1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
  • praksi
    hallgatói jogviszony nélkül nehézkes lesz :-)
  • ZilogR
    ...esetleg könyvtár...?! Én elsőnek oda mennék...! A BME-nek nagyszerű könyvtára van, érdemes beiratkozni!
  • eremite12
    Hali!

Vadászom az ajánlott könyvet:
    F. M. Mims: Elektronika alapfokon (Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1989)

Katasztrófális, menniyre nehéz hozzájutni :(

A műszaki könyvkiadó azt írta, hogy nincs tippük hol lehet hozzájutni.

Megvan valakinek, aki megválna tőle?

Köszi!
  • ZilogR
    sztem a Conrad túl drága! Menj el a Klinikák metrómegállótól gyalog a Ferenc körút felé és a (túloldalon levő) templommal szemben van egy elektronikai bolt (elektrokontha - van weboldaluk is), ahol sokkal nagyobb választékban ls sztem sokkal olcsóbban tudsz vásárolni. Ellenben a Conrad-ban én olcsóbbnak "érzékeltem" a forrasztós cuccokat - én a pákámat ott vettem. Érdemes még egy csatornázási cumókat áruló boltban "forrasztózsírt" beszerezni a felületek gyors tisztításához.

Érdemes még a Műegyetemtől nem messze a Mikronika-t is megkeresni, ott egy hihetetlenül profi fiatal csajszi fog várni :P :P aki még alternatív javaslatokat is tud mondani fejből, ha egy adott IC-t éppen nem lehet kapni. Sztem kicsit drága hely, de a Conrad-nál olcsóbb és vigyázni kell, a kiírt árak nem tartalmazzák az ÁFA-t!!! Másik nagy hátránya, hogy se potmétert, se kondenzátorokat(!!!) nem tartanak - legalábbis jó egy éve még nem volt és előtte sem tudtam efféle cuccokat beszerezni itt.

Ha a már lebontott SKÁLA felé indulsz innen, azon az utcán, ahol régen a 6-os villamos befordult a Bakos faáru-bolt felé, ott is van kettő elektronikai bolt, az egyik egy pincében lenn, kicsit különös figurák dolgoznak ott, sztem családi vállakozás, de nem annyira rossz a bolt. Itt minden szirszart lehetett kapni, amit az előző helyeken nem.

Ha továbbmész ugyanezen az utcán a 4-es villamos végállomás felé, még találni fogsz egy elektronikai boltot. Annyira nincs tapasztalatom velük, itt csupán 3-4db nagy teljesítményű ellenállást vettem anno.

Na, asszem elsőre ennyi bolt elég is, de ha pár percet sétálsz a városban, szinte biztos, hogy hamarosan szembe fog jönni egy elektronikai bolt.
  • eremite12
    Huh!

Nagyon szépen köszönöm! Nem számítottam ilyen alapos válaszra! :)
    Kezdem a bevásárlással.. Bp-en lakom, egy olyan boltot ismerek, ahol beszerezhetők ezek az alkatrészek (tudtommal), ez a Conrad.
    Van esetleg más javaslatod?

Köszönöm!
  • Dj Faustus #1060
    "-mit kell vennem ehhez? (NYÁKlap, ellenállás, időszabályzó/megszakító)"
    Az ajánlott ledvillogtatóhoz:
    * 2 darab 330 Ohmos ellenállás
    * 2 darab 33 kiloOhmos (vagy 10 kiloOhmos) potenciométer
    * 2 darab 47 µF és 100 µF (mikrofarad) 16 Voltos elektrolitkondenzátor
    * 2 darab 2N2222 vagy BC107 vagy BC108 típusú tranzisztor
    * 2 darab síma piros led
    * Egy darab próbanyák
    Vehetsz többet is, ha elrontod legyen.

Illetve kell ehhez forrasztóón, páka (hogy az alkatrészeket rögzíteni tudjad), némi szigetelt vezetékre, meg egy tápegységre.

"hol találok az ehhez szükséges tudáshoz anyagot?"
    F. M. Mims: Elektronika alapfokon (Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1989)
  • Dj Faustus #1059
    Ehhez két astabil multivibrátorra (ne gondolj semmi perverz dologra, ez egy áramkőrtípus megnevezése) lesz szükséged, amik egy-egy tranzisztoron keresztűl hajtják meg a motrokat.

Az astabil multivibrátorok létrehozhatóak simán két tranzisztorból, két kondenzátorból, négy ellenállásból (létrehozhatóak 555-ös IC-vel is, meg programozható mikrokontrollerrel is - de az már némi jártasságot igényel).

Ez az egyik kimeneten (Output1) t1 ideig bekapcsolt, t2 ideig kikapcsolt állapotot hoz létre. A másik kimeneten (Output2) pont az ellenkezője lesz: t1 ideig kikapcsolt, t2 ideig bekapcsolt állapot.

