1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
  • Dj Faustus #865
    Arra tippelek, hogy ezek igen kis fogyasztású áramkörök, így kevés energiával is beérik. Gondolj csak a citrom-/almaelemre, vagy a rádióadás-energiájával hajtott rádióra.
    Megfelelő anód, katód, és elektrolit segítségével lehet elvileg ilyesmit csinálni, de desztillál vízzel nem hinném. [url=http://www.users.globalnet.co.uk/~jchap/tvproba.htm]Láss egy ilyesmit itt[./url]
  • Tarajos Sül
    Ezeknek a vízzel müködő kütyüknek a müködési elvét megmagyarázná valaki?
  • Tuvok #863
    Ezen én is gondolkodtam, de ez mind nem fér be 3 kapcsoló közé egy 10x7x4-es kis dobozba .
  • Laci333
    Hali!

A megoldás: triak.

Itt vagy itt nézz körül, ha a potméterre nincs szükséged, cseréld ki benne kb. 1W-os ellenállásra, de előbb lődd be potméterrel az értékét!
  • Tuvok #861
    helóbeló

adott egy hálózati lámpa 3 izzóval, mindhez külön 3 állású kapcsoló, egyik állásban teljesen normál állás (fény), másik állásban halványabbat szeretnék .
    Mivel nem létezik olyan ellenállás, ami kibírja ezt a terhelést (legalább is egy kis doboz méretein belül), ti hogy oldanátok meg a halványabb fényt ? 2 izzó sorbakötésén gondolkodtam, de nem akarom, hogy minimum 2 világítson, mivel különböző színüek .
  • Mr Csé
    egy rezonátor veszi a kvarc jelét?
  • Mr Csé
    :o köci
  • Dj Faustus #858
    Egyszer
    Kétszer
    Háromszor
    Négyszer
    Ötször
    Talán itt is van
    Valószínűleg itt is

Ezt meg egyszerűen hasznos elolvasni
    No meg itt nézz szét

Legyen jóbarátod a Google, a Startlap.hu,...
  • Mr Csé
    uv ledet minden elektronikai boltba árulnak ?
  • Tarajos Sül
    Nem vagyok biztos benne de majdnem 100%,hogy 5 ezernél olcsóbban meg fogod úszni!
    Mivel nem 3 fázisú moci,igy olcsóbb!(sztem :) )

Bár nekünk 1400 W van,az már jopárszor leégett,de hála a fateromnak(aki mellesleg nem tekercselő),addig-addig probálkozott vele,még jo nem lett!
    Ha leégett,vagy zárlatos lett az amatör tekercselése,akkor ujratekercselte,még jo nem lett!
    Persze a menetszámot tudta!

Szerintem tényleg nem lessz olyan drága(pár ezer Ft),és a jövöben,nem kell annyira leterhelni! :)
    Vagy vhogy szerezzetek bele egy erősebb mocit!
  • chungey
    Valakinek van vmi infója hogy mennyiért tekercselnek villanymotort manapság? Vagy 10 éve tekercseltettem utoljára, akkor asszem 1500 ft volt, fogalmam sincs most mennyi. Leégett a fűnyírónk motorja(sima 8-900 watt, segédfázistekercses) és tudni kellene hogy megéri-e tekercselni vagy új fűnyírót vegyek (10000Ft).
    Aki tud sekítsen plíz! Kössz!
  • vaaa
    fefeszültség osztó ? stabtáp ic van hogy jobb megoldás..
  • mugab
    Sehogy , tudni kéne mekkora áramot akarsz átfolyatni az eszközön!
  • Lendorien
    Egy kis segítséget kérnék tőletek... Megmondaná vki, hogy miként számolom ki, hogy mekkora ellenálás kell a 24V 2.5-3V-á alalkításához?

TUDOM LAMER KÉRDÉS

De azért plz help!!! THX
  • Tarajos Sül
    Köszi a segitséget!

Akkor jo uton haladtam a teljesitményének a kiszámolása felé!
    A relé elvileg állandóan menne!(lentebb már emlitettem mire kellene: #825)
    Én 12 V relét,már hajtottam meg 12 V váltóárammal,és őssze-vissza "csapkodta az érintkezőit!"
    (nem ugy,hogy egyszer a tekercs magához huzza a fémlapot,és ottmarad!A váltóáram nem tesz jot az elektromágneseknek!

