106839

[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Bocs, hogy beleszólok, de olyan ige tényleg nincs, hogy vitelez, még ha a nyelvjárásban használatos is volt a vitelez forma. Így ebben a formában ez egy képzett ige, mint a kivételez, kivitelez. A vesz-, visz-ből alakult, ezek az alapul szolgáló igék, ill ezek nem csak alaki, hanem jelentésükben is módosult változatai. Ezek ilyen származékok, ál igekötősnek hívják, mert ha levágod az igekötőket, pl a ki-t, akkor nem az alapigét kapod. -
Haláli hullák hajnala - 2004
Brit vígjáték
Brit. Olyan is. Furcsa, hogy mégis végignéztem, pedig aztán semmi kiemelkedő dolog nincs benne. Hacsak nem a Queen számra ahogy elagyabugyálják a csapost. Csak a miatt 5/10. -
" Olyan szó nem igazán létezik, hogy vitelez, így elszakítani sincs sok értelme. "
Nem te irtad ? De. Akkor meg ne terelj most, egy más szóösszetétellel. Igenis létezik a szó, annak ellenére, hogy számodra ez ismeretlen volt, ilyen formában, hogy vitelez. -
Vannak gyengébb epizódok, de összességében elég jó. Nekem kellemes csalódás volt, mert kifejezetten rosszra számítottam. -
A vicc az hogy miközben egy nyelvtani hibát idézel, az egyetlen szó amit aláírsz szintén hibás. 
jaj és nem jajj
Hogy a köznyelvben használják-e így is? Persze... mint ahogy a "kivitelez"-t is. De aki egy filmes kritika kapcsán csak egy hibás kifejezésbe tud belekötni az minek jár filmes topikba? -
Vagyis a "ki lett vitelezve" azt jelenti, hogy ki lett szállítva? Vagy mire bizonyíték ez? A kiviteleznek egyben van értelme. -
Hát ezt benéztétek, mert bizony a vitelez szó létezik/létezett.
Régen azt használták a bérkocsik,kocsik stb. szállitásánál. Tudjátok vitel, mint viteldíj és az 1800-as években, ha valakit szállitottak, az volt a vitelez. manapság nem igazán használják, de ettől még létezik, mint az ódon,sparhelt,sperhakni,lornyon,lajtorja és sorolhatnám, a mai mindennapos nyelvben nem igazán használt szavakat. -
á , neem. első évadra voltam kíváncsi. Lehet elkezdem , ha 1nek elment. -
Megnéztem a The Recruit (Beavatás a magyar címe, miért is lenne az amit jelent, de legalább nem ordas marhaság) c. filmet. Kémes, cia-és, A.Pacinoval, C.Farrellel, egész jó, de semmi különös, tisztes iparosmunka. Amin külön szórakoztam, hogy a szinkronos verzióban a republican girls következetesen libsi lányoknak van fordítva... facepalm -
Elindult a 2. évad? Az elsőt néztem, egynek jó volt. -
szevasztok. 12 majon sorozatot nézi-é vki? -
alapvetően nem vagyok grammar nazi meg nyelvtansznob, de ha ezt így előttem mondaná valaki élőben, akkor is feljajjdulnék. lehet az átlágnál akkor kicsit igényesebb élőbeszédet használ a környezetem, nem tudom, de nekem ez fáj. -
És még kimondani is egyszerűbb :) -
>a köznyelvben mondjuk azt ,hogy a tervet ki lehet vitelezni. Azt ,hogy a tervet lehet kivitelezni, hát inkább hangzik furcsábban
Ehelyett én pl. azt mondanám, hogy: a terv kivitelezhető. Mennyivel szebb mindkettőnél, nemde? :)
Legyen szó filmről is:
Mad Max - engem ez agyonvágott. Történet nem sok, szinte semmi, Max alig szólal meg, de a folyamatos akció és az egész hangulata mindenért kárpótol.
