1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
-
#825 Köszi
Tudom,hogy az ledekre valo,mert én is majdnem ugyanazzal a képlettel szoktam kiszámitani az ellenállás értékét!
De hamár nem akar 7-8 eFt-ért venni,eggyet gondoltam kieszelek eggyet,és nem akartam,hogy 3 nagy trafo kelljen csupán 40 mA-hez!
Volt egy Ganz motorvédő,de most az fűstölt el,ujra lett tekercselve a moci,de most az ujratekercselt motort,rakta fel,motorvédő nélkül!
Ja és ha nem lenne látható a kép! -
#824 Relőtét=(Utáp-Uled)/Iled
Ez - mint látható - LED-re tervezett megoldás.
De így kiszámolható relére is (a vezérlőkörnek is van feszültség-, és áramértékei). Ja ás ügyelj az ellenállás teljesítményére is! -
#823 Egy kis egitségre lenne szükségem!
A boltokban nagyon drága egy motorvédő kapcsoló,igyhát az apám a h.fejével egy 3fázisú szivattyút motorvédő nélkűl rakott fel!
Igy bármelyik pillanatban kieshett egy fázis,és ha pont akkor kapcsol be a nyomáskapcsoló akkor ujra kell tekercselni a szivattyút!
Ezért kitaláltam egy olcsóbb megoldást,amit én is csak halottam,de nem relékkel,hanem helyettük 230 V mágneskapcsolókat irtak!
ezzel a képpel kapcsolatban kérdeznék!
1. Hogy lehet kiszámitani az előtétnél az ellenállás értékét?
(tudom,hogy a relé áramfelvételétől is függ,de számitsatok 260 V-tal,és 40 mA-rel!
Az útolsó:Jónak tartjátok-e ezt az elgondolásomat?
Müködés:Ugye ha 2 fázist mérünk akkor van 400 V!Ha egy fázist és egy nullát,akkor 230 V!
Ha megvan mind a 3 fázis,akkor mind a 3 relé müködik,és a relé érintekzőin,megy át a 230V,és ez a 230 V táplálja a DIL-t!
Az lenne a legjobb,ha csak 1 ellenállással müködne a relé,mert akkor nem kéne 3 trafó! -
mugab #822 HÁt nem tudom hol láttad ezt a kapcsolást, de nem vágom minek oda a bal oldali tranyó diódának bekötve. Amúgy szerintem bármilyen tranyó jó ami elbír 1 ampert legalább, ellenállás helyett meg egy 10Kohmos potit javasolnék , azzal beállíthatod a led áramát ... -
V+=12V
3db led max 800mA-en, 10,95V-on (vagy max 600mA, 10,7V) lenne meghajtva vele.
Milyen alkatrészek felelnének meg? -
#820 Szerintem igen!
Ha például egy trafot mérsz,akkor annak nem szabad ingadoznia!
Ha gyenge a müszernek a feszültség,akkor nem mér helyesen!
Ez tuti biztos,mert akkor nem kéne kicserélni benne az elemet!
-
#819 Ha egyre magasabb feszültségeket mérek, annak lehet az az oka, hogy lepippant az elem a műszerben? -
vzoole #818 Hali!
Most akarok új multimétert venni, és ezügybe kérdeznék...
Eddig MasTech MY-62 volt nekem, de teljesen megbolondult (minden ellenállás 0 ohm és minden áram 0.2A, meg ilyesmi furcsaságok)
Ezt a kettőt néztem ki eddig:
(aki ismeri mondhatna 1-2 dolgot, csak ne a méréshatárokat :)
-MasTech MY-66
-PeakTech 3315 (ennél mit tud PC-vel?)
Eddig nekem kézi méréshatár állítás volt, és semmi gondom nem volt vele, mindig tudtam mit akarok mérni.
De jó lenne azért már automata méréshatár állítóval venni.
-Ez kényelmes-e? Esetleg nem vacakol sokat még beáll? Vagy van bármi hátrány?
Kéne olyan rá hogy kijelzi a maximum áramot, feszültséget (ha pl. egy fűtőszál kezdeti áramfelvétele érdekel, ami 1 másodperc alatt felmelegszik, mert a régi műszeremnek kb. ennyi idő kellett még mutatott valamit egyáltalán).