Én erről nem tudtam,hogy 230 V reléket is lehet kapni,ha ez igy van,viszlát ellenállások!
  • aaaaa
    Áramerősséget annyit bír, amennyit a teljesítményéből és az ellenállásából ki tudsz számolni. Hálózati feszültségre, ekkora áramokra nem szoktak ellenállást használni , mert gazdaságtalan. A relé húzogató áramköröd kb. 10 W-ot fog zabálni, míg a relé meghúzásához kb. 0,5 Wattra lenne szükség.
    Ha ragaszkodsz az ellenállásos megoldáshoz, legalább 10 W-os ellenállás kell, ami még jó forró is lesz, mivel majdnem a teljes teljesítményén lesz használva.
    Meg minek egyenirányítani a relének a feszültséget ? És lehet kapni 230V-os reléket is, igaz kicsit drágábban.
  • Tarajos Sül
    Vki kérem segitsen!

A normál ellenállások mennyi áramot birnak?
    Mert ugye amikor ledhez kérünk ellenállást,akkor sem kérünk W-os elenállást!

Azért kérdezem,mert egy 12V 40 mA-es relét szeretnék meghajtani egy 6,5 k ellenállással 250 V-rol(persze egyenirányitoval)!
    Csak azt nem tudom,meg-e tenné sima, 6,5 k elenállás,vagy kérjek 1 W-osat?????

Elvileg 40 mA-hez,több mint 5 W-os kéne,mert:

I=P/R (az eredménynek gyököt kell vonni)
    (áramerősség=Teljesitmény/elenállás)

I=5/6500 =0,00076923-nek a gyöke:0,027735

Tehát egy 6,5 k 5 W elenállást,max 20,7 mA-rel lehet terhelni!
  • Tarajos Sül
    Vki nem tudja hol lehet kapni TDA 2025 végfokot?

vagy a hozzáértők,meg-e tudnák erősiteni,hogy már nem gyártanak ilyen tipust?
    Esetleg mivel lehetne helyettesiteni?
    (50w-os hangfrekvenciás erősitőbe kéne)

• atlagember
    A hagyományos U/I számítás azért nem fog eredményre vezetni, mert a led egy dióda, és azon egy bizonyos feszültség (asszem 0,7V) esik, függetlenül attól, hogy mennyi áram folyik rajta, vagy mekkora az előtétellenállás. Ezt a tulajdonságát egyébként ki is szokták használni, néha látni olyan áramköröket, amiken minden ok nélkül van egy led.
  • Tarajos Sül
    szerintem az átlagos ledek,a szuperfényesek,a simák,minden színben,mind 20 mA-esek!

Eggyszolván az ősszes lednek max 20 mA lehet az átfolyó árama!
    (3,5 és a 10 mm-eseknek is!)

Ha ez nem igy van,kérem vki sűrgősen igazitson helyre!
  • Martin Rome
    jah a képlet gyakolatba egy átlagos led és egy 4,5voltos zsebtelep esetén az ellenálás 200ohm!de ugyen van nagy led nagy fényerejü meg más szinü
  • Tarajos Sül
    Köszi!

Már akartam kérdezni,hogy mért nem jo a számitásom,de ezek szerint megoldodott!
    A led ellenállását eddig ugy számoltam ki,hogy:(tápfesz/(osztás)led árama)
    Tehát pl 4,5 laposelemhez,hány ohm-os ellenállás kell?
    (4,5/0,018)
    És igy egy olyan érték jött ki,ami nekem nem tetszett,mert egy potit,és egy árammérőt kötöttem be a led és a táp kőzé!
    A potit addig tekertem,még 18 mA-ra nem ugrott,ekkor levettem a potit,és megmértem az ellenállását,ekkor pedig nem az jőtt ki,amit a fenti képlettel számoltam!

A Te képleteddel ugyanugy kiszámoltam,és igy csak 20 Ohm lett az eltérés!

