18917
Radeonok
Kártyák összehasonlitása: #3207/#4321-ben!
  • Gaben78
    az komoly !!! vicces dolgok ezek
  • IMYke2.0.0.0
    max 20-ért.
  • Gaben78
    és mennyiért lehet eladni a 9800pro AGP, asszem Sapphire. 2hónapos
  • Gaben78
    hi. mi a legközelebbi ár/teljesítmény VGA a 9800pro-hoz ami PCI-E ?
  • zizzenet
    Köszi, ezt az ötletet elteszem, meg fogom nézni. Azért gyanítom, nem ez lesz a probléma, ugyanis a dxdiagban a grafikus gyorsításoknál nem állítottam emmit, sőt hónapok óta rá se néztem arra a fülre. Másrészt, ha ki lenne kapcsolva, szerintem más játékoknál is jelentkezne a hiba. Mert például az RTW alapjáték nem produkál efféle irtózatos beállásokat, szemben a BI kiegészítőjével.
  • NeoMaN
    talán ki van kapcsolva a hardware-s gyorsítás (directdraw, d3d).
    Indíts el egy DXdiag-ot, és nézd meg, ill. kapcsold vissza.
  • zizzenet
    Szervusztok! Segítségre volna szükségem, egy idegesítő jelenség előtt állok tanácstalanul. Leírom pontosan, mi is a baj.
    Néhány napja fura jelenséget látok játék közben, leginkább két játéknál jelentkezik: az Imperial Glory (továbbiakban IG) és a Rome Total War Barbarian Invasion demója (továbbiakban BI) produkálja. Az Imperial Glory-t már sokat játszottam, mindig álomszépen ment, kizárólag akkor volt egy árnyalatnyit röcögősebb, ha kimaxolt seregek csatáztak egymás ellen, de még olyankor is messze jobb teljesítményt nyújtott, mint az RTW hasonló helyzetekben. Pár napja azonban ez az idill szertefoszlott.
    Radeon 9800 Pro videókártyám van, megfelelően erős hardver körítéssel. Az IG-nél jelentkezett először és látványosan a tárgyalt jelenség. Történt ugyanis, hogy a kampány közben harcba keveredtem, és a játék átváltott a csatamezőre. Ott már a "Helyezd el a seregeid" nyitó képernyőnél oly mértékben beszaggatott, hogy az már inkább állásnak volt nevezhető. Sem a kép nem mozdult, sem az egérre, billentyűzetre nem reagált, csupán pufferelte az akcióimat, amiket egyenként késve be is olvasott. 3-5 másodpercnyi befagyások között egy pillanatnyi feléledés volt csupán, amit bírt. Inverz helyzetben azt mondanád, a játék picit megröccen itt-ott, de nem vészes. Ez a helyzet viszont olyan, hogy a játék egy háttérkép, ami időnként megmozdul, mint egy szar webkamera áltat közvetített adás. A furcsaság abban teljesedett ki, hogy egy idő után helyreállt a világ rendje, vagyis a játék felgyorsult és végül simán ment. Egészen olyan volt, mint valami motor, ami baromi nehezen, pöfékelve indul be. Néztem a vinyó ledjét, semmit nem dolgozott, szerintem a gép lényegében nem csinált semmit. Később tengeri ütközetnél is csinált ilyet, ott, bár felgyorsult, döcögős maradt a látvány. És ami a legborzasztóbb még: gyakorlatilag rapszodikusnak mondható e jelenség előfordulása ebben a játékban. Akkor még azt gondoltam, biztos valami éppen zavarta a játékot, talán nem kellett volna alt-tab-ot nyomnom. De sajnos tévedtem.
