1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
  • RelakS
    A végén lehet, hogy relé lesz belőle, csak megnézem, erre milyet kapni ^^

Ráadásul kezd úgy kinézni, hogy a jelenlegi kapcsolókkal erősen macerás megoldani, hogy ha a bal első ajtón felfelé, a jobbon meg lefelé akarom húzni az ablakot, akkor ne legyen rövidzár...
  • PíszLávJuniti
    Nemtudom, de a relénél megvan hogy mekkora áramot tud kapcsolna, ha beleraksz akkorát ami azt elbírja, akkor nem hiszem hogy gond lenne belőle.
    Vagy nagyáramú kapcsoló tranyó?
  • RelakS
    Mi van vele?
    Optocsatoló jobb lenne, mert kisebb-halkabb ,viszont reléből meg van kétállású kétáramkörös, szal dilemma :D B ár ha a kapcsoló megpörkölődött, nem járhat ugyan így egy relé?
  • PíszLávJuniti
    relé?
  • RelakS
    Ismer-e valaki olyan optocsatolót, amire bátran ráköthetek egy villanyablak motrot?
    A gond az, hogy mikor az ablak pl felső végállásban megáll, és elengedem a gombot, olyan ívet húz a rohadék, hogy kb fél év alatt egy fél milliméter kiolvadt a gomb-ból, amit használok

Napersze, ha lehet, ne kelljen neki külön táp :)
  • PLackó
    köszi szépen!
    Huh,nem tudtam hogy ilyen sokba fog ez kerülni :)
    De valószínüleg megrendelem.
    Nem hiszem hogy az lenne a gond, hogy valami zavaró van a közelében, mivel több szobában próbáltam,ugyan azzal az eredménnyel.
    (viszont mint említettem,az alsó szinten,illetve másnál nincs ilyen gond.)
    Mégegyszer köszönöm a segítséget, majd próbálkozok.
  • Dj Faustus #1019
    "Mi kelthet akkor még ilyen zajt?"
    Bármi (leginkább) digitális eszköz. Sőt: nincs a hangrendszer közelében valami (mágneses teret keltő) elektronikus eszköz? Például TV?

"Voltam egy műszaki boltban,de nem tudtam ilyen szűrős elosztót,csatlakozót."
    Például ilyesmire gondoltam (a leírása szerint van benne "zavar- és csatolásmentesítő szűrő" - a német nyelvű leírása talán kicsit többet mond el róla).

Lényegében arra gondolnék, hogy magába az elosztóba/dugaljba/csatlakozóba tesznek egy aluláteresztő (alacsony frekvenciákat átengedő, magasakat leszűrő) szűrőt.
  • PLackó
    köszi.
    Számítógép lekapcsolása mellett is fennáll a problémám.
    Mi kelthet akkor még ilyen zajt?
    Voltam egy műszaki boltban,de nem tudtam ilyen szűrős elosztót,csatlakozót. Majd körülnézek Media Marktban is,hátha.
  • Dj Faustus #1017
    Szerintem a helyzet az alábbi lehet:
    a "fenti" és a "lenti" hálózat két külön, egymástól viszonylag elszeparált körön van. A "fenti" hálózatra van valószínűleg a számítógép (vagy más hasonló eszköz) is kötve, és a hangrendszer is (és ezek egymáshoz közel vannak). A számítógép digitális áramkörei által keltett zaj ráültetődik a hálózati feszültségre, és ez átmegy a hangrendszerbe is.

Megoldás: szerezz be szűrővel ellátott csatlakozó aljzatot, elosztót.
  • PLackó
    Üdv!
    Lenne egy problémám.
    Két szintes házban lakok,és az emeleten vagy egy kis hangrendszerem.
    A gondom az lenne,hogy borzasztóan zajos. (nagyon sistereg, akkor is, mikor még semmi jel nincs ráküldve.)
    És ez elég zavaró.
    Mivel gondolom a hálózattal van valami gond, megpróbáltam itt az emeleten más konektorral hogy viselkedik, és ugyan ugy a csúnya sistergés-búgás jelentkezett.
    Viszont: kipróbáltam az alsó szinten,és ott hibátlanul működött,semmi zavaró zaj, teljesen csendben dolgozott.

