Radeon 7X00/8500/9X00

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ollie
Nem tudom, nézd már meg a leírást.

[NST]Cifu
"Szigetelõ cuccot" 😊)
A gumigyûrûkre gondolsz? 😊))

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

ollie
Kell lennie hozzá használati utasításnak, na meg a zalman oldalán is van részletes útmutató. És ne felejtsd el feltenni azt a szigetelõ cuccot, különben valszeg meghal a kártyád (volt már rá példa).

[NST]Cifu
1 észrevételre egy javaslat: fogasd föl a kártyát rendesen, csavarral a ház végén lévõ slotba. Ha csak a VGA port fogja a kártyát, akkor nem a kártya fog eltörni, hanem a VGA slot fog letörni 😄
1 kérdésre egy válasz: Ott van a dobozban egy nagyszerûen illusztrál kis füzet, ahol lépésrõl lépésre mutatnak mindent.

Met
Asszem rájöttem, a kártya hátoldalára kell tenni ahol nincs gpu, hogy a borda ne zárja rövidre a kártyát?

\"If in doubt, flat out!\" Colin McRae

Met
Na, itt figyel a zalman hûtés az asztalon😊
1 észrevétel: le fog törni a kártya olyan nehéz😄
1 kérdés: van valami valszeg kétoldalas hõvezetõ ragacs, azt is kell valahova ragasztani vagy elég a paszta?

\"If in doubt, flat out!\" Colin McRae

hykao
lehet
Davidus
Pedig nekem is alap KD7 cab😊 9600xt-d viszont nem volt😊 Lehet hogy csak azzal szarakodik.

V9ykn8_TZL0

ollie
Az nem lehet. El tudom képzelni, hogy az volt beállítva a biosban, de hogy nem ment úgy, az is biztos, mivel a 8500 4x AGP-s volt.

[NST]Cifu
Miért? Az én 8500-ösön is 8xAGP módban ment. 😊

ollie
8500 biztos nem ment 8x-ben.

ollie
nekem semmi hatása sincs a pontszámra, már rengetegszer teszteltem

hykao
Én nem írtam, hogy bármi is Borg hibája lenne, de nem is a 9800SE-rõl volt szó, hanem a 9500 vs 9600XT -rõl!
hykao
Nekem 8xAGP módban tökéletesen ment eddig mindegyik ATI kártya a KD7-ben! (8500, 9500, 9800)
De több haveromnál is gond volt a KD7 - ATI párosítással!
A tapasztalatok alapján az olyan KD7-esekkel, mint az enyém (sima KD7, nem E meg mittudomén milyen), amelyik a régebbi (4 ram slotos) nincs ilyen gond.
[NST]Cifu
Szvsz ez nem Borg hibája, mert eléggé méretes lenne a táblázat, ha különféle kártyák gyártókra lebontott alváltozatait külön-külön feltüntetné (ugye 9800SE esetén legalább 3 féle van 😊)...

Davidus
Most akarok venni 9800pro-t. 4x vagy 8x módban megy nálad? Nekem is KD7 alaplapom van és a 9600XT-m csak 4x AGP módban mûködik rendesen. Mondjuk a sebességére nincs hatással.

V9ykn8_TZL0

hykao
Na megnéztem! vsync nélkül most a legújabb Catalyst 4.7-el 5320 pontot ért el, vsync-el pedig csak 4045 pontot 3Dmark03-ban! A monitorom 75Hz-et tud csak (TFT).
hykao
Hát e szerint azért meg nem veri, de elég közel állnak egymáshoz: KATT IDE
[NST]Cifu
A 9500Pro veri a 9600XT-t, hiszen 8 pipelineja van, míg a 9600XT-nek csak 4. Így nem meglepõ, hogy a 9800SE-nél is gyorsabb a 9500Pro... 😊))

TopGun
Koszi! megfogadom a tanacsot!

Amikor azt hiszed, hogy van egy kis szerencséd, az élet odajön és széles vigyorral pofán rúg!

ollie
A kiszámolt frémeket. A kártya kiszámol x framet, de y-t látsz a képernyõn. Klasszikus eset, amikor Q3 nyomul 400 fps-el, de te nem látsz 100-nél többet, mert 100Hz-n nyomul a monitor.