    Nézzük ugyanis, mit tapasztaltam a BI-vel. Letöltöttem és feltelepítettem. Két csata van benne, egy éjszakai meg egy nappali, mindkettő in-game bevezető videókkal. Először elindítottam az éjszakait, bár permanensen röcögős volt - ezt tudjuk be a nagy hardverigénynek és a nem tökéletes programozásnak -, stabilan futott. Kipróbáltam utána a nappalit is, hasonló tapasztalatok. Aztán visszatértem az éjszakaihoz, s mit tesz isten, az in-game movie egy részénél (ahol a nagy tüzes katapultok felé közelít a kamera), hasonló beakadás, diavetítés, egér halott, minden áll. Utána már a főmenüben is ciklikusan be-belassult az egér. Innentől kezdve ennél a csatánál pontosan ugyanazon a helyen, pontosan ugyanúgy mindig beakadt (a nappali csata továbbra is ugyanúgy, beakadás nélkül futott). Érdekes azonban, hogy ha volt türelmem elkezdeni a játékot ebbel a lehetetlen, az interaktivitást gyakorlatilag nélkülöző állapotban, és vártam, akkor ez a játék is kitisztult, és a csata egyre gördülékenyebb lett, végül megint használhatóvá vált a játék.
    Ez az a pont, ahol meg kell jegyeznem, hogy játék előtt mindig kiirtom a háttér processzek zömét, a vírusirtót még a szolgáltatások között is leállítom, általában 750-780 MB szabad fizikai memóriával és zéró processzor használtsággal ugrom neki a játékoknak.
    Elkezdtem gondolkodni, mi lehet a baj. Rögtön a driverre gyanakodtam (az IG-t egy ideig hanyagoltam, azóta felkerült a gépemre újabb driver), feltételeztem, az 5.7-es Omegával van baja. Leszedtem szépen az eltávolítójával, utána Safe Mode-ban Driver Cleaner, ahogy kell - mindig így cserélek drivert. Feltettem a Catalyst 5.7-est. A helyzet mit sem változott. Leszedtem, felraktam a Catalyst 5.6-ost. A helyzet annyiban változott, hogy pl. BI-ben pontosan ugyanott és ugyanakkor, ahogy korábban is, megint beszaggat, de az már tényleg szaggatás, nem pedig leállás, mindazonáltal élvezhetetlenné teszi a játékot. Olyan tehát, mintha a hiba ugyanúgy meglenne, csak nem akkora mértékben, mert nem hosszú másodpercekre, hanem mondhatni egy szűk másodpercre akad meg, de azt ugyanolyan sűrűséggel, mint annak előtte. Ha várok, érdekes módon általában megszűnik, és simább lesz a jákékmenet. Az IG is úgy tűnt, javult valamelyest, de aztán a tengeri ütközet megint beakadósra változott (régebben nem volt ilyen, simán futott).
    Szóval kérdezném, hogy szerintetek lehet-e ez driver probléma. Mert ha az, akkor a falnak megyek: mi a fenéért nem lehet úgy drivert és programokat írni, hogy, ha itt-ott kisebb hibákkal is, de egyetlen driver jó legyen minden játékhoz. Eleddig a 4.12-est használtam, a Sims 2 ugyanis az 5.1-5.3-okkal szenvedett, azonban a 4.10-4.12-ekkel elvolt, csupán a University óta a tűzoltó, poroltó, csótányirtó készülékeknél úgy beszaggat, mint az állat. Ráadásul több játéknál gond volt, amikor nagy füstfelhő jelent meg, beszaggatott ugyanis. Ezért gondoltam, felteszem az 5.6-ot. A Sims azt már bírta, sőt, egy kicsivel jobb képet és teljesítményt mutatott. Aztán a Flight Simulator végül orvosolatlanul maradt szarakodásai miatt feltettem az 5.7-es Catalystot, végül Omegát. Unalmas ez egy kicsit.
    Másik: okozhat efféle problémát a DirectX? Nemrég kíváncsiságból letöltöttem és installáltam a F.E.A.R. demóját. Telepítéskor kiírta, hogy felteszi a DirectX 9.0c áprilisi verzióját. Gondoltam, tegye, biztos van benne valami javítás. Lehet, hogy ez a baj?