A t1, t2 idők az alkatrészektől függnek:
    t1=0,69*R3*C2
    t2=0,69*R2*C1

Ahol t1, t2 az idők másodpercben, az R2, R3 az ellenállások értékei ohmban, a C1, C2 a kondenzátorok értékei Faradban.

A kimeneteket kell majd rákötni a motrokat vezérlő tranzisztorokra.

De hogy ne szaladjunk ennyire előre, érdemes megépíteni mindezt egyszerű ledvillogtatóként (nem lesz annyi gondod a motrok csatolásával).

Itt javaslom az Astabil Multivibrátor 1 nevű kapcsolás megépítését.
  • eremite12
    Sziasztok!

Jól kezdem: elektronikai analfabéta vagyok :)
    (ettől függetlenül érdekel a szakma és fogékony vagyok rá)

Amit csinálni szeretnék:
    Egy olyan "készüléket", ami a következőképpen müködik:

Adott például 2 db (kis teljesítményű, mint a távirányítós autókban) elektromos motor. Azt szeretném elérni, hogy a készülékemmel be tudjam állítani, hogy az #1 motor mondjuk 30 percenként lépjen müködésbe 10mp-ig, valamint az #2 motor 5mp-enként lépjen müködésbe 3mp-ig.
    Ezek az időzítések változtathatóak legyenek.Az egész berendezésem lehetőleg akkumulátorról(vagy szárazelem) legyen hajtható.

Ha minden igaz, ezt egy kezdő elektromossághoz értő ember meg tudja csinálni, talán már a suliban is a korai gyakorlatokon csinálnak a tanulók ilyen időalapú megszakításon alapuló ketyeréket.
    (gondolom ilyesmin alapul az az ugatós plüsskutya, ami kicsit sétál, majd megáll, ugat kettőt, megint sétál..)

Úgy vélem a topik gurui most kaptak hülyét tőlem :)

Azért bármi segítséget szívesen fogadnék:
    -mit kell vennem ehhez? (NYÁKlap, ellenállás, időszabályzó/megszakító)
    -hol találok az ehhez szükséges tudáshoz anyagot? (pl hogy mekkora adatokkal (feszültség, áramerrőség, ellenállás..) rendelkező motorokhoz mekkora ellenállások kellenek, hogy kell kötni..

Vagy ha ilyen hobbi ambícióim vannak, hol kezdjem?

Nagyjából igyekeztem világosan leírni, mit szeretnék. A zagyvaság hozzánemértésemből adódik.

Nagyon szépen köszönök minden segítséget!

• editors
    Hello Dj Faustus !

Köszi a segítséget, de sajnos már nem forgalmazzák ezt a terméket.

• Dj Faustus #1056
    A gyártó weboldala.
  • Dj Faustus #1055
    Google első találata (ez egy PDF állomány) a Tn 130 keresőszóra.
    A fejlécben ott van a cég elérhetősége.
  • editors
    Hello

Tn 130 as transzpausz sprayt hol lehet beszerezni?
  • editors
    Hello mindenkinek !

segitségeteket szeretném kérni abban hogy a TN130: Transz Pausz sprayt
    hol vagy honnan lehet beszerezni illetve hogy mennyibe kerül !!!

Elöre is köszke !
  • repvez
    Tudja valaki hogy mi ennek a kütyunek a pontos megnevezése?
    joy potméter
    Mert ezt az egy darabot nem akarom rendelni,többe kerülne a posta mint az alkatrész,de a helyi boltba csak akkor tud hozatni a srác ha megmondom mi ez mert olyanrol hogy joy potméter nem hallott.
    Másik boltot is mondhattok ahol megtalálhato ilyen alkatrész vagy hasonlo
  • Dj Faustus #1051
    "Technics ST-7300 tunerhez keresek kapcsolási rajzot."
    Ha a Google sem segít (sajnos én is átnyálaztam a Magnósok évkönyvét, amiben voltak kapcsolási rajzok), próbáld meg a Technics-szel (Panasonic-kal) felvenni a kapcsolatot, hátha tudnak segíteni.

"400wattos, vagy nagyobb végfok kapcs rajzot keresek"
    Keress, és akár találhatsz is:
    Például itt
    P400
    Dynaco Stereo 400
    Még egy
    gyáriak - talán itt is van nagyobb
    Bár ilyen nagy teljesítménynél azért nem árt járatosnak lenni az elektronikában, a rendes NYÁK-készítésben, a jó kivitelezésben...