#843:Ha párhuzamosan kötöd be a ledeket,erősebb tápfeszültség kell,ugyanakkor a led esetében nem lehet több 3 V-nál!
    Soros bekötésnél,gyenge táp is jo,de ahány led van,annyiszor kell szorozni 2,5 V-tal!

• Martin Rome
    de több led esetén ajánlom a pármuzamos bekötést
  • Dj Faustus #842
    A LED paramétereitől és a tápfeszültségtől függ.
    Az előtétellenállás értékét a következőképp számíthatod ki:
    Rled=(Utáp-Uled)/Iled
    Ahol: Rled = az ellenállás értéke Ohm-ban
    Utáp = a tápfeszültség Volt-ban
    Uled = a LED feszültsége Volt-ban
    Iled = a LED árama Amper-ben

A bekötést lásd itt.
  • Martin Rome
    nem láttom képet:) különben led:http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/cikk.php?id=14&pg=1
  • DJ RUSH99
    hy all! nagy gondban vok! makettemet szeretném beLEDezni de nagyon nem értek hozzá:D itt egy kép,ide berajzoltam hova és milyen ledet szeretnék... amit nem értek az leginább az h hogyan lehet összekötni őket elemmel,és hogy kell-e ellenállás:(

kép
  • aaaaa
    Ha a pufferkondi zárlatos lenne, ami iszonyatosan ritka, és főleg nem a végfok túlterhelésétől szokott tönkremenni, akkor valószínűleg nem égett volna el a végfokpanelon az ellenállás. Milyen IC lenne egy BD tranzisztoros végfokban ? (max. valami olcsó művleti erősítő az elején, ami meg ilyenkor nem szokott tönkremenni.)
    Meg inkább méregetni kellene, mint ész nélkül halomra pusztítani a BD-ket , akár a kisebbeket is ... :)
    De a leírásból és A KÉRDÉSEKBŐL látszik hogy nem nagyon ért hozzá, szóval jobban jár, ha nem kezdi el bátran javítgatni, hanem keres valakit, aki látott már ilyet :)
  • chungey
    Én láttam újan 20-ért, akkor használtan 5-10k lehet. Persze az is sok. Nem tudod kicserélni a motort forgórész-tekercsesre? Vagy megtekercseled a mostanit több fordulatúra:)
  • chungey
    Nem azért melegedett nagyon, mert túlterhelted? Biztos megunta a nagy áramokat:)
    Amúgy 250ma biztosíték elég kicsi, gondolom nem a táp után van, hanem a hálózati oldalon? Elég komoly zárlat lehet. Én a pufferkondikat is kimérném.
    Ha nincs tönkrement, nehezen beszerezhető IC a végfokban, akkor olcsón megcsinálhatod. Ha van 1 multimétered, 1-2 órád rá akkor szerintem nekiálhatsz, szerelőhöz úgysem éri már meg elvinni.
    Ja és ha netán próbálgatnád a BD249-250-et ideiglenesen cseréld ki BD243-244-re. Azok olcsóbbak füstölésre:)
  • aaaaa
    Egy BD 249c meg egy BD 250C általában nem fog neked láthatóan megsérülni. Talán meg kellene mérni egy multiméterrel, hogy zárlatosak-e... Meg az összes többi tranzisztort és egyéb alkatrészt is a környéken. Nézegetéssel nem sokra mész. De ha nem értesz hozzá, inkább ne próbálgasd, mert még jobban tönkrevágod... (főleg "erőssebb", nagyobb áramú biztit ne tegyél bele, ha lehet)
  • Tarajos Sül
    Ha rákapcsolod a hálozatot(bekapcsolod :)),és rögtön megszakad a bizti,az valszeg zárlat lessz!
    Azt nemtom mi lehet zárlatos az erősitőben,de az már valoszinű hogy zárlatos!

A melegedés,meg attol is lehet,hogy nagyobb teljesitményű hangszorokat tettél rá(bár ettől megse szolal egy idő után,ha feladja a végfok)
    2. A "leirásodbol" nem derül ki,hogy ugy-e van rákőtve ahogy én gondolom!(mindkét oldalra egy-egy hangszoró)!
    3. Én ahhoz nem értek,hogy a hang. átmérőjéből meg-e lehet állapitani a teljesitményét,de nem lehet,hogy nagyobb?

