1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
  • Rafaelo
    :O
  • RelakSfromhome
    Nem, viszont az UV led kissé kékes-lilás fényt sugároz a látható tartományba.

Egyébként a kérdésed olyan volt, hogy a piros led az zöld-e? :)
  • mugab
    Röviden: nem
  • Rafaelo
    a kék led az uv-é?
  • akyyy
    jézusom ezek a könyvek
  • Trade
    tudnatok motorriasztohoz egy speci kapcsolasirajzot?
    Emeleserzekelos legyen es ha rahajolnak,nagyon kozel mennek akkor is szolaljon meg
  • repro
    Hali!
    PLC programozáshoz kellene segítség.
    S700-315F programozása, feltöltés PLC-re (itt akadtam meg)
    Létrehoztam egy F-CALL-t de nem tudom hozzárendelni az F-FB-t
  • Tarajos Sül
    Kihalt a fórum?
  • Tarajos Sül
    Nincs olyan távironyito,amiben ne lenne elektronika?

Vagy most Te nem arra gondolsz,hogy nem szeretnél olyan távvezérlöt venni,amiben IC,Chip,ellenállás van?Vagy olyat nem szeretnél,amiben beforrasztott alkatrész van?
  • Tarajos Sül
    Figyusz változott a terv mégis!
    Azért változtatok mindig,mert kigondolom és leirom,és utána tudja csak a faterom meg,miután leirtam,DE most már ugy irok,hogy megbeszéltem vele!

/Nem akartalak megbántani Mugab,Meg téged sem Chungey,hogy adod a jotanácsokat, én meg mást csinálok!/

Szoval nem kell aksi,mert áttekertük a tekercset ugy hogy,alaphelyzetben(gáz nélkül) 6V van rajta!(Szerintem egy 12V izzonak elég 10-11V is!)

Ha pedig gázt adok neki,felmegy 10 volt-ig!
    12V-is eléri,de akkor már nogyon "fáj" neki,(fullgázzal)
    Amugy is bejáratos,meg nem is volt sokat használva!
    És 15W-os izzo-nál is megmarad az a fesz,mintha nem lenne rajta izzo!

Irányjelzönek is ott lesz a 12V!

Állohelyzetre meg kigondoltam egy olyat(amit lehet,hogy megint megváltoztatok,mert a fater nem tud rola:))
    hogy 12V relét rákötöm a 6V tekercsre(egyenirányitoval),és még egy lapos elemet sorba a tekercsel,és hogy a többletvolttol ne égjen ki az (irányjelzö)izzoja,a relé,amikor a tekercsröl megkapja a elegendö feszt,hogy behuzzon,kiiktatja az elemet!
    És miután a relé behuzott kiiktattta az elemet,az aktuális feszröl fog müködni az irányjelző,amit a tekercs szolgátat!

Na milyen?
  • Tuvok #735
    Tegyél elé egy potit, azzal be tudod úgy állítani, hogy forogjon is, és hangos se legyen .
  • maozedong
    A táp 15 V az biztos. Olyan venti ami a számítógépekben van, stimmel ( kis 4 centis ), egyelőre ez van itthon, egy normál kapcsolót tettem rá, hogy majd manuálisan kapcsolom, hogyha nagyon hajtva van az erősítő. De úgy kéne, hogy amikor bekapcsolom, akkor se 12 V ot kapjon, hanem 6-7-8 V ot.
    Két 11K-s ellenállással osztottam le a feszültséget, de úgy nem ment.

• mugab
    Nos kedves Sül. Azt csinálsz amit akarsz, én mindent leírtam amit ezzel kapcsolatban tudni kell, az akkumulátor meg mehet a többivel párhuzamosan, nem tudom mitől tartasz, de a te dolgod.

Maoze...!
    Én azt írtam, hogy diódával akkor lehet ha a táp max 15 volt ÉS olyan ventit teszel bele, ami a számítógépekben van ÉS az hőérzékelős. Anélkűl állandóan max fordulaton pörög, ami hangos, és valszeg rövid élettertamú is ...

Bill...
    ha rákeresel a riasztós boltokra találsz. Lehet kapni csak házat is .
  • maozedong

Fesz osztóval nem akart elindulni a venti, üresen volt rajta 6 V, de bekapcsolva leesett.
    Most soros ellenállást tettem be, így meg 12 V jut rá, és hangos.
    Diódát, és 10u kondit tettem bele!
  • billblues
    Sziasztok!!!!Az lenne a kérdésem,hogy tud -e nekem valaki oan boltot ajánlani ahol autóriasztó távirányítót lehet kapni...."csak az a baj,hogy nekem oan kell amiben nincs elektronika.......
  • Tarajos Sül
    Értem

De az a baj,hogy nem fogok full gázzal menni :)

Amugy elfelejtem a fesszabályzot,és a töltöt(nem naon találtam olyat,ami zselés aksit is tud tölteni,csak savasat)
    Meghát menet közben kell tölteni az aksit,és szerintem azt ugy nem lehet,hogy a töltö kivezetésére,az akkut és még a fogyasztot is!

