1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
  • franko2
    Hello, létezik olyan program amiben meglehet tervezni egy áramkört, a nyákot és a végén 3D-ben megnézni, és még szimulálni is lehessen az áramkör müködését? van ilyen progi? Ezenkivül érdekelne ha tudtok bármilyen elektronikát oktató programot, egy olyan érdekelne amivel kissebbek is elboldogulnak (10-12 évesek) kérlek irjátok meg.
  • mumpic
    "csak"? :P
  • praksi
    a gépeden lévő SPDIF-et hova kötöd be?
  • praksi
    Maxwell tudtommal csak összefoglalta az elektromágneses tér alaptörényeit; illetve az Ampere-törvényt kiegészítette.
  • vafeN
    Már megvan de azért kész: Léon Foucault
  • mumpic
    Maxwellre tippelek leginkább. De aztán lehet hogy Faraday, vagy Gauss, vagy Biot-Savart...
  • vafeN
    Nem tudom hogy jó helyen vagyok-e, de aki tudna segíteni egy nagyon egyszerű kérdésben az léci segítsen. Az örvényáram kinek a nevéhez fűződik?
  • namlak1986
    Sziasztok! Nem tudom jó helyen fogok e kérdezni, de nem találtam jobb helyet.
    A következő lenne: tegnap előtt kötötték be a T-home tv-t és kaptam egy Intek HD-S10CX típusú beltéri egységet. A hátulján van két olyan csatlakozó hely hogy: SPDIF Coaxial és SPDIF Optical. A számítógépemen is van egy SPDIF kimenet. A gépem egy Creative 5.1-es hangfal szettel működik. Megtudom e valahogy azt oldani hogy a tv hangja az 5.1-esen jöjjön?
    (remélem érthetően írtam le :D....ha valami nem világos annak aki segítene, akkor érthetőbben is leírom (ha tudom))
    A segítséget előre is köszönöm!
  • Zolika185
    Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni egy kaposvári műszerésztől (vagy hasonló) Ha van ilyen kérem jelentkezzen! Előre is köszönöm!
  • ajem kisa
    Sziasztok!

Szeretnek segitseget kerni autos temaban!
    Elektromos ablakemelo kapcsolot szeretnek kicserelni clio 2-ben clio 3-as kapcsolora...
    Az autohifi miatt szeretnem ezt, ez kevesebb helyet foglal...blablabla...
    Ha valaki tud segiteni, az segitsen legyenszives, meghacsak linkkel, vagy barmi is az, nagyon halas lennek erte!
    Nekem egy kapcsolasi rajz kellene a 2 kapcsolorol, melyiket melyikkel kell...!?
    Elore is koszonom!
    Udv.:Kisa
  • djlatino
    van egy autos erössitö is. 4x50-100W kapcsitáppal.

http://djlatino.uw.hu/szoftverek/4x70W%20autos%20erössitö.zip vagy
    http://www.sendspace.com/file/thrvhd vagy
    http://www.speedyshare.com/133719426.html
  • djlatino
    ha valaki erössitöt szeretne bütykölni, itt egy kis segédlet. (szigoruan nem kezdöknek) 4x100-600W beépitett 2 utas crossoverrel.

http://djlatino.uw.hu/szoftverek/4x450W%20végfok.zip vagy
    http://www.sendspace.com/file/qoc8ea vagy
    http://www.speedyshare.com/818178486.html
  • ZilogR
    üdv! ha egy 8 ohm-os hangszóró kimenetre nem 8 ohm-os ellenállású hangszórót dugok, hanem nagyobbat akkor az hangosabb lesz vagy halkabb? Hogyan lehet ezt átgondolni? És van ennek más (káros) hatása (a hangszóróra vagy a hang kimenet elektronikájára)?

Fülhallgatóknál lehet így hangerőt növelni - mert bár lassan megsüketülök, de ezeken a rohadt ruszki metrókon már semmit nem hallok az mp3-akból...

