Radeon 7X00/8500/9X00

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ATI Catalyst vs. Omega. Mi a különbség?

Gunner
Felraktam mindent max-ra amit csak lehetett. 800*600ban megnéztem az ejtõernyõs training második felét és keményen leesett az fps 25 alá. Kimentem menübe, ott már csak 14. Így kell ennek mennie?!?!?!?! Ezek a mai PC-k...

[email protected] | HD4890@980/1140 | 4GB@800 | W7x64 |

cifuatwork
Dunno... 😊
Az Americas Army jó ideje nincs fent a gépemen, de emlékeim szerint anno a driverbõl állítottam. A 3D -> Direct3D részen nézd meg, hogy be van-e pipálva az élsimitásnál a csúszka elötti kocka...

Gunner
Jóvan na... mindent én se tudhatok 😊
Akkor az XT miatt 😛
AA-t és AF-et játékon belül belehet állítani? Vagy Catalyst-nál bütyköljek?

cifuatwork
A 256MB-os kártyák elég ritkák, de nem amiatt esett a 128MB-os ára, mert kijött (fõleg azért, mivel még tavaly õsszel jött ki)...

Gunner
Szerintem nincs bekapcsolva... Catalyst Standard-on van és látható a recés élvonal. De megnézem mindjárt, kitudja.. 😊

Gunner
Csak 1-2 FPS-el gyorsabb a 256-os GDDR2es Ati. De jó, hogy kiadták, mert így leesett a 128as ára

cifuatwork
Ha be van kapcsolva az AA és az AF, akkor igen. Nekem 4xAA és 16xAF-el volt 30-40FPS 1024x768-ban.

cifuatwork
Hoppá, elírtam, a 128MB-os 9800Pro-n csak sima GDDR ram van, a 256MB-osok vannak GDDR2 ramokkal szerelve... 😊

Gunner
Itt van egy másik szemet szúró dolog, egy játékkal kapcsolatban. America's Armyban 800*600 High Graph-ban leszokott menni 30-ra az FPS. Ez egy ilyen géppel normális?! (4.2es Catalyst)

cifuatwork
Normális, mivel az ATi oldalán a GDDR2 ram effektív sebességét írják, ami amiatt, hogy egy órajel alatt történik le- és feltöltés is (ezért is Double Data Rate), megduplázódik a sebessége a "sima" ramhoz képest.

Szóval a te kártyád 340Mhz-en fut, de ez effektive 680Mhz-et jelent.

Gunner
Most így visszaemlékezve hallottam valami olyan dologról, hogy 2x szorzó van. Ezt esetleg lelehet valahol ellenõrizni, hogy bevan-e kapcsolva?

Gunner
Megnéztem Ati honlapját, ott azt írják 9800Pro 128 DDR-re, hogy a Memory Clock-nak 680on kéne ketyegnie, de látom sokaknak és köztük nekem is csak 340en megy. Ez normális? 😞

ollie
Nem hiszem, mert Geforce-okkal is ugyanez a helyzet (persze lehet hogy az ATI titokban belerondított az nvidia drivereibe 😊)).

cifuatwork
Mivel engem nem érint túlzottan a TV-out, nem is vágom a témát annyira, ezért inkább utánanéztem:

Idézet a HWSW fórumáról, nyunyu részletesen leírta a dolgokat:

Naszoval, jatszogattam egy picit a TV-vel.

Elso korben irthattam le a Rage3D Tweak-et, mert mar megint 720x480 felbontasunak ismerte fel a TV-met a kartya. (rolleyes smiley helye)
Reboot.

Meg mindig, igy Cat 3.7 le, Cat 3.9 fel, most jo.

Kabelezest nem irom le, gondolom azzal nincs gond. (ha fekete-feher a kep helyes beallitasok eseten, akkor S-Video-Composite atalakito+RCA kabel kell, nem S-video...)