7/10
Utoljára szerkesztette: n000rbi, 2015.12.02. 12:47:46 -
DantesHUN #91365 Lehet, hogy helytelen, de attól még a köznyelvben mondjuk azt ,hogy a tervet ki lehet vitelezni. Azt ,hogy a tervet lehet kivitelezni, hát inkább hangzik furcsábban. Akkor is ha így is szabályos, mert egyszerűen a többség, a mindennapi életben nem így használja. Márpedig a nyelvtani szabályok nem kőbe vésett törvények, mint a fizikában a gravitáció. Ez folyamatosan változik, ahogy a nyelvet használjuk új dolgok jönnek létre, régi dolgok szűnnek meg. Épp ezért felesleges belekötni.
És egyébként, az a helyesírásról szóló szöveg, amit lentebb betett valaki, így folytatódik:
,,Az ilyen igéktől nem válik el az igekötő, a normatív (igényes köznyelvi) nyelvhasználatban még akkor sem, ha ezt a mondat hangsúlyviszonyai megkívánnák. (Elképzelhető azonban, hogy a szakmai nyelvhasználatban mégis elválik, vagy akár a lazább, beszélt nyelvben.)"
Tehát elképzelhető. Pláne lazább beszélt nyelvben. Ez meg sg.hu, és nem a mindentudásegyeteme. -
Létezik, szenvedő szerkezet, angolban pl. elég gyakori :)
Az meg, hogy hogy működik a bányászat, hát, ez "így vót mindig is, így is marad"
Azért a bányászok sincsenek fegyverrel kényszerítve, hogy lemenjenek oda. Persze Chile, gonolom ott nincs nyugdíj 45(?, valószínű rosszul emlékszem) évesen, fasza fizetéssel és nyugdíjjal. -
Értem, most, hogy ezt megbeszéltük, beszélhetnénk nem grammar nazi témáról is :)
//Remélem, a "meg lett véve/vásárolva"-ba nem fogtok belekötni. -
Na, ezt mondom ;) -
Ez egy nem elváló igekötő. Olyan szó nem igazán létezik, hogy vitelez, így elszakítani sincs sok értelme. -
karajjj #91360 Nem, nem létezik ilyen, ez hibás kifejezés.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A ki- egyik leggyakoribb, ősi igekötőnk, gazdag jelentéskörében a főbb jelentések: kifelé irányulás, befejezettség, ellentét stb. És természetesen elválik az igekötő…
A kivitelez is – látszatra – beleillik ebbe a sorba, hiszen például a befejezettség itt is jelentésbeli összetevő.
Ez azonban nem valódi igekötős ige, hanem ki- igekötős főnévből van képezve, vagyis előbb volt meg a kivitel és a kivitelezés, és abból „vonódott el” a kivitelez ige. Ilyen ún. áligekötős igék még például az olyan, ugyancsak tükörszavak, mint a kifogásol és a kivételez – hogy most csak a ki- igekötőnél maradjunk.
Az ilyen igéktől nem válik el az igekötő, a normatív (igényes köznyelvi) nyelvhasználatban még akkor sem, ha ezt a mondat hangsúlyviszonyai megkívánnák. -
Létező, nyelvtani fordulat.
pl.: meg lett véve/vásárolva -
DantesHUN #91358 Mi a jajj? -
"ki lett vitelezve"
jajj -
hiper KOCKA #91356 33 2015
A film újabb tipikus példája annak mikor az üzleti érdekek ütköznek a személyi biztonsággal és az élet értékével. Egy bányatársaság csak abban érdekelt hogy az alkalmazott lekocsikázzon a mélybe és napi 250 tonnányi aranyat és rezet hozzon fel, busás hasznot termelve ezzel az íróasztal mögött ülő nyakkendős kutyáknak. Minden más le van szarva.
Így néz ki a jelen helyzet is, sőt még többről is van szó hiszen tudtak a hegy szerkezeti labilitásáról vagyis hogy mozog össze-vissza, de azért leküldik melózni a prolit hátha felköhög még pár kiló aranyat. Az igazgatót nem is lepi meg különösebben az omlás hiszen kb. évi 5 omlás történik általában szóval aki épp akkor lenn van az így járt.
És mielőtt fellélegezhetne a néző hogy ez úgyis csak egy film... nem. Ez így történt 2010-ben Chilében. A világsajtót is bejárta a hír most pedig egy tanulságos kis filmet is sikerült összehozni belőle. Banderas ismét nagyot alakít.
