18917
Radeonok
Kártyák összehasonlitása: #3207/#4321-ben!
  • Narancs
    Ja, mert AMD ben 2 pipeline van, intelben meg csak 1.
    Sarkítva ugyanaz mint 9600XT VS 9800. Előbbi nagyobb frekin megy, de utóbbi mégis gyorsabb, mert dupla annyi futószalag van benne...
  • mEkLaU
    Bonyolultad technika is az amd magja, vhol olvastam ilyen mélyebbre hatolo speceket, pl a régi amd procik (athlon xp) orajel ciklus alatt 9 müveletet hajtott végre p4 meg csak 6-ot.
  • KranaZoli #15671
    Értem is meg, nem is.

Szóval kisebb a Mhz, de másban több és ettől jobb?!
    Miért nem növelik a Mhz-t?!

Tudom láma, de akkor sem fér a fejembe (még :)
  • Narancs
    Nem minden a MHz!
    2500+ barci 1.8Ghz, mégis lenyomja simán a 600mhz el gyorsabb P4 eket.
    1.4Ghz palomínó kb olyan gyors mint egy 2,6Ghz celó!
    Érted?
    Manapság Mhz csak egy adat, magában semmit sem ér...
  • Narancs
    Wazz, 9600XT:
    4 pixel pipeline
    2 Vertex árnyaló

9800pro:
    8 pixel pipeline
    4 Vertex árnyaló

Csak hogy a leglényegesebb különbségeket említesm...
  • KranaZoli #15668
    Jó, megnézem a tápegységet, de szerintem sem az a gáz.

Én annyit tudok, hogy a haveromnak a 9600XT a 3DMark05-ben alapból hozott 1600 pontot. 9600XT-vel!

A konfigja mellette: n-force-os alaplap, 512 MB DDR 400 Mhz Dual Channel, AMD 2500 Barton.

Az enyém az aláírásomban. Úgy látszik mégis sok múlin az alaplapon, a chipset-en és AMD-k esetében a Dual Channel-en.

Lám a 9800Pro nem ért fel arra szintre. Bár elhatároztam, hogy újrahúzom a rendszert és nem pakolom fel az SP2-őt.

Ill. megnézem 4.8-as, 4.9-es Catalyst-el, Omega, DNA driver-el, csak ezzel baromi sok idő megy el a helyett, hogy játszanék :)

De nem értem, hogy miért kevesebb a 9800Pro Mhz, mint a 9600XT?!

Ez lenne a más architektúra?! Ill. azt sem teljesen értem, hogy a 3DMark a második teszt előtt ögencsak sokat gondolkozik, mire elkezdi és a 9800Pro-t is dobta ki vissza a Win-be, mint írtam... Bár nézem már van hozzá Hotfix, le is töltöttem. Én kevésnek találom a 128MB RAM-ot. Nem kevés ez?!

Nálad mennyi pontot hoz vele a 3DMark05?, milyen konfig mellett?!
  • via_mala
    Érdekes, nekem is efféle problémáim vannak egy ugyanilyen Sapphire Ati Radeon 9800 Pro Atlantis kártyával SiS-es alaplappal (Asus P4S800), igaz az enyém Intel-es, de a legfrissebb benne a BIOS és a SiS AGP driver is a legfrisebb. Nekem sokan azt mondták, hogy kevés a 350 W-os (Coolink) táp hozzá, de szerintem az alaplappal lehet valami. Mekkora a tápegységed teljesítménye?
    Ha van lehetőséged próbáld ki másik gépben is a kártyát, mert nekem egy ismerős srácnál simán ment, igaz nála is csak 1306 pontot hozott a 3dmark05, pedig 2200-2400 lenne a reálisabb. Neki Asus A7V8X alaplapja van az AMD-s konfigjában, viszont neki is csak max. 350 W-os a tápja, vagy csak 300 W-os.

