14341

A fórum csak technikai kérdésekre van, warezt ne kérjetek!

DC info: dcinfo.dynu.com, dchun.hq.hu

• adson
    Azon is el lehet gondolkozni, miért jó az, hogy a körüzi tartalmát képező viselkedésre felelőtlenséget biztosítson egy szabály. Már korábban írtam, at állandó, szabályozott, minden közérdekű információra kiterjedő nyilvánosság megoldást jelentene erre a gondra. Visszaszorítaná az irracionális válaszokat, elősegítené a racionális érvelést. Az eddig zártkörűen folyó szabályzategyeztetésre gondolok mint nyilvánosság elé viendő témára - nyilván ha valaki fogott egy fakert, a körbeküldését nem kell nyilvánosan intézni. De nagyon sok időt spóroltunk volna meg már, ha így csinálnánk.
  • HiPPoNaX
    A userek tajekoztatasara nem biztos hogy az opok egymas kozti anyazasanak koruziben valo terjesztese a legmegfelelobb (ennek ellenere mint mondtam, nem igazan szimpatikus az sem, ahogyan a masik oldal nem tudott ertelmeset reagalni arra, ha megkerdeztek a szabalyzatanak miertjerol - es nem kizarolag arra az 1 szemelyre vonatkoztatnam, aki a koruziben a beszelgetopartner volt, hanem ugy osszessegeben a tobbiekre is)
  • adson
    Naponta jópár user kérdezi tőlünk, miért nem egységes a hubok szabályzata. Nekünk sem volt magunktól ötletünk, ezért próbálkoztunk meg a kérdezéses-kommunikációs módszerrel. A válaszokat 3 csoportba lehetett osztani:
    1) hangnem miatt kimoderált hozzászólások
    2) "mi közöd hozzá?", párhuzamosan azzal, hogy úgy egyébként a slotreform önkényes, és nehogy neki merjünk fogni
    3) foglalkozz a f*rkaddal.

Szerintem ez közérdekű, bármit is ír elő az amúgyis gyenge hatásfokkal betartott másik szabályzat. Ha úgy tetszik, a közérdek felülírja. Megjegyzem, a userek nálunk nem produkáltak nagy botrányt, tudomásul vették.

Nem, valóban nem szent, de van indoka a kisebb súlyú szabály átlépésének, mégpedig egy nagyobb súllyal a latba eső: a userek tájékoztatása. Persze vannak olyan hubok, ahol akár a szabályzat sem nyilvános
  • HiPPoNaX
    Az egyik oldal nem birja megmagyarazni, miert az a szabalyzatuk, ami. A masik oldal meg nem eppen etikus dolgot tesz (gondolok itt bizonyos koruzikre, akit erint ugy is erti) ugyhogy egyik fel sem szent szvsz flame szempontjabol (mivel ez a kilogolos jatek leginkabb arra alkalmas sztem, bar mivel nalunk nem ment, ezert a felhasznalok reakciojat nem ismerem)
  • adson

Ezt elég világosan összefoglaltad, nem a te hibád, hogy már augusztus végén is ugyanitt tartott a fórum.

Neo, ha ezt így nem írom le, bárki külső szemlélő számára úgy tűnhetne, hogy a dc kaotikusabb, mint amennyire. Szerintem legalább bátorításképp jó, ha helyet kap ez is.
  • Random_
    Az Elite jó a többi a rossz!

Szvsz neked csak hasznod van abból ha mindenki a kevesebb slot híve! Hiszen neked tök mind1 mennyi ember osztozik az adott feltöltési sávodon 3 vagy 6. Egyértelmű, hogy ideális esetben ugyanannyi az adatmozgás csak 3 ember fel annyi idő alatt leszedi a dolgát mint 6.

A haszon akkor jelentkezik ha te akarsz valakitől tölteni és belekezd rendes sebességgel nem napokig nyűglődve. Ha mégse lenne szabad slot akkor is tuti, hogy gyorsabban felszabadul mert aki fogja gyorsabban leszedi és te jöhetsz utánna.

