18917
Radeonok
Kártyák összehasonlitása: #3207/#4321-ben!
  • ollie
    Jó az FSB tuning is, P4-en csak az van ;)
  • hykao #12465
    igen én is így tudom, sőt talán még kevésbé
  • Laalee
    egy A magos tbnél nem hiszem hogy jobban melegedne.
  • Wanax
    Cifunak igaza van, hogy érdemes lesz majd várnim most még feltankolni hogy legyen elég erő a gépben 1-2 évre, és addigra tisztul a helyzet, mer ahogy ollie mondta, ha majd cserélni akarsz, akkor mindent cserélni kell... én azon gondolkozom, hogy veszek majd egy másik ATIt a 9100es helyett, aztán a többi elbírja még egy ideig...
  • hykao #12462
    Köszi. Nem akarok igazából tuningolni. Már a halk, és "hűvös" gép fontosabb nekem. (Persze csak abban az esetben, ha a lentebb említett beállításokkal tényleg jól fut minden...de eddig jól futott...)
    Korábban volt már vízhütésem, amit végül átalakítottam nyitott rendszerűvé, kis szobaszökökútas mókával...
    De már nem akarok vacakolni, figyelgetni semmire, csak bekapcsolni a gépet, ami minél halkabb.
  • cifuatwork
    OFF.

Jól, a Barton magos prockók egész kellemesek, de sajnos a mostaniak már szorzólockosak, tehát csak az FSB-vel lehet játszani, a szorzóval nem, ha tuningolni akarsz.
  • cifuatwork
    Nem vagyok benne olyan biztos, hogy a DDR2 ramok olyan gyorsan el fognak terjedni, de részben emiatt is célszerű várni: tisztuljon le a piac, lehessen látni, hogy mely technológiák életképesek, és melyek nem. Lásd még anno az RD RAM esetét vagy az AMD A64 foglalatok körüli mizériát.
  • hykao #12459
    Mindenképp. Nem sietek sehova...
    Csak kíváncsi voltam, hogy kb. milyen teljesítményűek lesznek ezek a x300, x600-asok.
    Jelenleg 2000+AMD (a legrégebbi), 1 GB DDR, 9800pro a gépem fontosabb jellemzői, ja és a sokat szidott, ATI-val összeakadónak tartott KD7-es Abit, amiben már volt korábban 9500 is sokáig.
    Amíg az egész betonstabil, nincs gondom semmivel, és a játékok jól futnak 1024x768x32, 4xFSAA, 8xAF beállítás mellet, minek cseréljem le bármelyik alkatrészt is?!
    Mondjuk a 2000+-t lehet lecserélem egy 2500+333bartonra, az a körülbelül 5 rugó plusz nem veszélyes, és ha jól tudom, a 2500+ kevésbé melegszik (ugyanolyan hűtő mellett), mint a legelső szériás 2000+. Jól tudom?

Bocs az OFF-ért...
  • ollie
    És kifelejted az új procit meg memóriát, ugyanis a PCI EXPRESS-es alaplapokhoz már más tokozású P4-ek lesznek, ill DDR2-es memóriák. Szóval a következző gépfejlesztéshez el kell adni a kérót. Ezért én is majd veszek egy AGP-s X800PRO-t, és majd megpróbálom vele minél tovább kihúzni.
  • cifuatwork
    Itt a nagy kérdés. Ha AGP portos deszkád van, a fejlesztés csak ez lehet. Persze ez annyiból gáz, hogy jövőre már valószinüleg csak PCI-Express csatis alaplapok lesznek a piacon, tehát ha a gépedet fejleszted, akkor új videókártya is kell.
    De ha megengeded, elmondanám a véleményemet ez ügyben: várj.

Az év második felében/jövő év elejében még bőven elég a Radeon 9800Pro egy jó procival (min.: P4C 2.4Ghz v. AMD esetén 2400+) és 1GB rammal. Addigra már letisztul a piac a PCI-Express alaplapok terén (kiforrottabbak lesznek) és kijön az új generáció a videókártyákból (R480? NV45?).