Választom a legegyszerübb modszert!Amikor lemerül az akku,akkor ki lesz véve,és feltöltjük!
    Amugy is akkor kell az az akku ha az irányjelzö villog,meg a dudához,meg egy kis szuper erös,Amper falo öninditohoz!

Az elsö-hátso világitást feszét a tekercsröl kapja!
  • mugab
    Sajnos csak most van módom irni ide, de annyi sületlenség került szóba, hogy nem is tudom melyik tisztába tevésével kezdjem...
    Talán sül problémájával:
    Úgy kell megtekercselned, hogy max. fordulaton kb. 5W terheléssel se menjen a fesz. 14V fölé egyenirányítás után mérve(méréskor valóban nem árt egy párszáz mikrós kondi párhuzamosan kötve). Szűrőkondi amúgy nem kell(minek?).
    Az autóban és motoron használt fesszabályzót felejtsd el, ott a generátor gerjesztőáramát szabályozzák a fesz függvényében. Itt ilyen lehetőség nincs!

Maoze...:
    A ventillátort az erősítő tápjáról használhatod ha beteszel egy ...12 stab ic-t(40V-ig, felette egy zener sem árt sorba kötve). A 100nF os szűrő meg a pár mikrós puffer természetesen kelleni fog , de a ventillátor nem nagyon fogja zavarni az erősítőt ha számítogépekben használt ventit használsz (mivel ezek nem kommutátorosak), mondjuk olyat amin hőérzékelés is van kivezetve, így a zajprobléma is megoldódik, mert kis teljesítménynél nem melegszik az erősítő annyira, így a venti is kis sebességgel forog.(Ha az erősítő tápja tényleg 15 voltos akkor a stab ic helyett elég egy dióda is a leválasztáshoz, + a kondik )

Chun... 719-es hozzászólását külön is kiemelném, mert nem hiszem hogy tudna mutatni olyan szgk.-t amin több a fesz 15 voltnál!! Teherautóknál van 24 voltos rendszer is, de az egy más tészta!!!!

További sikereket
  • Tuvok #728
    Igen, mint állandó fordulatú mechanikus eszköz egyfélre rezgést bocsát ki, ami megnyilvánulhat hangfrekvenciában, ez pedig hallható zavart is okozhat . Ezért nem látni erősítőben ventit, kivéve ha gyárilag kizárták a zavart, de nagyon ritka, talán 1000-ből 1 .
  • maozedong
    Ennyire nagy galibát okoz, zavar(hat)ja akkor is, hogyha nincs a végfokra kötve, csak a közelében van?
  • Tuvok #726
    A végfok körébe semmiképp ne építsd be, egyrészt ott nagyobb áram és fesz van, mint a venti el tudna viselni, másrészt plusz egy zavaró tényező .
    Én egy külön áramkört ajánlanék, bár végfokot azért hűtik nagy bordával és nem ventivel, mert a forgása, a rezgése zajt okoz(hat) .
    Elméletben meg lehetne csinálni, de a végfokos körök precízebbek annál, hogy egy plusz venti belekerüljön, mindenképp külön csináld meg .
  • Tarajos Sül
    Változott a tervem!
    Bocs hogy nem hallgatok rád!

Ugy fogjuk megtekerni,hogy közel a teljesgázhoz 11-12V legyen!Ez majd a "fényszoronak"és a hátso lámpának fog kelleni!
    És még egy automatikus ólomakkutöltöt is kéne találnom,amivel betudom állitani a töltö áramot,és a feltöltött akkut ne töltse tovább!Ha lemeröl pl 9V-ra automatikusan töltse fel!Ami utközben a 12 V rol fog müködni!
    Ez meg az irányjelzöhöz kell,mert ha várok az elhalado forgalomra (állohelyzetben) akkor tudatsam hogy merre akarok kanyarodni!
    Ha meg állok akkor ugyse fontos az elsö-hátso villágitás!