Az itt elhangzott hozzászólások tényleg nélkülöznek minden komolyságot ami alapfeltétele lenne egy érett vitának. Én úgy látom az a fél is csak ökörködik itt amelyik írogat. Legalábbis bizonyos hozzászólásokból az derül ki.
  • wakeupneo
    MOndtam ,hogy ebből szar sem lesz megbeszélve.
    Tudtam, hogy ez lesz, már ismerem az embereket a dc-n
    De ehhez hozzá kell szokni... Válltoztatni úgysem tudsz ezen..
  • wakeupneo
    Köszike .... KI
  • norti
    kialudtad magad?
  • savafan
    Sziasztok!

Az alábbi problémám van, remélem tud valaki segíteni:
    Feltettem az új 0.668-as dc++-t. Aztán egyik napról a másikra minden kapcsolódásnál amikor infót szedne le a hubról (akár letöltés akár keresés találat) egy security alert felirat jelenik meg. A norton antivirus küldi. És felajánlja, hogy permit-eljek. Engedélyezném is de nem megy továbbra sem. Tőlem tudnak vinni de infó semmi nem érkezik be. Aztán megnéztem a norton log-ját és ott találtam valami "general rules blockolja a bejövő cuccot" szöveget (persze angolul). Akármit próbálok állítani (zonealarm kikapcsolása, norton antivirus leállítása) nem enged továbbra sem semmit leszedni.

Van valakinek ötlete illetve találkozott már ilyennel? A régebbi verziót visszarakva is ugyanaz a hiba.

Köszi előre is!
  • adson
    Speciel ezt másra értettem, kifejezetten a nyilvánosság kérdését akartam megvitatni. Nyilvános-e, milyen megfontolásokból milyen általános érvényű döntések születnek? Szerintem teljes mértékben. Ami sg-n van, az meglehetősen korlátozott megismerhetőség a mezei user számára, ugyanakkor a szabályzat mégiscsak rá fog vonatkozni.
    Indokolási kötelezettséget érzek tehát a szabály alkotóira nézve. Ennek eddig van, aki önként eleget tett, többé-kevésbé. De a most folyó események alapján szerintem tarthatatlan az önkéntes indokolás, mert a szándékos elszabotálásra, így az általam felfedezni vélt önkényesség elleplezésére nincsen szankció. Ezért alkalmazzuk a nyilvánosság szankcióját. Ez a userek érdeke, mármint általában véve a szankcionálhatóság és a teljes megismerhetőség - az, hogy konkrétan most ez látható, csak egy példa, miért hasznos ez.
  • tomo
    eddig csak az egyik oldal velemenyet hallhattuk, felek a masik oldal nem veszi a faradsagot hogy kitalaljon valami epkezlab magyarazatot ( max flamel) .

szerintem ez a helyzet fog allandosulni.
  • adson
    Szeretném leszögezni, hogy véleményem szerint a minden usert érintő kérdésekben fölösleges titkokra hivatkozni. Miért volna titok az, ami több ezer, minden bizonnyal pár tízezer usert érint? Miért nincs joguk megismerni, hogyan születnek az őket nagyonis érintő döntések?

Véleményem szerint ha ezek a viták a nyilvánosság kellő mértékű és terjedelmű ellenőrzése mellett folyhatnának, kevesebb improduktivitás és obstrukció történhetne, érdemibb hozzászólások születnének a döntéshozók részéről, és így elkerülhető lenne a nagymértékben diszfunkcionális döntések meghozatala.

Akinek van füle, hallja.

Kifejezetten kérem, hogy az ide postoló nem-op userek is nyilvánuljanak meg ebben a kérdésben - talán őket érinti legközvetlenebb módon.
  • dalosmadar
    Ha jól sejtem 128K uploadod van, ez ugye 16 kbyte/sec feltöltést jelent. Ha ezt 3 felé osztod akkor ~5Kbyte jut slotonként, ami már az elfogadható sebesség alsó határán van. Ha ugyanezt az uploadot 6 felé osztod akkor slotonként nem éri el a hármat a sebeeséged. Ha a szabályok által lehetővé tett upload limitet (12Kbyte) is beállítod akkor 3 slotra egyenként 4 Kbyte jut, 6 slotra 2 Kbyte. Nyilván te is azt szereted ha a letöltésed elviselhető sebességgel jön, nem valahol a csiga mögött fél órával lemaradva. A kevés slot lényege a letöltések gyorsabbá tétele.