Bármelyik alkatrész ugy is elromolhat,hogy nincs külső sérülése!
    pl.: egy tranyonak nem kell ahozz felrobbania :),hogy tönkremenjen!Elég ha jol felforrosodik,és élete végéig hideg lessz! :DD

Én nem vagyok műszerész,de szeretek szerelni,és legtöbbször,müködik is a kreálmány!
    Csak találgattam,hogy mi lehet a hiba!
  • PLackó
    Üdv.
    Segítséget szeretnék kérni.
    Van egy erősítőm,ami eléggé melegszik.
    2 db 40 centis hangszóró van rákötve.Az erősítő kb. 2*50 watt teljesítményű.Egyik nap fogta magát és kiment belőle a biztosíték 1 óra zenehallgatás után.
    Belenéztem,kicseréltem a biztosítékot (250mA), valamint láttam hogy egy ellenállás megperkelődött,kicseréltem. Viszont hiába,mikor bekapcsolnám az erősítőt rögtön kiég a biztosíték.
    Mitől lehet ez?A végtranzisztorokon nem látok semmi elváltozást,égést, vagy bármit.(4db van, BD249C, és BD250C -sek.)
    Mi lehet a gond,mit kellene még cserélnem?lehet hogy valamelyik tranzisztor károsodott,csak nincs látható nyoma?
  • eia
    Megkerestem a céget és ök frekvenciaváltó vagy variátor ajánlotak utána néztem a neten és Kb50e-2M értékig találtam gyakorlatolag a hajtomőves motor nem került egyibe. Ugy hogy lemontam rola.

De azért köszi a hozzászolásokat

eia
  • eia
    Köszönöm a segitséget. A motor legy hajtomüvet üzemeltetne és ennek kelene megoldanom a alsitását. A vezérlés már megvan oldva "sebesség váltás" de men tudom mivel lasitcsam. Kiprobáltam egy furogép fordulat szabályzos kapcsoloját de semmi??
  • chungey
    Ha "kondenzátoros" akkor gondolom csak az állórészen van tekercs. Ilyenkor a fordulatszámot a frekvencia határozza meg (50Hz). Szal a fordulat-szabályzáshoz frekiváltó kell. De ha a forgórészen is van tekercs, akkor megteszi egy tirisztoros fesszabályzó. Szerintem!:)
  • RelakSfromhome
    Kipróbáltam az "egyszerű áramgenerátor" kapcsolást (két tranyó, ellenállat, led). 12V-ról ilyen szépen égő potmétert még nem láttam
    Kiméregettem egy kicsit kisebb feszültségen, hogy amekkora áram megy a bal oldalon, akkora megy a jobb oldalon is. Tehát ha én 20mA-t akarok beállítani, akkor a beállító ágon is annyi fog menni...
  • Tarajos Sül
    Ellenállást nem szabad simán elé kötni!
    Vagyis szabadni szabad,csak semmit se érsz el vele!

A problémád megoldásához,egy fordulatszám szabályzóra van szükséged!

Mivel 230 motorrol van szó,és a motor áramfelvétele sem mindegy,ezért elég nehéz ilyen fordulatszámszabályzót találni!

És amugy minek a fordulatszámát kell lecsökkenteni?
    gondolom furógép vagy ilyesmi!
  • eia
    Hello

Van egy 230v-os kondenzátoros motorom és szeretném a fordulat számát lecsökkenteni.
    Már próbáltam ellenállást elé kötni de (lehet túl nagy volt)de meg sem mozdult.
    szerintetek mit tegyek???
  • Dj Faustus #827
    "5750 Ohm"
    Bocs, 5450 akart az lenni.
    Íme.
  • Dj Faustus #826
    Alapvetően a kapcsolás elvileg jó, ha jól értem, azt akarod megoldani, hogy ha bármelyik fázis kiesik, akkor a hozzá tartozó relé elenged, így megszakad a mágneskapcsoló 230 V-os áramköre, és kikapcsol a szivattyú.

Ha 12V-os relével és kb 40 mA-el számolunk 5750 Ohm-os ellenállás kell.
    Ha jól sejtem kb 10-15 W-os ellenállások kellenek, de azért a nagyobb nem árt (mondjuk 25W).