1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
-
HUmanEmber41st #905 Azért inkább keress egy vill.szer szakembert, de a nulla szálat rákötheted IDEIGLENESEN !!! a védőföld helyére. A védőföldet meg MINDENKÉPPEN KI KELL ÉPÍTENI AZ EGÉSZ LAKÁSBAN!!!!!!!!!! -
#904 Helló all! Van egy elég égető gondom! A szobámban nincs védőföldelés, és a gépem külső burkolta tele van elektromossággal. Annyira nem is érdekelne a dolog, de ebből származnak egyéb gondok is, pl.: a mikrofonom búg, ha ráteszem a kezem a házra akkor ez alábbhagy. Egyszerű a kérdésem: Nem nagyon van lehetőségem felhúzni védőföldelést a szobámba, nincs valami megoldás? -
#903 lenne egy kérdésem!
Találtam ezt a kapcsolást,már minden alkatrészt meg is vettünk hozzá(a kondikbol 50V-at vettünk,de ugyanolyan értéküt)csak az itt a gond,hogy nincs hozzá pont 30 V-os trafóm,vagy legalább egy 27-28 V-os,csak egy 34 voltos van!
Ezt a 4 vagy 6 voltot szeretném levinni ugy,hogy ne kelljen letekerni azért a trafóbol(persze a szekunderből :) )
és arra gondoltam ezt a 6 voltot le lehetne-e vinni elenállással,ráadásul,hogy egy ilyen ellenállás kibirjon 5 ampert!
kicsit sok,de a rajzon látható LM 350-es tápicé 3 ampert tud,és max 35 volt mehet neki!
Ha ezt az erős 34 voltos trafót rákötöm(PLUSSZ még rájön 3-4 volt az egyenirányitóval,ez is 5 amperes)akkor a rajzon látható max 33 voltot szeretnék használni,akkor befogsűlni a tápicé!
Van 27 V trafom,de az nem annyira erős,hogy kibirjon 5 ampert!
Persze igyis-ugyis felrakom egy hütőbordára az ic-t,esetleg egy ventit is,DE tul a maximum bemeneti feszültségen nem egészséges használni :)
A kérdésem:Le lehetne-e vinni 6 voltot elenállásokkal,miközben az ellenállaton 5 amper menne át? -
#902 ha nincs más,furd meg,majd rakjál bele egy ujat,kivéve ha a műanyagban a menet még sértetlen :? -
#901 Itthon is van egy fasza erősítő, állítólag kh-s valahol, de nem lehet szétszedni az egyik csavar miatt, így is a fekete műa dobozon van egy fehér csík mert meghajlott a sarka, és nem akarom eltörni . -
#900 Na az rohadt bosszantó tud lenni :C
Behoznak a műhelybe 1-1 rádiót, 4 csavarral rögzítve, abból 3 kijön, a 4 . meg se moccan, addig-addig küszködünk vele, hogy a fogai teljesen kikopnak, aztán van törik, vagy nem ... -
#899 Najó, nem tudtam szétszedni a rádiót, nem bírtam kilazítani a csavarokat. Már belerohadt, vagy nem tom :)
AKkor nem hallgatok kazit, le van szarva. -
#898 Ha azonos szabvány szerint működnek (ilyenek például a PMR rádiók), akkor igen. -
Sith #897 Egy nem egészen ide tartozo kérdés de hirtelen nem tudom melyik másik topigba irhatnám be
SZóval néhányan tervezünk vásárolni kis rádiokat
http://www.bosey.com/BTAA/images/UHF1_3.jpg
valami ilyesmit
szóval mivel nem együtt s egy helyen vesszük az lenne a kérdésem hogy az adott csatornák ugye törvényileg szabályozva vannak tehát a Media Marktban vásárolt Sony s a nem tom hol vásárolt nem tom milyen rádio használhato lesz egymással?
gondolom igen..de hátha van itt egy hozzá értő aki megnyugtat -
#896 a kitiszitás is eredményhez vezethet,de pontosan nemtom!
Meg lehet probálni a kiiktatást is!
Lenne egy kérésem:
Tudjátok már vannak a legujabb ledes vasúti sorómpok,és azt nem értem ezzekkel kapcsolatban,hogy miért 5mm-es ledeket tettek bele,mikor ott vannak a 10mm-es ledek is?
Sokkal kevesebb kéne belöllük,még az 5mm-es ledekből elég sok(lehet vagy 50 db,csak az eggyik piros fénynél)
Szeretnék csinálni egy indexet a mocimra egy kis dobozban,csak gondok vannak a fényforrás KIVÁLASZTÁSÁBAN
Az izzó nem lenne olyan jó,mert cserélni kéne!(még sztem akkor is,ha nem kap több feszt)
de viszont szortfényü lenne,és elég lenne belölle egy is,még a ledből nem,ughogy izzót nem rakok bele!
A ledeket viszont nem kéne cserélni(ha ugy van beállitva,hogy max gázon,18-19 mA átfolyóáramot kapjon)ezért nyugodtan rá is foghatom,hogy életem végéig nem is kéne kicserélni!
