18917
Radeonok
Kártyák összehasonlitása: #3207/#4321-ben!
  • [NST]Cifu
    Ez ismét olyan kérdés, amit egyértelműen neked kell meghozni. :)

Az egyik fórumban olvastam egy srácot, akinek a Powercolor 9600Pro-ja 400/200Mhz-en futott alapból - amúgy ezen ő is csodálkozott.

Szvsz kérdezz rá a boltra telefonon, vagy amikor mész vásárlási szándékkal, akkor kérdezz rá. Ha 400/300-as a kártya, akkor ultrajó ár viszont a 35e Ft...
  • Laalee
    ez nem 9700 mert nincs rajta tápcsati :D

a 9600pro ra gondolsz azon van kör hűtő, az xt kártyákra vagy a 9700 es hűtését vagy azt a nagyobb teljesítményüt rakják.
  • [NST]Cifu
    Ezek a képek 9600Pro kártyákat ábrázolnak, sajnos a 9600XT-ről nem találtam elég jó képet, de a hűtés lényegét megmutatják, és ez a lényeg :)
  • Inquisitor
    Igen, de ez valószínüleg 9700Pro ... sajnos a 9600XT Fireblade-en egy baromi pici kör alakú hűtő van csak :(
  • [NST]Cifu

Ez egy Fireblade - Normál hűtéssel

Ez egy Ultimate Edition - Zallman (hangtalan) hűtéssel
  • Inquisitor
    Az ATI részesedése 22 százalékról 24,9 százalékra nőtt, eközben az NVIDIA-é 25-ről 24,7 százalékra csökkent.
  • Inquisitor
    Hmmm. Hol kerül ennyibe???
  • Inquisitor
    Nem tudom a pontos választ, de az Ultimate kártyák eddig a szuperextra (hőcsöves?) hűtést takarták a Sapphire-nál.
    A Lite nem tudom mi, de az általam látott 9600XT Fireblade-en elég gagyi kis hűtőventi volt, a ramokon meg semmi. Pedig 2,5ns-os 700MHz ram van rajtuk, de csak 650-en mennek gyárilag. A GPU meg 532MHz-en ketyeg.
  • BaLeeX
    Mi a különbség a két kártya között az áron kívül?

ATLANTIS RADEON 9600XT 128MB TV/DVI FIREBLADE (LITE)
    ATLANTIS RADEON 9600XT 128MB TV/DVI ULTIMATE (FULL)
  • cifuatwork
    Ha bruttó ár, akkor a 35.000 nagyon jó (a sima 9600-okat adják sok helyen 32-33.000 Ft-ért). Mint írtam, a memóriafrekije kissé alacsony, de ha 250Mhz-re fel tudod te is húzni, akkor már nagyon jól jártál.
  • cifuatwork
    Nézd, dönteni neked kell. Leírtuk, hogy a Ti4200 az egy Dx8.1-es kártya - annak viszont tényleg jó. Ha nem akarsz várni (meg lehet érteni, elvégre is egy Gef2-höz képest messze gyorsabb), vagy belátható időn belül nem várható, hogy többet tudsz rá szánni, akkor ezt javaslom én is. az "x8" jelző legtöbbször tényleg csak a 8x AGP támogatást jelenti, ami ez esetben semmi látványos változást nem jelent (egy Radeon 9700/9800 esetén már jelentene) - szóval e miatt nem kell aggódni.

A Radeon 9600 sebesség tekintetében elmarad a Ti4200-tól, legalábbis ha nincs bekapcsolva se AF, se AA. Viszont ha már bekapcsolod az AF-et, akkor rögtön 20-25%-ot lassul az nVIDIA kártya, míg a Radeon esetén az AF bekapcsolása miimális, sok esetben semmiféle sebességvesztés nem jelent - viszont a képminőség látványosan jobb lesz. A sima 9600 tehát csak akkor éri meg a plusz pénzt, ha be akarod kapcsolni az AF-et állandóan. Én azt mondom, hogy azonos ár mellett inkább sima 9600, mint Ti4200.

A Powercolor Radeon 9600Pro-ról egy topicban írt egy illető, 512/250Mhz-re húzta fel gyári hűtéssel, alapfrekije 400/200Mhz volt - a memória frekije elég alacsony, a legtöbb 9600Pro alapból 275Mhz-en fut. Szóval nem az igazi.