Én legalábbis erre számítok, és ezt is teszem... :D
  • cifuatwork
    Hát... Azért egy Radeon X800-al vagy GeForce 6800-al csak kihúzod egy-két évig...
  • hykao #12455
    tehát akkor a 9800pro-mat csak egy X800-asra lenne érdemes kicserélni majd
  • Wanax
    hehe, király, szal b*szhatjuk ki majd az alaplaunkat, ha új vidkarit akarunk venni... márpedig erre sztem egy-két éven belül van esély, mer ha a játékok igy fejlődnek grafika terén...
  • cifuatwork
    Nem egészen modelcsere, mert az AGP port csatolófelületen még gyártásban lesz/van a Radeon 9550/9600/9800(?)/X800 széria, a PCI-Express csatolóhoz meg ott van/lesz a Radeon X300/X600/X800 család. Bár teljesítményben a Radeon X300/9550 illetve X600/9600XT kb. egy szinten mozog, két külön VPU-ról van szó, az X300 esetén 110nm csíkszélességű gyártástechnológiával, amivel a R&D képességeit akarja demonstrálni (anno a Radeon 9600 család volt az első 130nm low-k VPU), és egyben a kissebb csíkszélesség kissebb hőtermelést is jelent.
    Az ATi ugyanakkor ezután már csak PCI-Express alá hoz ki új kártyákat, tehát az X800 és a 9550 a két utolsó AGP portos fejlesztésük.
  • ollie
    Meg van Sapphire is belőle.
  • Laalee
    nem, oka az egyszerübb gyártás
  • hykao #12450
    Akkor a modellcsere fő oka az új csatolófelület?
  • [NST]Cifu
    X600: 4 pipeline, 2 vertex árnyaló, 128/256MB 128 bites ram, mindez 500/740Mhz (X600XT) illetve 400/600Mhz-en (X600PRo).

X300: 4 pipeline, 2 vertex árnyaló, 128/256MB 128 vagy 64 bites ram és ez 325/400Mhz-en.