Narancs
ez jó...😊

Aki másnak vermet ás, ne nézd a fogát!

hykao
Hát mit számol? Ha visszaraktam a normális drivert, megnézem vsync on-nal is a tesztet.
hykao
Na leszedtem a drivert, most a sima windows-os trutyi van fenn, és az AIDA utód így is 256bitet, és 8 pipe-t mutat...na ennyit a hitelességrõl...
ollie
a 3dmark nem a kirajzolt fps-eket számolja

hykao
9800SE még a 9500pro-nál is lassabb alapon, modolás nélkül.
hykao
No akkor ezekszerint ollie-nak is mindenképp kevesebb pontot kellett volna elérnie 3Dmark03-ban, ha tényleg "mindig"-re állította volna, hisz legalább az elsõ tesztben néha többszázra ugrik az FPS (vsync nélkül).
[NST]Cifu
A 9800 család (ismét😊):

9800SE: többféle változat létezik, de közös bennük, hogy alaphelyzetben a 8 pipeline-ból csak 4 van engedélyezve, mivel ezek a kártyák olyan VPU-val rendelkeznek, amelyeknek egy vagy több pipeline-juk nem mûködik tökéletesen. Vannak "L" alakban szerelt ramokkal 256bites kártyák, és vannak egy sorban lévõ ramokkal 128bites kártyák. A 4 kikapcsolt pipeline-t vissza lehet kapcsolni softmoddal, de ha valamelyik pipeline hibás, akkor csúnya képhibákat fog ekkor generálni. Látható tehát, hogy ideális esetben a 9800SE-bõl lehet 9800-as vagy akár 9800Pro kártyát is csinálni. Viszont semmi garancia nincs erre, márpedig alaphelyzetben a 9800SE lassabb, mint egy 9600XT...

9800: A 9800Pro alacsonyabb sebességen futó változata, 325/580Mhz-en fut.

9800Pro: A legelterjedtebb változat, 380/680Mhz-en fut.

9800XT: komolyabb hûtést kapott változat, amelynek R360 magja van, és van egy hõdiódája is (Overdrive), 412/760Mhz-en fut.

Melyiket érdemes venni? Nos az a kérdés mennyiért. 9800Pro kártyákat már olyan 55-60e Ft-ért is árulnak egyes boltokban, használtan 35-45e Ft-ért vehetsz. Ehez kell viszonyítani. Egy sima 9800-as olyan 50e Ft-t még megér újonan.

hykao
Ha meg tudod venni a 9800pro-t, akkor nem érdemes kísérletezni 9800SE-vel!!!
Nekem ugyan 9800SE-m van, de csak azért, mert az egyik haverom számtech. boltban dolgozik, és annó amikor kaptak egy pár 9800SE-t, végigpróbálgatták, és amelyik tuti mûködött 9800pro-ként, abból kaptam egyet. 😊
[NST]Cifu
Akkor ismét:

Vsync OFF esetén a videókártya folyamatosan nyomja az adatokat a monitornak, amely szépen ki is rakja azokat, ám minden egyes sort folyamatosan, tehát ha egy képfrissités közepén készül el a videókártya a frame kiszámolásával, akkor a kép közepéig az elõzõ, a kép közepétõl lefele az új képkockát rakja ki a monitor. Gyors mozgásnál ezért vannak "sortörések" Vsync OFF esetén.

Vsync ON esetén a videókártya mindig bevárja a monitort, tehát ha a monitor bejezete az elözõ képkopcka kirakását, és belekezd az újba, csak akkor kapja meg az új adatokat. Emiatt Vsync ON esetén nincsenek "sortörések", tehát szebb a kép, viszont mivel a videókártya minden esetben bevárja a monitort, az elmélet képfrissitési maximum az lesz, ahány Hz-es a monitor képfrissitése. Nálam pl. a monitor 1024x768-ban, 100Hz-en fut, tehát 100 FPS a maximumom. Értelemszerû, hogy a max. FPS ugyanakkor csökken, hiszen a videókártya nem mindig akkor készül el a képkockával, amikor a monitor bejezte az elõzõ kirakását, és mivel a frame bufferben ott csücsül a már kiszámolt kép, nem lát neki új kiszámolásának, csak ha már az elkészült frame-et átküldte a monitornak.

TopGun
Ok! ertem akkor milyet erdemes venni? 9800Pro-t? mert at XT azt hiszem eleg draga nekem! 😞

Amikor azt hiszed, hogy van egy kis szerencséd, az élet odajön és széles vigyorral pofán rúg!