Sajnos ezt a hubok közül nem mindenki látja így, van akit az egész nem is érdekel. Ezért van az hogy a szabályok az egységesülés helyett a széttartás felé haladnak. Te mint egyszerű user választhatsz hubok és egy picit szemléletek között is. The power iy yours :)
  • Narancs
    Magyarázzátok már el lécci, miért van az, hogy 3 hubra akarok menni:
    Independence, Elite, HWB.
    DE!
    Elite -ről kibasznak, mert: "<Oxygene> A beállításaid nem felelnek meg a szabályzatnak. A hub szabályzata 3 slotot kér. Nyiss 3 slotot a jelenlegi 6 helyett, hogy a hubon maradhass"

De ha 3 slotot nyitok, akkor meg Independence -ről basznak ki, így a 2 hub egyidejű használata kizárja egymást.
    Ez nem baromság?
    Miért nem az a szabály az Elite -nél, hogy MINIMUM 3 slot kell. Miért fáj nekik, hogy többet nyitok?
  • boss
    Meg mindig lassu a 668ax-es BCDC++ -m. Valakinek valami otlete hogy miert?

Hub szabalyzatkrol kialakult vitahoz egy megjegyzes: Kar hogy az egyik fel csak k**a anyazik, szerintem igazan elmondhatna hogy o miert azt a szabalyzatot talalta ki. Velemenyem szerint az is eleg lenne ha azt mondana hogy mert ezt akartam, es mert a kabeleseket jobban szeretem mint a dsl-eseket. Persze valami ertelmesebbet varnek.

Egyebkent szerintem tok mindegy hogy mik a szabalyok addig amig olyan embereket latok hubokon, hogy a kapcsolat tipusa 28.8kbps, a megjegyzesbe meg [1M/384K]van irva. hozzateszem ilyen es hasonlo mindegyik hubon van.
    na csok.
  • wakeupneo
  • adson
    Nekem csak hármat utalt ki a Hubellátó Központ.

• adson
    Ez egy ilyen állat?

• wakeupneo
    Vagy csak szánalmas
  • adson
    Pedig tanulságos volt, mindenki számára.
  • wakeupneo
    Javitva
  • wakeupneo

• adson
    Szóval egyértelmű: a bármire alkalmazható rendszerhez képest, ami egyetlen értéktől teszi függővé a slotokat, hubokat és limitet, sokkal jobb (közérthetőbb, hatékonyabb, méltányosabb, igazságosabb) az, ami két tényszerű értéktől, valamint némi operátori önkénytől, és emellett egy kis logikátlanságtól - ld. ezt a hsz-t - teszi függővé a ... mit is? Slotokat? Hubokat? Limitet? A háromnak valamiféle véletlenszerűen változó arányát? De legalább nem egyforma a két szabály. Meg hát hungaryHUB szabályzatát is sokan átvették 3 éve.
  • adson
    Sajnálom, Admiral, de eddig rólad is azt lehetett hinni, hogy okos vagy, ám most kiderült, hogy mégse, sőt. Pech.
  • Random_
    Tiszta sor jó és logikus a meglátás mi szerint a feltöltési sebesség határozza meg egyedül a slot számot.
  • Admiral
    Hopp, elirtam...

Miért kéne TÖBB slotot nyitnia annak, aki 4 kis hubon van (mondjuk összesen 200 fővel, ilyen baráti csevegős hubok) mint annak, aki 2 hubon van (monjuk matrix + koli, összesen 11000 fő)...
  • Admiral
    A slotszabályzatról...

Egyértelmü dolog, hogy a hubszámra slot kérés teljesen elavult, idejétmúlt.