TV beallitas: be kell allitani PAL B-re a szabvanyt (illetve automatikusan arra all, ha a WinXP-ben Magyarorszag szerepel a Regionalis Beallitasok-nal)
Ezt a Displays ful TV sorara kattintva megjeleno ablakban lehet:

Masik az Overscan beallitasa, izles szerint: (csak Cat 3.8-tol!):

Ha ez be van kapcsolva, akkor a TV szelein korbe par centit ki fog logni a kep, igy kitoltve a teljes kepernyot.
Ha nincs bekapcsolva, akkor a teljes kep megjelenik, korulotte fekete kerettel. Ekkor bizonyos hatarok kozott tologathato ide-oda a kep.

Terjunk ra, hogyan rakhato ki TV-re teljes kepernyos video.

Ket modszer van ra, attol fuggoen, hogy a masodik kimenet (esetunkben TV) az Klon uzemmodban van, vagy Kiterjesztett Asztal-ban.

Klon uzemmod:
Ez az, amikor a masodik kimenet kepe ugyanaz, mint az elsoe.

Beallitasa, nincs pipa az "Extend my Windows desktop onto this monitor" mellett:

Bekapcsolt TV eseten a kovetkezo kep fogad a Displays fulon:

Ha mindket kimenet mellett a celtabla van kivalasztva, akkor mindket kijelzon pontosan ugyanaz a kep fog megjelenni, a gyengebbik parameterei szerint. (esetunkben a monitor fog a TV 640x480 50Hz interlaced-jehez igazodni...)

a mindez megvan, akkor BARMILYEN video alkalmazast elinditva a monitoron megjelenik ablakban a film, mig TV-n azonnal teljes kepernyoskent.

Ha a TV Kiterjesztett Asztal uzemmodban van:
Ennek az az elonye, hogy a ket kimenet teljesen fuggetlen egymastol, pakolgathatjuk az ablakokat ide, oda, stb. (igazabol ket monitor eseten van ertelme, poen volt 2 21"-essel programozni, elson a fejlesztokornyezet, masodikon a doksija)

Beállítása:

Ebben az uzemmodban igy nez ki a Displays ablak:

Celtabla es Atmeretezes gombok helyett "1" es "2" szerepel, itt lehet allitani, melyik kijelzo legyen az elsodleges, melyik a masodlagos.

Ennek annyi szerepe van, hogy az elsodleges kijelzon van a teljes asztal bal oldala, masodlagoson a jobb, ertelemszeruen igy az elsodleges kepernyot jobbra elhagyva kerul a kurzor a masodlagos kepernyore.

Ebben az uzemmodban a Theater-nek nincs szerepe, hanem ugy tudunk filmet kirakni a TV-re, hogy athuzzuk a lejatszot a TV-re es ott atkapcsoljuk teljes kepernyore.
(Ekkor persze nem latjuk a monitoron...)

TV-n film nezesre a Klon uzemmod celszerubb, hiszen azt talaltak ki arra.

Matthewpamer
mi lehet a hiba?

Tiszta mint az Inter! Campione d\'Italia 2005/2006:Inter !!!CSALÓ JUVE MOCSKOS CSALÓK!!!

Matthewpamer
elindult rendesen megminden,de amikor a gépen elinddítom a filmet,akkor a tv-n csak egy fekete kép látszik.mediaplayernél meg bsplayernél is.

Tiszta mint az Inter! Campione d\'Italia 2005/2006:Inter !!!CSALÓ JUVE MOCSKOS CSALÓK!!!

cifuatwork
Légy már egy kicsit kreativ....

Képernyõ tulajdonságai -> Beállítások -> Speciális -> Megjelenítõk -> itt a TV feletti gomb (ha piros) benyomni, és utána be lehet lépni a TV-kapcsolat menüjébe

De egyel lejjebb ott a Hydravision linkje...