Örömmel vennék minden segítő szándékú ötletet.
    Előre is köszönöm, ha segítetek.
  • IMYke2.0.0.0
    Az elvvel egyet tudok érteni...
  • AndrewCB
    Én inkább kiprobálok, amit csak lehet. A padló lerakáshoz sem értettem, mégis leraktam. Igaz 1 napom elment rá, viszont megspóroltam kb. 50e Ft-ot. :)
  • Thanatos
    akkor holnaptól szünjön meg a számitógépes oktatás és pár 10 év mulva haljon ki a számitástechnika iylen elven mert senki se fog semmihez érteni... :)
  • NeoMaN
    ezmekkora...
    :ÐÐÐ
  • IMYke2.0.0.0
    Ez is mutatja: ne használj olyan dolgot, amihez nem értesz. Ez van.
  • AndrewCB
    AHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!

Megvan! Most szólt eg yismerősöm, hogy win 2003 -nál mindent külön "be kell kapcsolni". A megjelenítés tulajdonságain belül van egy hibaelhárítási fül. Ott minimumon volt a hardveres gyorsítás (gyári beállítás). Ezt max-ra kellett húzni. Egyből elindult minden és tökéletesen müxik.

Egy kis plusz. A hang is alapból le van tiltva a win 2003-ban. Azt is külön kell bekapcsolni :)
  • NeoMaN
    fentmaradt valami szemét egy előzőből
    esetleg omega driverből...
  • AndrewCB
    Nem azt Én is utálom. Magát a Control Panelt nem futtatja. Magyarul a megjelenítés tulajdonságainál a speciálisra rákattintva, nem jelennik meg a szokásos ATI beállítási lehetőségek. És így a játékok sem indulnak el, mert azt mondja, h nincs fent 3D driver.
  • NeoMaN
    Nem a Control Centerre panaszkodik???
    Mert ahhoz fel kell tenni a windowsupdateről letölthető Microsoft NET keretrendszert.
    De ne használj CC-s verziót, kurvaszar, sok erőforrást eszik, áttekintehetetlenűl csicsás stb...
    szar
  • AndrewCB
    9600XT-m van. De nem hinném, hogy ez számít.
  • AndrewCB
    Sziasztok!

Lenne eg ykérdésem. Most raktam fel a Windows 2003-at. És ha felinstallálom az ATI drivert (5.5,5.6,5.7) újraindítás után a mindig kiírja, hogy nem sikerült inicializálnia a Control Panel-t, és ezért bezárta. Mi lehet a gond???
  • PLackó
  • Thanatos
    biztos hogy az elég magas lesz? :)
  • IMYke2.0.0.0
    Akkor dobd ki a játékprogram telepítőlemezeit egy TV-toronyból...
  • zizzenet
    Jaja, volt már minden. A helyzet mindig ugyanaz.
  • Narancs
    Próbáltál már játszani a beállításokkal? AA & AF buzerálás, tri-bilinear állítgatás, ilyesmik...hátha a gém nem szeret vmilyen beállítást...jobbat sajnos nem tudok, vszínű a játék hibája...
  • zizzenet
    Ja, és még azt is mondták mások, hogy Omegával kicsit több FPS is elérhető. No, nálam még ez sem jelentkezik. Mondom, egy az egyben olyan, mint Catalyst 5.7-sel.
  • zizzenet
    Nos, feltettem a legújabb Omegát. Pontosan ugyanaz a helyzet, mint előtte.
  • IMYke2.0.0.0
    Jajjj, ne vegyél be minden hülyeséget!...
    Megoldás: Catalyst Uninstaller
  • Narancs
    Én ezt még nem hallottam. Mondjuk rég használtam radeont meg omega drivert
    De a főoldalon van vmi rizsa, hogy volt egy hiba amit kijavított. sztem ez lehetett az...
  • zizzenet
    De olvastam valamit, hogy úgy kell telepíteni, hogy előtte fölrakom a Catalyst 5.7-et, aztán valamit leszedek belőle, arra föl az Omegát. Ez igaz? És akkor pontosan mit jelent?
  • Narancs
    Ez egy kicsit megpiszkált catalyst, ugyanúgy viselkedik más játékokkal, ugyanúgy kell eltávolítani. Van hozzá eltávolító progi is amúgy...
  • zizzenet
    És az mennyire kompatíbilis más jáékokkal?
    Másik kérdésem: pontosan hogyan is kell telepíteni, és ha úgy akarom, teljesen eltávolítható-e?
  • Narancs
    A játék szar. Próbáld meg Omega driverrel, nekem sok bugot megoldott annó...
  • zizzenet
    Szervusztok!

Érdekelne a véleményetek egy dolgoban, amit az adott játék topicjába is beírtam. Van egy Radeon 9800 Pro videókártyám, mellé egy 3 gigás HT procim és 1 giga memóiám. A Flight Simulator 2004 programot futtatom, elég magas beállításokkal, 2x AA és 8x AF driveres opciókkal.
    Nos, az első indításnál az alábbi csúnya kép fogad:
    csúnya víz
    Ha abbahagyom a repülést és újrakezdem, már szebb. Azonban időnként labilis a textúrák felpakolása olyan szempontból, hogy vagy 32 bites textúrákat dobál fel és itt-ott ezeket a csúnya 16 biteseket, vagy mindenhova 16 biteseket. Mivel a játék a nézőpont változtatásakor rakja fel az éppen látható textúradarabokat, van, hogy időnként bedob egy csúnya lapot oda, ahol azelőtt normálisan nézett ki.
    Másik problémám, hogy 4x AA esetén már erősen szaggat a program.
    Megjegyzem, háttérprocesszek kilőve, vírusirtó leállítva stb.
    Ötlet, tanács?
    Előre is köszönöm.
  • dardevil
    Radeon Omega Drivers 2.6.53 (Catalyst 5.7)
  • Falconer
    Akkor azt kell mondjam nagyon hülye kérdés volt
  • obe
    köszönöm...azt meg ismerem is:)
  • Falconer
    Itt a link
  • Falconer
    A legjobb megoldás a prohardver fóruma, ott van külön erre a célra fórum témakör. és ott nyithatsz magadnak topikot.
  • obe
    szevasztok
    érdeklődöm csupán melyik forumon "hirdethetném" használt ati 9500-ös kártyámat?
    köszi előre is
  • via_mala
    Á látom.....
  • via_mala
    Szerinted az a "Speciális" feliratú gomb mit tud?