Azért köszi a segitséget,nélküled idáig se jutottam volna!
  • maozedong
    Felmerült egy olyan, h átfolyó áram függvényében kéne szabályozni a ventillátort.
    ( végfok hűtéséhez )
    Ha beteszek ellenállást, hogy azon folyjon keresztül a végfokból kimenő áram, így feszültség esik rajta, és ez hajtja majd a ventillátort ?
    Oda egy jó kis ellenállást betenni, hogy ne terhelje le, a kis fesz.el meg tranzisztort szabályozni, úgy a ventillátort ?
  • Tarajos Sül
    Ha akarod kiprobálhatom ugy is!

de szerintem attol még nem fog vmi nagyot csökkeni!
  • chungey
    Az a baj hogy ez a multiméter nem változó frekvenciás árammérésre lett tervezve.
    Az hogy alapjáraton (kb.900rpm) csak 5V az eltérés az emelt (kb.4000rpm) fordulathoz, mérési hibára utal. Én örülnék a legjobban ha egy digimulti 4KHz-es áramot is jól kimérne. Csak javasolni tudom az egyenirányítást és újramérést.
  • Tarajos Sül
    Egy multiméterrel mértem ki!

Tudod amin van amper,omh,szakadásvizsgálat(piezo hanggal),feszültség,kondi

Közvetlenül a tekercs váltoáramát mértem!

De ez akkor is sok!
    Nem olyan bonyolult megtekerni!Ugyse én fogom csinálni :)
    Majd vastagabb keresztmetszetü rézhuzallal fogjuk és kevesebbet,plussz egyenirányito és egy feszabályzó!

Amugy ha gázt adok neki akkor 5V-tal is több lesz az alapjárati feszültsége!
  • chungey
    Mert az ilyen digimultik nem mérik pontosan ha nem 50Hz-et mérsz. Ha csak olyanod van akkor tegyél rá graetz hidat és kondit, azután kapsz pontos képet a valós feszültségről.
  • chungey
    Szerintem nem kell áttekerni, jó a 21V alapjáraton, a kocsikban is kb annyit ad a generátor. Azért megkérdezem hogy mivel mérted ezt ki? Közvetlenül a váltóáramot mérted a tekercsből?
  • chungey
    Relaks, Te most ventillátorhoz akarsz változtatható fesz. tápot? Annak miért fontos a stab ic? Nem lenne jobb egy tranyóval, vagy ellenállással, vagy nagyobb telj. potméterrel?
  • Tarajos Sül
    oké köszi!

Akkor olyan 10-11V-ra kéne megtekerni a tekercsemet és gázadásnál az izzoknak 12V lesz!

Köv.:küldi:Keresni egy feszültség szabályzót!
  • chungey
    Igen, változó bemeneti feszt is leszabályozza. Viszont ne a boltban keresgélj, mert egy ilyen stab. ami nagy bemeneti intervallumot tud (akár 100V fölött) és a kimenöárama több amper az nem kis pénz, gondolom pár ezres is lehet. Annyiért egy egész kocsit(generátorral,fesszabályzóval) veszel:)
  • Tuvok #715
    A fesz simításának a táp kimenetén kellene történnie 100n körüli kerámia vagy tantál kondi személyében (akár több is 1n és 1u közt), szimplán a kimenet + és 0 közt ahogy ezen, vagy akár ezen is van . De jobbhíján ráteheted a venti táp és 0 vezetékére is .
    A feszt csökkenteni meg simán ellenállásal tudod, gondolom az tiszta . :)
  • maozedong
    15 V os táp, ezt leosztanám 7 re, és arról menne egy kicsi ventillátor
  • Tuvok #713
    Milyen táp, milyen venti, hány V-os, infókat plz .
  • Tuvok #712
    Viccből !! :)))

Amúgy arra gondoltam, hogy megnézd mi miért változik, vagy hogy is működik / viselkedik bizonyos körökben . A legegyszerűbb módja, hogy keresel pár LM317-re épülő ák-t és megnézed mire jó, általában írnak mellé számításokat . Talán legegyszerűbb értelmezni a 'változtatható kimenei feszültségű tápegység LM317-tel' alapján, kb. az összes amatőr oldalon fent van !

klikk
  • maozedong
    >> 699 ?
  • RelakSfromhome
    Mért is? O_o
  • Tarajos Sül
    Ha az emlitett célra jo lenne ez a szabályzo akkor keresnék eggyet
    a Hobbyelektronikában vagy a Rádiotech-ban és meg is csinálnám!
  • Tarajos Sül
    De én arra a mocira szeretném lentebb beszéltem rola!

Hogy mikor gázt adok a motornak gyorsabban forog a mágnes és sokkal több voltot indukál a tekercsbe!

És a több volttol kiégnek az izzok is!

Ezzel a fesszabályzoval olyat is lehet,hogy a folyamatosan növekvö áramot is le tudja szabályozni a beállitotra?

• Tuvok #707
    Kb . ilyesmik a fesz szabályzó körök, bemenetre adsz x V-ot, akkor a kimeneten felépítéstől függően y-x -ig lehet szabályozni, y akár 0 is lehet .
  • Tarajos Sül
    Tuvok

Te se tudnál válaszolni erre a kérdésre?

A fesszabályzo olyan,hogy bemegy xy volt pl a kondi határozásával és kimegy a pl a beállitott 12V?