1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
  • Tarajos Sül
    Hi

Van nekem egy digital multimeter/az lcd kijelzö plexijére van igy irva/ami tud mérni DC/AC ampert/mA,DC/AC feszültséget,konderzátort,ellenállatot,tranzisztort,szakadásvizsgálet/csipogó/ és hömérsékletet!Áramellátás 9V-os elemröl!

Az a bajom van vele,hogy tönkrement az amper része,nem mér semmi átfolyó áramerösséget,van neki 4 banándugoja,amit a 2 szélsöbe kell dugni,hogy ampert mérjen!
    Van neki bizti is de a legnagyobb keserüségemre vezet,ami azt jenti,hogy a panel ban ment tönkre az alkatrész!
    Van neki még "sönt"ami barna szinü és a közepén van egy szürke csillogó(forrasztóón)petty,és ez a sönt bele van forrasztva a panelba!

Szerintetek ha egy ilyen müszernek tönkrement az amperméröje,hol lehet a hibája,azon kivül,hogy szakadt a biztositékja?
  • Supergamer_real
    Uraim!

A következő a problémám.

Nem akartam ide bemásolni az egész topicot, ezért kérem, hogy akinek van ideje és ért hozzá, segítsen

Előre is köszönöm :)
  • Tarajos Sül
    Hát kapcsolást is lehet találni,

DE szerintem egy olyan tápot keress,ami pl a hálozati feszt letranszformálja

120V-ra és a teljesitménye 400W

elvileg vmi tápicés vagy inverter-es kapcsolás lenne a megoldás trafó helyett!

de sajna nem tudok ilyen kapcsolást
  • hmhm
    táphoz kéne egy kis help.
    120 V kéne, és legalább 300-400 W os. milyen kapcsolást érdemes használni ?
  • Tarajos Sül
    ó régebben pedig tök látogatott volt ez a topik
  • repvez
    Köszi továbbitottam a hozzáértonek és majd megmondja hogy tudja e nálam használni.Hozzám nagyon távol álnak az ilyen "villanypásztoros" dolgok.
  • Tuvok #779
    olimex.com/dev

pic pg3b, én ezt használom
  • repvez
    tudnál is valamilyen konkrét programot ill. helyet ahol megtalálhatom a szügséges dolgokat hozzá?
  • Tuvok #777
    PIC programozóval
    Abban most egyáltalán nem vagyok biztos a 16C hányszor lehet írni
  • repvez
    Csak az a gond, hogy a faszi külföldi és már nem foglalkozik vele.Igy nem tudom megszerezni a chipet.Az én chipembe hogyan lehetne megváltoztatni/felülirni a frimware-t?
  • Tuvok #775
    Hát ha a csóka direkt azért árulja más néven, mert átírta benne a programot, akkor nem kell semmi csinálni a programmal, csak chip csere és annyi .
  • repvez
    Ahogy tudom csak szimpla csere kell hozzá.Gyanitom ez az SWF22 ez ugyan az a pic csak valahogy másik frimware van bele rakva (és igy nevezte el az ipse aki árulta ti. az F22joy miatt).Esetleg hogyan lehet ebbol a pic-böl kicserélni a frimwaret?
  • Tuvok #773
    Nem ismerem ezt az SWF22 nevű chipet, és nem azon van a hangsúly, hogy fizikailag mennyire kompatibilis, tehát ha ezt komolyabb oldalon olvastad, akkor feltehetjük, hogy gond nélkül cserélhető . A kérdés az, hogy a PIC-be beleírt program mennyire hasonló az új chip-ben levővel, vagyis hogy kell-e ezzel még valamit csinálni, felprogramozni, hogy működjön jól .
    Mint mondtam, nem ismerem azt a chipek, de gondolom nem olcsó ha már PIC-et helyettesít, így annyit tudok javasolni, hogy próbálj a chip-hez valami leírást nézni, ill . annak nézz utána, hogy a csere előtt kell-e még valamit csinálni, vagy szimplán hipp-hopp cserélhető .
  • repvez
    Nem vagyok jártas az ilyen dolgokban ezért kérdeztem meg itt hátha valakinek van hozzá valami ötlete.Egyenlöre azz is jo lenne tudni hogy a uj chip egyáltalán belemegy-e a PIC foglalatba.Egyébként mivel és hogyan lehetne XP alatt felprogramozni a chipet?
  • Tuvok #771
    Nem ezt mondtam ?
  • Tarajos Sül
    hozzáteszem én nem egy háromfázisu vagy 230-as mocira gondoltam,hanem egy 12V-ra