9600Pro 500/300 <---> 378/337 9800Pro:
    Nincs hiba, és a 9800Pro még így is kenterbe veri a 9600Pro-t, mert a memória sávszélessége 128 helyett 256 bites, valamint a renderelő csövek (rendering pipe) száma is 4 helyett 8. Mindkettő sokat nyom a latban!
  • IMYke2.0.0.0
    Mert a 9600 XT-t el kellett látni valami extrával - a csökkentett csíkszélesség ezt lehetővé is tette - hogy eladható legyen.
    A 9800 Pro pedig helyből jobb architektúrával van ellátva, hiszen a 9600 sorozat volt a próba.

-------------------------
    "Jó munkásember" vagyok...
  • KranaZoli #15665
    Igen, de az már megvan. De állítólag ennél lehetséges, hogy van AA és AF. Erre jött a válasz, hogy helyette egyéni és ott ki tudom kapcsolni az AA, AF-t.

Azt nem csináltam még és ha lenne kéznél erről egy screenshot az jó lenne.
  • KranaZoli #15664
    De valamit akkor sem értek, visszatérve témafelvetésem elejére!

A 9600XT esetén:

500/300

9800Pro esetén:

378/337

A 500 és a 378-at nem értem. Miért kevesebb 9800Pro esetén?!
  • IMYke2.0.0.0
    Balanced = Mérleges
    Gondolom, ezt kerestétek a beállítások között...

• KranaZoli #15662
    Mit Balanced?!
    :o
  • IMYke2.0.0.0
    Balanced

• KranaZoli #15660
    Aha. Az a szar helyzet, hogy most olyan gép előtt ülök, amiben Nvidia van :( A magyarban is van olyan, hogy egyéni úgy emléxem, majd megnézem. Idáig ezt nem bántottam soha, nem foglalkoztam vele.

Nem tudom milyen lehet a mérleges megfelelője, de szerintem max. 2x élsimítás. A textúra minőségek azok max-on vannak az biztos. De azt nem is gondoltam visszavenni.

Nincs v.kinek kéznél egy Catalys-t képernyőkép erről?!
  • Narancs
    Ha télleg a 256bites verzió kerül ennyibe, akkor vegyél 10et!
    Ez komoly!
    Amúgy privibe megadhatnád hogy melyik cég is ez...
  • ollie
    Akkor neked van Control Paneled. Ahol a mérlegest állítod, ott lehet olyat is, hogy custom (angolban, de nem tudom magyarul mit ír, mert nekem mindig angol). Na ott be lehet állítani, hogy milyen legyen az AA és AF.
  • KranaZoli #15657
    Bocsánat, pontosítanom kell:

* CATALYST Control Center

nélküli verziót szoktam letölteni!!!

1.) Ezt szoktam:
    ----------------

Display Driver,
    Control Panel,
    WDM Capture driver

2.) Ezzel voltak problémáim:
    ----------------------------

Display Driver,
    CATALYST Control Center,
    WDM Capture driver

A Control Panel-ben hol állítod ezt be?! Én a mérleges beállítást szoktam használni mint írtam. Nem rémlik, hogy hol lehet az AA-t, AF-t külön állítani a Catalyst-okban :(
  • KranaZoli #15656
    Szerintem én Control Panel nélküli Catalyst-ot installáltam idáig :)

Viszont indítottam pl. úgy a tesztprogramot, hogy Radlink és ott levettem az alkalmazáshoz mindent. Vagyis alkalmazás szerint állítottam és a 3DMark05-ben pedig ezek alapból tiltva vannak.

A Control Panel egyébként mi lenne?! Mire jó?!

Én csak a Catalyst Megjelenítő eszközök -> Specális tabfülre megjelenő ablakocskákat ismerem. 1x akartam full catalyst-ot telepíteni, de újrainduláskor v.mi hibaüzenetet írt ki és azóta csak a 2xMB-os verziókat szoktam letölteni.
  • ollie
    Talán Omega, azt többen használják.
  • ollie
    Kösz, de én nem akarok venni semmit.
  • KranaZoli #15653
    Omega Driver-t találtam itt:

* http://www.omegadrivers.net/

DNA driver-t pedig itt:

* http://www.dna-drivers.nl/

Melyik alternatív Catalyst driver-t érdemesebb használni?!
  • ollie
    Az tök mindegy, mert az számít, hogy a catalystben mi van beállítva. Ha a control panelban van AA, akkkor mindenhol lesz.
  • KranaZoli #15651
    Ja, és én a Connect3D 9600XT-met RadLink-el 550-560/310-320 -ig minden gond nélkül tudtam húzni. Ha 9600XT-ben gondolkozol, akkor Connect3D-t vegyél. Tényleg csúcs kártya. Figyelj, hogy 2.8ns-om RAM-ok legyenek rajta! Ne Samsung 3.3ns-os (ha jól emléxem)
  • KranaZoli #15650
    Természetesen. Beraktam az új kártyát és természetesen újrainstalláltam a 4.11-es Catalyst-ot.