Hogy lehetne megoldani,hogy itt az emeleten tudjam használni, minden probléma nélkül? Van valami eszköz,ami megszüntetné ezt a kellemetlenséget legalább annál a konnektornál amit használok?
    Lentról meg nem akarok hosszabbítót felhúzni :)

Köszönöm.
  • Dj Faustus #1015
    Az [url=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1007836716&no=1011]#1011[/url] hozzászólásomban megadtam a számítás módját.
    Innen letölthető az adatlap - Google első találata az L-53SF7C keresőszóra.
    A tápfeszültség (Utáp) 9 V; a led nyitóirányú feszültsége (Uled) folyamatos üzemben 1,4 V; az áram (az előbb említett folyamatos üzemben) egyenként 0,02 A - összesen 0,08 A.

Nesze itt egy Paintben barkácsolt ábra.
  • repvez
    Közben megtaláltam a pontos tipusát,de adatot nem találtam hozzá.
    Szoval az L-53SF7C nevü infra ledröl lenne szó, ehhez kéne egy 9v-os elemre kiszámitani hogy milyen modon kössem és, hogy kell e bele ellenállás,hogy mind a 4 led egyformán világitson.
  • Dj Faustus #1013
    "3,3v a nyitofeszük"
    Az kissé gyanús. Nyitófesznek 3,3 V?

Itt van előttem a Fairchild CQX14/CQX16 (5,31 mm-es külső átmérő) adatlapja. Nyitóirányú feszültségnek (forward voltage) 100 mA-es áram (ez a folyamatos üzem) esetében 1,7 V-tot ad meg - és többségében ez az elterjedt.
    Esetleg impulzus-üzemben (vagy speciális LED-nél) el tudok képzelni nagyobb feszültséget és áramot...

Itt még találhatsz több infra adatlapot.

• repvez
    És egy valöszinuleg megfelelö értékeket tudnál mondani, mert azon kivül hogy 3,3v a nyitofeszük mást nem tudok roluk,mert azt a cetlit amire a tipusát felirattam azt anyám eldobta igy nem tudok rákeresni neten.
    Azt hiszem 5mm ledek.
    Mondjuk 9v-os elemmel számolva?
  • Dj Faustus #1011
    Kösd be őket párhuzamosan és a főágra köss be eléjük egy söntellenállást.
    Az ellenállás mértékét kiszámolhatod az IR-ledek (valószínűsítem egyformák) feszültségéből, és a áramfelvételük összegéből:
    Rled=(Utáp-Uled)/(Iled1+Iled2+Iled3+Iled4)
    ahol:
    Rled = az ellenállás értéke Ohm-ban
    Utáp = a tápfeszültség Volt-ban
    Uled = a LED feszültsége Volt-ban
    Iled1,Iled2, Iled3, Iled4 = a LEDek árama Amper-ben
  • repvez
    Tudna nekem valaki segiteni egy rajzal vagy tanáccsal, hogy 4 db infra led folyamatos világitásához hogyan kössem öket?Mert ha 2 ceruza elemet használok ugy nem biztos, hogy világitani fognak,mert 3,3v a nyitofeszük, ha 9v-os elemet használok az meg sok lenne neki.Akkor hogyan kössem öket vagy még mit kell beleraknom, hogy jo legyen?
  • Dj Faustus #1009
    Igen, rá lehet kötni, a 7.1 visszafelé kompatibilis az 5.1-gyel (pláne az alaplapi hangkártyán beállítható az 5.1-es üzemmód). No meg van az alaplapon SPDIF (digitális) kimenet is remélhetőleg - ha van a házimozin ilyen, akkor összeköthető vele.
    Mellesleg nem kifejezetten az Elektronika topikba illő kérdés. ;)
  • simos51b
    Sziasztok! :)