A lenti árak szerintem nettó árak, és azoknak nem túl jó. A M*stral-ban bruttó ~40.000 (nettó 31.559) Ft-ért kapsz FIC 9600Pro-t (alapfrekije 400/300Mhz). Ugyan én ezt a boltot bizonyos okokból nem kedvelem, de ez a legolcsóbb ár, amit láttam.
  • Narancs
    A powercolor jó márka, viszont a sima 9600-as elég gány lassú szegényke, szóval ha a 35e bruttó ár akkor vszínű használt a karesz, ha meg netto akkor meg nem éri meg...
    A 8X os AGP (=8*) szinte semmivel sem gyorsabb mint a 4X es szóval tökös mind1...
  • cifuatwork
    Kissé kapkodva írtam :)

ár -> pár
    vedte -> vette
  • cifuatwork
    OFF

Jujj, ne is mond, ár hónapja szenvedtem eggyel. Egy nem túlságosan hozzáértő apukát rábeszéltek, hogy vegyen Voodoo-t, mert az olcsó és jó. No meg is vedte, gyerek be is szerelte, csak éppen a rákba se akart menni. Ekkor hívtak engem (én már fogtam a fejem akkor...). Nos mint kiderült, a gyerek felrakta a Windows 2000-et a gépére (Pentium 200Mhz, 64MB ram), mondván: az jobb, mint a Win98. Persze a driverek meg 9x-esek voltak, azt próbálta felrakni hozzá. Nem sikerült. Megpróbáltam rábeszélni a Win98 visszarakásáról, de nem hajlott rá. Nagy nehezen sikerült megfelelő drivert letöltenem, kíírtam CD-re, átvittem, felraktam. Ekkor valami átkozott képfrissitési frekvencia probléma lépett fel, ami miatt egyetlen játék sem ment. Elment rá pár óra, de egyszerűen nem tudtam rá megoldást találni (különféle refreshlock-ok, monitordriverek, stb.). Aztán egy ismerősük valahogy megoldotta később, állítólag egész nap a gépet bűvölte :)

Én meg szégyenben maradtam, hogy nem sikerült felülkerekedni a problémán :)))

ON
  • ollie
    mi bajod a voodoo 1-emmel??? :DD
  • Laalee
    gef4 et akkor érdemes venni, ha a lehető legolcsobb használható kártya kell, ha kicsit többet szánunk rá mint a legszűkebb keret, akkor már inkább 9600pro.
  • Laalee
    söt használjuk 640*480 ban akkor a gef3 mégjobb választás, vagy tiltsuk le a pixel shadereket és g2ti :D
  • cifuatwork
    A képminőség nem jobb????

Hát akkor kapcsold be az AF-et 16x-ra!!! Jah, olyat csak a Radeon tud, mert az nVIDIA a 8x-nál megáll. Lehet, hogy két külön megoldást alkalmaznak, de több netes oldal is végigrágta a témát, és az ATi AF és AA megoldásai mindenhol jobban szerepeltek, mint az nVIDIA-é. Haveromnak van 9600Pro-ja, és 2x AA, 16xAF-el nyom minden játékot. Az AF látványosan szebbé teszi a távoli textúrákat (és ATi-kon nem sokat vesz el a sebességből), az AA pedig nagyságrendel javít az éleken, sokkal plasztikusabb képet nyújtva. Most már ő is azt mondja, hogy ha valamiért kevés a gépe, inkább a felbontásból vesz vissza, minthogy kikapcsolja az AA-t.

Namost kapcsold be az AF-et mondjuk 8x-ra, és az AA-t 2x, mindezt Ti4200-on, és próbálj így játszani a mai játékokkal...

A másik, hogy "DX9 alatt még nem tudni milyen lesz". Hát Ti4200-al leginkább semilyen, mert csak a Dx8.1-es Shaderek fognak működni, a Dx9-esek nem. Namost MB hozzászólásai alapján nem három hónapra akar videókártyát venni, és megéri-e a Ti4200 akkor, ha a kicsivel többe kerülő 9600Pro a következőkben kijövő játékokat (Doom3, HL2, STALKER) egy nagyságrendel szebben, 2.0 Shaderekkel fogja megjeleníteni? Szerintem nem.