Sok műszeren láttam hold gombot.
-Ez jó az előző problémámra, vagy csak a mutatott értéket tárolja?
Köszönöm! -
#817 Lenne egy fontos,és gyors válaszú kérdésem!
Ha egy panelhoz hozzáérünk az ujjunkkal(nem nedves,csak simán száraz)
ez okozhat zárlatot?
Tehát,az alkatrészek beforrasztott lábait össze-e tudjuk zárni ujjainkkal?
Az aktuális panel,egy MP3 lejátszó-é,ami 1,5 V mikroelemmel müködik!
Vhogy "nem jön ki" hang a fülhallgatókon,pedig ha a gépre csatlakoztatom,fel is ismeri a rajta lévö számokat,és le is játssza!/a gép/
A ledet akartam megnézni,hogy hogy van forasztva,mert ki szeretném cserélni egy szuperfényesre,de közben a cimke is megtetszett! :((((
Bővebben
#737 -
#816 THX, ez az ami nekem kellet!
-
#815 moduláció -
#814 Hai. lenne egy kérdésem!
Nam tudná valaki elmondani az ethernet elektronikai hátterét?
"Milyen jel? milyen moduláció? mekkora fesz? Vissza csatol e? Ha igen akkor hogyan, stb..."
Bármi jó lenne ami az ethernet elektronikai hátterével foglalkozik.
Ha valaki tudna valamit akkor kérem írjon, vagy küldje mail-ben.
[email protected]
előer is thx. -
#813 A fenét tévedtem :((((( -
#812 Ajajj, nagyon köszönöm, bár nem sok mindent értettem az általad mondottakból, annyit igen hogy a probléma máshol keresendő :( Bár most szereztem egy 12V-os akksit azzal meg kussol! Érdekes! -
Impi #811 10000 köszönet, így már utána tudok nézni a neten :) -
mugab #810 Kis darabszámnál bevált a letraszet nevű dolog. Ezt felragasztod a dobozra ,és utánna lefújod szintelen lakkal. Másik lehetőség a nitrós filc , ezt is lakkal érdemes lefújni. Ezen kívül lehetőség még a színes fénymásolóval fóliára másolni az ábrát, és utánna át vasalni a dobozra. Itt csak az a bökkenő hogy a vasaláshoz valamilyen szilikongumihenger kell, ami bírja a hőt ...
-
mugab #809 Nem szeretném elrontani az örömödet hogy megvan a hiba, de sajna a szg. tápjának nincs búgófesze!!! Ugyanis kapcsoló üzemű táp több 10KHz kapcsoló frekvenciával. Így aztán maradnak az egyéb lehetőségek, pl földeletlenség , földhurok, valamely szál, vagy árnyékolás szakadása stb... -
Impi #808 Üdv és B.U.É.K. mindenkinek :)
Érdeklődni szeretnék Tőletek, hogy milyen módszerrel lehet grafikai ábrákat, szöveget felvinni egy fém dobozra. (festett) Olyasmire gondolok, mint potméter beosztási skálát, kapcsolónál On / Off felirat stb....
Köszönettel Impi -
#807 Nem, szerintem jó irányban indultál el mások is ezt mondták! -
#806 Hát én arra a búgófeszültségre most hirtelen azt jutott eszembe,hogy nem lehet hogy az egyenáram kondik nélkül?
Ha nincs kondi sztem tegyél be kb olyan 2200 mikrósat!
Most hirtelen ez jut eszembe,de ha a többi "kollégák" jelentkeznek,ök biztos okosabbat mondanak mint én :)
Amugy meg itt nézelödj:
www.elektronika.lap.hu
www.kapcsolasirajz.lap.hu -
#805 Helló! Egy kérdéssel kezdenék: Van egy szubcsövem, amit gépjárművekbe szántak, de én a lakásban szeretném üzemeltetni. Viszont hiába próbálkoztam a számítógépem tápegységére kötni, az eredmény lehangoló, mert a hangfal búg (úgy informáltak ez az ún. búgófeszültség miatt van). Kérdésem hogy lenne e lehetőségem valahogy ezt megszüntetni? Nos a másik dolog: Szeretném egy kicsit mélyebben beleásni magam az elektronikába, ha valaki tudna valami forrást hozzá neten, akkor azt legyen szíves ossza meg velem!(alapok is érdekelnek) -
#804 ok köszi!