Be kell perelni a BKV-t, hogy a túl hangos metrószerelvények károsodást okoznak a füleimnek mert a nagy zaj miatt hangosabban vagyok kénytelen hallgatni a zenét...!
  • Zoli007
    Helló, van valakinek ötlete hogyan műxik a következő kapcsolás? Ez egy AM modulátor.
  • Garga Pitic #1131
    Ne terjesszünk hülyeséget, az előző válasz jó, csak nem a feltett kérdésre :)

A rend kedvéért:
    1,6 dekáddal nagyobb : 10^1,6= 39,81-szer nagyobb
    0,48 dekáddal kisebb: 1/10^0,48= 1/3,02-ed része
  • Garga Pitic #1130
    1,6 oktávval nagyobb: 2^1,6 = 3,03-szor nagyobb (138536Hz)
    0,48 oktávval kisebb: 1/2^0,48 = 1/1,39-ed része (32765Hz)
    Azért nézz utána, nem vagyok 101% :)
  • cafat
    Sziasztok! Kéne egy kis segítsék. Adott f1 frekvencia ami 45700Hz. Ettől a frekvenciától kéne 1,6 dekáddal nagyobb, ill 0,48 dekáddal kisebb frekvenciát kiszámolni. Ezt hogy tudom kiszámolni? Válaszaitokat előre is köszönöm nagyon fontos lenne!
  • ZilogR
    de egy kicsit fölé lehet menni, gondolom... (mert nem valószínű, h találok új 700mAh-s akksit valahol... :P) Gondolom, ha megnézem jól azt az elektronikát és találok némi feliratot az IC-ken, akkor le is rajzolhatom, sőt, ha még meg is értem, h hogyan működik, akkor némi változtatással megoldhatom, h nagyobb teljesítményű akksikat töltsön...

Van rajta egy kis termisztor, h ha túlmelegszik, akkor ne töltsön... Hmm... kérdés, ha nagyobb teljesítményű akksikat töltök ugyanazzal a trafóval, akkor a trafó vagy az akksi lesz melegebb... Sztem a trafó.

Hajhh, asszem az az egyszerűbb, ha átalakítom "elemesre" :)
  • mugab
    Mivel az elektronika a 700mAh-s aksihoz van optimalizálva nem szerencsés a 2600mAh-s, mert ahhoz már nagyon kicsi lesz a töltőáram...
  • ZilogR
    ha van egy PSION Revo-m, amiben az akksik bedöglöttek (2x700mAh-s metál hidrid volt benne Toshiba gyártmány, 1.2V-osak sorba kötve), ha már úgyis ki kell cserélni, akkor rakhatok-e bele a hosszabb működés (értsd: ritkábban kelljen tölteni / egy töltéssel tovább bírja) miatt 1200-1400-2600mAh-s akksit, úgy hogy a töltő és az akksik mellé pakolt kis elektronika ugyanaz marad?!
  • stakypot
    Nos tehát itt a kép, amiról írtam: :)

• Loál János #1124
    Ékezetmentesen nevezd el a képfájlt, és úgy töltsd fel, mert így nem jelenik meg.
  • stakypot
    Mi?
  • Loál János #1122
    Ékezettel nem lesz jó.
  • stakypot
    Az előbb feltölteni próbált kép:

• stakypot
    Szia

Természetesen nem okoz gondot ha minden IC saját kvarcal üzemel, de ha csak egy kvarc szolgáltatná az összes IC órajelét, egy kis helyet és munkát megspórolunk... Tegnap este böngészgettem az IC adatlapját, és a következő képet találtam:

Arra a következtetésre jutottam hogy talán az IC "Buffered osc out" lábát lehetne felhasználni erre a célra. Ha azt akarjuk hogy minden IC azonos szinkronban üzemeljen akkor az előbbiekben említett lábat, a sorban következő IC "OSC IN" lábára kell kapcsolnunk, és így "felfűzni" a hátralévő IC-ket. Az "OSC SEL" lábat tugyanűgy GND-re kapcsolva hagyjuk, ezzel állítjuk be a kvarc oszcillátoros üzemmódot. Kérdés az hogy az "OSC OUT" lábbal mit kellene kezdeni?