Meghát szebb is!
Nemtom,hogy 10mm-ből rakjak kevesebbet,vagy 5mm-ből tőbbet!
Szerintetek?
(az áruk nem annyira gáz,és persze szuperfényeseket veszek) -
#895 A fő kérdés igazából az lenne, ha elviszem egy szervízbe, akkor ki tudja iktatni olcsón belőle ezt a kazettamegfordításos 'elektronikát'? Vagy egyszerűen szedjem szé itthon, és próbáljam meg kitisztítani? -
#894 Nagyon szépen köszönöm a segítséget! -
#893 Ha én megnézném,annak tuti jonak kell lenni-e!
Egy sima,extrák nélküli walkmant néztem meg,aminek lejátszotta a kazit,csak tul gyorsan tekerte azt!Mikor visit a hang,amikor pl lazán nyomod be eggyes magnoknál a play gombot!
Mikor szédszedtem és ugy halgattam,akkor lazán lefogtam az ékszijtárcsát,és igy normális hangot értem el!
A motor fordulatszámát szabályzó poti ment tönkre,amit szédszedés nélkül is bárkinek forgatással be lehet állitani,hogy hogy hadarjon a zene!
Kicseréltem a potit és lám,jó lett!
Azt még hozzátenném,hogy nem vagyok elektronikai müszerész,csak kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik a "szerelés"!
[útólag hozzászerkesztette]
-
mugab #892 Két módszer van az érzékelésre , az egyik a fejnél elhelyezett benyúló lap , amit kinyom a szalag ha megfeszül , a másik az orsónál érzékeli hogy nem forog.
Tehát nagy valószínűséggel a csévélő orsó szija laza, vagy zsíros , vagy koszos, vagy pedig a kazetta szorul egy kicsit . A többi lehetőség valószínűsége kb. 1% :D -
#891 Nem nagyon értek hozzá, de az elméleted érdekes :)
A kazi tuti nem szorul, ezzel biztos nincs gond, Ujjammal is tudom forgatni ha kell :) De én se tudom milyen elven fordítgajta... De ezek szerint, lehet, hogy a motor túl sok áramot kap, szal nagy lehet az ingadozás, és ezért fordítgatja (az elméleted szerint)?
De nekem az fura h többletet kap... Lehetséges ez, csak úgy? -
#890 Nem lehet hogy szorul a kazi,és nehezen lehet az ujaddal is megforgatni?
Én nemtudom,milyen elv lép életbe,mikor a kazetta laejár,és megforditja az elektronika a forgásirányt,és a kazi másik "dobjára" viszi át a "forgatást",de GYANITOM,hogy az lehet,hogy amikor lejár a kazi,a motor probálná megforgatni a kazit,ilyenkor a motor több áramot vesz fel az erőlködéshez,és a többlet fogyasztást érzékeli az elektronika ezért állitja le a mocit,hogy ne következzen be szallagszakadás!
Erről mi a véleményetek elektronikabarátaim? :) -
#889 Haller!
Van egy régi opel kazettás aurádiónk és az a baj vele, hogy ha berakok kazit, akkor az oldalakat bizonyos (változó) időközönként megfordítja (mert van benne ilyen funkció, hogy ha lejár az egyik oldal, akkor nem kell kivenni és manuálisan megfordítani a kazit). Így nem lehet semmi hallgatni rajta, mert max 5-8 mp-enként fordít egyet...
A kérdés az lenne, hogy nem lehet kiszedni belőle ezt az elektronikát, ami megfordítja? Vagy ez teljesen bele van építve az egészbe? A magnó egyébként zsír jó lenne, csak hát így hallgatni nem lehet... -
#888 Sziasztok!
Nem tudjátok hogy honnan lehetne beszerezni Orosz vagy szovjet gépeken használatos ugynevezett SR cstalakozot?Ez egy olyan csatlakozo ami menettel kapcsolodik egymáshoz az egyik fele hollanderes és különbözö számu érintkezö tüske van benne.Nekem a kb 2 cm átméröjü és 19 tüskés változat kéne vagy ami megközeliti méretben és tüskeszámban ezeket. -
#887 TR 9162 tápegység
DJVU-hoz böngésző-plugin -
#886 Talán itt
Esetleg itt
-
#885 Segítséget kérnék, hátha tud valaki segíteni.
Egy bizonyos FokGyem TR-9162 típusú tápegység kapcsolási rajza köllene. Ha valaki tud segíteni, dobjon egy privit.
Előre is köszönöm -
#884 akkor lehet,hogy rosszul fogalmaztam!
Ugyanis a led nem türi a polaritáscserét! :)))
Az izzónak ez mindeggy! -
#883 "Ha elsőre nem világitana a led,forditsátok meg!"
:DDD -
#882 de!
És én is kreáltam!
A két tranyóhoz legyen közel a telod!
Ki is probálta,és müködik!
Ne 12V-tal müködtessétek,hanem 9V-rol(akiknek nem számitana az a 3V különbség :) )ugyanis 12V-nál folyamatosan világit!