Kiakarom disziteni a biciklim egy pár leddel,és a kerékkel hajtott motorra gondoltam,a dinamo,és akku helyett!
  • mugab
    Lehet hogy rosszul tudom, de a pic alapból nincs "felprogramozva", ezért jó sokmindenre (tuvok)
    A motor és a dinamó lehet ugyanaz az eszköz (tarajos sül)
  • mugab
    Lehet hogy rosszul tudom, de a pic alapból nincs "felprogramozva", ezért jó sokmindenre (tuvok)
    A motor és a dinamó lehet ugyanaz az eszköz (tarajos sül)
  • Tuvok #767
    Kérdés, hogy ugyanúgy van-e a chip felprogramozva .
  • repvez
    Egy kis felvilágositást tudnátok addni?Ma szétszedtem a trustmaster F-16 FLCS joystikom és megnéztem milyen chip van benne.
    Egy PIC16C64-04/P jelzésü kütyü ezt kéne az SWF22 nevure kicserélni hogy müködjön XP alatt is (ez a stickworks.com-on volt elérhetö).De ezt a chipet nem lehet már beszerezni(legalábbis én nem találtam, de aki tud rola valamit az is jo).Ezért azt nem tudja valaki,hogy az Mjoy16c1 nevü panelbe lévo ATmega16 chip jo lenne e hozzá.Mert akkor nem kell nagy átalakitást csinálnom csak kicserélni a kettöt.
    Mit gondoltok rola?
  • Tarajos Sül
    Szerintetek egy (elektro)motor tudja azt a célt szolgálni,mint egy dinamó?

Megpörgetve a motor tengelyét,termel feszt,de ez hosszú távon is beválik?
  • RelakS
    Lábcserét még tegnap megcsináltam, úgyhogy most már a tranyóra gyanakszom
  • mugab
    Ja és a toroid vasmag nem véletlen...
  • mugab
    Akkor cseréld meg a tranzisztorra menő tekercs lábait. Elvileg a 1,5 voltból 3 volt körülit állít elő.Indukciós módszerrel.
  • RelakSfromhome
    Srácok, valaki emulátorban kielemezné, hogy ennek kéne-e működnie?

Tekercsként fogtam, és egy vasmag körül 20-szor megtekertem a vezetéket, a tranyó meg egy bc301 lett. Shottky gyanánt egy bat42-t vettem, bekötéskor a jelölt oldala néz a led felé

Nekem az egész annyit csinál, hogy 1-2 tized volt eltűnik a süllyesztőben...
  • Zealot
    Helló. Nekem egy olyan adatbázisra lenne szükségem, ahol megtalálom az IC-k bekötéseit, paramétereit. Lehet internetes is. Eddig a www.digchip.com-ot próbáltam, de sokminden nincs meg rajta.
  • Tarajos Sül
    biztos hogy nem kellenek képek a 12V-os ledröl ami 10mm-es?
  • Tarajos Sül
    ok majd kiprobálom!
  • RelakSfromhome
    A vízjelet akkor látod, ha a fény felé fordítod a bankjegyet. Ilyenkor, ha az arcképes oldalt nézed, a bal oldalon lesz egy sötétebb ábra. UV neon alatt ezen a területen lesz egy világító ábra.
    Az ezresen pl a vízjel Mátyás feje, a világító embléma viszont a gyűrűt tartó holló a pajzsban
  • Tarajos Sül
    Hát akkor nemtom,én még uv led alatt nem láttam viz jelet,neon alatt sem,azt se tudom hogy néz ki,de majd egyszer rájövök!
  • RelakSfromhome
    Nekem is, de a fő jegyek nem világítanak, mint pl az egyik sorszám (abból is mi a rákért csak az egyik világít), meg a vízjel is marha halvány, és a 20ezresen pl az egész háttér rikít a neon alatt
  • Tarajos Sül
    Jo majd megmutatom!

Nekem uv led alatt fehér pici "csikocskák" világitanak!
  • RelakSfromhome
    Nekem is van uv ledes lámpám, de egy uv neon alatt sokkal több minden világít a pénzen. Pl a bal oldalán a vízjel is.
  • Tarajos Sül
    dehogynem én kiprobbáltam!

Pénzvizsgálo tollal pl aminek a végében uv led van 3 gomb elemmel!

És ha egy 200-ra rávilágitasz vele(meg a többi papirpénzre)látni lehet rajta kis fehér csikokat!

Majd lefényképezem neked!
  • Tuvok #751
    Csak annyi a különbség, hogy a kék a látható tartományban van, az UV fény meg már nem látható, kicsit más hullámhossz . :)
  • RelakSfromhome
    A biztonsági elemek felét még az UV led sem hajlandó kimutatni :S
  • Tarajos Sül
    Amugy nem volt hülye kérdés hogy a kék fény uv-e?

Én is kék fénnyel akartam az algák számát lecsökkenteni!
    Akvárimuban (amugy fertötlenitö uv fénnyel kell asszem az algákat kiirtani a vizböl)

Amugy a kék fény szerintem se uv!

Ki lehet probálni a bankjegyeken,hogy kimutassa-e azokat a biztonsági elemeket!
  • Astaroth
    Éppen ezekre nem gondoltam :)
  • Tuvok #747
    elektronika.lap.hu
    kapcsolasirajz.lap.hu
  • Astaroth
    Nem tudtok olyan honlapot mondani, ami általánosságban foglalkozik az elektronikával. Szaklapok, és kapcsolási rajzok vannak dögivel, de...itt az SG-n vannak jó dolgok, de ez sem erre specializált honlap...