18917
Radeonok
Kártyák összehasonlitása: #3207/#4321-ben!
  • Balli
    Kár hogy nincs Silent Hill-nek magyarosítása tök jó lenne!
    Esetleg nemtudod, hogy fog-e készülni?
  • IMYke2.0.0.0
    Alaplap: Abit KR-7A 133
    Proci: AMD XP 1700+ (1466MHz)
    RAM: 2*256MB DDR (266MHz, Samsung)
    Táp: 400W (Feel IV-es házban)

Mindennemű, magyarításra vonatkozó kérdés előtt mindig nézd meg a HONLAPOMON lévő ".:Magyarítás lista:." -t!
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004
  • IMYke2.0.0.0
    Srácok! Tudom, nem idetartozó a dolog, de bennetek bízom:

Cool 111+ (réz) dohog az AMD XP 1700+ -omon, kissé hangos.
    Úgy gondoltam, lecserélem a korábban megvásárolt Spire WhisperRock IV-emre.

A helyzet a következő:
    - szétbuherálom gép;
    - leveszem Cool 111+;
    - beteszem WhisperRoxk IV;
    - indítás - gép beindul aztán hirtelen leáll!
    Gondolom, itt alaplapi buheráció szükséges, de mi?

Kérlek, segítsetek rajtam!

Mindennemű, magyarításra vonatkozó kérdés előtt mindig nézd meg a HONLAPOMON lévő ".:Magyarítás lista:." -t!
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004
  • Balli
    :)
  • Balli
    Ok! Tudtam hogy te is ATI rajongó vagy!
    De nem halgatok rád én inkább az FX-et válsztom!!!
    Miért fikázza mindenki a Nivadát? jó az az FX Ultra!

:) :) :P :P
  • Akuma
    vedd meg a... nem nemazt az gagyi... :p
  • Balli
    :)

Ok csak vicc.: de tényleg jó a táblázat, kellett már
  • Balli
    Melyiket vegyem meg FX5900U-t vagy 9600 PRO-t???
    Please HELP!
  • Met
    Ez jó, látod, tudsz Te ha akarsz:D
  • Borg
    Figyelem!

"Melyiket vegyem?" jellegű kérdésekkel érkezők ezentúl legyenek szívesek az alábbi topicba fáradni információért.
  • [NST]Cifu
    Csak XT kártyákkal kapcsolatban tudok nyilatkozni, mivel azokon van hőmérő :)
    Ott kb. a referencia gyári hűtés szintjén tartja a hőmérsékletett, 9800XT-nél egy kicsivel magasabban.

De megnyugtatlak, ismerek olyat, aki a 9700-esén (non-pro)már egy éve ilyesmit (ZM-80A) használ, és tökéletesen elégedett vele. Viszont ismét leírom, hogy alaphelyzetben tuningra ez kevés, ha tuningolni akarod a kártyát, akkor még kb. 2000Ft-ért lehet kapni a ZM-OP1 jelű alacsony fordulatszámú ventillátort, amit a HM-80C-re lehet rászelerni, fórumok szerint ez elég hatásos kettős. Persze komoly tuningra meg ott a vízhűtés...
  • Shep
    Zalman ZM80C-HP ez az egész kártyát eltakarja és az egész egy 2 nagy borda a kártya két oldalán, hat elég érdekesen fest, és a memóriákat tényleg nem hűti
  • Akuma
    mintha láttam volna róla régebben egy képet és ott nem úgy tűnt, mintha hűtötte volna a memóriákat..
  • Shep
    És ez a csoda Zalman hűtő milyen hőfokon tartja a kártyát? a Memóriákta is hűti?
  • Shep
    Hát annyira nem vészes, mint a 4200-esen a gyári hűtés ugyancsak meghalt éa arra egy acorp procihűtőt raktam fel, na annak durva hangja volt/az aki olyat rak a procijára mi hangos lehet már a gépe/, mint vmi gépágyú, ez ahhoz képest hangtompítós pisztoly, de azért csak jobb lenne ha halkabb lenne,
  • cifuatwork
    Abban biztos vagyok, hogy jobba hűt, csak felteszem a hangja is egy gázturbinára emlékeztet, és emiatt akarod visszavenni a fordulatszámát :)
  • Shep
    Hát lehet nem foglalkozok vele hogy 6000ren pörög, amúgy nekem úgy tűnik, hogy nem melegszik így fel annyira mint a gyárival.
  • cifuatwork
    Akkor sem lehet konkrét számot mondani, hogy mekkora fordulatszám kell a ventillátornak arra, hogy rendesen hűtse a VPU-t. Lehet, hogy 2000 ford/perc is elég lenne, de lehet, hogy nem.

Belőni külön segédeszköz nélkül (pl. egy hődióda a VPU és a hűtő közé) csak úgy lehetne, hogy beállítasz egy fordulatszámot, futtatsz valami jó kemény benchmarkot órákon át, és közben figyeled a hűtőbordát. A 9800Pro-n a gyári hűtés esetén a borda eléggé átforrósodott, de még így se lehetett melegebb, mint 50-60 celsius fok (kézzel még meg lehetett fogni, de érzésre már nagyon meleg volt). Ez alapján kellene belőnöd...

Személy szerint én nem vállalkoznék ilyesmire, de ez én vagyok...
  • Shep
    Hát nem ráaplikált, gyakorlatilag ugyanolyan mintha a gyári hűtés lenne rajta.
  • cifuatwork
    A P4-es procihűtők terén elég nagy a szórás - vagyis konkrét adatott ne várj :)
    Sajnos elég nehéz belőni, mivel ugye nincs hőfokmérő, így csak találgatni lehet a hőmérsékletét...