Ha elsőre nem világitana a led,forditsátok meg! -
pepe1 #881 Hy nem tud valaki egy működőképes mobil hívás jelzőt? -
#880 nekünk még úgy tanították, hogy a ónban van folyasztó gyanta, a cin(-cin)ben pedig nincs
anno olyan rohadt drága és nehezen beszerezhető volt a tekercselt ón, hogy mindig bádogosoktól kunyiztunk cint, kaptunk is kilószámra, aztán így ragadt meg
a cin pedig nem összekeverendő a cinkkel -
#879 "Forrasztó-ónt miért hívják cink/cinnek, amikor inkább ón?"
Az ón vegyjele Sn, ami a latin Stannum szóból származik. Németűl az ón Zinn - innen származik a cin szó!
A cink vegyjele a Zn ami a latin Zinc szóból ered. Németűl Zink.
"Ha jol emlékszem,amikor az alu csatornát forrasztottuk"
Az elektronikai forrasz nem tiszta ón. L-Sn60PbCu2 jelölésű elektronikai forraszanyag 60 % ón, 38% ólom, 2% réz, +valamilyen folyasztóanyag van benne.
A bádogosoknál használt forraszban nincs folyasztószer.
A cink olvadáspontja 419.53 °C, az óné 231.93 °C. Ebből következőleg a cink és a cin nem keverendő össze! -
#878 nem tudom!
De én is "cin"-nek hivom!
Ha jol emlékszem,amikor az alu csatornát forrasztottuk(házaknál,amikor esik az eső,ez vezeti el!csak azért,hogy ne arra gondoljatok,ami az utak alatt van :)) kb 100-200 W 240 V bazi nagy pákával,akkor ott asszem már nem cin volt,hanem ón! -
#877 OFF:
Forrasztó-ónt miért hívják cink/cinnek, amikor inkább ón?
Ettől mindig feláll a szőr a nyelvemen.
sorry de nem bírtam magamban tartani. -
#876 ok
Nem hinném,hogy egy citromot fel fogok erre áldozni,hogy egy egész jo citromba beleszurkáljak szögeket,de majd lehet,hogy egy szeleten kisérlezgetek! -
#875 -
#874 [img]http://href.hu/x/1fiw[/i]
3 citrom meghajt egy számológépet... -
#873 "Még annyit,hogy a forrasztóhuzal jo a cink szerepére?"
A forrasztóhuzal??? Nem hinném. Abban ón, ólom, réz, meg gyanta van.
Ebben a leírásban galvanizált szögeket javasol (mint én is), -
#872 értem!
Köszi!
Lehet,hogy a képen látható "illusztrációt"majd kiprbálom én is!
Még annyit,hogy a forrasztóhuzal jo a cink szerepére?
rézdrótot könnyü találni! -
#871 "a minden lednek a "jellegzetes" :) áramfelvétele 20 mA!"
Nem biztos. Különböző féle ledek vannak különböző feszültség és áramértékekkel.
Egyszer
Kétszer
"Biztos nem olyan egyszerű,hogy réz,és cinkhuzalt belemártjuk a vizbe,és máris kész!"
Cink-levegő akkumlátor?
Citrom-akkumlátor?
-
#870 a minden lednek a "jellegzetes" :) áramfelvétele 20 mA! -
#869 Értem!
Biztos nem olyan egyszerű,hogy réz,és cinkhuzalt belemártjuk a vizbe,és máris kész!
Pedig milyen jó lenne :)
A feszültségkétszerező elektronika lehet hogy van benne,viszont a "másik fajta led" válasszal nem értek eggyet,mert megmértem az mp3 lejátszó áramfelvételét,és amikor müködött a háttérvilágitás,akkor 20 mA-rel többet fogyasztott,mint akkor,amikor nem világitott!(a lejátszó eggyik érintkezőjéhez tettem az árammérő eggyik vezetékét,a másikat meg az elemre,annak is arra a polusára,ami nem ért hozzá a lejátszó elöbbi érintkezőjéhez!) -
Ezen a képen Andrew Crosse (1784-1855) 1836-ban bemutatott vízakkumlátorának házi készítésű változata látható.
Rövid üvegcsövek vannak benne, fel vannak töltve vízzel, és egymással össze vannak kötve. Az egyik csatlakozó cink, a másik réz.
"Viszont az mp3 többsége is mikroelemmel müködik,abban mégis ledes (kijelző)háttérvilágitás van!"
Egyrészt lehet hogy másfajta led, másrészt lehet rajta feszültséget növelő előtételektronika. -
#867 Az hogy lehet,hogy ha én egy mikróelemre rákötök egy ledet nem világit!
Viszont az mp3 többsége is mikroelemmel müködik,abban mégis ledes (kijelző)háttérvilágitás van!
-
#866 Igen!
Biztos nem tudnak ezek a "vizakkuk" leadni ampereket,de pl egy ilyen vizerőmű egy 5 literes vödörben,lehet hogy fel tudná tölteni a mikro akkujaimat az mp3 lejátszómba!