Narancs
ÉRtem köszi, énis erre gondoltam...

ollie
Nincs 9800 LE!

ollie
Nem éri meg. Azért lett belõle SE gyártva mert hibás a +4 pipe, ami látszik is (a pöttyözés az). Tehát ez csak egy 4 pipe-os, 128 bites kártya, aminél sokkal jobb egy 9600 xt, mert jóval magasabb órajelei vannak.

Narancs
"se -t nem szabad venni"

beletrafáltál, neki pont az van...😊

Amúgy szabad, csak körül kell nézni rendesen...errõl a LE rõl meg még sosem hallottam...

Ha már itt vagyunk megint a témánál: szerintetek megér 30K egy 128bites, 8 pipe -os 9800SE, ami kicsit PS2.0 használatkor pötttyöz...???

TopGun
Meg semmilyet! csak erdeklodom milyet vegyek? Te tudsz valamit a 9800LE-rol? azt tudom, hogy SE-t nem szabad venni es ilyet? ha minden kotel szakad akkor veszek 9800Pro-t, de ha nem muszaly akkor inkabb nem koltok annyit.

ollie
akkor ott valami bibi van, mert nem lenne szabad esnie

hykao
Elõször is milyen kártyát vettél végül?
hykao
Óriási tévedés!!! Néhány esetben a vsync bekapcsolása után akár felére is eshet az addigi FPS!
Tudományos magyarázattal nem tudok szolgálni neked, mert annyira nem jártam körül a kérdést, mert én nem multizok, és jórészt olyan játékokkal játszom, ahol nekem elég akár a 20FPS is, inkább a látvány legyen minél szebb.
Szal én "mindig"-re állítottam a vsync-et, mert zavar a kép-eldarabolódás.

Ha neked nem esett a sebesség, akkor szerintem te csak "alkalmazás szerint"-ire állítottad. (alapból meg "mindig ki" van)
TopGun
Es ez a legujabb driver? Nem tudom! mondom, hogy most valtok ATI-ra es ismerkedem a lehetosegekkel, olvastam rola valahol, csak ennyit tudok.

[NST]Cifu
Az ATi Radeon kártyák egységes drivert használnak, tehát a 7200-tõl az X800 jó az a driver.
Amúgy milyen az a 9800LE? Még sose hallotam róla 😛

TopGun
JO! azt gondoltam, de 9800-hoz, meg 9800LE, 9800Pro-hoz gondolom jok?

ollie
Nem mindegyikhez, pl nvidia kártyákhoz meg se próbáld feltenni. 😊))

TopGun
Koszi! megneztem. ezt talaltam itt! ez a legujabb
driver? : RADEON WIN 2k/XP OMEGA DRIVERS 2.5.58 minden kartyahoz jo ugye? bocsi, ha nyilvanvalosagot kerdezek, de most szeretnek kartyat valtani.

ollie
Hát nem kéne lassítania. Max annyira veszi vissza, mint amennyi a monitor frekije, de annál többet amúgy sem látna az ember, hiszen ha a monitor mondjuk 85 képet tesz ki másodpercenként, akkor hiába megy a játék 200 fps-el, nem láthatsz többet 85-nél. Szóval senki nem veszít vele semmit, sõt megszûnhet a "szaggatásos" jelenség.

ollie
Nem tudom, nekem soha nem befolyásolta a 3dmark pontszámokat, viszont néha tényleg segített a "szaggatáson".

[Jakuza]
http://www.omegadrivers.net/

Dez: Inkompatibilitas definicioja jatekoknal: amikor fut,de csak pl. 1 fps-sel,vagy össze-vissza akadozva,irányíthatatlanul 2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.

TopGun
Sziasztok! ehhez a legujabb 4.7-es Catalyst alapú Omega driver-hez tudtok linket adni? elore is koszi!

stone
Nekem 3dmark2003-ban ha bekapcsolom akkor limitálódik 50FPS-re és kapok vagy 2500 pontot, ez miért van?
(pedig a monitor 85Hz-es és annyin is megy).

hykao
A dolog lényege, hogy ha bekapcsolod a függõleges képszinkront, akkor nem fog jobbra-balra mozgatásnál eldarabolódni a kép egy játékban vagy filmnézésnél (bár filmnél van más lehetõség is ennek áthidalására).
Viszont bizonyos esetekben jócskán visszavesz az FPS-bõl.
Próbáld ki, bajodnem lesz belõle. Ha nagyon lassít, max. visszaállítod.