9800gt ~23 ezer, 4830 ~24 ezer, 4850 ~26 ezer forint.
  • Sir Quno Jedi
    Mivel a régifajta 8800GTS320Mb-mnél alig 25%-kal gyorsabb egy modern HD5770-es, ammondó valék jobb a 9800GT. De itt úgyis mindenki ati-t fog mondani, pedig kis karikban nem biztos, hogy az a jó.
  • destroyer91
    Nekem az a lényeg,hogy a kettő közül (Gainward 9800GT 512MB nvidia DDR3 PCI-E vagy MSI R4670 MD512/D3 Radeon PCI-E) melyikkel mennék többre a mostani Asus Silent EN9400Gt-m helyett ami már igen gyenge szegény:D egy ilyen gépbe: AMD 2X 6000+ (3,2 Ghz),2 giga Kingston DDR2 1066Mhz és Gigabyte lap mellé (500 W táp).
  • kifli
    inkább HD4830
  • trident
    Vagy 4830-at, elnézést a duplázásért.:)

A ram bővítést sem véletlen írtam, valószínűleg az egy/két kliensnek is nagyon jól fog jönni a memória.
  • trident
    Én azt merném javasolni, hogy keress egy 1950pro-t és még egy giga ramot, jó esetben ez benne is van a keretbe, amit szánnál rá és két legyet ütnél egy csapásra.:)

Ami nagyot dobna, az a gépcsere, még akkor is ha dual core-t (tehát nem c2d) vagy egy jóáras athlon x2-t vásárolnál, de sajnos itt is lehet a 4850 lenne a jó megoldás... (a ph! logoutban van egy nagyon jó írás, szépen le lehet venni a 4850-nek is a fogyasztását)
  • [HUN]FaTaL
    Elvileg a WDDM1.1 miatt nem. Sőt anno márciusban még hírportálokon is kint volt hogy innentől csak a HD szériás kártyák lesznek támogatva.