Vagyis az X600 kb. ott lesz, ahol a Radeon 9600XT, az X300 meg ott, ahol a Radeon 9600SE (64bit) illetve a 9600 (128bit)...
  • [NST]Cifu
    Tényleg létezik, a Connect3D és a HIS csinált ilyeneket...
    De hogy minek...
  • tajfun
    Semmilyet.
  • hykao #12446
    Hmmm, azért kíváncsi leszek, hogy ezek a különböző x300-asok, meg x600-asok kb. milyen teljesítményt fognak nyújtani egy 9800-ashoz képest...
  • ollie
    De létezik, úgy tudom csak OEM.
  • [NST]Cifu
    Én úgy tudom, hogy nem létezik 128MB-os 9800XT...
  • ollie
    Nem kell pletykákat hallgatni ahhoz, hogy kitaláljuk, az ATI nem gyárt több R350-et, hiszen ha gyártana, azzal a saját üzletét rontaná.
  • the Godfather
    Bocsi elfelejtettem hozzátenni, hogy a Sapphire már ezért használja fel a r360 készletét, mert lehet hogy neki már elfogyott a r350.
  • the Godfather
    Mert akár hiszed, akár nem, éppen a Rika ötletén kapva elkezdtem keresni a neten a témában, és kiprobáltam..ez az ucsó 3 ora terméke...de egyébként nem Sapphire kártyám van hanem Powercolor, ami ha jól tudom..olyan mint az eredeti ATI...szal. Egyébként ha megnézed a linket ami a hekkelt biosokat illeti rájössz hogy más is ezt használja, tehát nem én találtam ki. Sapphire nemcsak a 128 megás, hanem a 256 megás kártyát is ugy csinálja hogy az XT megfelelöje. Állitolag ( pletyka szinten hallottam, ATI-s dolgozoktol) hogy megszüntették a 350-s gpu gyártását, és a 9800 széria is a 9700 sorsára jut.
  • ollie
    Csak egy kérdés: miért nem 128M-es XT biost flasheltél bele? Ja és szerintem azért lehet ebből problémád. A Sapphire olyan 128M-es 9800 PRO-kat adott ki mostanában, amelyekre R360 magot tett, tehát csak a bios-a különbözik az igazi XT-től. Na ezeket szokták átflashelni XT-re, de azokat is a 128M-es XT biossal.
  • the Godfather
    A kép sikeresen felment. A poén az hogy a Rivatuner r360-asnak látja a Gpu-t az Aida32 az R350-nek...szoval az Aida sokkal pontosabb. Gratula Tamás Miklosnak
  • the Godfather
    Sajnos a memoriakezelés témára rá kell cáfoljak. Lehet hogy nincs igazam, de miért is ne müködne? Létezik 128 megás XT nemde? Vagy legutobb olyan Sapphire 9800Pro 256 megás kártyák jelentek meg ami pontosan ugyanolyan mint az XT és még a memcsik is egyeznek. Én csak erre azt tudom mondani, hogy 9800 Pro kártyatulajdonosok, nyugodtan probáljátok ki a bioscserét. Ami hibát észleltem, az hogy amikor a windows bebootol és megjelenik az asztal, akkor első alkalommal jelzi hogy nem tudja betölteni az ATI Control Panel-t. Semmi más. De viszont javaslom hogy hüteni kell a kártyát, mert szerintem elég forró lessz huzamosabb idön igy futtatni. Képeket nem tudok valami oknál fogva feltölteni, mert valami olyan hibát ír ki hogy .jpg ill. .gif képeket tud csak feltölteni, és a vicc az hogy jpg képeket szeretnék feltölteni...:)
  • the Godfather
    Frankón..:)...minden játékkel nem tesztelhetem, elég szerintem a 3dmark..szoval puding proba
  • Wanax
    Ezt nem mondod komolyan, hogy bios csere után, azt látja hogy 256 ram van rajta, és minden teljesen rendben működik? eléggé morbidul hangzik... tesztelted is minden játékkal?? mer legjobb elgondolás szerint is eléggé lehetetlenül hangzik, szerintem eléggé be kell hogy keverjen ez a memóriakezelésnek...
  • the Godfather
    Megvan a 3dmark03 eredmény, a kép a galleriában.
  • the Godfather
    Nos....nekem sikerült....Powercolor Radeon 9800SE 128mb kártyám van és a Connect3D XT bios-al flasheltem. Most a 128 megás kártyát 256-osnak látja, de ellenben minden rendben. Winflash-t használtam a flasheléshez, mert ha nem fogadja el a bios-t azt rögtön kimutatja és nem kell reboot-olni a gépet soxor. Szoval....probáljátok+ nekem bejött.
  • the Godfather
    Van itt egy oldal ami elléggé el van látva hekkelt XT biosokkal, és ugy látszik ezeknek sikerült modolni a simma 9800pro-t XT-re....mindenesetre kiproba----ð> any 9800pro to XT hekkelt biosok
  • cifuatwork
    Egy teljesértékű tweaker, amelyel a különféle registry-beállításokat tudod buherálni egyszerűen, valamint egy kibővített kezelőpanel, amely sokkal többet tud, mint az alap.
  • cifuatwork
    Akkor no problemo... :)
  • Mat
    Azt akarom kérdezni, hogy mire jó a RadLinker nevű progi, azonkívül, hogy az órajelet stb tudom vele húzni.
  • Shep
    nem szokott.
  • cifuatwork
    Én megelégednék a 340/340Mhz-el, de elvileg attól, hogy artifactol, még nem lesz semmi baja a kártyának, csak éppen a képernyőn lesznek csúnya hibák.
    A VPU recover be van kapcsolva? Szokott nyafogni?
  • Shep
    hát láthatót nem, így aztán nem tudom, hogy merjem e még húzni a kártyát vagy sem 9700pro+zalman+tápventi ha a GPU 345 ön megy akkor kezdd el hibázni az atitool szerint, viszont Artifacttester szerint meg semmi, olyan 340/340es szinten még az atittol sem jelez.