Légyszi valaki segítsen nekem!
    Vennék egy gyárilag 7.1-es alaplapot szám géphez, és arra rá lehet kötni a z 5.1-es házimozit? Ha valaki tud valami tanácsot adni légyszi segítsen :(
  • BaltásRém
    köszi a gratot ! á, nem lehet azért általánosítani így hogyí 8 milla legyen eg cnc gép. Nézzetek körül a hobbycnc.hu oldalon. Onnan jött meg nekem is az ihlet. Persze ha ottani ötleteket valósítottam volna meg, akkor belekerült volna min egy 100-asba .
    Így, hogy kizárólag otthon fellelhető ,házi dolgokat felhasználtam fel, alig párezerből kijött. Az pedig hogy egyáltalán ilyen egyáltalán életképes, megbízható, és üzembiztos lett, azt még magam is csodaként könyvelem el. :)
  • Qwerty4
    de ez sem igaz, nem minden nyugati polgár engedheti meg magának azért hogy egy 8 millió (tudtommal ennnyibe kerül) értékű CNC gépet vegyen :)
  • repvez
    Gratula a készitönek!
    Csak belegondolva hogy tölünk nyugatabbra az embereknek nem kell ilyenen törni a fejét hanem bemegy a boltba és megveszi.Kiványcsi lennék hogy egy amgyi embernek hány honapos team munka kéne hogy egy ilyet összehozzon.
    Egy hasonlo eset történt a rokonságomba is mikor a rokonom az amcsiknál mindent kamerázott és gondolták a házigazdák hogy megviccelik és elhivták egy éjszakai reptérlátogatásra és csak egy éjjelláto távcsovet adtak neki.Gondolták majd ugyse tud itt kamerázni ,ö meg nemes egyszerüséggel elé rakta a kamerának a távcsövet és filmezett, mire az amcsik csak azt mondták hogy ök erre nem is gondoltak.
  • BaltásRém
    http://mastergy.fw.hu
  • BaltásRém
    lehet nem is tartozna ide mint téma...
    saját cnc-gép, saját elektronikával
    http://mastergy.fw.hu
  • Tarajos Sül
    attól függ,mennyi pénzed van rá :)
    pl. a Conrad elég drága
  • Ficok
    Hello!
    Nekem szükségem lenne egy digitális feszültség mérőre ami 0-1V között ezred vagy század pontossággal mér. Ez lambdaszonda jelének a kijelzésére kellene. És szükségem lenne egy hőmérséklet mérőre is ami kb 850-900 C fokig mér, ez a kipfogógáz mérésére kellene.
    Ezeket hol tudom beszerezni?
    köszi!
    Üdv
    Norbi
  • ColdFire
    ték
  • Dj Faustus #999
    "nem tud vki egy honlapot, ahol egy ultrahangos vízpárásító kapcsolási rajzát lehet leszedni"
    Bár nem kapcsolási rajz, de erről van benne szó