Az egész azzal kezdődik hogy egy kis foscsi 700 ezer tonnás szikladarab gondol egyet és lejjebb csúszik, elzárva ezzel az egyetlen kivezetőutat. (Lenne egy vészkijárat is csak azt nem fejezték be... minek is költeni rá, elvégre olyan biztonságos a bánya). És ezzel el is kezdődnek a kötelező körök: lenn izzadás meg szenvedés, és megint izzadás elvégre majdnem 40 fok van, fenn pedig nyomásgyakorlás a politikusokra és különböző nemzetközi szervezetekre hogy segítsenek és fogjanak össze hogy kihozzák a bányászokat.
Elég jól ki lett vitelezve a történet, és jónéhány tanulságot is hordoz a film az átlagnéző számára. 1; ne menj bányásznak, 2; főleg ne 50 dollárért hetente, 3;ha mégis megszívatott egy 700 ezer tonnás szikla, ne rohanj neki csákánnyal... felesleges.
A filmnek sikerül fenntartani a feszültséget még akkor is ha ismerjük a hírekből a sztori végét. Nem a világ legjobb katasztrófafilmje, de első számú helyettesének kiválóan megteszi.
8/10 -
"Éhezők viadala final
Csak azért nem pontozom, mert nem láttam végig, mivel a felénél kb. bealudtam.
Viszont addig is egy ótvar fos volt, mint a többi része. "
Most sikerült végignéznem, akarom mondani végigszenvednem a 4. nekifutásra.
A vélemenyem nem változott azóta sem, ez egy ótvar fos teljes hosszában is.
3/10 -
karajjj #91354 Az a film meg is érdemelné! -
Vagy Stallone kapna egy DiCaprio díjat az Oscar c. filmért?!?
-
Ajánlom a Coherence c. filmet. Nem időutazós, inkább párhuzamos univerzumos high concept mindfuck. -
Reynolds-tól nekem a 9 tetszett. Egy kamara scifi, ill. nem is annyira scifi, inkább ilyen misztikus toposz. -
Ezt nem tudom igaz-e, sajnos ennyire nem vagyok képben. :) -
karajjj #91349 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ha jól tudom egyáltalán nem is volt gyilkossági osztály a rendőrségen. Általában betudták hivatalosan a dolgot balesetnek vagy öngyilkosságnak. Egyébként köszi, hogy szóba hoztad a valós sztorit, utána is nézek a róla szóló könyvnek. -
Vigyázat Spoiler! (44. gyermek igaz alapja)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!olvastam erről (az igazi elkövetőről, a szovjet rémről), a faszi többször is a rendőrség látókörébe került csak mivel a szovjeteknél nem volt elfogadott a sorozatgyilkosság fogalma akkor ("nyugati jelenségnek" tartották) és nem is oktatták az ottani bűnüldözőknek, nem kapcsolták össze az egyes metrós/gyerek/stb gyilkosságokat és többször kicsusszant a kezükből. Nagyon durva dolgokat művelt a faszi egyébként. Szemeket meg nemiszerveket vágott ki, metró elé lökött embereket stb.. -
karajjj #91347 Érdemes megnézni, valahogy így nézhetett ki a cocializmus, ahogy a film lefesti azt a világot. -
Na ezeket a Tom Hardy filmeket megnézem.
Köszi srácok! -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
Füstölgő ászok
Mikor egy csomó profi bérgyilkos egyetlen emberre vadászik egy időben + még előkerül az FBI is na ott tényleg hatalmas buli van. Olyan szituációk alakulnak ki hogy nem győzöm a csapkodni a fejem. Ráadásul tele van ismert színésszel a film. A sniper ebony volt a legjobb azzal a két méteres mordállyal a kezében. Az emberek akiket eltalált úgy repültek arrébb mint az elhajított sörös doboz. Na és nem marad el a csavar sem a végéről. Tényleg ötletes volt. R.R. egyik legjobb filmje.
8/10 -
Locke
Lawless
Warrior :) -
the drop? -
A Bronsonban azért eléggé maradandót alkotott.:) -
Batman sajna nagyon nem köt le.
Child 44 az az orosz gyerek-sorozatgyilkos igaz története alapján készült egyik film, nagyon ajánlott de még nem jött meg hozzá a kedvem meg lelkierőm, pedig állítólag jó.
Van egy másik is, X polgártárs vagy ilyesmi, ugyanez a téma.