Hát nem tom, hogy AA/AF be vannak-e kapcsolva?!

A catalyst mérleges beállításon van. Ez max. 2x élsmiítást jelentene, de ha nekem a 3DMark05-ből sima van (vagyis ticcsen hozzá serial n.) Ahogy nézem ez pedig alapn nyomja a tesztet AA és AF nélkül.
  • ollie
    Referencia órajelek:
    PRO 400/300
    XT 500/300

Egyébként én egy első szériás Club3D 9600 pro-t vettem még annak idején, és az alap órajelei 400/340 volt, és ment 520/350-en. Jó kis kártya volt, máig nosztalgiával gondolok rá.
  • IMYke2.0.0.0
    Úgy legyen!

• Garrett10
    mivel jobb az xt mint a pro
    mekkorák az órajejei
  • ollie
    Én ilyennel nem találkoztam még, és remélem nem is fogok.
  • ollie
    De ugye újratelepítetted a videokari drivert a kártyacsere után? Egyébként a 9800-ad egy teljesen átlagos 9800 (ezen belül nincs olyan, hogy alsó, felső, király, ász...), az órajelek is stimmelnek. A másik lehetséges oka, hogy lassú az az, hogy be van kapcsolva az AA és/vagy AF. A tesztekhez kapcsold ki és voilá.
  • IMYke2.0.0.0
    Ezért írtam azt, hogy nehézkes a rendszer, holott működik rendesen, s néha nem műxik olyan dolog, ami az SP1-es gépeken kérdés nélkül igen...

• ollie
    Én a megjelenés napjától használom az SP2-őt (angol), de soha semmilyen bajom nem volt vele.
  • Punkerwork
    min 9600 XT-ben gondolkozz, de azzal se fogsz már 1 évet kihúzni.
  • Garrett10
    Hali
    szerintetek milyen radeont vegyek
    9600pro-t v.
    9600 xt-t
  • Punkerwork
    4.11 kivátelével én is próbáltam a többit, de a 4.8 nekem pillanatnyilag tökéletes.
  • KranaZoli #15639
    A 4.9-es az nekem is több pontot adott, mint a 4.10. De én mindig frissíteni szoktam a Catalyst-ot. Nem tudom miért?! (csakúgy)
  • KranaZoli #15638
    Ezért kérdeztem. Mert gondoltam nem elírás volt.

* Többiek is ezen a véleményen vagytok?! Felesleges felpakolni az SP2-őt?! A gépem nem lóg a neten, csak otthoni felhasználó vagyok. (Word, Excel, grafika, játék :) Kell nekem az SP2?!

Mondjuk én azért tettem fel az SP2-őt, mert az felpakolja a DirectX 9.0c-t.

Gondolkoztam én is az újrainstallon az új kártyával, megprószálhatom.
  • IMYke2.0.0.0
    SP 2 úgy fos, ahogy van. Néha nem is tudod miért nehézkes a rendszered - miközben mondjuk fennakadások nélkül működik - , néha pedig egyszerűen nem működik az, ami SP1 alatt simán...
    Az SP2-őt szerintem érdemes hanyagolni, tehát direkt írtam SP1-et!

• Punkerwork
    nekem tökéletesen müxik a 4.8-as catalyst :)
  • KranaZoli #15635
    Honnan tudnék egy stabil és megbízható Omega Driver-t letölteni?! Amit Ti(!) ajánlanátok.
  • Punkerwork
    SP2-őt én a mai napig nem mertem otthon felrakni, jó pár gépre telepítettem már de még nem vagyok meggyőzve hogy kell az nekem :)