"ha már magát a panelt rajzolod, akkor magához a kapcsolási rajzhoz képest hogy rajzolod meg a panelt"
    A kapcsolási rajzból készítesz egy vezetékezési rajzot, ami lényegében a kapcsolási rajz optimalizált változata - ezt a kapcsolásirajz készítő programok egyike-másika támogatja is, de megcsinálhatod kézzel vagy Painttel is, és azt másolod át a nyákra.
    Alapvetően a lényeg az, hogy az alkatrészek ne legyenek egymás hegyén-hátán, a vezetőfelületek ne érjenek össze, kerülni kell a vezetékkeresztezéseket (bár lehet átkötőket használni), és megfelelő vezetővastagságok legyenek (nagy teljesítmények átvitelénél nem ildomos pár mm-es vastagságú vezetőfelület).
  • 0Georg0
    nem tud vki egy honlapot, ahol egy ultrahangos vízpárásító kapcsolási rajzát lehet leszedni, ezen felül még azt szeretném kérdezni, hogy ha már magát a panelt rajzolod, akkor magához a kapcsolási rajzhoz képest hogy rajzolod meg a panelt, erre sosem tudtam rájönni ?
  • Tarajos Sül
    én csak akkor jövök be olvasgatni,ha egy új hsz-t ír vki
    jelenleg fav topik
  • Dj Faustus #996
    "Amerikában 140 V a szabvány"
    Az Egyesült Államokban 120 Veff 60 Hz váltófeszt használnak - bár nagyobb épületeknél van 240 V is, a nagyobb áramfelvételű gépekhez.
    Forrás: World standards - Electricity around the world
    Illetve: Why was 120V chosen as the standard voltage of homes in the US and not some other voltage?
    No meg: Wikipedia - Table of mains voltages and frequencies

"Amerikában van ilyen 3 ágú villa és azt kéne átalakítani 2 ágúva"
    Kaphatóak úgynevezett utazóadapterek (például, de hipermarketekben, elektronikai boltokban biztos kapható hasonló cuccos), amelyek az egyik féle dugót a másikba átalakítanak (csak a készüléken legyen feszültségváltó kapcsoló, amit ne felejtsünk el használni).
    Másrészt van biztos oka annak, hogy 3 pólusú csatlakozóval látták el az adott eszközt (érintésvédelem). Szóval csak ésszel az átkötögetéssel!
  • 0Georg0
    Ki van halva a topik. Aki rá szokott még nézni, az írjon akármit
  • 0Georg0
    Amerikában azért van 3 ágú villa, mert a földelést is egy ágra vezették, ebben az esetben vagy azt csinálod, hogy egy átlagos földelhető dugóval kötöd össze (fázis, nulla, föld), vagy szerzel egy dupla szigetelésű dugót, ott viszont nem kell bekötni a földelést. Viszont érdekelne akkor, hogy azon a cuccon, amit át akarsz kötni a tápján át lehet-e kapcsolni a transzformátort 230 V-ra, mivel tudtomban Amerikában 140 V a szabvány
  • Grove4
    Sziasztok nem tom jó helyen járok e ,de lenne egy kérésem nem tudnátok olyan honlapot mondani ahol találok villa átalakítót tujátok Amerikában van ilyen 3 ágú villa és azt kéne átalakítani 2 ágúva.PLS help!már a googlet is néztem.
  • Qwerty4
    Hello, ha vkinek van kedve segíteni akkor dobjon egy e-mailt a #978-esben látható címre.Ja és még szükség lenne anyagra a dekódolókról is.
    Kösz.

#978!!!

• grund
    Sziasztok, valaki tudna egy címet ahonnan a Solid Edge megyar verzióját lelehetne tölteni?

Köszönöm
  • praksi
    hát, ha panelban laksz, akkor biztosan szar :-)
  • mumpic
    vagy radiátor :)
    Amúgy az már 230, és az 50Hz búg :)
  • bonyek
    Ha van a közelben,a lakásban gázvezeték az is jó.Azokat mindíg leföldelik.Kösd rá.
  • do2
    de nem a zsinor miatt búg!! csak a mélynyomó van bedugva a 220ba! A géphez egyátalán nincs csatolva semmilyen kábellel és igy búg.
    Szóval szar lenne itthon a füldelés a konektorba ?:D hogy lehet vmi spéci földelést összeheozni konektorszerelés nélkül ?:)
  • bonyek
    Megmondom neked mi a gond.Nálam is ez volt a gond pár éve.Vegyél a boltban renedesen leárnyékolt vezetéket(hangkábel,nem a hálózati 230v-ra gondoltam),és megszűnik a búgás.