Miért kéne ugyanannyi slotot nyitnia annak, aki 4 kis hubon van (mondjuk összesen 200 fővel, ilyen baráti csevegős hubok) mint annak, aki 2 hubon van (monjuk matrix + koli, összesen 11000 fő)...
    Ez igy teljesen irracionális, hiszen a slotok száma a feltöltéshez kell, a feltöltés sebessége pedig _NEM_ attól függ, hogy az adott illető hány hubon van, hanem attól, hogy milyen a feltöltése.

Igy én is egyértelmüen az uploadra-kérek-slotot rendszer mellett vagyok.

A vitának már réges régen nem erről kéne mennie (hogy hubszámra, vagy uploadra kérjünk slotot), hanem arról, hogy adott uploadú userek hány slotot nyissanak, és max. hány hubon lehessenek.
  • Ro
    Szerintem arra várhatsz még egy darabig (hacsak buta vagdalkozással be nem éred).

Neo Pilota hibáit nem javítod?

Admi egyetértek veled...
  • dentro

"hogy mi baja a te hub/slot rendszerednek"
    legfobb baja, hogy nem letezik. a mi slotrendszerunk feltoltesi sav alapu, nem pedig hubszam alapu.

a #12014 -ben felvetett dolgokra nem kaptam valaszt meg. valaki a kolibol legyen kedves tegye meg.

• Admiral
    Pilota, én nem hiszem, hogy Dentro lenne az, aki lejáratja magát, hanem sokkal inkább TE az ilyen szintű hozzászólásoddal.
  • tomo
    pilota eleg égő a hozzaszolasod. ahelyett hogy handabandazol irj erveket. vagy csak a flame hez ertesz?
  • TranceMaster
    A röhejes sztem pontos j, bár lehet helyesírásszabályzatot is beújitottatok :)
  • dentro
    Kedves Neo!

Eleg ego, hogy mikozben valami minihubon opot jatszol, egy egyszeru, uj felhasznaloknak szant 40 soros tablazat ertelmezesevel is gondjaid akadnak. Segitek ezuttal, mert rossz nezni ezt a szerencsetlenkedest.

Azt csak "kebzeled", hogy neked 5M/5M wirelessed van. Kerlek ne hazudj ekkorat, ilyen ugyanis nem letezik (forras: koli.sytes.net). A te neted valamivel jobb egy /512K DSLnel, de nincs olyan jo, mint egy /256 kabel. Kovetve a szabalyzat random logikajat, egyertelmu, hogy minimum 26, de maximum 11 slotot kell nyitnod, termeszetesen hubonkent. A kapcsolattipushoz pedig "Extranagy sebessegu ISDN"t allits be. Ha tovabbi gondjaid vannak, keresd priviben sbirot, o mindig keszsegesen beszelget hozzad hasonlo gyenge ertelmu userekkel.

:)
    - humor off.
  • bolic
    Hiányzik a slotszabályzatban az 1.5 mbit elérés. Pedig januártól hamarosan...
  • tomo
    neo, az nem letezik !
    there is no spoon
  • wakeupneo
    kébzelem = képzelem
  • wakeupneo
    LOL...és akkor most az én 5 Mbit/5 Mbit es whireless netemmel mizu van?
  • Random_
    Látod ezt nem tudom.
  • Ro
    Nem igy kébzelem el, hanem így csinálom...

Ezt volna jó megérteni.
    A feltöltése valakinek ha 64Kbit/sec akkor az 64Kbit/sec akkor is ha az illető adsl, isdn, wireless, Lan T3 kapcsolattal megy fel egy hubra. (vagy ha a gépe füstjelekkel küldi a csomagokat)

Szóval miért, oh miért kell egyforma képességü netkapcsolatokat ilyen, már bocsánat, de ostoba módon megkülömböztetni egymástól? Miért lehet ennek maximum csak 2 uploadslot, miért lehet amannak (a felfelé szintén ugyanolyan gyors netnek) maximum 4 upload slot?

Hasraütve van ez kitalálva? vagy ennek szebb a neve azért? vagy miért? :D