És emlékeztetőül: már jöttek ki Dx9-es Shader-el játékok, mégha nem is a legpopulárisabb stilusokban.
  • ollie
    Nade azért van AA és AF hogy használjuk. Nekem pl állandóan be van kapcsolva 4xAA és 8xAF.
  • NeoMaN
    AF AA val igen. Monnyuk én ezeket eddig nem hasznyátam sose.. :)
    Képminőség nem jobb (digital vibrance), DX9 alatt még nem tudni milyen lesz (HL2).
    Ha ugyanannyiba kerül mint a Gef4 akkor ok, jobb a 9600. Ha drágább monnyuk 10-15 ezerrel, akkor Gef4.
    Szvsz.
    Jó lenne má észrevenni, hogy a 9600 átverés a 9700 és 9500 után...
    A Gef4 má 2 éves a 9600 meg friss kari, és CSAK AZ ÓRAJEL miatt veri el a Gef4-et.
    szvsz
    Lehet savazni....
  • cifuatwork
    Heee?

Ne írogas már be hülyeségeket!

Q3-ban (OpenGL, 8xAF) 47%-al gyorsabb a Radeon 9600Pro, mint a Ti4200 8x!

UT2k3-ban (D3D, 8xAF)) 50%-al gyorsabb a Radeon 9600Pro, mint a Ti4200 8x!

Forrás: Megateszt: a GeForce3-tól a Radeon 9600-ig @ ProHardver

Ehez még jön a sokkal jobb képminőség, és az, hogy Dx9 alatt is képes kellemes teljesítményt leadni. Ennyi pénzért ez a legjobb választás.
  • cifuatwork
    Saphhire -> Sapphire

Mielött még megszól valaki :)

• cifuatwork
    Szerintem a te esetedben a Saphhire a legjobb választás, amúgy ez az egyik legelterjedtebb márka itthon...
  • ollie
    Durva! És még az nvidiások azon lovagolnak, hogy nincsenek náluk bugok!
  • Laalee
    ez a legjobb :D

Need for Speed: Hot Pursuit 2 v242
    Impossible to enable anisotropy ingame.
    Seems like a feature, as it can be normally enabled on GF cards only (4MX, Ti4600, FX5600/5800/5900).

EA ugylátszik betartja az igéretét hogy 1-2 dolog csak vidán megy
  • ollie
    Hát ha jobban megnézed, a húzott 9600 XT megelőzte a húzott FX 5950 Ultra-t.
  • Laalee
    bug teszt :D

ez egy jo kis táblázat, és úgylátom nem csak az ati kártyáknak bugos a drivere :D
  • NeoMaN
    elég fura. én is tudok ilyet:
    Serious 2
  • ollie
    Az új optimalizált ogl már a 3.10-ben is benne volt szerintem.
  • ollie
    hmmm a 9600 xt lenyomta ogl-ben az fx5950-et, érdekes...
  • Laalee
    ogl teszt szinte az összes kártyára
  • Laalee
    ami túl olcso a többi márkához képest az tuti szar :D

sapphire c3d asus gigabyte ati
    ezeket nyugottan veheted, de szerintem a többit is ha kb ilyen árban van mint ezek.
  • [NST]Cifu
    Szvsz az egész FX szériát kerüld, mint a leprást, mert irtó egy sikertelen család. Ha innen nézzük, mindenképpen Ti4200. Viszont elgondolkoztató, hogy megéri-e egy kifutóban lévő kártya megvétele. Ha érdekel a véleményem, inkább várj még egy hónapot, és gyüjts még egy kis pénzt, 40e Ft-ért már kapsz egy Radeon 9600Pro-t. Messze jobb, mint akár egy Ti4200, akár egy FX5600.
  • Shep
    Inkább 4200 amennyivel drágább az 5600 annyival nem jobb, régebbi gaméknál meg a 4200 gyorsabb, de szerintem te eltévedtél nem? Amúgy MSI - ASUS - INNO ezek pl jók.
  • Shep
    De amúgy nem értem mert eddig jó volt a refreshfix, de az új 4.1 el meg nem, ezt nem igazán értem, abban az volt a jó hogy minden felbontáshoz mást tudtam állítani.
  • Shep
    thx,
  • [NST]Cifu

De a már említett Rage3D tweak is tartalmaz refreshlock funkciót.
    Monitordrivert telepíts, ha nem plug&play. Akkor fogja tudni mit bír a moncsi. Egyébként Képernyő tul, beáll,spec,adapter,üzemmódok. Ott.
  • [NST]Cifu
    directx 9-es game még nincs, és sokáig nem is lesz.

Tévedés. Vannak már Dx9-es Shader-eket használó játékok, pl.: Lock-On.
  • Shep
    de mivel állítod? állítólag driverből van vmi de nekem miért nem működik, állítani se tudom