Szerintetek ez a helyes elgondolás, vagy teljesen rossz úton járok?
  • mumpic
    Ezen már én is gondolkodtam, engem is érdekel. Gondot okoz amúgy ha mindegyik icnek saját kvarca van?
  • stakypot
    Sziasztok

A segítségeteket szeretném kérni! Egy 2 csatornás feszültségmérőt kell építenem, mely párhuzamosan egymástól függetlenül méri felvett áramot is. Egy két csatornás tápegység műszeréről van szó, mely feszültséget is és az áramerősséget is méri párhuzamosn egymással. 4 darab ICL7109 típusú AD átalakítóval dolgozok. A kérdésem az, hogy a 4 darab IC működhet-e egyetlen quartz kristályról? Ha puritán megfogalmazással élhetek, akkor jó-e az hogy a 4 darab ic Q1, és Q2 lábait párhuzamosan összekapcsolom, és egy darab kristályt kötök rá? Esetleg van-e valami ötletetek ennek a problémának a megoldására?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv
    Staky
  • Kalozoner
    meprobálom..köszi szépen
  • mugab
    Nos az a lényeg hogy ezekben van egy szűrőtekercs és az zúg.
    Megoldás pl. ha átitatod a tekercset kétkomponensű műgyantával,(pl uverapid ) és valami rugalmas anyaggal kipárnázod a helyét is hogy ne érintkezzen közvetlenül semmivel.(pl. nem ecetsavas szilo, vagy gumiám tömítőpaszta)
  • mugab
    Igen az tökéletes.
  • Kalozoner
    sziasztok, olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy vettem egy fényerőszabályozós kapcsolót és iszonyatosan zúg ha éppen nem maxon, vagy minimumon megy, vagy értelemszerüen ki van kapcsolva..tehát a kérdés: ez természetes? ha nem, lehet-e valamit kezdeni vele? ha ezek a kapcsolók ilyen zúgósak akkor van-e olyan kategória árban amin meg van oldva hogy nulla zajszinttel működjön? egyébként 4000 forint volt... köszi a választ
  • DayWalker
    Ok, de nem igazán értek az elektrohoz :)
    Egy ilyen , vagy hasonló elvileg jó lenne? /listán a 3./
  • mugab
    Legegyszerűbben egy trafóval 230-110
    esetleg több trafóval pl.:
    230-12,-24-230 itt a 12V kimenet megy a 24V bemenetre,
    valamint kissé kockázatos, de egy darabb diódával is lehet, ha belül a kondik legalább 350 voltosak...
  • DayWalker
    Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan tudnám ezt rádugni a 230V-ra?

Ez egy amerikai csatlakozós akkumulátor töltő.

Ilyet találtam, de ennek a max. terhelhetősége 100W.
  • Thanatos
    tess
  • highlander15
    Mondjon már valaki egy oldalt ahol eredő ellenálláshoz,feszültség-és áramosztóhoz vannak feladatok(középiskolai feladatokra gondolok).Köszi előre is!
  • Garga Pitic #1108
    Valószínűleg késleltetésnek szánták, hogy a panel különböző pontjaiból jövő jelek egy időben érkezzenek az IC-be.
  • repvez
    Aki rendelne a conrádtol az szoljon nekem privibe ha becsatlakozhatok hozzá egy rendelés erejéig.A #1052 számu hsz -ben linkelt potit szeretném megvenni , de sok lenne ezért a postaköltség.
    Vagy ha valaki tud egy másik helyet ahol beszerezhetö lenne ez a poti azt is megköszönném.és egy ilyen gombot hozzá
    Remélem tud valaki segiteni
  • 59th LeFty
    Sziasztok!

http://prohardver.hu/dl/rev/2008-07/2337/picz/mem.jpg

A kép jobb oldalán (meg több helyen is) izgalmas vonalvezetést látok, konkrétan a görbe vonalakra gondolok. Ez mire jó?