[apro]Mellesleg e-mail címeiteket ne adjátok meg. Ez egy fórum, ahol a hozzászólás útján szokás válaszolni. Másrészt az e-mail cím publikussá tétele egyenes út a spamek terjedésének.[/aro]
  • avanos
    Sziasztok

Technics ST-7300 tunerhez keresek kapcsolási rajzot. Tudnátok segíteni? Erre az emailra legyetek kedvesek elküldeni: [email protected]
    Köszönöm.
  • deejaybenji
    sziasztok,

400wattos, vagy nagyobb végfok kapcs rajzot keresek, ha valaki tud segíteni, írjon itt, vagy [email protected]

köszi!
  • repvez
    Tudna valaki mondani nekem olyan helyet vagy pontos megnevezést ahol olyan kapcsolot találok ami hasonlo a mobilok 5 irányu joyára csak nagyobb az irányito botja és strapabirobb? Olyan is jo ami csak 4 irányu csak 1 házba legyen épitve.
  • Tarajos Sül
    Szia

Nem mindeggy milyen akku,led,és napelem való hozzá.
    De sztem megéri megvenni!!!,mert én úgy halottam,hogy magában nem éri meg megvenni a napelemet,csak vmilyen cuccot,amiben napelem van,és ebből kiszedni
  • Nevem senki
    Sziasztok
    Az érdekelne, hogy szerintetek egy sima napelemet, plusz led, akku plusz kapcsoló föszerkezetekkel ellátott kütyüt (solar lampa, vagy minek hívják) ki lehet-e hozni olcsóbban, mint megvenni a boltban. A legolcsóbb 1500 volt, de ha jól láttam, az alkonykapcsolós volt (ez nekem nem is jó)
    Köszi előre is
  • jacky87
    Köszönöm szépen. És bocsi a sok hülyeségért! :)
  • Thanatos
    csomopontoknak adj betüjeleket (A, B, C, stb...) és igy egyértelmü lessz melyik csomopont között mi van és igy könyü megtalálni az iylesmit :)
  • jacky87
    :D Látom kicsit bekavartam. Na akkor a konkrét kérdés az volt a feladatban, hogy a 20 Ohmos ellenálláson mennyi áram folyik (I20 )! Hogy ezt ki tudjam számolni, ahhoz kell az eredő ellenállás, csak sajnos nem látom át, hogy hol van párh. és soros kapcsolás.
    Bocsi ha nem voltam érthető. :)
  • praksi
    na most már én sem :D:D
  • Thanatos
    ezt tudom, de attol még azzal meg lehet oldani, tulképp ez a lényege hogy azzal helyetesited, akkor meg msot nem értem mi itt a probléma... :D
  • praksi
    a szuperpozíció elve szerint a feszgenerátort egy rövidzárral, az áramforrást meg szakadással lehet helyettesíteni
  • Thanatos
    két feszgenerátortol miért lenne rövidzár? vagy mivaaaan?
  • praksi
    öö, de melyik két pont között akarod kiszámolni?
  • jacky87
    Azt tudom, csak az a baj, hogy itt mindkettő feszültséggenerátor, akkor pedig rövidzár lesz. És nem látom át rendesen, hogy hol is lesz párhuzamos ill. soros kapcsolás az ellenállások között. Hát sajnos hüle vagyok hozzá! :(
    Ha tudod pls. írd le. Köszi
  • Thanatos
    szuperpozicio
  • jacky87
    Sziasztok. Egy elméleti kérdésem lenne. Az adott ábrán hogyan kell kiszámolni az eredő ellenállást? Igazából nem az eredmény érdekel, hanem a kiszámolás módja. Előre is köszi
  • mumpic
    lustaság, tessék megtervezni, digit1 :P
    a kijelzőnek a vannak pöckei ha kap szintet akkor kivilágítja a szegmensét, ha nem kap akkor nem világítja ki.
  • praksi
    egy kis segítség kéne nekem is, szeretnék készíteni egy olyan számlálót, amelynek 7 szegmenses kijelzője van; egy ismerősöm szerint van külön olyan IC (74xxxx), amely nem csak hogy BCD-ben számol, hanem kimondottan 7 szegmenses vezérlő is egyben.

tud erről vki vmit?
  • praksi
    mivel a relén áram megy át, biztosan kelt maga körül valamekkora elektromágneses teret. most h ez zavarja az érzékelőt, azt nem tudom megmondani...
  • TothLaci
    Létezhet olyan, hogy a relé elektromos mágneses teret hoz létre maga körül, és bezavarja az áramérzékelőt?
  • Dj Faustus #1030
    FM adó kapcsolási rajz
    fm transmitter schematics

1 tranzisztoros
    2 tranzisztoros
    sok FM-rádió áramkör
  • csgery
    Sziasztok:)egy FM adó érdekelne engem, nemtdutok egy viszonylag kevés cuccból álló kapcsolást mutatni?:D
  • mumpic
    ja, magyar, és valami 5.21.003NF vagymi a verziószáma
  • mumpic
    TINA

zipelve 13,7 mega. :)
  • Concept
    sziasztok!!
    nekem olyan problémám van hogy a tina pro újabb verziója kéne magyarul a lényeg az hogy 3-as verziónál ne legyen kisebb. valaki nem tudja megmondani hogy hol tudnám letölteni?