A képletet felhasználva fogom,a más kapacitású akkumlátoroknak a töltési idejét kiszámitani!
Amugy 12V 7Ah ólomaksim is van,és elvileg max 700 mA,mehet át keresztül rajta 13,5 V-nál,és elvileg ezt sima Trafóval is lehet tölteni,mármint ugy sima,hogy egyenirányitó legyen rajta,és az ólomaksim esetében 13,5 V leyen max,továbbá,nem mehet 700mA-nál nagyobb áramerösség nem mehet át rajta!
Akkor 7000mAx1,5=10500 tehát az 10500 elosztva a max árameröséggel 10500:700=15 óra!
Akkor ezt az aksit 700mA-nél majdnem fél napig kell tölteni!
Ha tudod ellenörizd le,csak azért,hogy ne legyen semmi gáz belöle! -
mugab #803 A nikkel-kadmiumos , a nikkel-metálhiDrides (igen d-vel mert nem hibrid, hanem hidrid, mert a hidrát szóból ered..)és a litium-ionost is , sőt még az ólomakkumulátorokat is kb. 1.5 szeres töltéssel kell teljesre tölteni.
üdv -
#802 Köszy!
ezek szerint tényleg ennyire IQ light vagyok :)
Csak azért nemtudtam,mert most karira kaptam,egy mp3 lejátszót és abba 1db Mikroakku kell!
/elvileg mikroelem,mert 1,5 V-ra van beállitva,de 1,2 vel is müködik,és ha lemerül nem kell eldobni!
Szal azért nemtudtam,mert nem szoktam sűrűn akkut tölteni!
UI:Akkor is 1,5 szeresével kell tölteni,ha ez az akku Ni-MH? /Nikkel-metálhibrid/
és a NI-CD/nikkel-Cadmium/esetében?
vagy a töltés független,mind a két tipustol?
Bocs ezeket elfelejtettem elöször,bejött a fater,megmutattam,a "használati utmutatot" és ö azt mondta 1x töltést számolt,mert nem akart tultöltödést! -
mugab #801 Kedves Sül !
Ne haragudj hogy megkérdezem, de te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak poénkodsz?
1, Egy 1500mAh-s akku pl 1500mA-t képes leadni egy órán keresztül, vagy 750-et 2 óráig , és így tovább.
2, Az akkuba kb. másfélszeres töltést kell bevinni mint amennyit kiad, tehát esetünkben 1,5 x 1500= 2250mAh.Általában a tized áramerősség a töltőáram, tehát esetünkben 150mA 15 órán keresztül.
3, Ha az a töltő valóban 25mA-el tölt akkor nem ahhoz az akkuhoz való, viszont attól még alkalmas tölésre 2250 : 25 = 90 óra, tehát kb 4 nap a teljes töltés ideje.
4, Valóban nem illik akkut árammérővel mérni , de ha mégis akkor kb. legalább 4 ampert illene mérni de inkább többet. A rendes akkumérés pedig úgy történik, hogy leterheljük a kapacitása tizedével, és feszültséget mérünk. 1,45 és 1,00 volt között lehet az érték , 1,00 volt alá nem illik kisütni az akkut.
Végezetül egy kis matematika, 25mA x 50h(két és fél nap) =1250mAh
Amúgy persze BUÉK meg kicsivel több észt!
u.i. : Ha a zártosztályról írsz akkor jobbulást! -
#800 Hi
Elöre is Boldog Új Évet mindenkinek!
Szal lenne egy kérdésem!
Ha egy tölthetö/akku/mikro akura az van ráirva,hogy 1500 mAH,akkor lesz valaha is a mikro akuban 1500 miliamper/mA/ vagy csak 150 mA lesz benne,
Mert a hálozati töltö 25mA tölt óránként,és a faterom ezt kiszámolta ha azt akarjuk hogy a mikroakku,tele legyen ahhoz 2,5 napig kell tölteni ebben a töltöben!