Matthewpamer
tehát akkor hogy kell csinálni?összekötöm a gépet és a tv-t,és utána?

cifuatwork
?????
Még Radeon 8500-on simán kinyomtam TV-re a képet, teljesképernyõsre raktam a videólejátszót. De amúgy létezik a Hydravision nevû segédprogram direkt ilyen célra - rajta kell lennie a telepítõCD-n, illetve letölthetõ a fenti linken az ATi honlapjáról...

Nemtom ahhoz milyen kulon progi kell, egyszeru tvoutos gf4-en is csak annyit kellett hogy 2 kepernyo, athuzni a lejatszot a tv-re, aztan alt+enter, maris tv-n ment a moka.

- Ez egy szent kep, nem hallottatok, he?

cifuatwork
Ja, biztos... nálam a full FarCry-al konkrétan 1x sem volt semmi gebasz, pedig a 4.2-tõl a 4.4-ig fentvolt ugye 3 féle driver (plusz 1 Omega, de az csak egy napra, kisérletképpen). Dehát biztos az ATi driverei szarok...

Matthewpamer
milyewn progi van az ati kártyákhoz,amellyel lehet filmet nézni tv-n?mert a tvtool csak nvidiához van asszem.

Vagy az ATI driverei szarok.

Köszi a tanácsokat, ha hazaértem melóból megpróbálkozom ezekkel. De valszeg veszek mindenképpen plusz hûtést.

Mit sütsz kis sz?cs? Tán sós húst bazdmeg?

ollie
A Far Cry eléggé gányul van megírva, egyik kártyán jól mûködik, a másikon meg szemetel. Sõt vannak olyan kártyák, amelyeken egyszerûen el sem indul (pl a haverom 9700 pro-ján sem indul).

ollie
Nem vagyok gazdag, de nekem otthon csak 2 programot kellett megvennem a játékokon kívûl. WinXP és Total Commander (bár az utóbbit nem kellett volna, mert megvagyok nélküle is). Ezen kívûl csak játszok a gépen, de ha bármi más kell vannak ingyenes képszerkesztõ és office programok szép számmal, melyek tökéletesek otthoni felhasználásra. Bár az is igaz, hogy egy Photoshop még nem árt, de szerencsémre kaptam egy licencet-t a digi fényképezõmhöz (bár az "csak" Photoshop Elements).

ollie
Ha semmi különbség, akkor ott valami nem stimmel...

ollie
Csak 128M-eset vegyél, mert a 256M-esek lassabbak!

ollie
4xAA és 8xAF-et akartam írni.

ollie
Hidd el, az elõzõ kártyám (9600 pro) a játékok 95%-ban kitûnõ teljesítményt nyújtott 4xAA és 4xAF mellett is. Persze a 6xAA már sok volt neki az új játékokhoz, de az árához képest nagyon jó kis kártya. Persze egy 8 pipeline/256 bit kártya nyílván sokkal jobb, amit soha nem is vitattam (ezért van most nekem 9800 pro-m 😊.

cifuatwork
Még 1 ötlet: próbáld meg durván visszavenni a kártya sebességét (pl. AtiTool-al), így is szemetel?
Mivel ugye jóval kisebb a hõterhelés, ha hûtési probléma, akkor nem szabadna jelentkeznie (vagy legalábbis sokkal késõbb).

cifuatwork
Közben a HWSW.hu-n olvastam egy hasonló problémával küzködõ srácról, neki egy 9500-öse van, amelynél csúnya artifactot voltak, csak a FarCry alatt (szines pixelek tönkelege)...

Ott olvastam pár javaslatott még:

-Lehet alaplapi hiba is (esetleg Fastwrites kikapcsolása segít?)
-Rakj fel egy sokkal régebbi drivert (3.2-õt írtak konkréta), hátha azzal nem csinálja (Driver Cleaner!)

cifuatwork
A Control Panel "megjelenítõk" részén kell bekapcsolni (ha csatlakoztatva van TV, akkor magától észreveszi).

Narancs
Driver Cleanert lelehet szedni vhonnan, keress rá!

Aki másnak vermet ás, ne nézd a fogát!