Ha szabad adnom egy tanácsot, akkor vegyél egy Zalman ZM-80C hűtőt - ha nem tuningolod a kártyát, tökéletes, plusz passzív hűtés, vagyis nincs hangja, és sokkal biztonságosabb, mint egy ráaplikált P4-es hűtő. 6400Ft-t rááldozni pedig szerintem megéri...
  • Shep
    9700PRO n kicseréltem a hűtést a gyári kezdett szarakodni, rátettem egy P4 es procihűtőt, de 5900as fordulattal megy, mennyire lehet levenni, hogy a hűtés még megfelelő legyen? Nincs húzva a kártya, alap órajelek mellett fut.
  • antijedi
    hát szvsz senki nem fog egy club 3d-set adni egy sapphire-ért... :P
  • fdi-brutal
    Szevasztok!
    Érdekel valakit Sapphire 9600pro /480-340/zsuga?
    Eladó de inkább cserélhető 9600pro CLUB3D!!!-re.
    /ezzel a márkával tudok okosságot ismerős által:))/egyébként jobb a Sapphire!/szerintem/.
  • Geeryy
    tweak , rage3d
  • Balli
    Egyébként fellehet tuningolni a kareszomat? Hogyan kell egyáltalán? Sokat javulhat egy tuningal a teljesítmény? Romlik vel az élettartam?
    (Még nagyon kezdő vagyok ebben a témában)
  • Balli
    Szerintem sok érte a 38000.
    Én most vettem a m*stralban Fic 9600 pro-t (400/300)brtttó 40000-ért. Szerintem nagyon megérte.
    Nagyon tuti kis karesz (főleg gif2 után:)
  • Gerry
    Nem valószínű, csak az első szériás kártyákat lehetett jó eséllyel 9500Pro-ra, vagy akár 9700-ra átalakítani, de talán be lehet kapcsolni a +4 pipeline-t... Csak sanszos, hogy akkor elkezd hibázni, de volt olyan eset, hogy bekapcsolt +4 pipeline-al és 5-10Mhz-el a hivatalos órajel alatt stabilan ment a kártya, és annak ellenére, hogy a GPU órajele visszább lett véve, a 8 pipeline miatt gyorsabb lett a kártya jóval, ráadásul a memóriát rendesen fel lehetett húzni. Próbálkozni mindenesetre lehet, csak nem garantált a siker, a mostani kártyák amik még kaphatók, azok közt sajnos elég ritka a "csiszolatlan gyémánt"!
  • Russ!an
    Lutri, nagyon kicsi az esélye de bejohet.
  • MaSzKa
    Mi a véleményetek erről?
    Bluefish Computer Club Radeon 9500 128MB Bruttó 38000 FT
    Ezt át lehet alakítani 9500 Pro-ra?
  • BBking
    Na pont azért lájt,mert valszeg a ram csak 200-250Mhz-en megy.
  • [NST]Cifu
    Aha.... Akkor csak fellebent a fátyol a rejtélyről :)
  • [NST]Cifu
    Tényleg így van, de csodálkozom, mert anno a Rage3D.com-on lévő bemutató-tesztben mintha azonos frekin futott volna a két változat...

Amúgy érdekes ez az összehasonlítás - a 9800Pro 256Mb DDR2-es, a 9800XT meg sima DDR1-es memóriákkal van szerelve?!
  • Laalee
    a 256osnak 350 valóban, viszont nagyobb a ddr2 nek a késleltetése mint a sima ddr nek igy kb ugyanat tudják. gondolom pont emiatt emelte meg az ati is.
  • [NST]Cifu
    Amennyire én tudom, a Sapphire egy kicsit bekevert, mert a 9600Pro "lite" nem hivatalosan a 300Mhz alatti memóriafrekvencián futó kártyákat jelöli. A Sapphire viszont azon kártyáit jelöli "Lite" vagy "Light" szócskval, amelyhez nem csomagolnak semmiféle játékszoftvert (azthiszem a TRAOD az egyik játék, a másikat nem tudom).

De ezek a kártyák a standard, 400/300Mhz-en futnak.
  • Gerry
    Nem nagyon, de szerintem a Sapphire oldalán biztos van róla részletes infó.
  • Gerry
    Radeon 9800 Pro/128 DDR: 380/680(340)
    Radeon 9800 Pro/256 DDR II: 380/700(350)

Ha az ATi írja a saját kártyáiról, akkor csak úgy van, nem? De mondom, nézd meg a linket, két pipát beklikkelsz, és máris láthatod!
  • HellBurner
    És a Sapphire Lite verzioról nem tudsz valamit ? Azt tudom hogy nincs benne játék, de a ugyanug 400/300 ?
  • Gerry
    Akkor nézd meg a hivatalos ATi oldalon a REFERENCIA ÓRAJELEKET, és meglátod, hogy tévedsz.

Itt van az összehasonlító oldal!
  • [NST]Cifu
    Amennyire én tudom, a memória mennyisége nem befolyásolja a frekit, a 9800Pro-k referenciafrekije mind a 128, mind a 256Mbyte-os kártyáknál 380/340Mhz. Az, hogy egyes gyártók ennél gyorsabban/lassabban tekerik meg a kártyájukat, az már más tészta...
  • Gerry
    Club3D kártyák drágábbak mint az OEM, vagy a Sapphire, mert általában a dobozban adnak valami progit is a kártyához, meg többnyire jó minőségű RAM-ot használnak (OEM kártyánál ez kicsit rizikósabb), tehát a 34+fa az kb reális, mivel OEM-et meg nettó 30-31e körül láttam a múltkor valamelyik árlistában.