A töltési kapcitást nem néztük el,mert ez is van ráirva!
Tudom,hogy párhuzamosan,telepre nem szabad rátenni az áramméröt,de én mégis ezt csináltam(egy pillanatra)azért,mert elvileg igy lehet megnézni,a telep erösségét!
Az árammérő meriti,és ha kb 2 másodperc-en keresztül már leesik a telep,200 mA-röl pl 120-ra ezt ki lehet dobni!Ezzel a modszerrel megnéztem,hogy abban a töltöben töltött 2,5 nap után a mikroakkuban csak 170 mA mértem!
De nem is ez nekem a bajom,hanem ha egy 25mA töltövel töltünk 2 és fél napig egy 1500 mAH mikróakut,abban lesz-e 1500 miliamper/mA/,vagy csak 150 mA??????
-
#799 hát akkor majdnem az enyém is jo volt,csak a vesszöt felejtettem ki! :))) -
Impi #798 1000 Már azt hittem, hogy valami különleges alkatrészek és nem kapni hazánkban :)
-
#797 egyfajta szabványos jelölés 4k7 = 4000 + 700
tehét 4,7k és 3,2M -
#796 én olyan értékü ellenállásrol még nem halottam hogy 4K7 és 3M2!
Ha van is ilyen értékü,akkor én nem tudok rola,de még a többiek is majd jönnek ide,és ök is mondanak vmit rola!
Ez szerintem vmi vadarság!
Ilyen viszont már létezik:47k vagy 32M -
Impi #795 Üdv mindenkinek :)
Egy kérdéssel zaklatnám az itt lévőket: Két alkatrészt nem találok, hallott valaki ilyenekről: Ellenállás melynek értéke 4K7 és 3M2
Minden infoért 1000000
-
#794 Szerintem ittvan esélyed,hogy találj fesszabályzóhoz kap.rajzot! -
mugab #793 Ha vasmagos transzformátorra gondolsz akkor jó megoldás , és elé jó pl. a fényerőszabályzós kapcsoló... -
vzoole #792 Sziasztok!
Egy tirisztoros feszültségszabályozóra lenne szükségem, azaz a kapcsolási rajzára.
(már végiglapoztam minden hobbi elektronikám, az itteni és egyébb keresőket is használtam, de sikertelenül)
-kb 1A áram folyik rajta, de jóval túl kellene méretezni (akár 5A is)
-előny lenne ha a forgalomban gyaran kapható alkatrészekből állna
Kérdés is lenne még!
az jó megoldás-e, ha transzformátor elé tirisztoros feszültség szabályozót kötök.
a trafó kimenetére pedig a fűtőszálat.
Ebböl lenne az állítható hőmérsékletű fóliaheggesztő.
köszönök minden választ! -
#791 Mágnes -
#790 Mi az a delej? -
#789 Még mindig egy kis segitség.
Azt szeretném megtudni mennyire kompatibilis egymáshoz ez a két chip.PIC16C64-04/P és az ATmega16.Csereszabatosak-e vagy nem? -
#788 Ok megvan a hiba!
A banándugot dugtam be rossz helyre!
Már rég mértem áramot,ezért eltévesztettem!
És müködik az áramméröje is!
Majd rakok be rola képet! -
#787 a biztositékja vezet,de árammérö állásban meg,nem lehet vele mérni!
Szal ha a bizti jo,és igysem müködik az áramméröje egy 1 ohm-s elenállás lesz a hunyo?
Amugy a biztit kimértem!(szakadásvizsgáloval,és az a legrosszabb,hogy vezet!,mert ha nem vezetne,csak kicserélem és ujra,lehet vele áramot mérni! -
mugab #786 Ha a megadott áramú biztosíték volt benne akkor passz ,ha patkolva volt akkor van egy általában 1 ohmos ellenállás ami megszakadhatott... Mérj rá a műszerre árammérő állásban , ha szakadt akkor vagy bizti vagy az ellenállás az ...
(egyébkánt a biztosítékot is mérd meg , látszatra lehet jó a rossz )