Narancs
Az elõzõ drivert töröld le!!!
Méghozzá a Driver Cleaner nevû okossággal, de elõtte ajánlom olvasd el a Read me fájlt!
Ha leszedted az elõzõt, akkor tedd fel a Catalystot!

Aquli
Radeon 9200-asom van, tv outtal, bekötöttem a tv-re, de nem tudom beállítani, nincsen olyan kezelõprogramja, mint az nvidia drivernek a másik gépen, az alap driver van felrakva. Amikor a catalyst drivert akartam felrakni, hátha azon van kezelõprogram, azt nem lehetett, mert vmi olyasmit írt ki, hogy driver inf file not found, meg hogy állítsam alap vga-ra es ugy rakjam fel, at is allitottam, de igy is ugyanazt irja ki, plz help, elõre is köszi!

\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"

Narancs
Hát, például Borgtól lehet venni réz ram bordákat, fönnt vannak a weblapján, csak már elfelejtettem a címét...

akkor vennem kell rá külön hûtést ezekszerint... mit ajánlotok?

cifuatwork
Az általábana videókártya memóriamelegedésre utal...

ja amúgy ez a vonalkás pöttyös elmosódós szemetelés fajta... szal az amikor túlmelegszik a kártyesz vagy túlvan húzva...

már 2d-ben is csinálta és csak egy idõ után.. (kb5 perc) és a hûtés a gyári venti, amit lekéne cserélnem mer kúvaszar... de most érdekes módon abbahagyta... és jah alapfrekin megy a kártya most...
frissítettem alaplapi drivereket, meg biosban levettem mindent alapra és most megy normálisan... ehhh

cifuatwork
A szemetelés milyen jellegû? Már 2D-ben is szemetel? Mindezt alap frekin?

Ha csak egy idõ után csinálja, akkor melegedés lehet a probléma, a kártya hûtése rendben van?

Semmivel, en ugy vettem a kartyat hogy rajta volt a zalman, csak az op-1 ventit vettem kulon.

Üdv emberek!
Vannekem egy olyan problemám, hogy az új Connect3D márkájú 9800pro-m ma elkezdett már boot után 5 perccel szemetelni a képernyõre. Tegnap még semmi baja nem volt... Nincs húzva, bár az ati tool-lal próbáltam, de visszaraktam defaultra(set-teltem a clockot, meg loadoltam a default profilt..és ez még 3 napja volt). A 4.3-as és 4.4-es catalysttel is ezt csinálja... winXP sp1-es van fent...
Bármilyen segítséget szívesen veszek...

Shep
olyan 8 körül jön ki a ventivel együtt ugye? a gpu-n maradt pasztát mivel szedted le?

"...a labda mindenhol gömböly?, a focisták mindenhol kenhet?ek, a bírók meg mindenütt befújják a kamu büntet?t" Játszd körbe coin+concede kombóval!

Nemtom, mer raraktam a haz oldalat, azota nem fogdostam. Venti nelkul is ment az rendesen, csak biztonsag kedveert raktam ra, tuningolni se tuningoltam, szal biztos huvosebb mint anelkul.

Shep
ez egy rejtély, de amúgy megfogtam, a kártya túloldalára raktam a 6000-et pörgõ ventit, másik oldalra vissza az alapot és úgyis csinálta, lehet beruházok egy zalman cuccra aztán ha úgy is csinálja akkor a fene se tudja mi lehet.

Neked a plusz ventivel a bordák melegek?

"...a labda mindenhol gömböly?, a focisták mindenhol kenhet?ek, a bírók meg mindenütt befújják a kamu büntet?t" Játszd körbe coin+concede kombóval!

Raadasul mondod hogy mostmar egy korabbi driverrel is csinalja, amivel regebben nem. Most akkor az is megromlott utkozben mint a szendvics? 😊

Ugyanez masik oldalrol: ha a driver hibaja lenne, masnal miert nem csinalja?